24.9.2014

Kukkaongelmia

Heräsin aamulla lumisateeseen. Kun se tosiasia kirkastui unisessa päässäni, tuli naiseen vauhtia. Pihani kukkaloisto oli vain varjo entisestään edellisen yön pakkasten jäljiltä, mutta sen, mitä pelastettavissa oli, päätin pelastaa. Ainakin lumelta, peijakas sentään.


Ruusun hautasin jo viikonloppuna. Laventelit samoin, vaikka ne eivät ole hommasta koskaan hengissä selvinneetkään. Dahlia saa vielä palella pihalla, vaikka kurjalta jo näyttääkin. Mutta senkin aion talvettaa, sen verran komea yksilö haltuuni on sattunut. Aion toimia sen kanssa tismalleen samoin, kuin viime syksynä. Katkon varret kompostiin ja kaivan mullasta kasvin mukulat esiin. Putsaan ja siivoan enimmät mullat mukuloista pois ja asettelen ne sievästi pahvipussiin. Sellaiseen, missä myydään kukkasipuleita ja jonka olen tätä tarkoitusta varten säästänyt. Sitten pussin suu kiinni ja pussi vierasvessan kylmälle laattalattialle perimmäiseen nurkkaan talviunille. Se on pimein ja viilein paikka, mitä minulta löytyy. Harmi, ettei se ole korkeampi, muuten änkeäisin sinne muitakin kasveja. Kuten vaikkapa pelargonit ja tulevan talven testiryhmän: verenpisaran ja valtavan keijunmekon. Ne pelastin tänään lumelta ja nyt mietin täällä pääni puhki, mihin kummaan ne voisin laittaa. Ei ole kellaria, ei vinttiä, ei kuistia. Ei autotallia. Jääkaappiin ei mahdu, vaikka joku hurja kuulemma siellä kasvejaan talvettaakin. Yksi kissa kuitenkin on, jonka mielestä multa kukkaruukuissa on uloskaivamista varten, joten kissanmentäviin paikkoihin ruukkuja ei voi sijoittaa ilman henkivartiokaartia (lue kaktuksia) niiden ympärillä. Joudun todennäköisesti yrittämään talvetusta ns. normaalissa sisätilassa jonkun kaapin päällä. Ei kenelläkään teistä olisi asiassa kokemusta? Mitä on odotettavissa? Pystyyn kuolleita kasveja jo ennen joulua? Jos jollakulla on jokin taika, jolla kasvien elämää voisi pitkän talven aikana helpottaa, niin olisipa ihana kuulla se.

8 kommenttia:

 1. Mulla olisi pimeitä viileitä paikkoja, mutta ei yhtäkään sellaista mihin tulisi luonnonvalo. En tiedä mitä keijunmekot, daalianjuurakot (no ne ehkä tykkää) ja pelargonit tykkäisi sellaisesta. En myöskään tiedä onko sellainen juuri ja juuri plussan puolella pysyvä riittävän lämmin. Pakko kokeilla vaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhavelhojen keskustelusivuilla täällä netissä joku väitti, että pelargonille riittäisi vaikka pimeä varasto. Se särkynytsydän ymmärtääkseni on samantyyppinen, mutta tuskinpa ihan vaatehuoneessa menevät.;) 5 astetta plussalla olisi kuulemma optimi, mutten pysty järjestämään sitä millään. Mullon yleensä ollut yksi tai kaksi pelargonia, jotka ovat nippanappa selvinneet ihan huonekasvina, joten lähden vaan rohkeasti yrittämään. Keijunmekko on ollut ennen ihan normi huonekasvi, mutta se oli ajalla ennen keskuslämmitystä. Viihtyisiköhän se sulla? Harmi, että olet niin kaukana.:D

   Poista
 2. Voi voi, meillä on kellari, mutta jonkun pitäisi ensin viedä sieltä kaatopaikkakuorma pois, että sinne mahtuisi yhtään mitään :) No eipä se taida ihan tuohon optimiin yltääkään kun siellä on lämmitys. Varmaan joku 10-15 astetta on lämpötila.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sulla on siellä mahiksia ryhtyä harrastamaan tämmöisiä talvetustestejä, kunhan pojat antavat äidilleen taas aikaa!:) Ja mulla pitäis varmaan muuttaa johonkin harrastuksille myötämielisempään paikkaan heti, kun lakkaan köyhtymästä.

   Poista
 3. Siis hautaat laventelin samalla tavalla kuin ruusun? Onko sun laventeli vielä violetti? Mun ei ole ollut ainakaan kuukauteen vaikka "kukat" siinä tallella onkin. Tuliskohan siitä vielä kalua...? Ja taidan kokeilla daalialleni samaa kuin sä, ja viedä sen pelakuiden kanssa naapurin kellariin...Kiitos vinkeistä ja onnea matkaan, kukkien hautaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kaksi laventelia, ne on eri sortimenttia. Paremmin on kestänyt sellainen ruokakaupan yrttipussukka-tyyppinen pikkulaventeli, jonka löin ruukkuun alkukesästä. Se näyttää vielä kohtuullisen elävältä. Ei ne laventelit ole selvinneet täällä edes hautaamalla, joten työsi voi olla turhaa. Jos asut kovin etelässä, leutona talvena laventeli kuulemma saattaisi talvehtia ihan normisti kukkapenkissä hyvin suojattuna. En tiedä, toimisiko vaikka sellainen talviturve, mitä myydään säkeissä. Sitä levitellään pakkasten tultua kasvin ympärille ja vissiin vähän päällekin ja kerätään taas keväällä se pois. Ne daaliat tosiaan ota ihan vaan mukuloina. Ei mitää varsia tarvi jättää. Luin jostain, että voisi vaikka kertaalleen pari talvessa pikkusen niille kosteutta antaa, mutta minä en viime talvena muistanut niitä ollenkaan. Peukkuja!

   Poista