8.10.2017

Ohra-myssy

Sain jokin aika sitten Atena-kustannukselta neulekirjan, Hilary Grantin Pohjoiset neuleet, arvostelukappaleena ja tuumasin, että jotain pitää kirjasta neuloa, ennen kuin sanon juuta tai jaata. Ettei tule huudeltua puskista, vaan kirjoitettua Asiaa. Tuumasin hetken olevan hyvä ohuehkolle pipolle ja tovin pohdittuani päädyin myssyohjeeseen nimeltä Ohra.


Kirjassa on 27 erilaista ohjetta. On tosi nopeita, kuten minun silmiini omituisen lyhytvartisia kämmekkäitä, ja sitten myös niitä työläämpiä ohjeita, kuten villapaitoja. Kirja on siitä mainio, että voisin kuvitella neulovani siitä jopa useampia malleja, mikä ei suinkaan ole itsestäänselvyys näinä yltäkylläisyyden aikoina. Pääasioiden lisäksi huomioni kiinnittyi erityisesti kaula-asioihin ja vanhaan kunnon kauluriin - siis siihen nostalgiseen resorituubiin, jonka etureunassa keikkuu roiskeläppä. Minulla oli sellaisia lapsena ja jostain syystä se näytti silmiini uudelta ja raikkaalta. Harkitsen vakavasi ihan peruskaulurin neulomista takin alla pidettäväksi. Älkääkä nyt kuvitelko, että ohjeet puraisivat vain nostalgian nälkäistä täti-ihmistä, sillä talossa asuva yläasteikäinen Teini (synonyymi sanalle Nirso) piti myös niin kirjasta kuin sen malleista. Pisteet siitä. Voisin myös kuvitella Teinin itsensä neulovan kirjasta jotain, sillä esimerkiksi kirjoneuleiden joukosta löytyy mukavia, vain kahden eri värin projekteja, joihin tarttumista kirjoneulenoviisienkaan ei tarvitsee pelätä.


Neulemallit ovat hyvin skandinaavisia, kuten kirjan nimikin jo vihjaa. Malleissa ei sinänsä ole mitään uutta ja mullistavaa, mutta jotakin vastaansanomattoman viehättävää niissä on. Minimalistista? Kyllä. Minun silmääni kirja edustaa samanlaista estetiikkaa, kuin mitä japanilaisissa neulekirjoissa yleensä on; luonnonkauniita, meikittömiä malleja ja harmonisia sävyjä selkeällä taitolla - sanalla sanoen kirja on kaunis.


Malli: Ohra-myssy kirjasta Pohjoiset neuleet, suunnittelija Hilary Grant (Ravelry klik)
Langat: Keltainen lanka on kesän tuplagradientti neulefestivaaliostos La Fée Fil (Cites d´Or) ja harmaa lanka on puolestaan vironvillaa. Tekoturkistupsu on lapsen Saksan "löytö" viime kesältä. Se löytyi kirjaimellisesti orpona kadulta ja poimimme sen perempaan talteen.
Puikkoset ehkä 3,0 tai 2,75 mm. Puikkomitta ei ole ihan tarkimmasta päästä ja pyöröistä olivat merkinnät kuluneet pois. 

Entäpä testimyssy? Ohje oli selkeä ja malli helppo ja nopea. Tupsun tekoon en jaksanut ruveta, vaan pihistin tekoturkistupsun lapselta. Ei vaitis, lupasin hankkia hänelle uuden tilalle. Ainoa, mikä piposessa kismittää, on oma käden jälkeni. Neuloin jossain välissä aavistuksen verran liian tiukkaa ja löysäsin otetta, minkä takia lyhyellä matkaa on nyt sitten liian löyhää silmukkaa. Edes kostutus ei pelastanut tilannetta, vaan edelleen löysät silmukat paistavat pinnasta tarkasti katsottuna. Mutta se on siis minun eikä Hilaryn vika. Molemmissa käyttämissäni langoissa oli liukua värien suhteen: keltainen vaalenee ylöspäin mentäessa ja harmaa tummenee. Harmi vain, että tummempi harmaa ilmaantuu vasta myssyn päälaella. Tällä yhden pipon neulekokemuksella uskallan suositella kirjaa. Varsinkin, jos simppeli pohjoismainen design on lähellä sydäntäsi.

