28.1.2017

Jännempi juttu

Hittihuivi Find Your Fade on ollut jo jonkin aikaa valmiina, mutta teini, joka nykyisin nappaa ns. in action -kuvani, ei ole raasu tarennut ulos. Tai sitten ei ole ollut valoa. Koska tammikuu. Mutta tänä aamuna kaikki oli toisin.


Valmiin huivin suhteen tunnelmat ovat ristiriitaiset. Ohje ja malli ja kaikki se on hyvin, oikein ja jees, eikä minua ole haitannut myöskään se, että kirjaimellisesti koko muu maailma on tuntunut neulovan samaa huivia samaan aikaan. Malli on vieläpä niin helppo, että sen kanssa pystyi katsomaan kaikki mahdolliset rästiin jääneet poliisisarjat ja elokuvat peräti molemmilla silmillä. Löysin huiviin myös mielestäni sopivat langat (omasta kaapista, ou jee!) ja tartuin rivakasti toimeen. Perusasiat olivat siis enemmän kuin kunnossa. Mutta jossain vaiheessa, raikkaiden keltaisten sävyjen vaihduttua kaurapuuroon, alkoi tuntua, että olen menossa huivini kanssa metsään ja into haaleni. Tunnistin vaaran merkit: olin hilkulla ajautua minulle tyypilliseen venkoiluun värien kanssa. Välttääkseni sen, päätin tehdä äkkinäisen ja riskialttiin ratkaisun asenteella syteen tai saveen ja kerran täällä vaan eletään. Oli tullut hetki, jolloin lankakaappini kummajaiset, Louhittaren luolan Ärjy-pinkki ja Magenta, pääsisivät vihdoin töihin. Aioin liu´uttaa kaurapuuron Ärjyksi.


Kirjoitin täällä jo aiemmin päähänpinttymästäni liuttaa huivin värinvaihdoskohdat sulavasti ja rauhallisesti ilman selkeitä raitakohtia. Pinttymä syntyi neuloessa, sillä huivin alkutaipaleella värierot eivät lankaa vaihtaessa olleet suuren suuria eikä kahdella eri langalla raidotettaessa siksi syntynyt selkeästi havaittavaa raitaa. Käyttämäni langat olivat ns. speckled -värjättyjä, eli niissä kaikissa alun keltaista lukuunottamatta oli täpliä, roiskeita ja eri värisiä pilkkuja. Kun sitten vihdoin tuli semisolidien pinkin ja magentan vuoro hypätä puikoille, ero aiempaan oli huutava ja raidoitus suorastaan hyppi silmille. Ei ollut kuulkaa hyvä. Oli pakko löytää lisää "täplälankaa" ja sävyjä, joilla siirtymä Ärjyyn ei olisi niin raju. Alkoi mahdoton langantilausrumba, jossa ensimmäinen tilaus meni huti ja toinen osui oikeaan. Nappiostos vain sattui olemaan minivyyhti, joten piti tehdä vielä kolmaskin tilaus, jotta lankaa olisi ollut riittävästi. Voi sitä rahan menoa! Oi, niitä ihania ja valonnopeudella postittavia lankakauppoja! Uusien hankintojeni avulla pääsin etenemään kaurapuurosta, mutta Ärjyyn asti en koskaan päässyt, sillä Ärjy oli nappiostoksellekin liikaa. Onneksi minulla oli jemmoissani pikkunöttösinä muita pinkin ja korallin sävyjä, jotka natsasivat toisiinsa ja nappiostoksen kanssa. Pääsin kuin pääsinkin päättelemään huivin ja sain sen käsistäni. Hermoni ja rahavarani olisivat tuskin kestäneet enempiä värin vaihdoksia ja sävyjen liu´utuksia sillä erää.Erityisen jännää tässä projektissa on se, että oikeastaan kaikki kolme tekemääni lankatilausta olivat turhia. Huivista tuli niin peijakkaan suuri, että olisin aivan hyvin voinut lopettaa sen neulomisen jo vaikka sinne kaurapuurovaiheeseen. Ihan niin näyttävää siitä ei tietenkään olisi silloin tullut. Kokoasian takia en myöskään ole uskaltanut pingottaa huivia kunnolla, vaikka huivin reikäpitsiosuudet sitä tietysti vaatisivat. Kostutin huivia vain sen verran, että sain sen säällisesti kuosiinsa ja avattua pitsejä edes jonkun verran. Sekin oli tietysti liikaa, huivin koko kasvoi. Jännää on myös se, että vaikka minulle tarjoutui projektin aikana mahdollisuus päästä eroon itselleni kovin oudon värisistä langoista, niin loppupeleissä minulla onkin nyt entistä enemmän pinkin ja punaisen eri sävyjä jemmoissani odottamassa uusia jännäprojekteja. Yksi kokonainen hutivyyhti sekä puolikas vyyhti nappiostosta Ärjyn ja Magentan kaverina. Pikkunöttösiä en laske, ne ovat asia erikseen ja kuten tässäkin projektissa nähtiin, usein todellinen hätävara.Tykkään kyllä lopputuloksesta, vaikka huivin asettelu kaulan ympärille vaatiikin vähän tavallista enemmän peiliin katsomista. Toivon kovasti, että huivi pääsee käyttöön, vaikka juuri nyt sitä hiukan epäilenkin. Minulla, hapannaamalla, kun on kuitenkin aika vähän sellaisia päiviä, jolloin koen olevani tarpeeksi jännittävä kääriytyäkseni pinkkiin.


