30.5.2017

Toinen kerta toden sanoo?

Laitoin sitten Penguonon puikoille, kun en muutakaan keksinyt. Todellakin jotain täysin tarpeetonta, hullua ja ihanaa. Sillä jotainhan on ihmisen neulottava. Ja hillityn, mustan ja asiallisen jälkeen on enemmän kuin aiheellista tarttua johonkin, joka on kaikkea muuta. Ihan vaikka vaan tasapainon vuoksi.


Olen parin viime päivän aikana havahtunut vakavaan puutteeseen lankamarkkinoilla. Ennen vanhaan, kun en välittänyt ns. efektilangoista, tuntui, että niitä kauhistuksia tursusi joka puolelta. Ja nyt, kun tarvitsisin riemunkirjavaa palloa ja pompulaa, efektiä saa hakea kissojen ja koirien kanssa. Eikä muuten auta. Paljettia ja hopean hohdetta lukuunottamatta paikallisilla on tarjolla pelkkää ei-oota. Jotenkin en pääse yli ajatuksesta, että Penguonoon kuuluu hippunen ylimakeaa ja törkeydessään riemukasta efektilankaa. Niin että mistäs sitä nyt tähän hätään? Hätä nimittäin alkaa olla; takakappale on valmis, kyljissä mennään ja kohta paukutellaan jo etukappaleita. 


On minulla muuten ihan oikeakin kysymys: kertokaapa viisaammat, minkälaisilla neulepuikoilla varustettuna pääsen lentokentän turvatarkistuksesta läpi ja lentokoneeseen? Olen pannut merkille, että lentokoneessakin voi neuloa ja ajattelin liittyä kerhoon. (Ei, en ole aikeissa laajentaa efektilangan hankinta-aluetta, vaan lentelisin puikkojeni kanssa ihan muuten vaan).

PS. Se minun edellinen Penguononi on täällä. Kuten näistä Penguono kakkosen väreistä varmaan aavistitte, niin ei, tämä kakkonen ei ole tulossa minulle. Jestas sentään.

29 kommenttia:

 1. Minä käytän koneessa puupuikkoja eli kaapelin koivupuiset päät tai puiset sukkapuikot vaikka muuten käytänkin lähinnä karbonzeja. Ja muistan varapuikot, koska hajotan yleensä reissussa yhden puikon vähintään (ohuet puiset joutuu repussa koetukselle...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varapuikot! Ei olisi tullut mielen viereenkään. Eli bambulla yritetään. Kiitos!

   Poista
 2. Viime postaukseen meinasin kommentoida että tää (ja nimenomaan tää versio) näyttäis aika jännältä: http://www.ravelry.com/projects/HipHipBarbaKnit/marled-magic-sweater--dress mutta sehän onkin tuon Penguonon kanssa aika lailla samoilla aallonpituuksilla.
  Puikoista koneessa en tielä... täällä rapakon takana ei ole koskaan ollut mitään ongelmia, puikot on varta vasten listattu sallittujen esineiden listalla. Suomessa mulla ei koskaan ole ollut onnea puikkojen koneeseen saamiseen kanssa. Lakkasin yrittämästä kun isot bambupuikotkin otettiin pois... (tais olla 4-5 vuotta sitte).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tuossa yllä kirjoitin, että bambulla mennään, mutta sinun esimerkkisi ei lupaa sille yritykselle kaunista loppua. Voivoi, tietysti on aina kirjat.:) Tuo swetari, jonka linkitit, on tosi komea. Olen katsellut ko. paitamallia sillä silmällä, mutta ehkä se voisi olla kiva neulottava syksymmällä. Tylsä vuodenaika, rapsakka malli.

   Poista
  2. Koivupuiset pyöröpuikot on varma valinta. Joskus muistaakseni vienyt bambu sukkapuikkojakin muttakun pyöröt on käyttäjäystävällisemmät - lue ei tarvitse metsästää sitä pudonnutta puikkoa naapurin jaloista - on omat muistikuvat niistä vähäisemmät. En ihmettele vaikka turvatarkastuksessa poistettaisiin puupuikot jos yrittää viedä perinteisiä puolmetrisiä suoria puikkoja, niitähän voi käyttää grillivartaana =) hanna

   Poista
  3. Se on julmaa hommaa tämä neulominen, jos lentoväeltä kysytään. Otan jotkut surkeimmat puupyöröni; jos joutuvat takavarikkoon, ei tule itku.

