15.7.2014

Valkopesu

Olen ollut tänä kesänä laiska postamaan piha-asioista. Suunnittelemani hankkeet ovat edelleen toteutumatta eikä suvi ole muutenkaan sujunut viherosastolla aivan nappiin. Lumi ja pakkanen veivät kevään istutuksista osansa ja vaurioittivat ilmeisesti myös monivuotisia kasveja. Esimerkiksi valkovuokkomeri ei noussut toukokuussa ollenkaan, mikä hämmästyttää minua edelleen. Sitten sairastuin itse ja piha oli omillaan kolmisen viikkoa juuri silloin, kun olisi pitänyt kastella, suojata ja kitkeä.


Tällä hetkellä piha on aika tylsässä jamassa. Huomaan joka kesä, että pionien lopetettua kukintansa minulla ei ole mitään, mikä jatkaisi kukkaloistoa. Tuoksuherneet ja muut keväällä kylvetyt yksivuotiset kukkijat eivät taida ehtiä kukintavaiheeseen ollenkaan. Onneksi säistä selvinneet hyötykasvit jaksavat ilahduttaa ja sillä saralla satoa on luvassa.

Tämän kesän kummallisuuksiin lasken myös pioniongelmani, joka ei tunnu rajoittuvan pelkästään omalle pihalle. Jokusen kilometrin päässä minusta asuva Soile ehti jo postata aiheesta omassa blogissaan, mutta toistan kysymyksen varuilta myös täällä, josko saisimme Soilen kanssa haaviimme jonkun pioniasiantuntijan. Ongelma on lyhyesti se, että minulla on ollut jo useamman vuoden ajan kaksi, komeasti kukkivaa, vaalenapunaista Sarah Bernhardt -pionia, joiden kanssa ei ole ollut mitään pulmaa. Niillä on ollut kaverinaan samassa penkissä täysin valkoinen pioni, joka nimeä en tähän hätään muista. Pionien aloitellessa kukintaansa pari viikkoa sitten kaikki näytti normaalilta. Nuput olivat vaaleanpunaisia. Ensimmäiset kukatkin olivat sellaisia, kuin pitää - kuten yläkuva todistaa. Sen jälkeen joka ikinen kukka ja nuppu on ollut valkoinen, jopa niin, ettei juurikaan pysty erottamaan, onko kukka Bernhardtia vai sitä oikeasti valkoista lajiketta. Eihän tämä tietenkään maailman vakavin asia ole, mutta tekisi mieleni tietää, mistä ilmiö johtuu.

Eiliset ukkoskuurot ja raesade tekivät suurista pionin kukista nopeasti selvää ja jälki oli tänä aamuna aika murheellista. Seuraavaa ilotulitusta saa sitten odottaa taas kokonaisen vuoden. Jospa ensi vuonna saisin sekä vuokkoni että vaalenapunaiset pionini - ikävähän tässä tulee.


Blogini pitkäaikaiset lukijat saattavat muistaa, miten meuhkasin kääpiö-Pirjani ensimmäisistä omenoista jokunen vuosi sitten. Alakuvaan päätyi pionin terälehtien joukkoon vahingossa myös todiste siitä, että Pirja on edelleen vedossa. Pitäisi vain opetella leikkaamaan omenapuuta; puuni on erittäin satoisa, mutta kauniiksi sitä ei voi nimittää - paitsi kukinta-aikana.

14 kommenttia:

 1. Kaunis on pionisi valkoisenakin. Itselläni edellisessä pihassa kävi samoin...en tiedä merkistä, mutta ekana vuonna olivat vaalenapunaiset kukat ja sen jälkeen valkoiset..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mahoton! Siis tarkoitatko, että ne olivat sitten aina valkoiset? Ettei vaaleaa punaa enää eka vuoden jälkeen?

   Poista
 2. Pionit on kyllä ihania ihan kaiken sävyisiä! Aivan lemppareita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne. Tykkään valkoisista kukista, mutta kyllä mulle pioni kelpaisi erittäin hyvin vaalenapunaisenakin. Siksi haluaisin selvittää tämän probleemin.

