26.3.2014

Täti valittaa, sori.

Kahta en neulomishommissa siedä: sukkien pikareikiintymistä ja neuleen nyppyyntymistä. Sukka-asioista on väännetty kättä tässä blogissa monesti ennenkin ja väännetään jälleen, sillä nyt on murheen paikka. Joulukuussa 2010 neulotut Noroseni hapertuvat käsiin.


Raitasukkien kohdalla on kyse pienestä ihmeestä, sillä minun kokemukseni mukaan neulotut sukat kestävät reikiintymättä kahdesta neljään viikkoa. Tiedän, että osa teistä pyörittelee asialle silmiään, mutta niin se minulla menee. Neulon sukkia hyvin vähän, koska ne eivät yleensä kestä ja tuntuu hullulta käyttää vähäinen neuleaikansa jonkin sellaisen neulomiseen, josta ei pidempää iloa ole. Ja koska en omista villasukkia kuin yhden tai kaksi paria kerrallaan, valmis sukkapari joutuu heti kovaan käyttöön, mikä saattaa edesauttaa sukkaparkojen nopeaa kuolemaa. Ja ei, käsialani ei ole erityisen löyhä ja neulon sukkia ohuilla puikoilla tarkoitukseni enemmänkin peltityyppinen pinta kuin jalkoja hellivä pehmeys. Siitä, kävelenkö jotenkin oudosti tai olenko hc-sarjan kanta-astuja tai jotain, en osaa sanoa.

Poikkeuksia tietysti on, mistä päästään toiseen minua ärsyttävään asiaan. Saan aina joskus suureksi ilokseni lahjasukkia, joita suvun sukanneulojat tapaavat tehdä tavan markettilangoista. Novitan sukkalankoihin en saa reikää, en sitten millään ja se on käsittämätöntä ja valtaisien aplodien paikka. En voi kuitenkaan ryhtyä mannekiiniksi näillekään langoille, sillä niistä neulotut sukat ovat muutaman viikon käytön jälkeen ulkoasunsa puolesta sellaisia, että kyläpaikassa kenkien riisuminen alkaa nolottaa. Ja mikä pahinta, tämä ongelma ei jää sukkiin. Se se vasta ärsyttävää on, että isotöisen neuletakin kainalo-osat alkavat lyhyen käytön jälkeen näyttää entisen Itä-Saksan kuulantyöntäjättären kainaloilta. Vain sillä erolla, että takissa karva on takin päällä, kun ne siellä DDR:ssä olivat takin alla. Nyppylää ja huopunutta karvasuikulaa kehittyy myös kylkiin ja hihansuihin. Ja nyt en puhu markettilangoista.

Juu, omistan toki nypynpoistajan, mutta ärsyttää silti. Ja pelottaa. Olen jostain syystä innostunut viime aikoina neulomaan paitoja ja intoa tuntuisi vielä riittävän jatkossakin, mutta nyppylangat haluaisin kiertää kaukaa. Niin että mitäs sanotte, eiköhän tehdä vähän listaa kokemuksista: Mistä langasta neulomanne takit ja puserot ovat kestäneet hyvinä pidempääkin käyttöä. Siis että lanka ei ole noussut hankauskohdista nyppylälle - ainakaan paljoa, eikä se ole huopunut tai menettänyt kiusallisesti muotoaan. Minä voin aloittaa, sillä kovaa käyttöä tässä osoitteessa ovat kestäneet

1) islantilaiset Létt-Lopit (erityisesti Alafoss on loistava) sekä
2) Cascade 220.
3) Dropsin Nepalkin vaikuttaa ookoolta; olen yhden takin siitä tehnyt ja toiseen on langat odottamassa. Tosin se ensimmäinen takki ei ole ollut kovin massivisessa käytössä, joten kommentit ova tervetulleita.
4) Kokemukseni mukaan ykköstila menee Noro-langoille (Silk Garden, Lite, Kureyon ja sukkalangat), joita ei tunnu tappavan mikään.