   Poista
 3. Minä oon pohtinut tuota lentomatkustamista myös, ja sitä varten kävin sekä Finnairin että Finavian sivuilla (me lennetään Finskillä parin viikon kuluttua). Yksiselitteisesti molempien sivustoilla sanotaan, että käsimatkatavaroissa saa kuljettaa eli matkustamoon saa viedä neulepuikot, materiaalista ei sanottu mitään. Joissain lähteissä puhutaan pelkästään virkkuukoukuista ja sukkapuikoista sallittuina, pyöröpuikot on tuskin tulleet kenellekään edes mieleen. En ehkä silti uskalla riskeerata, että multa takavarikoidaan mun luottopuikkoni, 1,75-milliset Hiya Hiyan pyöröt, kun niitä on niin vaikee saada mistään uusia, ainakaan Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei, ei kannata ihan luottovälineistöä ottaa mukaan, näin minäkin ajattelin. Mutta kiva olisi jotain tikutella.. Mulla ei tullut mieleenkään ennen tätä, että eri lentoyhtiöillä voisi olla tässä kovin erilaisia käytäntöjä.

   Poista
 4. Bambuisia ja koivuisia ohuita sukkapuikkoja ja koivuisia pyöröjä olen kuljettanut mukanani eikä koskaan ole ollut ongelmaa (useita eri lentoyhtiöitä). Viimeksi mukana oli tarvikepussissa puikkomitta jossa oli n. 2cm mittainen ohut leikkuuterä sisällä. Itse en ollut terää koskaan käyttänyt enkä tajunnut edes sen olemassa oloa. No, sen ne turvatarkastuksen läpivalaisussa huomasivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja päästivät sen terän kanssa ilmeisesti myös läpi? Minä olen lennellyt vähänlaisesti ja kokemusta ei ole juurikaan näistä asioista kertynyt. Onneksi hoksasin kysyä täältä; kiitos sinullekin!

   Poista
 5. Itsellä ollut bambuiset sukkapuikot (siis ei-metalliset, näistä uusista hiilikuitu ym matskuista en tiedä) monilla lennoilla mukana.

  Kun googlasin (äh hain yahoon hakukoneella) tuon neuleen nimen ennen kuin ehdin lukea jutun loppuun, ja tuloksena tarjottiin miesten kalsareita. Jotenkin minulla alkaa silmät karsastaa ja vuotaa heti, kun näen Stephen Westin neuleposeerauksia.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stephen on niin daideellinen ja onhan mies myös tanssija; ehkäpä nuo hiukan villihköt poset nousevat sieltä.:D Toisaalta kyseessä on tietysti ihan tarkoituksella luotu brändi. Stephenin alkuvaiheen neuleet ja neulekuvat ovat ihan Jared Floodia; ehkä hän keksi sen oman paikkansa ja kolosensa sitten tuolta överiosastolta, kun Jared oli jo olemassa. Hoitaa sen leiviskän ihan hyvin, eikö?;)

   Poista
  2. Juu, Stephenistä tulee mieleen isävainaa (s. 1940), joka katsellessaan minun verhovirkkuuta kertoi omista käsityöyritysistään kansakoulussa valitellen sitä, virkatusta pannulapusta tuli aiotun neliön sijaan kolmio ja sen myötä huono numero. Lohdutin häntä sanomalla, että nykyään sellaisen voisi myydä kalliilla designina.

   Minä olen liian kaavoihin kangistunut.

   OP

   Poista
  3. Niin ja se vielä: eikös muovisia paksuja virkkuukoukkuja ole? Ne saa viedä matkustamoon. Tosin mummoikäisellä ystävälläni oli unohtunut metallikoukku laukun sivutaskuun - kotimaan lennolla ei mitään ongelmaa.

   OP

   Poista
  4. Olen isäsi kanssa samaa heimoa. Eräs mieleenpainuvimpia käsityömuistojani on alakoulun virkkausopetus, jossa tehtävänä oli nimenomaan tuo neliönmuotoinen pannulappu. Sain aikaiseksi todella pitkän ja laihan kolmion. Kaikkien työt ripustettiin taulun reunalle nuppineuloilla ja kaikki muut, jopa pojat (tuohon aikaan se meni nimenomaan niin, että "jopa pojat") saivat aikaan sievät neliöt. Paitsi minä. Voisikohan rakkauteni Stephenin oho-tulikin-mekko -neuleisiin johtua tästä traumasta?:D Mukava kuulla, että meitä kolmionvirkkaajia on ollut enemmänkin.

   Poista
 6. Puisilla puikoilla on kyll mun kaverit neuloneet monilla lentomatkoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä nyt tämän blogiotannan perusteella päädyn lopputulokseen, että lentoyhtiö kuin lentoyhtiö sallii puiset puikot. Nyt pitää sitten enää miettiä, että MITÄ sitä niillä bambuilla sitten neulotaan.... köhöm.

