13.5.2017

Huti

Aina ei voi voittaa. Otetaanpa tällä kertaa perin surullinen esimerkki huti -osastolta.


Tuijoteltuani aikani Leila Raaben suunnittelemaa Deschain -paitulia Ravelryssä, päätin tilata langat. Siis oikein tilata, enkä vain kaivella kaappejani. Vieläpä ohjeen langat; quince&co:n kestreliä. Näin siitä huolimatta, että tajusin mallin olevan makuuni paitsi liian lyhyt myös liian leveä. Mutta kun se oli niin sievä! Valitsin S-koon ja koska siihenkin kokoon oli laskettu ylimääräistä väljyyttä peräti kymmeniä senttejä, uskaltauduin silmukoita luodessani vähentämään niitä jonkun verran. Olisi pitänyt uskaltaa enemmän, sillä valmis toppi on sellainen teltta, ettei paremmasta väliä. En viitsi tässä toistaa, mitä armas aviomieheni tekeleestä totesi, mutta myönnettäköön, että oikeassa hän oli.


Kuvittelin, että jos otan ohjeesta hiukan leveyttä ja hihat pois ja lisään vastaavasti mittaa, saan mukavan väljän ja vilpoisan boxy-tyyppisen pellavapaitulin kesäksi. Neuloin etu- ja takakappaleet kainaloihin asti ja yhdistin ne sitten pyöröksi. Ajattelin neuloa niin pitkälti, kuin hankkimani lanka riittäisi (7vyyhtiä). Kavensin molemmista sivuista pitkin matkaa silmukoita pois, mutten mitenkään paljoa, koska tavoittelin laatikkomuotoa. Helman suhteen olin epävarma. Neulos pyrki rullautumaan voimakkaasti ja päätin siksi luottaa suunnittelijan ratkaisuun, vaikkei se makuuni kovin ollutkaan.

Lopputulos? Deschain on edestä oikein nätti ja pitsineulos valuu kivasti alaspäin luoden lisää pituutta, mutta takapuolella paita jää selvästi lyhyemmäksi ja helma heilahtelee siellä leveänä kuin täyskellotettu hame. Helman pitsiratkaisu vaikuttaa leventävän helmaa entisestään. Kaikista oudointa on se, että ainakin näin kostuttamatta ja pingottamatta neule vaikuttaa päällä vahvasti A-linjaiselta, vaikka sivuissa on tehty kavennuksia alaspäin tultaessa. Sain siis aikaiseksi melkoisen rötväkkeen, jolle on hyvin vaikea ellei peräti mahdotonta luvata minkäänlaista tulevaisuutta. Ärsyttää, että annoin hetken ihastuksen viedä enkä miettinyt mallin järkevyyttä ja pulmakohtia sen tarkemmin.


Nyt täällä istutaan tuumaushattu päässä ja arvuutellaan, josko vielä kostuttaisi ja asettelisi neuleen muotoonsa - tulisiko siitä yhtään kivempi? En ole pellavaa juuri neulonut, enkä tiedä yhtään, miten se käyttäytyy kostutettuna. IG:ssa uhosin jo purkavani ja se onkin todennäköisin vaihtoehto, sillä lanka on ihanaa ja olisi mukava saada siitä joku käyttövaate. Että jos purkaisi, etsisi jonkun ihan toisen mallin ja aloittaisi illan euroviisustudiossa ns. puhtaalta pöydältä. Ja tunnustaisi, etteivät kesäneuleet ole minun juttuni. Aina niissä menee jokin pieleen.

PS. Kaikki tämän postauksen kuvat on jo kertaalleen näytetty IG:n puolella, anteeksi siitä. Jos saan rakennettua langasta uuden ja paremman paidan, niin katsellaan ja kuvataan sitten sitä hartaammin kuin tätä raukkaa.

11 kommenttia:

 1. No voi sun höh. Kuinka paljon siinä nyt on sitä liikaa väljyyttä? Entä jos kokeilet niin, että nuppineuloilla otat nurjalle puolelle sen ylimääräisen ja saat siitä silmukkamäärn uuteen yritykseen? Tai noh, kyllähän minä tiedän miten vaikeaa on lähteä uuteen nousuun jos on jo kertaalleen repinyt pelihousut. Mut mut, ensi viikolla taitaa postipoika tuoda Laine Magazinen, siinähän voisi olla jottain uutta ideaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin ensin, että puran kainaloon asti ja laskettelen sieltä sitten uusin muokkausten kanssa alas, mutta löysin sitten uuden ohjeen ja uusi on jo tulilla. Harmittaa vain oma pöljyys. Että jos tietää, että malli on outo, niin miksei voi tehdä kunnon suunnitelmia paperilla vaan pitää lähteä posottamaan vaan aja ajatella, että kyllä se siitä vähemmälläkin laskemisella lutviutuu. Siitä uudesta Laineesta vaikuttaa tulevan sen sortin lehti, ettei paremmasta väliä. Kaikki jo näkemäni mallit ovat sykähdyttäneet - jopa sukkaohje!:D