Sukkien osalta olen jo saanutkin vienkkejä. Jos joku muukin niitä kaipaa, niin kurkistakaapa vaikka tämän vanhan postaukseni kommenttilootaan. Kuvassa pitkään levänneitä keskeneräisiä ja niiden alla takki, johon kuuluvat nykyään lisävausteena myös karvaiset "kainalot".

54 kommenttia:

 1. Toinen nyppyjen vihaaja täällä hei! Nöyhtääntymisen ylivoimaisia mestareita ovat oman kokemukseni mukaan merino-silkkisekoitteet. Niihin on jokaikiseen noussut muutamassa hetkessä harmaa huntu, kuten vaikka cascaden heritage silk. Semillaa kanssa välttelen kuin ruttoa. Mikä taasen on toiminut loistavasti on Sandnes Garnin Alpakka, se ei ole mennyt miksikään. Ei nypyn nyppyä ja näyttää kuin vastaneulotulta, ja on jo useamman vuoden vanha. Eikä ne Norotkaan miksikään ole menneet, jos niistä ei sukkia neulo, ne ei kestä ei sitten ei yhtään. Ja pitäähän toki Rowan Felted Tweed mainita, se pysyy kauniina vuodesta toiseen.

  Sukkalangoista hinta-laatusuhteeltaan on paras ollut Dropsin Fabel. Kovalla käytöllä ja koneessa pyörivät, eivät ole menneet miksikään. Toinen omissa testeissä kunnostautunut on Väiski, täysissä ruumiin ja sielun voimissa selvinnyt koettelemuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta Sandnes Garnin Alpakasta meillä taisi olla jo puhekin ja vahvistan kyllä sanomasi, se kaarroketakki on upea! Toivoinkin, että sanoisit noin Felted Tweedistä, sillä jemmasin aika tavalla sitä Menitan alesta ja sitä olisi paidan verran hyvinkin... Norot ovat tosiaan ihmelankoja. Tiedostan, että nuo mun norosukkani ovat jonkinlainen poikkeus, etteivät ne yleensä tämmöisiä aikoja ole kestäneet. Mulla taisi käydä jotenkin tuuri, ettei niitä ompelulangan vahvuisia kohtia sattunut jalan alle.:) Ja hei: Fabelin laitan korvan taakse, koska norot parsin ja laitan johonkin vitriiniin muistoksi ihmeestä. Mulla ei siis ole nyt yhtään paria villasukkia!

   Poista
  2. Nimenomaan, Regian silkkisekoitteinen sukkalankakin nyppyyntyi jo ennen kuin sukka oli kudottu valmiiksi! Kääk.

   Poista
 2. Kompsis! Todellakaan, Novitalaisista en minäkään mitään hirveän työlästä viitsi neuloa kun se tuppaa olemaan ihan hirvittävän näköistä jo ensimmäisenkin pesun ja käytön jäljiltä. Dropsilaisista langoista olen tykännyt kovasti, Fabelin minäkin olen sukkalankana ihan ylivoimaiseksi kokenut, ja Alpaca on myös pitänyt kutinsa kauniina. Marks&Kattensin langat ovat myös ainakin mun käytössäni olleet loistavia laidasta lukien, niitä ilkiäisiin suositella, jos vain värimaailma miellyttää. (Oon kuullut, että monelle ne on liian murrettuja sävyjä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, unohdin Dropsin Alpakka-paitani, joka on pysynyt suhtkoht hyvänä, joten samaa mieltä! Kiva kuulla noista Marks&Kattensista, mulla on niitä vain puuvillana, mutta voisi siis rohkeasti laajentaa näkökulmaansa niiden osalta. Murretut ei haittaa ollenkaan.

