9.7.2015

Uleåborg Freeze

Ikuisuusneuleeni on valmis. Ja mikä kummallisinta, se ei ole lainkaan hassumpi.


Malli: Banaue Breeze, suunnittelija Stephen West
Lanka: BC Garn, Soft Silk, menekki himpun verran yli kaksi vyyhtiä, ostettu lankakauppa Titityystä
Puikot: 3,5 mm


Vaate neulotaan kahdessa eri osassa hihansuista kohti napaa. Kappaleiden yhdistämiskohta näkyy tässä minun versiossani hyvin, koska jätin saumat päällepäin antamaan vähän potkua. Suurempia muutoksia en tehnyt. Westin originaalissa on himpun verran erilainen hiha-aukkojen aloitus; minä lähdin suoraan neulomaan helmaa ilman hihaan tulevia käänteitä, koska Ravelryn mallikuvissa kaksinkertainen hiha näytti useissa projekteissa raskaalta. Kuvittelin, että rullautuva hihansuu sopisi hyvin yhteen vaatteen keskelle tulevan sauman kanssa. Siinä olin väärässä, sillä vielä valmiinakin paituli näytti pelkästään omituiselta, hiha-aukot olivat valtavat ja kokonaisuus roikkui. Neuloin hihansuihin samanlaisen reunan, kuin mitä ohjeessa tarjottiin kaula-aukkoa varten. Se veti väljyyttä kokoon ja sai vaatteen näyttämään viimeistellymmältä. Kun vielä eilisehtoona höyryttelin ja päättelin langat, olin aika äimänä. Retaleesta kuoritui mellevä hulmu, joka pääsee ehdottomasti pitoon. Tässä se taas nähtiin: aina pitäisi painaa sinnillä loppuun, eikä kuluttaa aikaansa joutavaan jurnuttamiseen ja spekulointiin siitä, tuleeko hyvä vaiko ei. Ei voi tietää, jos ei tee ja katso. 


Yritettiin lapsen kanssa ulos ottamaan jokunen projektikuva, mutta ei siitä mitään tullut. Vettä piisasi, kamera uhkasi kastua ja kuvaajan käsi alkoi väpäjämään. Tuuli repi naista, sateenvarjoa ja silkkiä. Ohjeen nimessä oleva breeze on näillä kulmilla freeze. Onneksi neuloin silkkiä; senhän pitäisi toimia niin lämpimässä kuin kylmässä.


Saattaa olla, että tekasen loppuun jonkun muunkin kesken olevan projektini, kun kerta meni näin hyvin. 

23 kommenttia:

 1. Freeze, ehdottomasti! Ja hieno, tuo sauma tekee hyvää särmää. Niin ja sanoinko jo että väri on mitä hienoin. Menehän puuhaan seuraavatkin prokkiset loppuun jos kerran näin hienoja on tulossa lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nyt pitää ryhdistäytyä. Olen kuukausitolkulla miettinyt, että kaikki, mitä teen, menee jotenkin pieleen, mutta eihän se niin ollutkaan. Loputkin keskeneräiset alkavat tuntua, noh, jos ei muulta, niin ainakin uteliaisuus tässä herää.:D

   Poista
 2. No hyvältä näyttää! Kaipa se tuommoisen rennon ja reilun puseron tekoon on ryhdyttävä itsekin kun niin kateeksi käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kateeksi? No,kerrankin näin päin.;) Ei vaites, on ihan tosissaan sanottava, että loppuun asti epäilin ja manasin pöljyyttäni, kun en tajunnut laittaa pillejä pussiin ajoissa. Mutta hyvä tuli! Olen niin tyytyväinen kovaan päähäni, että tein loppuun.

   Poista
 3. No ei todellakaan hassumpi! Mun on ehkä pakko neuloa tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei ole ollenkaan hidas eikä hankala malli, mulla vaan välillä kestää nämä hommat. Niin että rupea hommiin vaan, niin saat vielä tälle suvelle valmista. eikä tuo nyt ihan pöljän näköinen ollut pitkähihaisenkaan päällä..

   Poista
 4. Aivan ihana! Huomattavasti tyylikkäämpi kuin tuo Stephenin vastaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hihat tekevät tässä paljon; originaalissa on hiukan jäykkä fiilis siellä kohti. Olen oikein tyytyväinen omaan hiharatkaisuuni, vaikka ajatus syntyikin vasta lopussa ja vähän vahingossa.;)

   Poista
 5. Tää on niin hieno! Katoin jo Instagramista että pitäiskö munkin yrittää jotain tämmöstä. Värikin on ihan täydellinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri on ihan huippu. Tykkäsin muutenkin langasta.