   Poista
 2. Se paljon tehty turha työ harmittaa, mutta jos käsityöstä ei ole pidettäväksi, sama on pistää se rullalle ja aloittaa uusin voimin.
  Itse en jätä mieliharmikäsitöitä pyörimään, vaan puran pois ja aloitan uuden.
  Mukavia neulomuksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voisi olla enempää kanssasi samaa mieltä. Tässä mietin hetken, että neulonko saman uusiksi, mutta keksin sitten mielenkiintoisen toisen mallin. Yhdellä langalla kaksi projektia - sehän kuulostaa jo joltain kaupan bonus-tarjoukselta.;)

   Poista
 3. Mä oon aatellut tehdä tän ite ... että en nyt oikein tiedä, mitä tästä ajattelisi. Toisaalta se herättää luottamusta, koska jos vaan korvaan Kestrelin Langin Linolla, joka on samantyyppinen mutta ohuempi lanka (puhumattakaan siitä, että se on sekä halvempi että omassa stashissa), lopputulos voi olla vaikka hyvänkokoinen.

  JOS mulla ois Kestreliä kaapissa, tekisin tämän Nourin: http://www.ravelry.com/patterns/library/nouri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta Nourista - mulla on mennyt aiemmin huti ja se on NIIN ihana, että pitää ruveta miettimään korvaavaa lankaa: tuo on saatava. Kestreliä mulla on vain 7 vyyhtiä, ihan Nouriin se ei riitä. Otin toisen hihattoman puikoille, katsotaan, riittääkö lanka siihen. Kyllä mä kannustan neulomaan tuon Deschainin, saatanpa jopa itsekin tehdä sen uusiksi, mutta koska se tarvitsee todennäköisesti edelleen enemmän lankaa kuin tämän, mitä mulla on, en jaksa ruveta muokkaamaan. Haluaisin ehkä sittenkin myös hihat. Olen M-kokoa itse, mutta valitsin S-koon tässä mallissa ja otin jokusen silmukan pois vielä siitäkin. Aloitin muistaakseni 89 silmukalla. Näin jälkeen päin laskeskeltuna olisin voinut ottaa molemmista kyljistä jopa reilut 10 cm pois. Väljyys on jees, tykkään laatikkopaidoista, mutta yhdistettynä aavistuksen liian lyhyeksi jäävään helmaan, lopputulos oli hiukan sellainen kirkonkello: minä siellä kielenä keskellä ja sitten oli kangasta ympärillä vimmatusti. Originaaliohjeessa se S-koon korkeus ylsi mulla hädin tuskin rintojen alle (olen pitkä nainen), tein mittaa melkein tuplaten lisää, silti lopputulos oli lyhykäinen. Jos olet väljien mekkojen ja tunikoiden ystävä, Deschain toiminee lyhyenä niiden kanssa, mutta tämmöinen pillifarkkuihminen joutuu laskemaan mallin kanssa hiukan matematiikkaa, jotta saa mieleisensä. Hirveän helppo ja nopea neulottavahan se on, eikä muokkaaminen tuota päänvaivaa, kun vain saa silmukkamäärän kohdillen.

   Poista
 4. Jahas, minun kommentti liene kadonut. Tuo etupaneeli on hieno, sovella sitä johonkin kapeampaan malliin.
  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuli läpi! Juu, etumus on hieno. Pitää laittaa se jonnekin muistin sopukoihin odottelemaan parempaa hetkeä.

   Poista
  2. Kävin eilen lankakaupassa. Toiset ostelevat pellavalankoja ja neulovat kesäneuleita...Itse ostin alkpakkaa kudottua pitsistä torkkupeittoa varten ja kaivoin kasin puikot jemmasta...

   OP

   Poista
  3. Kuulostaa ihanalle! Minäkin olen surffannut lankakauppoja ja miettinyt, raskisko ostaa pari-kolme vyyhtiä jotakin herkkua odottamaan inspiraatiota. Mutta että alpakkainen peitto! Se olisi kova sana marraskuussa, kun maailma on kylmä ja märkä.

   Poista
  4. Itse ajattelin juhannukseksi sitä peittoa...koska sekä Suomen että Sumuisten Saarien säät...

   OP

   Poista