Malli: Find Your Fade, suunnittelija Andrea Mowry (klik)
Langat keltaisesta pinkkiin: 
a) Mysteerilanka. Epäilen vahvasti, että Louhittaren luolan Väiskiä. Upea syvä keltainen, just samaa sävyä, kuin langassa b. 
b) Hedgehog Fibers Skinny Singles, sävy Fool´s cold. 
c) Sama kuin edellä, mutta sävy Film Noir raidoitettuna yhdessä La Bien Aimée Tough Sockin kanssa, sävy Interstellar.
d) Hedgehog Fibers Skinny Singles, sävy Monarch.
e) GarnStories Merino Singles, sävy Pink Pegasus.
f) Hedhehog Fibers Sock Yarn, sävy Pinky Swear.
g) Lystig Merino Sock, sävyn nimi on kadoksissa (reipas neonpinkki keltaisilla roiskeilla). 
h) Hedgehog Fibers Sock Yarn, sävy Coral.
Monet käytetyistä langoista olivat jämälankoja, osia niistä oli käytettävissä jopa vain ihan nöttösen verran. Päälangat olivat b, Film Noir, d, e ja f. Valmiin huivin paino on 374 gr.
Puikkoset olivat 3,5 mm. 

23 kommenttia:

 1. Ihan superhieno! Mutta on siinä myös huivilla kokoo! :D Täytyy nostaa hattua, että oot jaksanut noi värit miettiä noin tarkasti, sehän tästä huivista tekeekin upeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä huivista olisi valjumpi tullut ilman tuota pinkkiä pläjäystä, mutta toisaalta ehkä enempi käytettävä, tiedä häntä. Nyt kun olen hiukan enemmän treenannut, niin kyllä kaikki tuo neulos asettuu harteille ihan kohtuu kivasti. Mutta jatkossa voisi tietysti neulmisen lomassa hiukan miettiä, että joko olisi kokoa riittävästi. Pakkoko se on painaa sinne asti, mihin ohje käskee?

   Poista
 2. Siililangan Fool´s Goldissa on samoja sävyjä kuin Tuulen Tyttären Keltamullassa. Hienosti on langat liuútettu väristä toiseen.
  Mulla kummittelee grelloyt kovasti mielessä, eivät ole yhtään omia sävyjä.
  M&

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltamulta kuulostaa tutulta! Ja Tuulen tyttäriäkin on osteltu. Pitää käydä jossain vaklaamassa, miltä semmoinen näyttää, kiitos! Mulla on paha tapa vyyhtejä avatessa hukata vyötteet ja sitten ollaan kiipelissä jälkikäteen. Nolo juttu.

   Poista
 3. Minä pistän pätkän lankaa vyötteeseen kiinni ja niitä on tallessaa muutama pussillinen.
  M&

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on organisoitava jokin vastaava juttu. Iso kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Huivi on ihana! Väriyhdistelmä on erittäin onnistunut. Kun huivi on noinkin iso, on ainakin kylminä päivinä paljon lämmittävää kiedottavaa itsensä ympärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kieltämättä huivista saa monta kerrosta lämmittävää merinoa ympärilleen.:)

   Poista
 5. On se komia ja ISO! Ja kuvatkin on hianot ... ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut taskuliinaa, ei.:D En näköjään opi tutkailemaan työn kokoa neuloessani, mennä posottelen vaan ja sitten tulee näitä oops-tilanteita.