   Poista
 3. Minulla kävivät viisaammat kertomassa että maan ph-arvon muuttuminen voi muuttaa kukan väriä. Pionien kodin sivuilla oli aiheesta myös ja siellä on linkki artikkeliin. Väri voi palautua ennalleen tai olla palaamatta. Enemmän tuntui olevan että vaalea muuttuivat pinkiksi. Itse tässä pohdin että onko ph-arvo muuttu esim. käytetyn lannoitteen takia. Yleensä olen viskannut kukkapenkkiin kanankakkaa, tänä vuonna taisin laittaa jotain puutarhan yleislannoitetta. Kaksi muuta pionia ovat ihan oikeissa väreissä, vain yksi on vaihtanut väriä. Nyt sitten jännätään minkä värinen se on ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen silmä kovana seurannut postauksesi keskustelua ja kävin lukemassa jo tuon artikkelini. Nyt kun olen kovasti muistellut viime vuotta, niin minähän pyöräytin tuon pionipenkkini ympäri. Siirsin hiukan kahta tainta ja nostin penkkiä. Olisikohan mullassa, jota lisäsin, ollut esmes kalkkia? En tiedä. Mulla on aidan takana tuossa hansaruusupehko, joka oli ennen pinkki, mutta sekin on nyt valkoinen, että outoa on täällä meininki.

   Poista
 4. Laita jotain liljoja? Siis siihen ongelmaan ettei pionien jälkeen kuki mikään. Mulla osa liljoista kukkii nyt, osa vielä tuloillaan kukintaan. Niin ja tässä Oulun eteläpuolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Google suosittelee liljoja myös.:) Niin että eiköhän tämä nyt sitten ole selvää: liljaostoksille. Mulla on tasan kaksi liljanvartta pihassa nyt, lisää hankitaan!

   Poista
 5. Tiinan kanssa samoilla linjoilla. Lollipop liljat ovat juuri aukeamassa ja sitten myöhemin avautuvat vielä ne idän liljat tms. Ne joissa on hyvin voimakas orkideamainen tuoksu. Liljojen kanssa sitten pitää olla tarkkana liljakukkojen kanssa. Ne on äklöjä otuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naapurilla oli niitä liljakukkoja, joten olen nähnyt mokomia. Muistaakseni ne on nypittävä käsin pois. Minusta tuntuu, että tuosta pionien vierestä lähtee yksi iso pöpelikkö pois ja sille suunnalle voisi niitä liljoja laittaa. Elämme jännittäviä aikoja.

   Poista
 6. Harjaneilikkaa ehtii vielä kylvää, on helppo hoidotta selviävä ja ensi kesänä kukkii pionien jälkeen. Ehkä jopa aloittavat osittain pionien lopettaessa kukintaansa. Värisävyt valkoisesta eri vaaleanpunaisten kautta syvän tummanpunaisiin, joten sopivat noihin kaikkiin kuvaamiisi pioneihin.
  Tai sinisiä kellokukkia, heinäkuuhan on kellojen aikaa. Karpaattienkelloa (matala), ukonkelloa (korkea), peurankello, kissan- ja harakankello,..
  Tai sitten voisit harkita syysleimuja. Varma valinta ja kukinta selkeästi myöhemmin loppukesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mulla on karpaattien kelloa omenapuun alla, sitä voisi oikeastaan vaikka vähän siirtää toiseen paikkaan. Syysleimu voisi olla hyvä idea, sehän on komea kukkija!

   Poista
 7. Päivänliljatkin kävisivät. Me ollaan tässä keskustasta vajaat 10 km pohjoiseen (Oulun siis), ja viimeinen pioni, 'Elsa Sass', ravisutti kukkansa tuossa myräkässä, mutta päivänliljojen myöhäiset sortit aukovat ensimmäisiä nuppujaan nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, mullakin oli vielä yksi pionin nuppu, joka aukeni just ennen myräkkää ja noh, ei ole enää hengissä. Mutta yritti kuitenkin vielä! Liljoista ehdin innostua, mutta näillä kulmilla jyllää nälöjään liljakukko, joten olen siinä nyt kahden vaiheilla. Että istuttaisko vaiko eikö.

   Poista