4.8.2015

Loppuspurtti

Loma loppuu ihan just kohta ja kirjaston väki huutelee isosti jo keväällä lainattuja ompelulehtiään takaisin. Olen haka järjestämään itselleni viime hetken ruuhkaa ja paniikkikiirettä. Joku voisi sanoa minua laiskanpulskeaksi viimetipan ihmiseksi, mutta itse tietysti selitän asian parhain päin: stressi saa tämän naisen hyvään vauhtiin ja silloin alkaa tapahtua. Vitsivitsi.


Nyt on sitten laiskanläksynä urakalla kaavoja piirrettäväksi. Yksi kangasta jo jonkin aikaa haeskellut kaava pääsi testiin viikonlopulla ja aika näppärä siitä tuli, vaikka kangasvalinta osoittautuikin jännittäväksi. Eurokankaan palalaariin ei meinannut millään ilmestyä passelin kokoista ja näköistä raitakangasta ja kun sellainen sitten vihdoin löytyi, kävi vähän kuin Norsikselle uuden Novitalehden kanssa. Olin niin fiiliksissäni, että huomasin vasta leikkauspuuhiin ryhdyttyäni, ettei ostettu tavara ollut ihan sitä, mitä olin ajatellut. Trikooni oli niiiin joustava kaveri leveyssuunnassa, että kaikki vaiheet leikkaamisesta ompeluun on saanut tehdä hengitystään pidättäen ja kieli keskellä suuta. Ensi kerralla olen kangaskaupoilla tarkempi, toivottavasti.


Ompelus on muistaakseni kokoa 38. Koko otettiin pelkän rinnanympäryksen perusteella, mikä itselläni on olematon muihin mittoihin verrattuna. Leikattuna kappaleet olivat sen verran kiinalaisen näköiset, että lehden kuvallinen ompeluohje oli tarpeen. Sen avulla homma sujui kuitenkin hyvin; sanoisin tätä jopa helpoksi ommeltavaksi. Kaava on siitä samasta Burdasta (1/2014), josta löytyi jo aiemmin ompelemani laatikkomainen huivimekko. Kyseessä on lantiolle ulottuvan puseron kaava, mutta kuten kuvista näkyy, ainakin minulla mittaa riittää minimekkoseen asti, jos ja kun vaatteen haluaa niin asetella. Tulen pitämään tätä housujen kanssa tunikan tapaan, sillä mikään minimekkoihminen minä en ole.


Kaava: Burda Style 1/2014, mallin numero muistaakseni 122. 
Kangas Eurokankaan palalaarista.

Esikoinen ostatti scubaa ja housut pitäisi kuulemma saada. Miehelle olen luvannut yrittää lippistä. Kuopus haluaa kaikenlaista ja mieluusti koko ajan. Minä haluaisin neuloa, lukea ja katsoa synkkiä televisiosarjoja. Jos vaikka noppaa heittäisi seuraavaksi.

18 kommenttia:

 1. Kiva mekko! Onneks on viimetippa, moni juttu jäis minulta tekemättä ilman moista rajaa! :)

  VastaaPoista
 2. Ompas mekossa kivasti rynkkyä (=rypytystä. Sain tuolla kainuulaisella rynkytys-termillä taannoisen käsityönopettajani raivon partaalle. " SE ON RYPYTYSTÄ!!" ). Kannatti odottaa viime tippaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rynkyttämällä saa näköjään vähän kurvin poikasta sinne, missä sitä ei muuten ole.;) Ei ole muuten mulle tuttu tuo "rynkytys" tässä yhteydessä, vaikka puolet geeneistä tulee Puolangalta.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. Tiukemmalla pipolla puhutaan vielä poimutuksesta. Ja ne vekit on laskoksia. Repussa ja taskussa ei oo läppää vaan kansi. Mutta mukavampaa kuunneltavaa rynkyttämällä. Puolankalaiset ei sitte pety tuloksiinsa, mitäpäse hyvejää.
  Tää haluais semmosen hankala akka rintanapin vaikkei puolangalta ookkaan.
  Ja mekko näyttää mukavalta. Blogin seuraajana olikin jo käytävä ompelukone liikkeessä kyselemässä miten lasten murjomaan koneeseen saadaan uudet lankatelineet.
  t. M¤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan käynyt Puolangan pessimistipäivillä, kun suku on siellä päässä hiipunut. Mutta pitäisi mennä, jos sieltä saa tuommoisia rintanappeja. "Hankala akka" olisi aika sopiva myös tämän naisen rintapieliin. Mitä siellä ompelukoneliikkeessä sanottiin? Tuleeko koneestasi vielä ns. soiva peli?

   Poista
 4. Rynkytys on tuttu myös Länsi-Lapista pois olevalle. Tosin mie en rynkkyä sais käyttää vaatheissa.
  Ja hieno on. Tosi upea.

  VastaaPoista
 5. Siis tuo Länsi-Lappu kommentti oli tietekki OP:ltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Länsi-Lapissakin? Ja miksi ei rynkkyä sun vaatteisiin?

   Poista
  2. Tuota siksi ei, että minulla on iso ahteri ja notkoselkä, nii minen siihen pääle ainakhaan rynkkyä, laskoksia tai taskuta tartte.

   Poista
 6. Tämä on kyllä todella näppärän näköinen paita/tunika/mekko! Kokeilemisen arvoinen kaava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näppärä on. Mulla on aina ollut pitkänä ihmisenä hieman pulmaa löytää asiallisen mittaisia puseroita, sellaisia, joissa helmaa olisi lantiolle tai yli. Näköjään se ongelma alkaa olla kohta ohi, sillä tämmöisiä trikoopuseroita, tunikoita tms on niin kiva surautella itsekin. Kivat kankaat vaan ovat hakusessa. Onneksi mulla on niin tyly maku, että harmaalla, mustalla ja raidoilla mennään jo aika pitkälle.;)

   Poista
 7. Isäni tapasi sanoa että jos viime hetkeä ei olisi, mitän ei tulisi tehtyä. Näppärä juttu siis se viime hetki. Ja varsin hauska pusero/tunika. Toimisikohan tuollainen rypytys niin, että siinä missä se hoikempaan varteen tuo kurveja, se kurvikkaammassa kropassa sopivasti hämäisi silmää...? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä pitäisi kokeilla. Kokohan tässä on väljä ja jos on yhtään rintavampi ihminen, niin väljeltyy vaan, koska koko katsottiin tässä pelkästään rinnanympäryksestä. Väljyys antaa varaa asetella noita rypytyskohtia haluamiinsa kohtiin.

   Poista
 8. Hahaa, mulla on tämä sama! Kestovaippakaupan eiku Jyväskylän kangaskaupan oma raitatrikoo toimii siinä vallan mainiosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii varmasti paremmin kuin omani. Just tänään oli tuo paita päällä ja tuumin, että jahka ehdin, ompelen toisen hieman napakammasta trikoosta. Surkeaa lepruketta tämä kangas. Siitä huolimatta vaate on hyvän näköinen ja mietin, että jos kangas olisi vielä enemmän jees, niin mitenköhän kiva paitamekkonen se sitten olisi...

   Poista