7.7.2014

Siksak-ohje

Jos joku haluaa kokeilla edellisen postauksen käärmemekossa näkynyttä siksak-virkkausta, niin koetan hieman auttaa eteenpäin. Koko juttuhan lähti liikkeelle jo keväällä Pinterestissä, kun näin siellä tämän tyyppistä virkkausta eräässä kuvassa. Jossain vaiheessa onnistuin löytämään myös venäjänkieliset nettisivut, joilta tuo kaaviokuva on Pinterestiin napattu, mutta kadotin ne projektin kuluessa. Onnistuin kuitenkin tätä postausta varten kaivamaan esille yhden blogin, jossa homma näytetään kaavion ja kuvien kanssa eli neuvon teidät tänne. Kaavio löytyy lyhyellä sivun alas rullauksella.


Sitten näin lehtihyllyllä saksalaisen virkkauslehden, jonka kannessa komeili juurikin samalla siksakilla virkattu hihallinen tunika. Pläräsin lehteä ja yritin päästä tolkkuun käytetyn langan paksuudesta, mutta ainoa, mitä muistin kotona, oli se, että aloituskierroksen ketjusilmukoita saksalaistunikassa oli pitkälti yli kolme sataa. Niinpä tein reilusti yli kolme sataa ketjusilmukkaa mahdollisen puseron (?) helmaksi ja yhdistin renkaaksi. Siihen renkaaseen olisi mennyt kolme Outia (koko M), mutta kannattaa huomata, että kun virkkuu rupeaa hakemaan siksak-muotoaan muutaman kierroksen jälkeen, vaatteen leveyskin pienenee. Virkattuani noin kaksikymmentä senttiä korkeutta, huomasin, että leveyttä oli edelleen kahden tai puolen toista Outin verran puseroksi, mutta aika passelisti yhtä tuubikauluria varten ja jatkoin vielä vähän matkaa. Sitten rupesi ärsyttämään koko juttu, mutta jatkoin virkkaamista, kun muutakaan ei oikein ollut ja jotainhan sitä pitää tehdä, kun muuten ei osaa olla.

Itse vaatekappaleeseen minulla ei ole ohjetta. Leikkaisin jossain vaiheessa koko työn halki ja poistin leveyttä noin 15-20 senttiä eli silmukoita oli aluksi reilusti liikaa. Kun sitten täällä ruikutettuani päätin painaa projektini härkäpäisesti loppuun, katsoin mallia suosikkikotelomekostani, jonka avulla muotoilin hihansuut ja kaula-aukon seudun. Helmassa ja yläosassa siksak-muotoa on tylsennetty siten, etten tehnyt pylväspareja enää "terävään kulmaan", vaan nappasin kulmasta kiinni vain kiinteällä silmukalla (3 ks, 1 kiinteä silmukka, 3 ks) parin kierroksen ajan, jolloin kuvio alkoi tasoittua. Se ei erotu kuvissa, koska kyse on mekon yksivärisistä tummanharmaista osista.

Suosittelen kiinnostuneita tutustumaan tuohon postauksen alussa annettuun linkkiin. Jos jollekulle ei homma meinaa sen avulla aueta, niin askartelin vielä hellepäivän kunniaksi oikein kuvasarjan. Toivottovasti tekstit näkyvät sinne asti.


Tässä vaiheessa ei vielä näytä kummoiselta. Varsinaisen siksakin vääntö alkaa vasta neljänneltä kierrokselta eli alakuvassa tuolta beigeltä langalta.


Koko homman idea on se, että neljännestä kierroksesta lähtien siksakin sivujen (ei yläkulmat) pylväsryhmiä virkatessa, lanka koukkaistaan - ei edellisen kierroksen ketjusilmukoista, vaan kierros alempaa - samalla kohdalla olevasta pylväsryhmästä. Siinä Pinterestin kuvassa tämä kohta on merkitty punaisilla nuolilla. Tämän jälkeen homma on loppuun asti sitä samaa.


Sen verran vielä hoksautan, että niin Pinterestin linkin ohjeessa, saksalaisen lehden tunikassa kuin omassa valmiissa mekossanikin yhdellä värillä on virkattu kaksi kierrosta. Tuossa ylhäällä olevassa ohjeessa käytin joka kierroksella eri väriä, jotta kuvien perusteella ohjetta yrittävät saisivat jotain tolkkua. Ja tarvitseeko joku avainta noihin käyttämiini virkkauslyhenteisiin? Jos, niin kuvissa taitaa olla ks= ketjusilmukka ja p=pylväs.

Itse virkkausmalli on helppo. Säätöä tarvittaneen, jos päätyy tekemään jotain, jossa pitää miettiä kokoa. Minulla ei ole haisuakaan, monellako ketjusilmukalla pitäisi kulloinkin aloittaa.

Edit. Ensin antamani linkki Pinterestiin ei auennut. Löysin kaavion venäläisestä blogista, johon menevä linkki on vaihdettu aiemmin annetun tilalle. Jospa se nyt toimisi.

4 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä ohjeistuksesta. Tätä kokeillaan.
  Pinterest-sivu ei auennut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, samaa valiteltiin Ravelryn puolelta. Pitänee koittaa etsiä sitä varsinaista blogia..

   Poista
 2. Ihan huippu tuo mekko! Tosi hyvän näköinen ja tykkään väreistä. Siksak sopii hyvin... Mutta silti toivon, ettei mekolle ole ihan vähän aikaan käyttöä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on yli 30 plus mittarissa ja mekko on tiukasti komerossa. Mulla on toinenkin alpakkavirkkaus kesken ja nyt täällä vähän orpona pyöritään, että eikö tosiaan ole mitään kesäisempää työtä ihmiselle..;)

   Poista