   Poista
 3. Oh, I feel you! I feel you! Justiinsa tuo parista viikosta muutamaan lisäviikkoon siinä menee ja sitten ne on reikäisiä... Fabelista neuloin itselleni hameen vasta kun jollain tasolla oon kai sen ajatuksissani laskenu niihin kestävimpiin. Tuota Cascaden 220sta mietin justiin yhteen neuletakkiin, sitä vois siis harkita...! Ai niin ja sitten taas tuon Cascede Heritage Silkin kans mulla on kyllä itku päässyt, se meni heti nyppyseksi ja menin silti hullu siitä neuletakin tekemään. Oih ja voih...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, meitä onnettomia on siis muitakin! Olen raukka joutunut kauppojen sukkahyllyille - ei ne välttämättä sen kummempia ole, mutta eipä ärsytä niin paljon se sukkien räjähtäminen tai rikkoutuminen, kun ei ole kukaan niihin aikaansa laittanut. Harmi, jos orastava paitaputki katkeaisi samalla tavalla! Cascaden Heritage Silkistä pysymme siis loitolla.

   Poista
 4. Norot on mun suosikkeja, niin se vain on. Sain kyllä hyvät höröttelyt tuosta DDR-kainalosta, että kiitosta vaan!

  Ja hei, mun blogissa on lanka-arvonta, tosin sukkiin en sitä ihan käyttäisi koska se on silkkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silkkisukat kuulostaa jotenkin 1920-luvulta; charlestonilta ja polkkatukalta.:)

   Poista
 5. Minulla on testissä jostain norjalaisesta alpakkasukkalangasta tehdyt sukat. Sanovat kestäväksi.Toisaalta ne on vähän liian lämpimät. Ovat myös tosi, tosi pehmeät. Kutominen on hidasta, koska täytyy aina välillä pysähtyä silittämään neulosta ja huokailemaan. Mutta kestävyystesti on kesken.
  Olen erittäin iloinen sekä Fabel- että Rowanin felted tweed -lankoja koskevista kommenteista, koska niitä täällä on kudottu - myös lahjoiksi. Rowanin langoissa käskevät olemaan huolellisia pesun kanssa. Eikös paksun Pirkan pitäisi kestää neulottuna äidiltä tyttärelle? Olen ainakin nähnyt 15-20 vuotta sitten kudottuja paitoja siitä langasta, ja todistuspuheenvuorojen mukaan ne ovat olleet kovassa käytössä. Se on kyllä aika paksua ja rouheaa kudottavaa. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkka-lankaa en ole hankkinut pitkiin aikoihin, sitähän voisi ihan oikeasti kokeilla!

   Poista
 6. Dropsin alpaca, ah, se on kestosuosikki! Sukkiin fabel on ok mutta sadnesin sisu parempi, joskin kalliimpi (käsittääkseni), ja värivalikoimakin on runsas. Älä ikinä käytä bc garnin silkbloom extra fino -lankaa, mulla on huovutetut kainalot karvaisten sijaan. Madelinetosh tosh merino light on muuten mukava ja kaunis takkeihin mutta vaatii nyppyjen poistamista aina välillä. Novitan nyppyhelvetistä olen jo vannonut pitäytyväni poissa! Huh! Voimia lankojen etsimiseen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huovutettu kainalokin kuulostaa melko villiltä.:D Madelinetosheissa on upeita värejä, mutta kokemukset ovat vasta yhdessä kerrassa, joten kommentti siitä kiinnostaa.

   Poista
 7. Niih ja vielä. Mietin pitkään, miksi minulla nyppyyntyy (kaupan)neuleet nopeasti tietystä kohdin. No takin sivusaumassa oli hehtaarikokoinen pesulappu - ja sehän se hankasi. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih. Ja se puoli, jolla kannat mahdollisesti raskasta työlaukkua olalla. O la la, minkälaisen pörrökyljen kassilla saa paidan helmaosaan!