   Poista
 7. Knitpron puupääpyöröllä ja sukkapuikko palmikkopuikkona olen neulonut useammalla lennolla. Ja yksi puikko jäi Islandair matkustamoon.
  Nämä puikkosäännöt on hassuja, mulle kerran entinen sotilas, sittemmin mamu kertoi, että pankkikortista saa teroituksella tappovälineen.
  M&

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan ajatellut pankkikorttia tuossa ominaisuudessa, mutta kyllä, voin kuvitella miten homma toimii. Kylmäävää touhua. Tässähän tuntee itsensä peräti vaaralliseksi suunnitellessaan neulomusvarusteita matkaa varten.;)

   Poista
 8. Voi hitsi, olipa kiva lukea taas kirjoituksiasi! Ja valmistuva neulekin on aika ihana. "Ylimakeaa ja törkeydessään riemukasta" kuulostaa ihan kuin Westin suusta.. :D Käyn täällä joka päivä norkoilemassa (työmatkalla on aikaa). Puikkoasiaan en osaa mitään sanoa, kun en ole uskaltanut koettaa mitään neuloa koneessa, eikä siihen viime vuosina ole ollut mahdollisuuttakaan alaikäisen seuran- ja seuranpidon vuoksi. Voisitko ajatella päivittäväsi vähän useammin vaikka ihan asian vierestä? Vienosti toivoo hän.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vienosta toiveesta.:) Nämä mun postaukset ovat tosiaan vuosien kuluessa harventuneet ja vaikka itsestäkin tuntuu, että enemmänkin tänne saisi juttuja syöttää, niin aina ei ole ottaa. Minulla on tietyt ajat vuodesta työn takia enemmän kuin hektisiä ja silloin tuntuu, ettei saa tiristettyä yhtään mitään, mutta taas esim. näin kesäisin voisi olla mahiksia päivittää vähän useammin. Jotkut lukijat toivovat projektipostauksiakin, eikä vain valmiista juttua. Se voisi olla jonkinlainen helppo "laajennus". Mutta jaksujen mukaan mennään!

   Poista
 9. Minulla on ollut lennoilla bambuisia, puisia, metallisia ja hiilikuituisia puikkoja. Kerran on pyydetty nousun ajaksi laittamaan kudin pois, muuten ei mitään ongelmia. Se mitä koneeseen saa viedä on enemmän lentokentän turvatarkastuskohtainen kuin lentoyhtiökohtainen, siinä turvatarkastuksessa ne poistetaan jos niikseen tulee.

  Ja tosiaan, aikas överi Penguono. Näyttää kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisis vahvistaa huomiota, ettei ihan suosikkipuikoilla kannata lähteä liikenteeseen. Saa nyt sitten nähdä, uskallanko loppupeleissa ottaa kutimia ollenkaan, kirja on myös ihan potentiaalinen vaihtoehto. Noista övereistä: tarkoitus oli/on tehdä överimpi, käyttää paljon keltaista ja pinkkiä. Mutta huomaan koko ajan vesittäväni alkuperäistä ideaa; reuhakas värikkyys tekee selkeästi minulla tiukkaa. Tässä olisi kasvun paikka!

   Poista
 10. Tottakai kutimet mukaan, puisten kanssa mulla ei ole koskaan ollut ongelmia. Olen myös saanut viedä metallisen ohuen virkkuukoukun...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkkuukoukkukin! Pitää mullakin yrittää jotain, sittenpä sen näkee.:)

   Poista
 11. Viime yönä lennolta laskeutuneena tuore kokemus: KnitPron koivuisten irtopäiden (3 ja 3,5 mm) kanssa ei ollut Suomen sisäisellä eikä Hki-Madeira-välisellä lennollakaan kumpaankaan suuntaan mitään ongelmaa. Luin jostain ennen matkaani vinkin, että jos käyttää vaihtopäisiä pyöröpuikkoja niin päät voi/kannattaa irrottaa kaapelista ja kuljettaa turvatarkastuksesta läpi projektipussin pohjalla vaikka muutaman kynän kanssa, eivät silloin herätä läpivalaisussa niin ihmetystä. Itse tein siis varovaisena ja ilmaneulonnasta haaveilleena ihmisenä näin ja hyvin toimi. Viimeisellä etapilla erehdyin jättämään isohkon projektipussukan syliini ennen nousua ja sen lentoemäntä pyysi laittamaan pois, laitoin sitten neuleenkin hetkeksi syrjään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole irrotettavia, mutta tosi hyvä vinkki kaikille heille, joilla sellaisia on! On tämä niin jännää! Mun pitää sitten raportoida, miten kävi.:)

   Poista