6.4.2014

Keväthuumaus

Tälle päivälle on riittänyt sen verran komeata säätä, että tekee mieli päivittää hieman piha-asioita. Eli luvassa perinteinen kevään starttikatsaus vyöhykkeeltä V.


Täällä päin on riittänyt harmaata ja kylmää sen jälkeen, kun maaliskuun lämpöaalto katosi. Olo on ollut kuin nenästä vedetyllä. Iltaisin on saanut tuijottaa pakkasmittaria ja arpoa, suojatako kasveja vaiko eikö, mutta tähän asti on pärjätty turhan reippaaseen vauhtiin päässeiden perennojen piilottamisella nurin käännettyjen saviruukkujen alle. Kukassa ovat lumikellojen lisäksi muutamat krookukset ja nuppuosastolla tilannetta arpovat skillat ja sinivuokot. Valkovuokotkin ovat nousseet, mutta olen sinnikkäästi heitellyt talven kaluamia lehtiä niiden päälle ja koettanut jarrutella turhan aikaista ilonpitoa. En ole varma, onko kuivien lehtien ja mullan päälle heittelyssä mitään järkeä, sillä esimerkiksi tulppaanit kasvattavat samaan tahtiin vain lisää pituutta ja puskevat sinnikkäästi kaikkien esteideni läpi. Kummaa porukkaa.

Tulppaanit ovat tosiaan pinnalla ja jättilaukat ovat kasvaneet jo jopa parinkymmenen sentin korkeuteen, mutta ne ovat aikaisessa joka vuosi. Tarhakalliokielot näyttävät samalta kuin maaliskuussa, jolloin ne aloittivat kasvunsa. Siivosin tänään pihaa ja penkkejä niiltä kohdin, jossa kylmän arkoja kasveja ei ole ja piti kyllä ihan hillitä itseään, ettei siivous riehaantuisi käsistä. Leikkasin syyshortensiaa alemmas, mutta jätin omenapuun vielä verkon taakse ja runkoruusun multaan. Joko muuten etelässä maa on niin sula, että runkoruusun nosto alkaisi olla siellä ajankohtainen?


Vaikka oikeastaan olisi pitänyt tehdä jotain ihan muuta, aloitin keväthuumauksessani parvekkeen siivouksen ja vaihdoin siellä jopa järjestystä. Huomasin miettiväni, raskisinko ostaa Kekkilän viljelylaatikon yrteille vai olisinko niin onnekas, että jostain kävelisi vastaan saman korkuinen kapea taso, jolle voisi ruukkujaan sirotella. Miten minusta tuntuu, että keväällä syntyy aina ihan valtavasti erilaisia mielitekoja? Mitäs teillä tekee mieli?

10 kommenttia:

 1. Selailin blogiasi, täältä löytyi paljon kaikkea kivaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että joku jaksaa kaivautua blogini arkeologisiinkin kerroksiin.;)

   Poista
 2. Mulle voisit ihan hyvin kirjoittaa yllä olevan postauksen mandariininkiinaksi, ymmärtäisin siitä yhtä vähän/paljon. Ikeirewor? Ja silti, sain jossain testissä tuloksen, että olisin varsinainen multasormi, melkein kaikki puuutarha-aiheiset kysymykset meni oikein. Blaah. blaah.
  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen voisi suomentaa lyhyesti, että osa kasveista on jo hyvällä alulla, mutta itse puutarhuria pelottaa, että pakkanen tekee tepposia. Sun pitää antaa sun multasormelle mahdollisuus.

   Poista
 3. Ja meidän pihalla on vielä lunta...krookukset kyllä kurottelevat, mutta niissä vielä ole aikoihin kukkaa. Samoin jotkut tulppaanit ovat muutaman sentin uskaltautuneet mullasta nousemaan. Myös pionin punaiset alut näkyvät. Kovasti kyllä jo tekisi mieli kuopsutella, mutta se routa on vielä ihan pinnassa. Pitänee tyytyä odottelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin vasta jokusissa krookuksissa kukat. Keltaiset nousivat ensin, mutta niille taisi suurelle osalla käydä köpelösti. Mulla oli silloin maaliskuun alussa maa enemmän sula kuin nyt, silloin mietin jo ihan lapion iskemistä penkkiin, nyt ei uppoa kuin pikkusormi. En tajua, miten nuo kasvit sieltä nousevat. Koitetaan malttaa vähän vielä. Aika kivoja säitä lupasivat.

   Poista
 4. No kuule- terveisiä vyöhykkeeltä II: vain lumikellot kukkivat! ei vielä niin mitään tietoa edes krookuksista. Tulppaanit ovat nousseet n.4cm , eli kyllä ne siitä huhtikuun aikana. Miten ihmeessä siellä pohjoisempana voi olla kevät pidemmällä kuin täällä lähes etelärannikolla???
  Koitin sentään eilen istutella siemeniä esikasvatukseen pitääkseni positiivista "kyllä se kesä sieltä tulee" mielialaa yllä. Ai niin, pihalla on vieläkin lumiukon rippeet....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en minä tiedä, miten kevät voi täällä olla tällä mallilla. Ei mulla ole ollut lunta enää herran aikaan. Se, mitä on satanut tässä helmikuun jälkeen, on aika pian aina sulanut pois. Kuuraa tai jotain muuta jähmeää on ollut aamusisin kyllä. Onko sulla jotenkin varjoisa paikka? Toivottavsti sielläkin alkaa tapahtua!

   Poista
 5. no nuo kukkaistutukset on ihan suoraan etelään ja länteen, ei mitään varjoa missään (hyvä keväällä, aika raju kasveille sitten kun on se kesä.... paahdetta riittää) eli ei o varjoisaa.... en tajua missä kylmyyden laaksossa elän:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmyyden laaksossa?:) Mutta on kummallista, juu. Minä olen katsellut blogeista etelän sinisenään kukkivia skillamättäitä ja kuvitellut, että kaikilla on siellä päin sipulikukat loistossaan. Mutta hei, sulla on se kiva vielä edessä!

   Poista