1.8.2015

Ei se ole yöpi

Ajattelin, että kun mies on henkeen ja vereen kalamies ja minä taas kaikkea muuta, niin olisiko se lämmin ele, jos vaimo tilaisi Käpyseltä Suomut -nimistä jerseytä ja ompelisi jotain. Itselleen tietysti, johonkinhan se raja on vedettävä. En myöskään aio näyttää kalalta, vaan olen mieluummin vaikkapa paanukatto tai lohikäärme.


Olen harrastanut joustavien kankaiden ompelua nyt jokusen kuukauden ja kyllä, enää ei pelota. Itse asiassa olen oppinut tykkäämään trikoon pyörittelystä ja touhu on muuttunut sen verran vakavaksi, että täällä podetaan melkoista saumurikuumetta. Omistan pelkästään ompelukoneen, joka kyllä on kova kaveri ja vasta huollettukin, mutta näköjään tämä ompelu karkaa aika äkkiä hifistelyn puolelle, kuten muutkin käsityöharrastukset.

Hifistelystä esimerkkinä Suomut-mekkoni kaula-aukko. Olen oppinut tekemään ihan kivan näköiset kanttaukset, mutta eihän se riitä. Uusia konsteja pitää koettaa ja opetella. Tällä kertaa kaula-aukko on huoliteltu framilon-nauhalla ja taisi tulla leikattua himpun veran liian lyhyt nauha, sillä pikkuisen se vetää kurveissa, kuten kuvista näkee. Toinen asia, mitä pitää treenata, on silittäminen. Olisi tämänkin mekon - ja varsinkin tuon kaula-aukon - voinut painaa raudalla jo ennen kuvia.


Trikoomekkosissa on miellyttävän käyttömukavuuden ohella se varjopuoli, että ne näyttävät aika äkkiä yöpaidoilta. Suomut-mekkoni kuuluu riskiryhmään, mutta yöpiä siitä ei tule. Ei vaikka otinkin kuviin mukaan pehmon ja tyttärelle vasta ommellun tilkkutäkin (sekin muuten vielä loppusilitystä vaille).Malli: Sama mekkokaava (Ottobre woman 5/2013) kuin täällä. Leikkasin tällä kertaa himpun verran enemmän väljyyttä ja levensin helmaa. Hihan suut, helma ja kaula-aukko tikattu ompelukoneen ompeleella, joka jäljittelee peitetikkiä.
Kangas: kapynen.fi -verkkokauppa, Suomut -jersey. 


Neuleuutisia odottaville kerrottakoon, että radalla pinnistelee kaksikin eri projektia. Nyt sitten jännätään, kumpi ehtii ensiksi maaliin. Jadenvihreä Madelinetosh vai Novitan syysuutuus Alpaca Wool? Veikkaan ensiksi mainittua, sillä se pääsi eilisehtoona Hercule Poirotia seuratessa hyvään vauhtiin.

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. No on se. Jos ei tuo kaula-aukko asetu silitysraudalla, niin otan sen vielä uusiksi. Tykkään kankaasta, vaikka se tykkäsikin rullautua reunoistaan aika tavalla ja oli melkoinen värkki leikattavaksi.

   Poista
 2. Onpa hieno eikä yhtään yöpi! Kyllä se tahtoo välineurheilun puolelle mennä helposti, oli sitten laji kuin laji 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä se taitaa olla. Ompelukoneella varmaan pärjäisi, mutta saumurissa olisi toki tiettyjä etuja.;) Onneksi äiti-ihmisenä mun paheet ja harrastukset ovat aika vähissä, joten näihin jo olemassa oleviin hobbyihin pystyy jonkin verran panostamaan.

   Poista
  2. Sama täällä! Aika hyvällä omallatunnolla voi vähän hifistellä.
   ps. Haastetta pukkaisi sinulle blogissani :)

   Poista
 3. Kiva kaava tuossa mekossa, joka ei ole yöpaita. Vaikka mulla on saurimuri, tulee ommeltua trikoita aika vähän.
  Olen enempi jakkupuku - ja räätälöiden ommeltujen juttujen ystävä.Niin ja villaa ja puuvillaa sekä pellavaa on helpompi purkaa.

