15.4.2018

Kevätmielellä

Ihan ekaksi pitää mainita kaikista tärkein asia: tapasin tänään västäräkin. Edellisestä kerrasta onkin aikaa ja voi juutas, että se kohtaaminen nostatti hyvää mieltä. Pitkän talven jälkeen yksi parhaista asioista on västäräkki. Ehdottomasti.


Toinen hyvä asia on uusi villapaita. Tietysti sitä toivoisi, että sille ei lähikuukausina olisi niin kovin käyttöä, mutta tulipahan neulottua varalta keväisen heleän sävyinen, että jos vaikkapa juhannustulille on luvassa perinteistä suomalaista suvikeliä, niin kyllä, villoja löytyy kukikkaammissakin sävyissä. Jos joku miettii tuota lennokasta asentoa yläkuvassa, niin kävin eilen tanssinäytöksessä. Taisi jäädä sieltä joku moodi päälle, sori.


Malli: Marled mania sweater, suunnittelija Stephen West (taas!). Malli ja ohje Ravelryssä (klik).
Langat: Mustasävyiset resorit: Madelinetosh Dandelion (reilu vyyhti) neulottuna yhdessä Dropsin alpakkalangan (grafiitinharmaa, ei tietoa menekistä) kanssa. Värikkäät osat jälleen niitä kuuluisia nöttösiä ja jo aiemmin korkattuja keriä. Kaikki kuitenkin fingering-vahvuutta.
Puikkoset 4,5 mm ja resorit 4,0 mm eli puoli pykälää ohjetta pienemmät.
Koko M.


Paita neulotaan yhtäaikaa kahdella eri langalla alusta loppuun. Värikäs ja eläväinen marmoroitu pinta on saatu aikaiseksi vaihtelemalla lankoja vuoron perään aina muutaman kierroksen jälkeen. Raitojen muodostumista ja värien leikkiä on mukava seurata, joten paita valmistuu aika kyytiä. Jonkinlaisena jippona tässä on kait se, että kaarrokkeen jälkeen työ käännetään nurin. Valmiissa paidassa päällä näkyvät marmoroidut osat ovat nurjaa neulosta ja sileä oikea pintä jää paidan alle piiloon. Koska aina-oikein-noulos on nopeampi ja monelle nurjaa mieluisampi tapa neuloa, siksi paitaa käännellään neulomisvaiheessa oikealta nurjalle ja päinvastoin. Nurjia silmukoita tarvitaan vain resoreissa.

En joutunut muokkaamaan ohjetta oikeastaan lainkaan. Jätin hihat pitkiksi, mutta niistä puuttuvat ohjeessa olevat reiät peukkuja varten. Vartalo-osan resori olisi voinut olla ehkä pidempi kuin tuo ohjeen mukainen 5 cm, mutta kyllä siihen silmä näyttää pikkuhiljaa tottuvan. Vyötärön selkäpuolella olisi voinut olla jokunen vyötärökavennus paikallaan, mutta en osannut etukäteen kuvitella tarvitsevani sellaista. Koska tämän hetkinen vyötärö on reippaalla Noro-viruksella tienattu, niin pelkään pahoin, että parempi jatkossa ilman niitä kavennuksia. Eivätköhän ne "jenkkakahvat" palaa tuossa tuokiossa takaisin.


Olisin halunnut kuviin pitkästä aikaa Onni-kissan, mutta Onni on vanha ja viisas ja livisti paikalta. Minulle jäi vain tämä pölvästi, joka ei ymmärrä omaa etuaan ja joutuu toistuvasti tukaliin tilanteisiin. Niin kuin näette, ikkunan takana sulaa lumi, linnut laulavat ja kärpäset pörräävät. Perhosiakin jo näkyy. Ja kissan mielestä hänen pitäisi olla siellä.

10 kommenttia:

 1. No nyt on kiva pusero. Jospa tää oli eka Westin malli minkä teen. Ihanat värit sulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje on todella helppo ja joutuisa. Mukavaa on mielestäni myös se, että paidasta saa kovin eri näköisen hihoja ja helmaa pidentämällä. Paidan luonne muuttuu myös paljon, jos uskaltaa ottaa heleämpiä värejä resoriosiin. Stephenillä on itsellään joissakin kuvissa todella komea versio, jossa yläosa on vihreä. Hiukan se poltteli, mutta ehkäpä minulle sittenkin on parempi tämmöinen rauhallisempi malli. :) Ei muuta kuin puikoille vain! Kaulus nousee aika korkealle, eli jos on kovin herkkä iho, kannattaa valita lanka siihen huolella.

   Poista
 2. Todella nätin lempeä raidotus noin nurjalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oikea puolikin oli nätti. Lapset olivat kovasti sitä mieltä, että valitsin rumemman puolen päälle, mutta tällä mennään, nyt ei auta lasten irvistellä. Ehkäpä tuo sinun käyttämäsi ilmaus "lempeä" on just sitä, mistä on kyse. Värit ja värien siirtymät nurjalla eivät ole ihan niin selkeitä ja teräviä, kuin "oikealla" puolella.

   Poista
 3. Västäräkit antavat toivoa, itsekin näin tänään ensimmäisen. Ja paita on hieno, sulla on niin kadehdittavan hyvä pössis Steppen mallien kanssa. Ja terkkuja Lystille! Bertalla on täysi kevätfiilis. Palveluväki vaan on niin laiska eikä avaa ovea tarpeeksi tiheään. Pöljät. Ja se omenapuussa kekkaloiva sinitintti, mokoma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, katsptaanpa, jatkuuko hyvä Steppe-flow sen kengurupaidan kanssa. Teen ohjetta paljon ohuemmalla langalla ja olen säädellyt silmukkamääriäkin miten sattuu. Vaikka isompaa kokoa teen ja olen toki mallaillut palasia ylleni, niin hiukan huolettaa, että makkarankuortako sitä on tulossa. Pitää leventää niitä vauhtiraitoja kylkiin, jos ei muu auta. Bertalle terkkuja täältä. Samoja purnauksia myös täällä: henkilökunta ei ole tehtäviensä tasalla, ei alkuunkaan.:(

   Poista
 4. Kyllä on komea paita! Mitenköhän monta toinen toistaan hienompaa versiota miun pitää vielä nähdä ennen kuin ryntään ohjeen ostoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä tuota oottelemmaan, ostohommiin vaan. Sun väreillä (jotenkin tulevat sellaiset syvät ja vahvat värisävyt mieleen) voisikin tulla enemmän kuin komia!

   Poista
 5. Tämä on kyllä mielettömän ihana! Aina ihastelen noita riemunkirjavia neulepintoja, mutta en osaa ajatella itse käyttäväni. Tämä harmaaseen yhdistäminen onkin ihan nerokasta! Aloin heti miettimään jotain samantyyppistä omille puikoille. Tykkään myös tuosta kauluksesta ja leveästä resorineuloksesta pääntiellä ja miehustassa. Hieno on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiva malli upotella omia jämälankoja, niita oman värisiä.:) Minulla hieman polttelisi sellainen mekkomittainen versio tästä, jossa olisi vaalea yläosa tai ehkä jotain väriä. Rauhallista tietysti, ei minulla riemunkirjavia tule pidettyä, olivatpa ne miten ihania hyvänsä. Me taidetaan sen suhteen olla samaa maata?

   Poista