   Poista
 8. Ei ole mitään vihjeitä kestolangoista - olen sukkani kutonut ihan vaan Novitoista ja kestävät minkä kestävät eli aika vähän - mutta pakko päästä avautumaan kun liittyy melkein asiaan: mikään, ei niin mikään, ei tuhoa villasukkia yhtä tehokkaasti kuin mikä lie keinokuituinen tai ehkä osin villainen 70-80-luvun paksu kokolattiamatto. Pakon edessä olen sellaisen kanssa asunut kohta pari vuotta. Kaksi paria villasukkia olen uhrannut kun ei ilmankaan tarkene, mutta uusia en kudo enkä parempiani hae säilöstä ennen kuin joskus (toivottavasti pian!) voin lakata jälkikarstaamasta villojani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tuon kerrot, niin kuulostaa loogiselta - siis tuo "jälkikarstaus". Ei kait mikään sukka tosiaan voi sellaista kestää. Onneksi minulla ei ole tuommoista vaivaa kiusanani. Jospa pääset matost vielä eroon!

   Poista
 9. Meillä on kotona laattalattia, sukkiensyöjä siis. Olen jo vuosia neulonut kotisukkani Novitalaisista siitä yksinkertaisesta syystä että ne kestää. Nyppyyntyvät eka pesussa rumiksi, mutta kotona se on ihan sama kunhan vain ehyenä pysyvät! Yhdet Norot tein kerran ja ne kesti kolme viikkoa! Yyh sitä harmituksen määrää.
  Mukava saada vinkkejä kestäviin ja pestäviin paitaneulelankoihin. Lopetin aikanaan paitojen ja takkien neulomisen juurikin siksi että ne menevät niin nopeaa nyppyisiksi. Jospa uskaltautuisin tekemään pitkästä aikaa neuletakin jollakin suosittelemallanne langalla.
  Pakko mainita vielä. Ostin pari vuotta sitten Marimekon merinovillaisen sika kalliin neuletakin. Eipä mennyt hetkeäkään kun kainalot ja hihansuut olivat kuin perunapellot. Nyppyä nypyn perään. Kyllä harmittaa, että sen hintaluokan neule ei pysy pitempään kauniina :-(

  Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hups, huomasin, että on jäänyt kommentoimatta tämä. Anteeksi, Sari! Mutta kyllä, tuo on hirmuista, että kallis laatuvaate (tai sellaiseksi luultu) menee nopeasti siivottoman näköiseksi. Minä olen taistellut villakangastakkini kanssa; meni tosi nopeasti ihan kiharalle ja nyt kun olen kaupungilla tuijotellut ihmisten takkeja sillä silmällä enemmänkin, niin tosi monilla takkien kyljet ja kainalonkohdat ja muut hankausalueet ovat aika hurjan näköiset. Jännä, että vastaavsti joskus kirpparilla näkee todella vanhoja mummojen vanhoja talvitakkeja eikä nypyn nyppyä! En lakkaa ihmettelemästä tätä.

   Poista
 10. Äitini väittää, että laminaattilattiat kuluttavat sukat puhki alta aikayksikön, että jospa syy ei olekaan langassa eikä kantapäässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Mulla on kahdessa kerroksessa laminaattia. Tähän aiheeseen pitäisi saada joku yliopistotason tutkimus..

   Poista
 11. Kiitos aamun parhaista (ja ainoista) nauruista tuon DDR-kainalon casen tiimoilta. :D
  Raivostuttavaa tuo nyppyyntyminen. Tikutat ohuilla puikoilla viikkokausia ja parin käyttökerran jälkeen nyppyyntyminen on jo alkanut. Ilmeisesti allekirjoittaneen on siirryttävä kuljettamaan tavaransa pään päällä, koska neuleiden sivuosat kuluvat lähes poikkeuksetta. Myös Dropsin Alpacasta. Karisma kestänyt lähes kiitettävästi, samoin Baby Alpaca Silk. Sukkalangoista Regia, Fabel ja Väiski ovat suosikkeja, tai ainakin hitaimmin nyppyyntyviä... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karisman olen saanut nyppylälle, tosin maltilliselle. Mutta en ole siitä ollut kauhean näreissäni, koska kyse on kämmekkäistä ja jotenkin nuo käteen laitettavat neuleet ovat sukkien tavoin myös aika kovilla. Pitäisi varmaan koettaa sitä takkiin tai puseroon.

