26.4.2014

Nostohommissa

Viime syksynä minulta kyseltiin ohjeita ruukussa kesäisin kasvavan runkoruusun talvettamiseen. Kirjoitin aiheesta postauksen syyskuun lopulla, jolloin peitin oman ruusuni talveksi multiin. Tänään totesin, että maa on tarpeeksi sula ruusun ylösnostoa varten. Mielessäni käväisi, että jos vaikka joku inspiroitui samoihin hommiin silloin syksyllä, niin saattaisi olla asiallista kertoa myös operaation tästä puolesta. Niinpä kaivoin sitten oikein kameran kanssa.


Kuvassa näkyy miehen nikkaroimaa kasvulavaa, jossa maa lämpenee ja sulaa muuta pihaa nopeammin. Ruusuni talvehtii siellä. Olen jo pari viikkoa kaivellut lavan sisuksia "käsikopelolla" ja tunnustellut kevään etenemistä tarkoituksenani varmistua siitä, että maa on sula myös kasvin ja ruukun alta, jotta saan ne ehjänä ylös. Jokunen vinkki ensikertalaisille:

- Jos merkitsit talvehtimispaikan syksyllä esim. multaan tökätyillä kepeillä, kaivuutöihin on helppo ryhtyä. Muutoin joudut etsiskelemään oikeaa paikkaa.
- Kovin reippaita kaivuuotteita tulee välttää, ettei tule vahingossa kouraistua liian syvältä ja katkottua oksia. Minä olen lapioinut päällimmäisiä multia muihin penkkeihin sitä mukaa, kun maa on sulanut ja varsinaiseen esille kaivamiseen käytän pikkiriikkisiä työkaluja. Tällä kertaa käteen sattui kuvassa näkyvä muovinen käsihara.
- Aloita etsiminen ruukun puolelta ja kaivele se esiin.
- Löydettyäsi ruukun, siitä on helppo edetä runkoon ja rungon paljastuttua latvukseen. Ole varovainen, sillä oksat napsahtelevat helposti poikki. Jos sinulla on runkoon vartettu ruusu, myös liitoskohtaa kannattaa varoa. Katso, että ruusussasi mahdollisesti mukana olevat tukikepit yltävät liitoskohdan yli ja tukevat siten "heikkoa" kasvin kohtaa.
- Sitten varovasti ylös.


Niinpä. Ei se kovin elävältä näytä. Mutta kun ravistelet enimmät mullat latvuksesta pois, huomaat, että osa oksista on raikkaan vihreitä. Osa taas ei voisi olla enempää kuollut, mutta malta vielä mielesi, ennen kuin tartut teräaseisiin.

- Nosta kasvi ruukkuineen haaleaan/lämpimään suihkuun ja suihkuttele hetki.
- Kunhan ruusu on hiukan toipunut järkytyksestään, ota se ruukusta, vaihda mullat ja anna käyttämäsi lannoitteet.
- Leikkaa selvästi kuivuneet/kuolleet osat pois. Jos olet epävarma, älä leikkaa.
- Jos sää painuu pakkasen puolelle, kannattaa ruukkua pitää sisällä. Täällä Oulun korkeudella mennään jokunen viikko rytmillä yöksi sisään - päiväksi ulos.
- Jossain vaiheessa oksiin alkaa ilmestyä silmuja. Teen tässä vaiheessa lopullisen leikkauksen. Ei kannata säikähtää, jos jo vihertyneet oksat ruskistuvat ja kuivuvat, uusia tulee kyllä.

Ja jos on joku semmoinen puutarhuri, ettei pidä kastemadoista, niin varoituksen sana. Siellä ruukussa on sitten niitä.

9 kommenttia:

 1. Ensimmäistä kertaa talvetin runkoruusun, mutta pidin sen varastossa, joka on hiukan plussan puolella. Vihreältä se ainakin näyttää, joten toivotaan että kukkii kovasti tänä kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitsit, kun olisi semmoinen varasto! Olet onnen myyrä, semmoisesta on näihin hommiin paljon hyötyä. Säilyyköhän ruusu varastotalvetuksessa paremmin vihreänä? Mulla oli tuo ruusu tänä keväänä jotenkin poikkeuksellisen tummunut, vihreää on vähemmän kuin ennen. Vai alkaakohan siitä puhti kadota, sillä on jo ikää..

   Poista
 2. Mitä kastematoihin tulee, niin nehän on puutarhurin parhaita kavereita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän ne ovat. Mutta olen kohdannut sellaisiakin pihoillaan möyrijöitä, joiden mielestä ne ovat sanoinkuvaamattoman vastenmielisiä. Meillä oli joku viikko sitten lattialla pölypallossa itsensä karvaiseksi kieritellyt kastemato. Kaveri oli pudonnut ikkunalaudalla talvehtivasta pelargoniruukusta ja lähtenyt luistelamaan parketilla. Se näytti niin oudolta harmaassa karvatakissaan, että piti jo kastematojen ystävänkin pohtia lajitunnistusta. Mato kävi pesulla ja palasi ruukkuun.:)

   Poista
 3. Ja kissat eivät olleet huomanneet sitä? Laiskoja kissoja teillä :) meillä kytättiin tänä aamuna ikkunan alla kökkinyttä rusakkoa todella tiukasti. Sitten kun se rupesi syömään kukkia, niin mun pitä häätää se pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en tiedä, mutta hengissä se oli. Riutunut, laiha ja pölystä harmaa, mutta hengissä. Saa virua vielä jonkun aikaa sisällä, lupasivat peijakkaat ihan huonoa säätä, vaikka minä haikailen jo kesäkelejä.

   Poista
 4. Terveisiä Oulusta. Vai tämmöisiä arkeologisia kaivauksia sinä... Minä kesäpuseroa väännän toiveikkaana, ilman ohjeen tynkääkään. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulussa? No kas kas. Sitten sinä et olekaan kovin kaukana.:) Hyvät kaivaukset mulla oli, mutta nyt menee kelit viikoksi niin kylmiksi, että olisi kait kannattanut kaivaa ruusu ylös vasta toukokouun puolella. Räntääkin, peijakas!

   Poista
  2. Niin ja neulojillahan on miitinkiä jos jonkinlaista tällä viikolla, jos olet maisemissa pidempään. Tänään taisi olla ja lauantaina. Itse en tosin ole menossa kumpaankaan, lasten harrastusriennot pitävät tämän mamman kiireisenä.

   Poista