PS. Mitä tehdä Stephenin mysteerineuleen kaunssa? En ole vielä aloittanut, koska töitä, testineule ja Hilaryn pipo. Ja ennen kaikkea: koska olen stalkannut tietysti kaikki spoilerit. Tähän asti ei ole puraissut ollenkaan. Että aloittaako vaiko eikö aloittaa.. kas siinä pulma. Vaikka tuttuahan tämä on, sillä taidan marmattaa jokaisen mysteerin alussa ja olla sitten valmiin huivin kanssa kuitenkin aivan onnessani.

12 kommenttia:

 1. Oikein kiva pipa! Minulla ko. kirja varauksessa kirjastosta, mutta ehkä se pitää ihan kaupasta hakea, näyttää todella kauniilta juuri niinkuin sanoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin ostoaikeissa, mutta sattui tuo kustantajan sähköposti tulemaan kerrankin oikeaan aikaan.;)

   Poista
 2. Ihastuttava pipo. Minua kävi heti kiinnostamaan tuo kirja, joten kiitos vinkistä täytyy käydä ostamassa opus itselleni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua, monta mukavaa ohjetta löytyy!

   Poista
 3. Tuo Nuoli-tuubihuivi iskee ainakin kuin sata ampeeria, vai volttiako se oli. Ja pipokin on hauska. Jännä miten tuo keltaisen värin sävy muuttuu erivärisen pohjan kanssa, jännä kolmiulotteinen efekti. Portissa näkyi muutama Sienisedän huivin alku. Jos tykkäät miljoonasta pääteltävästä langanpäästä, niin silloin se on sun juttu! Alut kyllä näyttivät hyvälle. En ole käynyt stalkkaamassa mimmoiseksi se muuttuu alun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavia kaulajuttuja kirjassa on, mulla meinaa vaan olla ruuhkaa sen kanssa, mitä neuloa. Keltaisen sävy muuten ihan oikeastikin muuttuu; se ei ole pelkkää pohjan tekemää efektiä. Steppen huivissa hirvittää juurikin tuo langan pätkiminen; en haluaisi pätkiä ihkulankojani ihan turhaan. Niistä ei ole purettuna enää mitään iloa, jos huivi onkin outo. Toisaalta olen miettinyt, että jos neuloisin nuo popsit ihan vaan yhdellä värillä - vaikka kokoharmaa pop color, eikös se olisi suorastaan pyhäinhäväistys?:DDD

   Poista
 4. Supernätti pipo!
  Ja samaa mieltä Stephenin mysteerineuleen kanssa. Meinasin aloittaa, mutta en aloittanutkaan kun oon katellut vihjeitä enkä nyt oikein hahmota, millanen huivista tulee. Enkä sitten toisaalta haluais tuhlata lankoja jos siitä tuleekin joku susiruma! Kamalan vaikeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa pohdintaa täällä. Ajattelin katsoa vielä tämän perjantain vihjeen ja jos ei lähde, niin sitten antaa olla. Voihan mielensä vielä muuttaa myöhemminkin, jos kokonaisuus onkin kiva ja haluttaa neuloa se sitten jälkikäteen. Tilasin tosiaan huivia varten niin ihanat langat ILOsta, etten halua tuhlata, saatikka katkoa niitä turhan päiten. Toisaalta olen kyllä vakuuttunut Stephenin neroudesta ja uskon, että hieno huivi siitä tulee, mutta.. en tiedä. Katellaan nyt.

   Poista
  2. No ei sitä mysteerihuivia hahmota sitä neulovatkaan tyypit. :D Nim. Mysteerihuivin neuloja

   Mutta toi kirja houkuttaa ihan kamalasti!

   Poista
  3. Valmis huivi näyttää kyllä hyvälle! Eikä ole mikään nenäliina, ei. Saattaapi olla, että neulasen sen jossain vaiheessa, mutta tähän ruuhkaan en ala. Neulistin versiota odotan jo kieli pitkällä.;)

   Poista
 5. Tämä ihastuttava pipo oli päässyt myös Ravelryn etusivulle tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo! En tajunnut sitä ensin ollenkaan, ihmettelin vain ruuhkaa postilaatikossa ja yhtäkkiä räjähtäneitä tykkäyksiä.. Aika äimänä tästä huomiosta. Onneksi siihen etusivulle tuli jo uusi postaus, niin jospa se rauhoittaa tilanteen. Että voi ihmiset villiintyä yhdestä piposta.;)

   Poista