20.12.2015

Tulkoot vain hillitön talvi

Pimeää ja märkää. Mutta niin vain urheasti astelimme siipan kanssa pihamaalle nappaamaan jokusen kuvan neuletakista, joka vaatisi pakkasta, puhuria ja kunnon hankia. Jep, vuosi sitten aloitettu Nanook on vihdoin valmis.


Malli: Nanook, suunnittelija Heidi Kirrmaier (Ravleryssä täällä)
Lanka: Ìstex Léttlopi, sävy 0056. Summittaisesti arvioitu kerien määrä noin 10.
Puikkoset olivat 4,5 mm 

Koko projekti lähti siitä, että näin Ravelryssä yhden Léttlopista neulotun Nanookin ja se oli minusta niin taivaallinen, että halusin samanlaisen. Olin samoihin aikoihin keksinyt, että täältä Oulustakin saa joitain Ìstexin lankoja rajoitetuissa sävyissä, joten asia oli sillä selvä. Lèttlopi on yksi lempilangoistani, vaikka se ei ihan kaikista liukkainta lankaa puikoilla olekaan. Tällä kertaa neulominen kävi erityisen hitaasti ja se hidastui entisestään, mitä pidemmälle takki eteni. Paitsi että takkini vaatisi pakkaskelejä pitämiseen, se näyttää vaativan niitä myös neulomiseen; sen verran lämmin neuloessa tuli. 


Seurasin ohjetta aika lailla uskollisesti, vaikkakin joitakin muutoksia tuli tehtyä. Koko on S, mutta lisäsin hihan ja helman mittaa reilusti. Ohjeen 2x1 -ribbi on korvattu 2x2 -ribbineuleella. Nanook neulotaan ylhäältä alas. Helmapuolella takin etuosasta vähennetään silmukoita, mutta tein siinäkin oman pääni mukaan ja vähentelin harvemmin ja loppua kohti vähemmän, koska en erityisesti toivonut pitkää takkia, jossa etukappaleen kaitaleet jäisivät liian kapeiksi ja huomio kiinnittyisi kiusallisesti vesiraja-alueisiin. Kuten kuvista näkyy, en ihan onnistunut, sillä jonkinlainen halkio tuohon eteen jää, mutta onneksi se on kuitenkin ns. kriittisiä kohtia ajatellen säällisesti alempana.


Kiinnityssysteemiä pitää vielä miettiä. Tuikkasin takin kiinni kauneimmalla virkkuukoukullani, koska varsinaisia kiinnityspuikkoja tms minulla ei ole. Ajattelin, että mahdollisten nappien tai nauhojen paikat ja tarve ilmenee varmaan parhaiten käytössä ja käytännössä, joten aluksi jätän takin ihan näin. Nyt pitäisi vain saada niitä pakkasia.

32 kommenttia:

 1. Jösses, tää on hieno! Mutta näyttää kyllä justiinsa niin lämpöiseltä, että edellyttää vähintään -10 asteen pakkasta, jotta pääsee käyttöön. Olen itse moneen otteeseen pähkäillyt, pitäisikö neuloa oma. Laitan sen aina ravelryjonoon ja sitten myöhemmin otan sen pois. Ja sitten laitan taas takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain ohuesta laskeutuvasta langasta voisi tulla hieno. Siis jos haluaa pitää auki ja saada tuon etuosan laskeutumaan kauniisti. Meitsi kun on über-osaston vilukissa, niin siksi mittaa ja kokoa on kunnon kietoutumisneuleen verran. Ja paksua villaa. Mulla jarruttivat ne lyhkäiset Nanookit, mutta kun tajusin, että mittaa voi aina lisätä (siis haloo, varsinainen älynväläys!), niin sitten kelpasi. Hyvä tuli, tykkään itse, mutta tämmöinen +2 astetta ei tosiaan ole ihan paras tälle langalle.

   Poista
 2. Onpa tosi kaunis takki! Ja hieno on virkkuukoukkukin. Pakkasesta en tiedä, mutta kyllä tuo lumi aika eksoottiselta näyttää täältä Belgiasta katsottuna :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuule, toissa päivänä täällä oli vielä semmoiset joulukorttimaisemat! Kävin työn puolesta yöllä joulukirkossa ja tunnelma oli kohdillaan kotia päin ajellessa. Mutta nyt kaikki sulaa, on hirveän liukasta ja musta joulu uhkaa täälläkin. Olen miettinyt jo tunnelmansäilytysstrategian valmiiksi: verhot kiinni ja pysyn pirtissä. Voi kuvitella, että näyttää joululta.

   Poista
 3. Siis mielettömän ihana! tahtoo samanlaisen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä säikähdä tuosta mun vuoden neulomisajastani, tekijänaiselta ei tässä kauaa nokka tohise. Ohje on hyvä ja selkeä. Minä vaan olen tämmöinen etana.

