10.12.2017

Stormtroopers

Kuulemma kolmas kerta toden sanoo. Minulta taisi vaatia peräti viisi yritystä, ennen kuin saatiin aikaiseksi sellainen myssykkä, jonka kanssa teini-ikäinen voi jotenkin elää. Bonuksena hyppään vielä mukaan #tukuloveKALiin, joten ei huono.


Kaikki lähti siitä, että keksin Pinterestissä Star Wars -teemaan tehtyjä hamahelmitöitä ja -ohjeita ja tajusin, että niitähän, hei, voi myös neuloa. Erehdyin ajattelemaan ääneen ja eikös vain aina tarkka esikoiseni napannut keskeiset sanat kiinni kuuloelimillään ja suorastaan vaati Star Wars -aiheista pipoa. Ei siinä kauan nokka tohissut, kun asia oli jo ns. jalalla. Koska projekti kuului sarjaan nyt-ei-himmailla (=kerrankin lapsi halusi jotain neulottua), kaivelin kaapistani mitä-tahansa-lankoja oikeissa väreissä eli mustana ja valkeana. Mutta aijai, ihan kaikkeen eivät minunkaan jemmani taivu: tarjolla oli vain paksuhkoa kotimaista pässinpökkimää, joka ei ollut pipohankkeessa ehkä ihan omiaan. Mutta muuta ei ollut ja pipo oli saatava, joten niillä mentiin. Lopputulos ei kelvannut teinille ja pipoparka sai kylmempää kyytiä kuin mitä Imperiumi olisi kyennyt antamaan. Onneksi mies pelasti pipon omalle planeetalleen kuljeksimasta.

Päätin seurata Voimaa ja tilasin Titityystä kovemmat aseet (lue: Tukuwoolia) ja laskin silmukat uusiksi. Jossain vaiheessa suunnittelin pipoon ribin jälkeen saharaitakuviota, mutta tässä välissä olin keksinyt jo haluta stormtroopereiden lisäksi tekstiä. Koska usko oli epäonnistuneen version jälkeen koetuksella, päädyin seuraavaan: I find your lack of faith disturbing. Tämäkin pipo meni pieleen ja osin samasta syystä kuin aiemmatkin: lapsellani on liian pieni pää. Kaikki tekeleeni lepattivat väljyyttä hänen päässään ja oli laskettava silmukoita vielä kertaalleen. Purkuun.


Malli: Stormtroopers, improvisoitu oma kyhäelmä. Suurpiirteinen ohjeistus alla ns. leipätekstin puolella.
Langat: Tukuwool fingering sävyissä Sake 45 g ja Rae 6 g. Langankulutukseen ei ole laskettu tupsua.
Puikkoset olivat 3,0 mm alusta loppuun, täällä hoksattu mitään vaihtaa resorista sileään siirryttäessä. Mutta hyvä näin.

136 silmukkaa, siinä on vastaus. Sillä kun jo aiheeseen kyllästynyt äiti-ihminen lähtee tekemään ribbiä seiskaluokkalaisen neidon pipoon, niin hyvä tulee. Jälkeen päin ilmeni, että se olisi riittänyt silmukkamääräksi jo sellaisenaan, mutta minä lisäsin resorin lopetettuani vielä 17 silmukkaa heti ekalla sileällä kierroksella. Jos lapsella on valtaisa hiuskuontalo ja pipon alla jos minkälaista lettiä ja nutturaa, pieni väljyys myssyssä ei liene haitaksi. Näin lapsi ainakin väitti kelpuuttaessaan nyt kuvissa näkyvän pipon. Jippii.


