20.1.2016

Äiti, mikä se on?

Todella outo äiti-neuloo-ja-virkkaa-lapselle -putki päällä.


Eiköhän se kohta lopu, sillä nuoriso ei edelleenkään innosta kiljuen vaadi ja ano minua neulomaan ja virkkaamaan juuri heille. Päinvastoin, kaupan tuotteet ohittavat äitimuorin viritelmät mennen, tullen ja palatessa. Mutta se nyt vaan on niin - sori, vekarat, että kun mamma päättää urakoida lankakaappiaan tyhjemmäksi, niin saattaa se bingo osua myös pikkuväkeen. Tällä kertaa bingosta putosi pontso eskarilaisen koossa.


Eskarilainen halusi tietää aluksi, mikä on pontso. Sitten kiinnosti, miten siihen pukeudutaan. Hyviä kysymyksiä molemmat. Teitä kiinnostanee, että ohje on saatavilla suomen kielellä aikuisten koossa Kauneimmat Käsityöt -nimisessä lehdessä vuoden 2015 numerossa 5. Ravelryn sivuilta (klik) löytyy lisää keinoja päästä ohjeen äärelle, sillä se on julkaistu useammassakin eri paikassa.

Minä aloitin urakan virkkaamalla 70 ketjusilmukkaa. Se riitti oikein mainiosti lapsen kokoon. Valkoiset osat on virkattu koukulla nro 6 ja nuo värikkäämmät osat koululla nro 5. Langat ovat Dropsin Nepalia (valkoinen, 5 kerää) ja vastaavan vahvuisia muita villalankoja jämälankakoristani. Ohuemmat langat käytin kaksinkertaisena.


Pontsoa oli mukava virkata ja se valmistui parissa illassa, kunhan ensin olin tupeloinut kauluriosassa ja helmassa näkyvän kohovirkkauksen kanssa kyllikseni ja sain homman ns. käyntiin. Esimerkiksi Dropsin ohjesivuilla on videota avuksi, jos kohovirkkaus ei ole tuttua etukäteen.


Sitten pitäisi taas kurkistaa sinne lankakaappiin ja pyöräyttää bingoa. Vai jokohan tuota innostuisi ompelemaan tässä välissä? Onko liian aikaista miettiä kevätmekkoja?

14 kommenttia:

 1. Ihana pontso! Äitini virkkasi minulle ja siskoilleni samanlaisia 70-luvulla. Tekisi mieli virkata omalle 4-vuotiaalle tyttärentyttärelle samanlainen, mutta pahoin pelkään sen jäävän kaapin koristukseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä, miten tälle käy. Ihan positiivisen vastaanoton pontso sai, mutta lapselle tehdessä kannattaa varmaan miettiä käytännöllisyyttä eli pontson pituutta ja vaikka noiden hapsujen järkevyyttä. Olisin jättänyt hapsut pois ja laittanut ehkä jotkin pienen tupsut eteen ja taakse, mutta lapsi halusi hapsut. Jospa eivät olisi leikeissä tiellä. Aika lämmin pontsosta tuli ja ainakin kotona sisätiloissa toimii hyvin.

   Poista
 2. Kiva pontso. Itse tein vajaa kymmenen vuotta sitten pontson lapsiani kiusaamaan. Käyttivät sitä trullin hommissa useampana vuotena.

  VastaaPoista
 3. Eskarilaiselle sopii sanoa, että sai hienon pontson. Tekisipä joku minullekin tuolaisen. Ja tuo kohovirkkauspinta on hieno, siis tosi hieno.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tuosta kohovirkatusta pinnasta itsekin. Eipä ole tainnut tuollaista ennen tulla tehtyä.

   Poista
 4. Onpa se hieno! Kiitos hyvästä ideasta tuhota muutama yksinäinen lankapallero. Vielä kun keksisi kenet ottaisi pontsotettavakseen niin avot!
  p.s. Ainakin täällä sushirajalla kevätmekot alkavat olla jo ajankohtaisia: pakkanen oli lauhtunut yöllä kuusi astetta eli sitä oli vain -25C!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. -25C! Selvä kevään merkki! Eiköhän oteta ne mekot asialistalle kohtpuoleen.;)

   Poista
 5. Oi miten kaunis. Ihania värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen todennyt, että kun käsillä on korillinen värikkäitä suhtkoht tasavahvuisia villalankoja, niin paras konsti värien valinnassa on laittaa vain käsi koriin sen kummemmin miettimättä ja ottaa. Toimii hyvin. Mulla menee muuten vatuloinniksi.

   Poista
 6. Ihanan muhkea lämmike ja pirtsakat värit! Minäkin olen haaveillut ponchosta tyttöselle, mutta siihen haaveiluun on toistaiseksi jäänyt... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassuintahan tässä on se, että pontsosta tuli peräti hitti. Joten mietippä sielläkin, josko kannattaisi.;)

   Poista
 7. Mahtavan muhkea kaulus pontsossa, ja iloiset värit! Luulin ihan loppumetreille asti että kaulus on neulottu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei, kyllä se on virkattu. On muuten todella muhkea tuommoinen pinta, luulisi lämmittävänkin. Pontso on ollut lähipäivät kovassa käytössä, joten ihan hyvin kävi.

   Poista