   Poista
 4. Kyllä tänne tarvittaisiin ehdottomasti pakkasta ja luntakin voisi ripsauttaa lisää. Sitten pääsisit hienon takkisi kanssa tositoimiin. Tuo kyllä näyttäisi aika kivalta myös takkatulen ja kuuman kaakaokupinkin seurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, kun ei ole sitä takkaa. Mutta kaakaota löytyy!

   Poista
 5. Ihana, minäkin haluan samanlaisen! Pakkasta tai ei, saa sitä kaiketi silti haluta ja varautua vielä joskus ehkä tuleviin kylmiin keleihin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, että sulla on ihana "peitenimi". Mä tykkään kaupunkiasukkina variksista!

   Poista
 6. Ihanan lämpöisen näköinen. Kannatan kuumaa kaakaota ja vaikka hyvää kirjaa tuon kaveriksi:-) täällä etelässä on muuten tänään +9 ! (käsittämätöntä) ja järjettömän pimeetä. Mitään lunta tänne varmaan saadakaan ennen helmikuuta. Ihana tämä pääkaupunkiseudun "talvi". karkuun tekis mieli lähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saisi mennä aika korkealle pohjoiseen, jos haluaa varmaa lunta. Ainakin täällä Oulun korkeudella lumi sulaa niin, että humina vain kuuluu. Kurjaa on. Tässä voisi ruveta muistelemaan, miten ennen oli ainakin tämä asia toisin.;)

   Poista
 7. On tosiaan hyvän näköinen takki. Ja Lettlopi on ihan parasta. Peräkontillinen Lankavasta Kauhajoelta haettua Lettlopia on muuntunut jo kolmeksi villapuseroksi, ja neljäs on puikoilla. Eikä vieläkään kyllästytä 😊 t. Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lettlopi on ihanaa. Pikkunöttösiä on useampia, voisi oikeastaan tehdä lapasetkin. Tuo mainitsemasi peräkontillinen kuulostaa kohtuulliselta kertahankinnalta.;)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Rintasolki korulaatikosta (siis jos on) käy hyvin kiinnitykseen! Ehkä turha vinkki, sillä jos sinulla sellainen olisi ehkä et käyttäisi virkkuukoukkua... Hieno vaate, sopisi hyvin myös paikkaan jossa ei keskuslämmitystä mutta Suomen oloissa pakkanen enempi suotavaa. Tuuli

   Poista
  2. Ei kuule ollenkaan huono vinkki, Tuuli, sillä kun sanoit, niin muistin, että mullahan on iso huovutettu sudenpäärintakoru! Pitää etsiä se heti huomenna.:)

   Poista
  3. Sudenpääkoru on tuon kanssa just eikä melkein! Siten voit lähteä Starkin porukan kanssa tarkastamaan Talvivaaran tiluksia :)

   Poista
  4. Vähän kait ois leuhkaa. Ja voisi irvistellä Boltoneille häijysti.:)

   Poista
 9. Oikea pakkastakki! Ihana! Toivottavasti saadaan pian kunnolla pakkasta, että pääsee takki käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoiset t-paitakelit luvassa jouluksi, mutta jospa se tammi-helmikuussa pitäisi oikeaa talvea.

   Poista
 10. Hyvää kannattaa odottaa ja neuloa hartaudella! Jos sille käyttöä tahdot enemmän niin muuta vanhaan vetoiseen taloon :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huono ehdotus ollenkaan. Vaikka semmoinen kait tämä meidänkin kämppä on; joka raosta vetää, vaikka talo on vasta 80-luvulta. Kauneus ja se romantillinen puoli vain puuttuu.

   Poista
 11. Oi miten ihana... talvi alkakoon...
  Ikkunasta kun katsoo niin +7 ja vesisadetta... nyyh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä +3 astetta. Aika kurjalta näyttää joulua ajatellen, mutta toisaalta tuntuu ihan keväältä (nähtiin kastematokin).

   Poista
 12. Ihana arktisen talven takki, jospas ne oikeat pakkaset pian tulis! Rauhaisaa joulunaikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menneet oudoiksi nämä joulut. Useampana jouluna on saanut jännätä, tuleeko lunta vaiko ei ja sentäs ollaan kuitenkin aika pohjoisilla leveysasteilla. höh. Mukavaa joulua sinne teillekin!

   Poista
 13. Aijaa! Oma Nanook odotti pari vuotta kaarrokkeena ja nyt puoli vuotta ilman hihoja... Josko tämä postaus saisi takin valmiiksi asti? Tosi kaunis on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli Nanook monta kertaa katkolla, mutta kyllä se kannattaa painaa loppuun. :)

   Poista