Joku ehti Instagramin puolella jo kysyä ohjetta. Sitä on hankala antaa, koska niin teksti- kuin stormtroopers -kaaviot eivät ole täysin omiani. Olen muokannut löytämiäni valmiita kaavioita tarpeisiini, mutta en silti uskalla väittää niitä omikseni. Teksti minulla oli jo ennestään Therese Sharpin lapasohjeessa, joka ei ole edennyt koskaan puikoille asti. Nyt muistin ohjeen ja askartelin Sharpin kirjainkaavion pohjalta silmukkamäärääni (153 silmukkaa) sopivan version. Jouduin muokkaamaan kirjaimia aika tavalla, jotta sain tekstiä tiiviimmäksi ja pipossa käytettäväksi. Stormtrooperia näyttää olevan Pinterestissä lukuisia eri versioita, jos ja kun hakusanoina käyttää hama star wars tai hama stormtroopers. Minä askartelin oman 17 silmukan levyisen kaavioni tästä kuvasta (käyttämäni stormtroopers siellä oikella keskellä) ihan vain lisäämällä molempiin reunoihin yhden ekstrasilmukan ja korvaamalla harmaat värialueet valkoisella tai mustalla. Aloitin kavennukset jo stormtroopereiden välissä jossain niiden silmien korkeudella. Kirjoneuleosuuden päätyttyä kiihdytin kavennuksia: 2 oikein, 2 oikein yhteen - toistoa koko kierros joka toisella kierroksella hamaan loppuun saakka.


Jos tästä projektista nyt yhtään viisaammaksi tulin, niin ehkä sen, että nostan jatkossa hattuani entistäkin korkeammalle kaikille suunnittelijoille. On se vaan kuulkaa ihanaa ottaa valmis, hyvin kirjoitettu ohje ja ryhtyä neulomaan. Vaikka saahan sitä toki valmiiden ohjeidenkin kanssa säätää koko- ja tiheysasioita, mutta ymmärrätte varmaan pointtini. Minulle ainakin riitti vähäksi aikaa silmukoiden laskeminen ja kavennusten arpominen ja kuvioiden säätäminen. Herranen aika, jos vielä olisi pitänyt ohjetta kirjoittaa! Seuraavaksi luotan itseäni viisaampien aivoituksiin: puikoille on just kohta loikkaamassa Laine kakkosesta Birkin sweater, Westknitsin kirjassa on useampiakin kutkuttelevia ohjeita ja sähköpostiin pompsahti perjantaina uusi testineuleohje. Tässä galaksissa kaikki siis vaihteeksi hyvin. Olkoon Voima kanssanne!

4 kommenttia:

 1. Aivan upea! Melkein tuntuu että itsekin haluaisin yrittää perässä mutta mutta.. No, ehkä joku päivä uskaltaudun kokeilemaan säveltämistä! Valmiit ohjeet on tosiaan ihania!

  Mrsiodice

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmiit ovat ihania, kyllä.:) Kaavioiden ja silmukoiden kanssa kyllä pärjää, matematiikkaahan se vain on, mutta tietysti se ottaa luonnon päälle, kun oikeaa kokoa hakiessa laskelmat joutuu uusimaan useampaan kertaan. Tytär halusi korkean, kaksinkertaisen ribbiresorin ja se jätti aika vähän tilaa itse kuvioille. Ensimmäiset versiot olivat liian korkeita, kun yritin änkeä niihin kuviota jos jonkinlaista resorin lisäksi. Kun tajusin alkaa tekemään kavennuksia jo stormtroopereiden välissä, homma helpottui huomattavasti. Vaikeinta minulle oli päälakiosan saaminen fiksusti niin, että jonkin verran ylimääräistä jää, mutta ei liikaa. Onneksi tämä nyt kelpasi, huh.

   Poista
 2. Siis aivan mahtava pipo! Ja kunnioitus suuri sun kärsivällisyyttä kohtaan, lopputulos palkitsi vaivan.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedä siitä kärsivällisyydestä.. Ehkä enemmänkin sain potkua siitä, että lapsi toivoi pipoa - kerrankin! Pakkohan sitä oli äidin yrittää.:)

   Poista