3.4.2014

Kooste lankakyselyistä

Ajattelin koota äärimmäisen epäviralliset lanka-gallup-tulokseni yhteen postaukseen. Jos siellä jollakulla on vielä asiaan jotain sanottavaa suuntaan eli toiseen, niin kommenttia vain tulemaan, sillä kommentit jäävät toki näkösälle eikä listan päivittäminenkään ole aivan hullu ajatus. Parhaat sukkalangat ovat olleet hakusessa jo joulukuussa 2010 ja siitä puuttuvat sen jälkeen markkinoille tulleet "uutuudet". Sukkalankoja löytyy tosin myös toisesta lankakyselystäni viikon takaa, jossa huutelin nyppyynttymättömien lankojen perään. Alla olevasta luettelosta löytyy kaikki noissa kahdessa postauksessa kehutut langat. Moitteet jätin listaamatta, paitsi jos kyseessä oli sellainen lanka, jota joku oli jo kehuillaan ehtinyt nostaa listalle.Tarkemmat perustelut lankasuosituksille löytyvät postausten kommenteista.

Kannattaa huomata, että lankoja ei luonnollisestikaan ole testattu samoissa olosuhteissa eikä altistettu samanlaiselle rasitukselle. Osa kommentoijista listasi erinäisiä asioita, jotka nopeuttavat esimerkiksi sukan kulumista tai neulepaidan nyppyyntymistä. Neulomistottumuksilla ja neuleen käyttötavoilla saadaan langan kestoon aika helposti "yksilöllisiä eroja" eli toisilla lanka kestää ja toisilla ei. Toinen neuloo tiukempaa tai eri kokoisilla puikoilla, joku pitää vaatetta/asustetta harvemmin kuin muut tai pesee neuletta eri tavoin, joku taas kantaa mukanaan neuletta hankaavia laukkuja, reppuja tms. tai pitää vaikkapa sukkia vain kotisohvalla tai ns. yösukkana.Lukijoideni parhaina pitämät sukka- ja muut langat 
(kriteerinä kulutuskestävyys) täysin randomissa järjestyksessä, olkaa hyvät. Suluissa kehut vs. moitteet, tässä järjestyksessä.

Novita Nalle ja Seiskaveikka (2 puolesta - 2 vastaan, ongelmana reipas nyppyyntyminen)
Drops Fabel (10 - 0)
Drops Alpaca (2 - 1)
Drops Karisma (1 - 1)
Drops BabyAlpacaSilk (1 - 0, tämä oli muuten ainoa kehuttu silkkisekoite, yleensä silkin mukanaolo näyttää nostavan nyppyyntymisen todennäköisyyttä)
Louhittaren Luola Väinämöinen (2 - 0)
Cascade Heritage (1 - 0)
Austermann Step (1 - 1, moite yksilöitiin Step 6 -lankaan, joka nyppyyntyi jo kerällä)
Colinette Yarns Jitterbug (1 - 1)
Regian sukkalangat yleensä (4 - 1, silkkisekoitelanka sai moitteet, Regia 4 -fach erityiskehut)
Opal- sukkalangat (2 - 0)
Sandnes Garn Sisu (3 - 1, tuo yksi moite ohenemisesta 1,5 vuoden jälkeen sukissa. Minusta se ei ole paha.)
Sandnes Garn alpakka (3 - 0)
Noro-langat sukissa (1 - 3)
Noro-langat muualla kuin sukissa (3 - 0)
Rowan Felted Tweed (2 - 0)
Marks&Kattens (langat yleensä 1 - 0)
Pirkka-lanka ohuena ja paksuna (2 - 0)
Viking Vilma (1 - 0)
Madelinetosh Vintage (1 - 0)
Hjerte sock 4 superwash (1 - 0, kehuttiin hyväksi myös värjärin tarpeisiin)

Listan epätieteellisyydestä huolimatta aion hankkia Fabelia heti, kunhan rupeaa sukattamaan vietävästi. Ihan pakko testata tuo 7 - 0. Ihan pakko.

Edit. Kommenttiboksiin tuli lisää Fabelisteja numeroilla 3 - 0 sekä lisäksi yksi Hjerte Sock4 (superwash) ja ne on lisätty tuohon yllänäkyvään listaan.

16 kommenttia:

 1. Haluaisin huomauttaa, että kissapussi on tosi hieno!

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Ole hyvä! Olin vähän kahden vaiheilla, että onko tässä mitään järkeä, mutta onhan koosteesta helpompi katsoa kuin kaivella useista eri postauksista tietoa.

   Poista
 3. Lisättäköön vielä, että Dropsin langoissa on hyvä hinta/laatusuhde suurimmassa osassa. (Puuvillalangoista en ole niin varma). OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin yhtyä tuohon näkemykseen ainakin paksun puuvillan, Dropsin Parisin osalta. Se on loistava lanka virkkaukseen!

   Poista
 4. Hei, loistava lista, tämähän pitää laittaa muistiin. Minäkin voisin liputtaa fabelia, joten ei kun ostoksille!

  VastaaPoista
 5. Fabel on minunkin mielestä ok-lanka, mutta lisäisin vielä yhden suosikeistani listaan: Hjerte sock4, superwash. Pitää kuosinsa ja koska värjään myös (kasveilla), kestää kaikki kuumennukset yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäpä lisään tuon langan listaan illan aikana.

   Poista
 6. Mulla taitaa nyppääntyä kaikki, myös se Fabel :) Mutta ei se ole estänyt niiden sukkien pitämistä. Pari vuotta vanhoja Fabel-sukkia on kahdet itsellä käytössä ja molemmissa on nyppyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ei reikiä tule helposti, niin ollaan jo vahvasti voiton puolella! Minä aion kyllä testata mokoman langan viimeistään syksyllä.

   Poista
 7. Tämäpä oli hyvä ja hyödyllinen kooste. Ois pitäny minunkin tehdä tämmönen niiden ennen-jälkeen postausten jälkeen. No voishan sen tieten tehdä näin jälkikäteenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä. Ihan itsekkäästi ajattelin tehdä tämmöisen oman muistin tueksi, niin on sitten sukkia ja muuta suunnitellessa jotain kättä pidempää lankavalintoihin. Uskon kyllä, kun paljon neuloneet ihmiset suosittelevat jotakin kokemuksen rintaäänellä; todennäköisyys hyvään valintaan varmasti kasvaa. Lankoja on nykyään niin paljon, ettei niistä oikein tiedä kuin itse kokemalla tai jo kokeneilta kysymällä.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen listaus, kiitoksia sinulle. Tapani mukaan myöhäisenä lisäisin vielä seiskapeikosta ja Nallesta, että (vihreä) väri menettää intensiteettiään pesussa (koneessa villaohjelmalla). Vihreä on myös nyppyyntynyt enemmän kuin harmaat ja siniset (muista en sitten osaakaan sanoa). Reikiä en ole näistä langoista neulomiini sukkiin ahkerallakaan käytöllä saanut, se ainoa tuli liian innokkaalla nyppyleikkurin käytöllä, krhm.

  terv. MaryAnn

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tuosta samasta ongelmasta myös muualta; siis että saman langan eri värisävyt käyttäytyvät eri tavalla. Se luonnollisesti lisää oman mausteensa tähän langankestävyysongelmaan - olenhan listannut "vain" merkkejä.:D Vai on sulla noin nälkäinen nyppyleikkuri!

   Poista