20.10.2014

Wannabe Gudrun Sjöden

Syysloman kunniaksi päätin, että nyt on aika. Olen jo pitkään pyöritellyt mielessäni kirjontaa villalangoilla, mutta kynnys on osoittautunut kovin korkeaksi. Alla todiste ensimmäisestä yritelmästäni, joka tietysti olisi voinut mennä paremminkin, mutta noin niin kuin kylmiltään heitetyksi ihan kelpo suoritus. Minulle kelpaa.


Idea kukkaan on kirjastosta löytyneestä teoksesta (Onerva Lääperi, Kirjo mummolan malliin) ja sen eräästä villakangaspöytäliinasta 1900-luvun alusta. Piirsin kuvan perusteella itselleni mallin (kuvassa tuo taidokas tussivedos:)) ja annoin palaa. Laakapistot - lieneekö termi edes oikein? - pelottavat minua ja siksi kukkasen koristelussa on menty sieltä, missä aita on matalin. Lehdet tekisin jo nyt toisin, mutta en usko lähteväni noita enää vekslaamaan.

Sellaisen havainnon jo ehdin tehdä, että Pirkanmaan Kotityön Pirkkalanka on tässä hommassa kova sana. Paksummilla, alunperin neulomistarkoitukseen hankituilla langoilla ainakin tämmöisen noviisin työn jälki ei ole kovin kaunista katsottavaa, kun taas nuo Pirkalla pistellyt (ruoste ja voimakkain punainen) vaikuttavat kaikin puolin somemmilta. Pirkkalankaa on siis hankittava lisää, mikäli harrastus tästä kovin laajenee. Mutta tehdäänpä tämä ensin loppuun, siihen ei mene enää kauan!

28 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Voi, kun tulisikin! Olen ommellut puseron, johon testaan kirjontaa. Takkia olen haaveilut, mutten heti uskaltanut siihen ryhtyä.

   Poista
  2. Aijaa höh, mä aina aloitan isoimmasta projektista, joilloin valmistuu vain prosentti tekeleistä.

   Poista
  3. Vai onko se niin, että sulla on meistä enemmän uskallusta ja/tai kunnianhimoa?:D

   Poista
 2. Minusta Pirkka-lanka on aivan ihanaa. Erityisesti kestävyytensä vuoksi. Tein sumuisen saaren talvea varten - ja vähän muutenkin - kirjoneuletakin paksusta Pirkasta, ja nyt tekisi mieli kokeilla ohutta Pirkkaa tai Vuorelman vetoa, jossa oli joku toimituskatkos, kirjoneuleliiviin. Yritän tässä samalla keskittyä töihin....
  Tuo kirjontasi on aivan superihana. Nuo ketjupistot on ihan pro tuossa uloimmassa, olisiko tuo nyt sitten fuksian punainen. Turhaan vähättelet. Voisin tehdä kesäksi pellavahameen tai uudistaa yhden hameen, joka minulla on, ja kirjoa tuommoisen kukan sinne helmaan.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjontakurssi tekisi terää. Omin päin eteneminen on hidasta, vaikkakin semmoinen oppimistyyli kyllä on ilmeisen tehokas minulla. Takapuoli edellä puuhun -tyylissä tulee riittävästi virheitä, jos niistä haluaa opikseen ottaan;)

   Poista
 3. Tuohan on hieno. Kirjontatarve on kytenyt täälläkin. Ensin taidan kuitenkin yrittää saada aikaiseksi heijastinlangalla tehostetun (desigual-) ympyrän virkkaamalla ja kiinnittää sen tylsän mustaan villakangastakkiini. Saapahan ainakin helpohkosti pois, jos ei ihan onnistukaan kuin ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heijastinjuttuja piti minunkin, mutta minulla pukkaa olemaan nykyään kaikki hukassa. Nyt siis myös heijastinnauha! Koetanpa muistaa kaivaa sen esiin, kun sain näin hyvän muistutuksen.;)

   Poista
 4. Mun silmiini näyttää oikein taidokkaalta! Itsekin tekisi tuota mieli kokeilla! Äitini on kirjaillut minulle rekipeiton, josta voisin ottaa vähän mallia. Haastetta...
  Mukavaa syksyistä viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Semmoinen rekipeitto onkin varmasti tosi hieno!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos, toinen on tulossa - toivottavasti nyt illalla olisi valmista!

