17.8.2014

Virkattu pipo

Eilisen postauksen harmaista villoista kuoriutui pipo. Tänä aamusella pistelin piposeen vielä jokusen koristeen ristipistotyyliin.


Pipo on helppo ja nopea. Se on virkattu isolla koukulla peltiefektin välttämiseksi ja vieläpä tarkoituksellisesti löysällä käsialalla. Aloitin virkkaamalla ketjusilmukkanauhaa pääni ympäryksen verran, minkä jälkeen kiinnitin nauhan piilosilmukalla lenkiksi. Pipoa ei ole virkattu spiraalina vasta kuin ihan lopussa kavennuksia tehtäessä, vaan tein ihan "oikeita" kierroksia. Kun pipossa oli tarpeeksi korkeutta, ryhdyin kaventamaan joka kymmenennen silmukan jälkeen virkkaamalla kaksi silmukkaa yhteen. Pari viimeistä kierrosta tein kavennuksia tiheämpään, jotta sain piposen näyttämään asialliselta enkä miltään tonttulakilta. Kaikki silmukat ovat kiinteitä sen takia, että niihin on kivempi tehdä ristipistoa kuin esimerkiksi pylväisiin. Pipon malli on suorana ns. Aake (ihan kivan näköinen sekin), mutta minä tykkään taittaa piposta löysät taakse siten, kuin kuvista joku ehkä näkee.


Ristipistokuvio on vain tuossa yhdessä kohdin, jolloin sen voi kääntää enemmän tai vähemmän näkösälle fiiliksen mukaan. Pipossa käyetty lanka on Istex Alafoss Lopia eli samaa kuin kevättalven pitkässä tunikassani ja käytin koukkua nro 6,0. Lankaa meni noin kerä, ehkä himpun päälle. Kirjontalangat ovat joko yksinkertaisella tai kaksinkertaisella pisteltyjä riippuen käytetyn langan vahvuudesta. Enimmäkseen siellä on Dropsin Delightia, jonkun verran Noro Silk Gardenia ja muut ovat ihan vain jotain pätkiä. Ristipistojuttuja varten löytyy netistä ihan valtavasti mallia jos jonkinlaista, tässä apuna toimi ipadille virkatun suojapussukan koristeluun annettu selkeä ohje, jonka löydät täältä.

Ompelukoneen kanssa menee huonommin. Perheen nuoriso innostui koneen pörinästä siinä määrin, että Husqvarnalle saa kohta ruveta varaamaan aikoja, jos aikoo ruuhkan jossakin välissä polkimiin päästä. Ongelma on tietysti miellyttävä, mutta silti.

20 kommenttia:

 1. Näyttää enemmän kuin hyvältä! Miksei mulla ole tommoista? Mistä muuten olet hankkinut Lopia? Menitan muinaisesta loppuunmyynnistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Menitastapa hyvinkin.;) Tämä pipolanka jäi yli viime talvisesta puserosta ja piti keksiä joku tämmönen pienempi rojekti. Ja sulla on heti huomenna tämmöinen, kun nyt alat hommiin.

   Poista
  2. Ei nyt tohi alkaa, neulomojo palasi kuukauden piilottelun jälkeen ja mulla nyt pukkaa projektia!

   Poista
  3. Hieno homma! Oisko se nyt vaikka se neuletakki sun syysgarderobiin? Jännää!

   Poista
 2. Kaunis pipo ja kiva idea muutenkin :)

  VastaaPoista
 3. Kerrassaan ihana! Ja sinun näköisesi. Osaisinkohan minäkin? Joku pienempi ruusu riittäisi aluksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaisit tietysti. Vain ketjusilmukkaa ja kiinteitä, jokunen kavennus loppupuolella. Mä olen niin iso, että tarvitsen isot kukat.:D

   Poista
 4. Kiva idea: virkkausta ja ristipistoa! Ihana yksilöllinen pipo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! Kyllä siitä ihan kiva tuli. Nyt sitten odotellaan pipon kanssa koleampia kelejä, ihan vielä ei onneksi ole tarvetta mokomalle.

   Poista
 5. Mitä se lämpömittari näyttää siellä päin? Saan lämpöhalvauksen pelkästä pipon ajattelemisestakin. Mutta hieno se on. Niin kuin se tunikakin, ne on sitten matching.

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nyt 13,5 celciusta. Kyllä täällä ihan lämmin päivä oli. Naapuri tarkeni shortsissa ja lapsi hiattomassa - minä näköjään tarvitsin pipon.;)

   Poista
 6. Törkeen hieno! Voitko järkätä jonkun workshopin, että tulisi tehtyä samanlainen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä malli on kyllä niin simppeli, että luulisin sen onnistuvan ainakin jonkun verran virkanneilla mukavasti ilman hammasten kiristelyjä. Pipon lanka kannattaa vaan olla aika paksua, jotta saa kiinteälle silmukalle kylliksi kokoa. Menee muuten ristipistopuolella ikä ja terveys. Laita alulle, neuvon kyllä!

   Poista
 7. Todella tyylikäs kokonaisuus! Ristipistokirjonta tekee tästä piposta upean ja yksilöllisen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ristipistot ovat kivoja, onnistvat tämmöiseltä noviisiltakin. Tekisi mieli tehdä jotain "oikeaa" kirjontaa, mutta ajatus ei ole vielä jalostunut.

   Poista
 8. oi miten ihana! tuossa on nyt juuri se oikea rustiikkinen romantiikan poikanen edustettuna, josta niin tykkään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rustiikkinen romantiikan poikanen? Vitsit, että se kuulostaa kivalle, minä tykkään kanssa.:D

   Poista
 9. Mahdottoman hieno pipo, tahtoo samanlaisen! Värimaailma puhuttelee vahvasti täälläkin. Voi kun talouden 8 kk ikäinen ihana despootti antaisi mamman joskus vielä paneutua omiin harrastuksiin, sitten otan kyllä tällaisen koukulle. Kiitos teko-ohjeista, luulisin että näillä osaisin värkätä oman.

  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se aika vielä tulee.;) Muistan itse, kuinka yritin aina jotain värkätä jokaisessa pienessäkin rakosessa. Se tuntui itselle tärkeältä silloin. Ja nyt on nuorimmainenkin viiden vanha ja aikaa on taas hiukan enemmän näihin virityksiin.

   Poista