10.11.2017

Tuomot

Uuden uutukaisen Taito -lehden 6/2017 kannessa komeilevat Soile Pyhänniskan suunnittelemat Mesiangervo-lapaset. Täällä meillä niitä kutsutaan Tuomoiksi, sillä mieheni mielestä lapasen briossikuvioista tulee mieleen tuomenkukinto ja -marjat. Ja olkoon niin, sillä miehelle lapaset on neulottukin.


Kyseessä on testineule. Kun Soile kysyi halukkuuttani kohtuu tiukka-aikatauluiseen testaamiseen, en empinyt, vaikka en kuulukaan nopeimpien neulojien heimoon ja vaikka briossin neulojana olen erityisen hidas. Luvassa oli niin huikean hieno lapaspari, ettei mitään rajaa. Tilasin Titityystä Tukuwoolia projektia varten, mutta muutinkin sitten mieltäni värityksen suhteen ja lopullinen väricombo löytyi omasta lankavarastosta. Neulomani lapasten villa on suomenlammasta, vaaleampi sävy Tukuwoolia ja tummempi Oulun messuilta ostettua Vanhalan lammastilan villaa. Tummemman langan tiheys eroaa Tukuwoolista ja lopputulemana sain miehen käteen sopivat lapaset. Briossi toki joustaa, mutta jos lapasia aikoo pitää hansikkaiden päällä, lisätila ei liene haitaksi.


Malli: Mesiangervo, suunnittelija Soile Pyhänniska. Ohje löytyy Taito-lehden numerosta 6/2017.
Langat: Tukuwool Fingering (muistaakseni tuo sävy on 03, Auri) sekä Vanhalan lammastilan messuilta ostettu, Tukuwoolia hivenen paksumpi villalanka. 
Puikkoset 2,25 mm.


Tämä on jo toinen Soilelle testaamani briossiohje. Molemmissa malleissa lisäkoreutta saadaan pienistä "nypyköistä", nupeista, jotka mahtavat olla ainoa asia näissä kahdessa mallissa, joiden neulomisesta en erityisemmin pidä. Valmiina nupit ovat kovin kauniita, mutta juutas, että seitsemän silmukan nurin yhteen neulominen saattaa olla hetkittäin työn takana. Käsialani on nuppeihin liian tiukka, enkä aina muista löysätä niiden kohdalla, vaikka löysällä kädellä neulotuista nupeista tulisi muhevamman näköisiäkin. Muutoin nämäkin lapaset - monimutkaisesta ulkonäöstään huolimatta - valmistuvat ihan peruspatenttisilmukoilla. Toki malli on keskimääräistä hivenen työläämpi ja vaatii keskittymistä, mutta rohkaisen tarttumaan toimeen. Miten näyttävä joululahja Mesiangervoista tulisikaan! Ja tällaisella hiukan jylhemmällä värityksellä varustettuna Mesiangervot - tai siis Tuomot - sopivat mielestäni myös miehiseen käteen, vai mitä? Ainakin oma siippani tykkää.


Tasan viikon päästä pitäisi olla Tampereella messuamassa. Sitä ennen pitää miettiä lankatarpeita, tutkia näytteilleasettajien nimet ja sijainnit ja laatia jonkinlainen toivelistaus mahdollisista hankinnoista. Matkaseura on parasta A-luokkaa, briossimestari itse. Minulla on kova yritys saada oma Metsä kukkii -paitani valmiiksi ja reissuun matkaan - onnistunko, se jää nähtäväksi.

6 kommenttia:

 1. Vaikka et nopeiden neulojien heimoon kuuluisi, taitavien neulojien heimoon kuulut.:) Todella kauniit lapaset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannele! Joskus olisi niin mukava olla myös nopeampi; ehtisi neuloa enemmän. Tuntuu, että miltei viikottain ilmestyy uusia ihania ohjeita ja pitäisi saada puikkoihin vauhtia, jotta niistä ehtisi tehdä edes murto-osan. Mutta koetetaan edetä ilman paineita, neulomisen pitää olla hauskaa ja kuulemma rentouttavaakin. :)

   Poista
 2. Tuo musta-harmaa on hieno yhdistelmä. Ja minä armollisesti hyväksyn Tuomo nimen :)
  Ylihuomenna mennään! Jee!

  VastaaPoista