   Poista
 6. Voi miten suloinen kirjokukka! Pirkkalangoissa on muuten hyvä värivalikoima. Minäkin olen hautonut ja haaveillut kirjonnasta jo monta vuotta. Saas nähdä tuleeko mitään konkreettista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin! Meitähän rupeaa sitten riittämään.:) Pikkuaskelilla eteenpäin! (Paraskin sanomaan, hih)

   Poista
 7. Meinasin kaataa kahvikupin syliini, ihan kuin omaa työtäni olisin katsonut :) Sama kirja ynnä muita villakirjonnan opuksia löytyy hyllystä. Olen yrittänyt saada armeijan sarkaa kirjontaa varten, vaan en ole Oulusta löytänyt. Joka tapauksessa hyvää jälkeä. Sitä rekipeittoa odotellen, Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä taida hevillä Oulusta löytää. Olen itse hankkinut Limingantullin armeijakaupasta armeijan suurimpia sarkamantteleita ko. tarkoitukseen ja miten lienevät ne armeijan viltit? Niitäkin muistan siellä nähneeni. Rekipeittoa ai taida ihan heti tulla, vaikka komeahan se olisi? Oletko kovakin kirjontatekijä? Sinähän voisit pitää mulle kurssin?

   Poista
  2. Olen kyllä kirjonut sitä sun tätä, ja tuskin teen pistoja kaikkien sääntöjen mukaan. Joten mun oppien mukaan ei kannata tehdä ;-) Ja sun kädenjälki on hyvää jo nyt! Kiitos manttelivinkistä, suunnistan Alasintielle kunhan Marjaniemen tuiskusta kotiudun.

   Poista
  3. Toivottavasti löytyy oikein isoja takkeja!

   Poista
 8. Uotisen Jormaa lainatakseni: ei huono, ei ollenkaan! Ja omin sanoin: ihana, mahtava! Mä olen kans vatvonut villakirjontaa jo varmaan vuoden päivät, mutta en vaan saa kokeiltua. Onko Pirkkalanka sillä isolla vyyhdillä vai saako sitä pienempinäkin palasina?

  Ja sähän jo näit Dottien kirjotut lapaset! Sellaset ois kyllä saatava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Somikissa myyvät PIrkkalankaa koko vyyhdiltä tai puolikkaina vyyhteinä, olen hankkinut jälkimmäisiä. Miten lie se Maakari tai mikä TaitoShoppi se nykyään on - sielläkin saattaisi olla. Ja kyllä, näin Dottien lapaset ja kaulahuivin. Voi pojat! Jotenkin viime päivinä on sattunut silmiin kaikenlaista ihanuutta ja kaikkea pitäisi päästä heti tekemään. Vaan millä aikaa, peijakas!

   Poista
 9. Vai etta wanna be Gudrun?! Taisit iskea sitten ihan heti sinne Gudruniksi Gudrunin paikalle. :) Toi on hieno! :D Tosi hieno! Tykkaan miljuunasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, nämä kukkaset liittyvät ompelukseen, joka on ideoitu suoraan Gudrunin kataloogista. Josko tänään saatais jo kuvia. Yllätävän nopsaa oli tuo kirjonta, kuvittelin paljon hitaammaksi hommaksi. Tai sitten en tietysti ole osannut olla niin tarkka kuin pitäisi!

   Poista
 10. Tosi kaunis! Vau, olet kyllä taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä kokemus on rohkaiseva sikäli, että täällä harkitaan varovasti jo seuraavaa projektia.;)

   Poista
 11. Hui huikea!!! Jaan ihastuksesi Pirkka-lankaan :varastossani on jo liki koko värikirjo... onneksi Tampere ei ole kaukana, jos iskee ostostarve! Yleensä kädentaidot-messuilla täydennän varastoani :D

  VastaaPoista