   Poista
 6. Onpa upea! Tykkään tuosta Soft Silkin rouheudesta ihan älyttömästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lanka on tosiaan ihan huippua. En ole koskaan oikein tykännyt silkin neulomisesta, mutta tämän kanssa ei pulmaa ollut. Pinta on todella rouheaa, jännä nähdä, miten se käytössä muokkautuu.

   Poista
 7. On muuten ihan mahtava! Malli, väri, sauma, kaikki!

  Nyt pitää ihmetellä, että miksen muistanut tuota mallia, kun pyörittelin kesäkuussa käsissäni pellavia ja kaipailin nimenomaan löysää rötväketyyppistä, lyhyehköhihaista mallia. Päädyin sitten tekemään tämän, ilman kalakuvoita (http://www.ravelry.com/patterns/library/quadrant-3), mutta siitä tuli niin kammottava, etten viitsi blogiin pistää. Murmör.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi sun neulettasi! Tuliko siitä liian iso? Mulla pelotti tämän työn kanssa koko ajan, että teltta tulee, mutta loppupeleissä nämä mun kainuulaislanteet olisivat ehkä vaatineet jopa himpun verran enemmän leveyttä, kun mitä loppujen lopuksi vaatteelle jäi. Koetin neuloe leveyden S-koon mukaan ja korkeuden (olen pitkä ihminen) suurimman koon mukaan, muita kokomuutoksia en tehnyt.

   Poista
 8. Näyttää oikein hyvältä, paremmalta kuin Westin. Lanka ja väri liene upeita kuvienkin perusteella.
  Kannatti vatuloida.

  OP

  VastaaPoista
 9. Niin unohtui vielä noista mallikuvista mainita. Ilman rintakarvoja ehdottomasti parempi. Enkä oikein tykkäää noista takapuoli eteen puetuista housuistakaan räpeltämön Westin mallikuvissa.
  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. West on jossain vaiheessa vaihtanut tyylinsä totaalisesti. Alussa mies näytti ihan normilta (verrattuna nykyiseen), tosi hyvän näköinen mies muuten.:) Ilmeisesti nykyinen showmies ja värien räiske on jonkinlainen brändi. Karvoilla tai ilman, showlla tai ilman, mää olen kyllä ihan in love. Mutta se kyllä kiinnostaisi, että onkohan hällä joku sailaaja vai ihan itseköhän hän ehtii löytämään kaikki hassut vermeensä...

   Poista
 10. Varsin hieno. Mä en edes muista nähneeni tätä mallia ennen sun toteutusta! Kaunis värikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Taitaa olla westin vanhempaa tuotantoa - ainakin ajalta ennen hänen neon-villitystään.;)

   Poista
 11. Toi on ihan todella hieno! Akuutti vaatekateus, tekisin saman jos tajuaisin tuon hiha-asian, että why ja wherefore. Eiku ihan, että miten. Ja lanka sopii tuohon loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän minä selittäisin..? Härpäke neulotaan kahtena kappaleena. Kappaleet ovat toistensa peilkuvia. Toinen kappale aloitetaan vasemmasta hiha-aukosta ja vedetään menemään niskaan/kaula-aukkoon ja sama juttu sitten oikealla puolella. Westin ohjeen mukaan hihansuissa neulottiin ensin muistaakseni jotain 6 kierrosta oikeaa, sitten yksi nurja kierros, ja taas se sama 6 oikein. Syntynyt kappale taitetaan kaksikerroin niin, että taite on nurjan silmukkarivin kohdalla. Sitten kappaleet tietysti neulotaan yhteen seuraavalla kierroksella ja voilá, sinulla on kaksinkertainen siisti hihansuualoitus. Jotkuthan aloittavat piponsa näin tai esmes lapasten varret. Käänne on kaksinkertainen ja siksi mielestäni jäykkä tämmöiseen hulmuun ja Ravelryn kuvissa se pisti joissakin projekteissa jopa silmään. Minä jätin tuon vaiheen kokonaan pois. Rupesin lukemaan ohjetta tuon vaiheen jälkeen; montako silmukkaa ja sitten vain posotin menemään muina miehinä pyöröpuikoilla oikeaa silmukkaa. Kun vaate oli valmis, palasin hiha-aukkoihin, jotka rullautuivat. Keräsin joka toisen silmukan ja neuloin 6 krs oikein (kaventelin kierrosten aikana muutamia silmukoita) ja päättelin erittäin löysästi. Auttoiko?

   Poista