   Poista
 12. Cascaden heritage on miulla kestänyt sekä sukissa että takissa esimerkillisesti. Takin neuloin siitä paksummasta versiosta joulukuussa, kovassa käytössä ollut ja edelleen kuin eilen neulottu! Ohuemmasta versiosta neulotut sukat on olleet käytössä 1,5 vuotta suunnilleen, ja kauniit ovat :) Ei ainuttakaan nyppyä tai reikää, aavistuksen huopumista havaitsen kantapohjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huokaus. Mulla jäi sukat heritagesta kesken, liekö malli jotenkin puiseva. Nyt tässä muistan unohtaneeni koko langan..Pitäisi vissiin neulasta se pois ja ottaa täälläkin testiin, kun noin kehut!

   Poista
 13. Reppukin tuhoaa tehokkaasti paidat ja myös takkien vuorit.
  Mulla on ollut tämän talven ahkerassa käytössä Madelinetoshin Vintagesta tekemäni tuubihuivi. Mielestäni on ihan siistissä kunnossa vielä. Sukkalangoista Regian langat ovat vaikuttaneet kestäviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, olen noita Vintage-lankoja kuolannut nettikaupoilla. Tämä sun kommenttisi ei ehkä tee hyvää mun budjetille.:)

   Poista
 14. Täällä yksi perheen sukkapoliisi. Äitini kutoo meidän perheen sukat, useimmiten Nalle-langasta (kun halutaan kuitenkin kenkiin mahtuvia sukkia). Minä parsin sukkia joka kuukausi. Teinineiti kuluttaa niitä nyt tosi paljon, mutta en valita. Onneksi villasukat vielä kelpaavat, kun kenkävalinnat ovat olleet koko talven ihan pöllöjä...
  Minä en (enää) paljon isompia töitä viitsi neuloa, mutta tosiaankin nypyt on ihan ällöjä! Entäs sitten kun repussa on jokin tarranauha, ja se pilaa villapaidan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuntuu olevan varsin yleinen ärtymyksen aihe. Mikähän se taika olisi, jolla nypyt katoaisivat tästä maailmasta? Ei tässä ainakaan parsimistaidot pääse ruostumaan..

   Poista
 15. Harrastan koneneulottuja sukkia ja yhdet olen tehnyt Sadnesin Sisusta, siitä kunnon fantasia-sateenkaarilangasta ja puolentoista vuoden käytön jälkeen niihin on ilmestynyt lähes puhkihiutunut kohta toiseen sukkaan. Tosin pesen niitä pesukoneessa. Olen paha ihminen :) Fabel on kestänyt samanlaisissa sukissa, mutta nyppääntyy sekin pesukonepesulla :) Samoin olen saanut Step6:n nyppääntymään ennen ensimmäistäkään pesua.

  Dropsin Karisma on kiva ja pehmeä lanka villatakeissa, mutta nyppääntyy käytössä. Vikingin Vilma on kestävä lanka, miehen villatakki on vuodelta 2011 ja se kesti nyppääntymättä melkoisen pitkään. Nykyisin se on jo aika kamalan näköinen, mutta ei se miestä kuulemma haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argh, mulla on tuossa korkkaamaton Step 6-kerä vieressä, nyt alkaa huolettamaan.. Ja kuule, minäkin pesen sukkani koneessa. Ei ole käynyt mielen vieressäkään, että se saattaisi tuhota sukkaparkani.

   Poista
  2. Ehkä se mun Step6-kerä on ollut poikkeus..

   Poista
  3. Keksin jo hätäratkaisun. Jos neuloo niistä sukkia lapsille, niin ne menevät kuitenkin a) aika pian hukkaan tai b) pieneksi. ;)

   Poista
 16. Ymmärrän täysin nyppyärsyn! Uusia hyviä ei ehdotuksiin valitettavasti löydy, mutta komppaan Sandnes Garnin Alpakkaa ja Pirkka-lankaa sekä ohuena että paksuna. Neuletakkeja en näistä ole tehnyt, mutta useamman vuoden kovalla käytöllä olleita huiveja ja lapasia kyllä, eikä nyppyjä näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lisää plussia noille langoille!