  Täällä on käsityölama, mutta edit-täti on taas kylässä ollut pidempään ja olen kirjoittanut niin, että sormenpäissä on kovettumien alut. Selittää paljon. Mutta jos huomisen Maria Lang dekkarin aikana saisin pääteltyä neulepuseron helman silmukat jotenkin niin, ettei se kirraisi.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on toinenkin tämän tyyppinen kaava, tein sillä viime vuonnq pari ompelusta. Tykkään raglansaumoista. Jakkupuvut ja räätälöinti kuulostavat oikein hyvältä; jotenkin se tuntuu "oikealta" ompelemiselta. Joustavien ompeleminen on mukavaa surauttelua ja nyt kun vauhtiin olen päässyt, on kiva aina kokeilla jotain uutta jippoa. Pitäisi oikeastaan perustaa semmoisia kökkökankaita, joille niitä jippoja voisi kokeilla. Voisi se minunkin vihreäni kaivata Maria Langia... tsemppiä sormen päillesi, kyllä se Edithin jälkeen taas hetkeksi helpottaa.

   Poista
 4. Jälleen tosi kiva! Varoitan, että saumurin hankkimalla tuo ompeluhomma karkaa samantien käsistä! :D Mutta kyllä mä silti sitä suosittelen, itellä ainakin nousi into heti aivan eri tasolle! Sit suosittelen myös (jos et oo jo kokeillut) pääntien huolittelua alavaralla. Tulee tosi siisti, kunhan vaan tekee riittävän leveen alavaran ja tikkaa kaksoisneulalla riittävän kaukaa pääntiestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Alavara homma sujuu, teen yleensä semmoisen kaula-aukkoihin. Näihin joustaviin resorista. Halusin koettaa tätä framilon- tapaa, mutta meni hiukan puihin; teen tuon kaula-aukon todnäk uusiksi. Mutta ai peijakas sentään sitä saumuria, että se polttelisi! Kyllä siinä varmasti mopo karkaisi, varsinkin noille vekaroille tulisi varmaan ommeltua paljon enemmän. Joulupukkia pitää ruveta lähestymään, jos ei aiemmin ilo urkene.;)

   Poista
  2. Hei tuli toinenkin vinkki mieleen, ennen ku purat, niin kokeile varovasti silittää pääntietä. Ite en siis oo kokeillut, mutta oon ymmärtänyt että framilon ei "kestä" silittämistä, vaan elastisuus vähä häviää. Silleen on kuulemma korjattu monia aavistuksen liian kireitä framilonpätkiä :) Mutta tosiaan, en oo ite kokeillu...JA vieläkin tuli vinkki mieleen! :D Jos et jo kuulu, niin liity ihmeessa facessa ompeluelämää ja saumanvara -ryhmiin, mä oon oppinut niissä valtavasti kaikkea :D

   Poista
  3. Purin osan ja jäi sitä framilonia sinne jokusen verran, mutta tiedä hänen voinnistaan, koska silitinkin jo.:D Tuo pitää varmaan testata, jos aikoo framilonin kanssa touhuta enemmän. Kuulun noihin molempiin ryhmiin facessa. Ompeluelämään liityin, kun tämä hulluus alkoi ja Saumanvaroissa olen ollut nyt jokusen viikon. Aika vihreä vielä, siis. Mutta tiedätkös, sieltä se framilon-ideakin tuli! Pitää olla näemmä tarkkana, ettei innostu ihan kaikesta.;)

   Poista
 5. Ei se ole yöpaita. Se onvarmaan tuo raglanhiha, joka tekee siiä Mekon. Otat kuule jonkun jouskarin mukaasi ja kasvatat siivet selkään. Sitten voit lähteä Louhiksi siippasi veneenkokkaan :D kuosi on kyllä hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhikäärme? Tähän sopisi hartioille myös sellainen Jon Snow -tyyppinen höyhenhässäkkä.:)

   Poista