   Poista
 6. KOMIA ko mikä! Oot sinä nainen taitava. Tuon voisi Kiasmaan ripustaa! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiiä taitavasta, mutta nyt olin pitkästä aikaa sinnikäs. Ollut vähän laiskamatoja liikkeellä.. Nyt samalla tsempillä keskenräisten kimppuun, niin jokohan lähtis?

   Poista
 7. Onnistunut värikombo ja kaunis kokonaisuus, ja onnittelut huivin valmistumisesta! Itselläni vielä pahasti kesken. Päädyin kutomaan kolmosen puikoilla- saas nähdä minkä kokoinen minun huivista tulee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmosen puikot olisivat varmasti olleet hyvä ratkaisu täälläkin. Pidetään peukkuja, että tulee just hyvä!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos, Niina! Onhan siinä semmoista kevätfiilistä ainakin värien puolesta.:)

   Poista
 9. Se on tosi hieno! Sun blogi on kovasti inspiroiva, nytkin haluan hetimiten aloittaa oman Fadeni - väritkin on katsottuna.

  Toki kaikki puikot ovat joissakin muissa projekteissa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuota samaa puikko-ongelmaa täälläkin.:) Vaikka oikeastaanhan se on aika onnellinen tilanne, mukavaa neulottavaa riittää.

   Poista
 10. Herrajee miten rohkea sinä olet värien kans. Minen ehkä uskaltas (lue osais)noin hienosti väritellä ja liu'utella. Hieno lopputulos!

  Lueskelin tänään uusinta Taito-lehteä. Teikäläisestä oli positiivinen maininta siellä. Syystäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkea värien kanssa?! Voi mahoton! Näkisitpä, kun väännän täällä metsä kukkii -puseroa (se KAL sieltä Taito-lehdestä) omista kaappilangoista. Siinä on kuule rohkeus värien kanssa tipotiessään. Olisi pitänyt tilata valmis lankapaketti, niin pääsisi helpommalla.:D Ja kyllä, lehdessä ollaan, mutta siitä syy-asiasta en niin tiedä. Ujostuttaa koko homma.

   Poista
 11. Nätti on. Mulla on tuo sama pinttymä tuon huivin suhteen et värien pitäisi liukua niin ettei vaihto kohta erotu. Mä en ole siis edes aloittanut, kun en löydä varastosta mieleistä yhdistelmää (ja lakon takia en osta uusia). Ja kokokin on vähän arveluttanut kun kaikki valmistuneet näyttää ihan valtavilta. =D Mut hieno on tuo sinun huivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei ole lakko päällä, mutta tekisi mieli hyödyntää omaa kaappia mahdollisimman paljon. Olen itseeni tyytyväinen sikäli, että viimeisen parin vuoden messu- ja muuta kässäspesiaalipäiväostokset on aika hyvin otettu käyttöön. Mutta ongelmana ovat ne tosivanhat, jotka eivät tosiaankaan ole nykymittarilla mitään huippuihanuuksia, ihan peruspertsoja vaan. Tämmöiset ohjeet, joihin saa sitä porukkaa upotettua edes vähän ovat kullanarvoisia. Se Fade-huivi on tosi hieno myös silloin, kun ei liuta ollenkaan. Upeita raitaversioita Ravelryssä. Mutta ymmärrän, päähänpinttymiä on hankala muuksi muuttaa!;) Sitä kokoa voi pienentää, jättämällä homman yksinkertaisesti kesken. Ainoa pulma on se keskiranka; se ei asetu silloin ihan niin nätisti kuin täyskokoisessa huivissa, mutta näkyyköhän tuo ollenkaan huivin ollessa kaulassa ja käytössä?

   Poista
  2. Pitää vielä lisätä, että tässä huivissa ei kyllä ihan peruspertsoja ollut vaan ihanuuksia, mutta nekin nöttöset vähenivät kummasti. Mulla on niin mielessä jo täällä kesken oleva paitaprojekti, jossa kaappien kummaa peruslankaa kuluu kohinan kanssa, että menee jo ajatuksetkin sekaisin.:D

   Poista