31.8.2014

Yksi plus yksi

Minulla oli vanha villakankainen retrotakki, joka ei kelvannut kenellekään. Hankala malli ja sellaiset lyhyehköt hihat, jotka vaatisivat pitkävartisia hansikkaita. Minulla oli myös sukulaistädiltä saatu Pentikin poromokkainen mokkapusero ehtaa 1980-lukua. Sen ongelmakohdat löytyivät puolestaan topatusta olkapään seudusta sekä napamittaisesta helmasta.

Kun näin kaupan lehtihyllyllä Suuren Käsityön uusimmassa numerossa (8/2014) raglanhihaisen puseron, jossa oli yhdistetty tekonahkaa ja collegeneulosta, tiesin, mitä kaappini kummajaisista olisi tuleva. Palapelihommiksihan se meni, mutta onneksi mokkapuseron pinta oli jo ennestään kuin tilkuista tehty.


Purin molemmat vaatteet saumoista ja leikkasin mokkapaidan etukappaleen ja takakappaleen uusiksi Käsityö-lehden kaavojen mukaan. Jouduin ottamaan mokkaa jostain pois ja vastaavasti lisäämään esim. helmaan ja kainaloihin reilusti lisää. Toinen hiha - sen verran leveä se oli - riitti tähän kaikkeen mainiosti. Villakangastakista käytin hihat ja hieman toista helmaa. Koska hihakappaleiden nurjalla oli paljon tukikangasta jäljellä, päätin etten päärmää villakankaan reunoja ollenkaan. Tikkasin kaula-aukon kohdat ja hihansuut purkautumisen estämiseksi, mutta ajan myötä niihin saa tulla hiukan rispaantuneen näköistä hapsua. Hihatkin on rakennettu useammasta kappaleesta, koska alkuperäisten hihojen mitta ei riittänyt näin julmalle amatsoonille alkuunkaan. 


Projekti tuli sikäli kalliiksi, että lehden hinnan lisäksi hankin koko joukon värikkäitä villalankoja, koska alkuperäinen ideani oli kirjoa tähän puseroon tulevat hihat. Kun paita oli ommeltu ja kirjontoja vaille valmis, tajusin, ettei hihoissa ole mitään vikaa, vaan paremminkin potkua tarvittaisiin tuohon mokkaosioon. Niin hurja en kuitenkaan ole, että rupeaisin keltanokkana mokkaa tai nahkaa kirjomaan. Suunnittelin hetken korvaavia toimintoja, mutta sitten minimalismi voitti. Joskus kauan sitten pullonkorkkien ympärille virkkaamani rintarossin siihen kuitenkin laitoin - ikään kuin kaveriksi.


Taidan ruveta yrittämään sitä saksalaista ohjetta seuraavaksi, vaikka pitäisi vissiin sukkia, lapasia, pipoja ja sen sellaista. Täällä oli aamulla jo tosi kylmä.

32 kommenttia:

 1. Aivan loistava! Tämähän lähtee nyt sitten täälläkin työn alle - jonkinmoisena yritelmänä ainakin ...Kiitos inspiraatiosta! ;o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä vaan! Ohje oli hyvä ja kaavan koko passeli myös tämmöisille kankaille, joissa ei joustoa ole. Tuohon ei tule mitään vetoketjuja tms., on aika helppo. Mustan nahan kanssa tulisi aika rokkenroll, mulla on tämmöinen pehmeämpi versio. Mitäs kankaita sinä suunnittelet?

   Poista
 2. Aikas pähee! Mun pitäisi vääntää talveksi joku talvitakin tapainen vanhoista takeista, mutta hieman jännittää aina vuoritushommat. Eivät ole mun erikoisalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuoritushommat ovat hirveitä. En ole ommellut takkia vuosiin, mutta sen piinan muistan elävästi. Tsemppiä touhuun, jospa antaisit inspiraatiota sitten meille muillekin!

   Poista
 3. Onpas huikea!!! Hiano kukkakoristuskii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukkakoristus on ollut hiukan unholassa, mutta nyt sille löytyi passeli pitopaikka.

   Poista
 4. Wautsi Wau! :) Onpa hieno! Aikamoinen mimmi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mimmistä en tiedä, mutta hyvä pusero tuli.:)

   Poista
 5. Todella hieno! Meilläkin on nahkatakkeja jemmassa tuunauksia varten, mutta niiden nahka saattaa olla liian paksua. Mutta täytyypä tutkia, sen verran tuo sinun toteutuksesi täräytti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä poromokka on todella pehmyttä ja ohutta. Ostin oikein nahkaneulan, mutta ei sitä sitten tarvinnutkaan. Tavallisella mentiin. Mutta onhan niitä takkejakin monenlaista nahkaa, jospa sieltä löytyisi sopiva. Kannattaa katsoa se SK:n uusin numero, sillä siinä oli malleja useampiakin ja tiedä vaikka ne muutkin iskisivät.

   Poista
 6. Poromokka on ihana materiaali, oon vähän kade, ja lopputulos on upea. Ei minun vaatekaapin kummajaisista tuommoisia kuoriudu. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Materiaalin takia olen säilyttänyt puseron, vaikka se varmaan ollut mulla kohta sen 20 vuotta enkä ole keksinyt, mille sen kanssa alkaisin. Mulla on vielä jemmassa 80-luvun hiekan värinen poromokkajakku , joka on malliltaan todella hankala ja vaatinee vielä suurempaa aivomyrskyä kuin tämä. Mutta ehkä joskus sekin! Ja hei, sun pitää sukeltaa kirppareille. Eikös sieltä sumujen saarelta löytyisi?:)

   Poista
  2. Pitää katsoa charity shoppeja sillä silmällä, tässä on aika montakin lähellä. Niistä kyllä yleensä etsin kauppojen lahjoittamaa uutta tavaraa. Mulla on kokemusta tän saaren nahkatuotteista laukuissa, lompakoissa jne ja minusta laatu on surkeempaa kuin Suomessa tältä osin noin keskimäärin, laatu maksaa maltaita. Mutta kangaskaupat... tai sitten olen sokea, ihailin pari viikkoa sitten jopa tavaratalo John Lewisin kangasvalikoimaa. OP PS suatan pistää sulle jossain vaiheessa valitusaiheista meiliä, mutta ei vielä, olen niin innoissani.

   Poista
  3. Laita vain, täällä saattaa olla hyvinkin tarjolla vertaistukea.;)

   Poista
 7. Rouvahan on pistänyt haisemaan! ja lopputulema ehdottomasti mitä hienoin. Mokkanahan tilkut ja tikkaukset ovat sen verran hienot etteivät ne (kait) mitään koristetta kaipaa. Mitäs sitten seuraavaksi, sulta kun voi odottaa mitä vaan, senkin "julma Amatsoni" hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on iso jätesäkillinen kaikenlaisia sukulaistädeiltä saatuja kummajaisia ja omia vikahankintoja eli todellakin "mitä vain" voi olla tulossa.:D

   Poista
 8. Niin hieno! Ja mä myös niin odotan sun swantseja ;D! Linkissä oli mahtavat poseeraukset lopussa, asennemeininki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Swantsit jäävät varmaan syksymmälle, mutta tulossa on. Löysin jo kirpparilta "varapuseronkin", jos menee ekat pöksyt pieleen.:D

   Poista
 9. Hieno tuunaus vanhoista vaatteista! Multa ei taitais kyllä onnistua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuisi tietysti sinultakin! Pusero muuttuu aika paljon materiaaleilla, tulisi aika kiva jollain retrokankaalla.:)

   Poista
 10. Hyvän fiiliksen paita! Hieno materiaalin tuntu näin pelkästään valokuvien välityksellä.

  Ja mikäs estää tekemästä vaikka uuden version, nyt kun kaava on jo hyvä. Siihen sitten ne kirjailut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, jollakin toisellain kangasyhdistelmällä voisi koettaa. Pitäisi vain saada hyvä idea!

   Poista
 11. Tykkään tälläisestä eri materiaalien yhdistämisestä, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi intoa tämmöiselle enemmänkin. Olen roudannut kirpputorilta villapaitoja, josko niistäkin saisi jotain aikaiseksi.

   Poista
 12. Hyvänen aika, ihan oikeastiko tuommoisen voi osata tehdä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kyllä. Siellon lehdessä hyvä kaava ja näppärät ohjeet. Keksit jotkut kivat materiaalit ja annat palaa!

   Poista