   Poista
  2. Tarkistin vyöteet. Kyllä, ne minun alpakkasukat on Sandnesin Garnin alpakkalankaa. Sen kerran, kun on kestävä lanka, minulla on varakerä uusia teriä varten, kun tein niihin sukkiin virolaista kierreraitaa.

   (Huomasin tuossa muuten tätä kirjoittaessani, että olin nukkunut päiväuneni [alkuiltaunet] patjassa olevien nuppineulojen päällä. Ne ovat vielä pystyssäkin, ihan kuin neulatyynyssä. Täällä ilmeisesti sitten rikottu fysiikan lakeja, kun ei täällä kukaan siivoa ja viimeistelyssä olevia neuleita on kaikkialla... OP)

   Poista
  3. OP: Sinä olet fakiiri, peijakas sentään!

   Poista
  4. Muuten, kuulin tänään, että Sandnes Garnin Alpakasta tehdyt sukat kestävät myös konepesun 30 asteessa ilman kulumisen merkkejä. Pikkuisen paksumpaahan se on esim. Fabeliin tai sisuun verrattuna, mutta niin pehmoista. Olen sitä mieltä, että maailma on niin kova, että joskus tarvitaan pehmeät sukat maailman ja jalan väliin pehmentämään iskuja. OP

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Kiitos! Niitä kohti ei uskalla enää hengittääkään. Varovasti aion parsia ja laittaa talteen odottamaan parempia päiviä. Jos vaikka varret saisi johonkin vielä käytettyä.

   Poista
 18. Dropsin Alpaca on oma lempparini. Se pinta ei mene miksikään edes kovassa ja pitkäaikaisessa käytössä. Sama on myös yhden muun alpakkapaitani kanssa. Ihana vieläkin vaikka valmistui 2009 ja sitä on pidetty paljon! Muita hyviä olivat jagerin matchmaker merino (dk, aran ja 4ply. saattaa löytyä jostain vielä. jos löytyy niin kannattaa ostaa pois. ihana lanka!)

  Sukissa itselläni ei kestä mikään. Kaikki kuluu aina keskeltä päkiää ja vielä aika nopeasti. En ikinä enää neulo sukkia langasta jossa ei ole nailonia mukana. Ja nekin joissa sitä on kuluu liian nopsaan. Silti rakastan käsinneulottuja sukkia yli kaiken, eli neulon ja parsin niitä minkä kerkeän. ai niin sukkalangoista Araucanian Ranco kestää itelläni parhaiten, paremmin kuin seiskaveikka, jonka senkin saan käveltyä puhki....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on tuota Rancoa, mutta en ole siitä sukkia uskaltanut ajatellakaan! Nyt pitää kait sitten kääntää aivot toiseen asentoon.:) Mikähän siinä on, että toisilla kestää, toisilla ei? Kävelläänkö me niin eri tavalla kuin muut? Liihottavatko he, joilla sukat kestävät, kuin keijukaiset ja me painetaan perässä raskaasti kuin maantiejyrät?

   Poista
 19. Olen myöhässä, mutta kuitenkin: paitalangoista Drops Alpaca 3mm puikoilla. Se ja Nepal tekevät vähän "hiertyviä" nyppyjä kainaloon, mutta hyvin vähäistä on. Dropsin Lima on myös kelpo lanka, aika jämäkkä kuitenkin. Karisma ei minun käytössä ole nypynnyt kainaloista.
  Kaikki silkkisekoitteet ja pehmeät ei- superwash maerinot pyrkivät nyppyämään reippaammin.
  Dropsin Baby Merino on hyvä korvike Alpacalle, ja Merino Extra fine on aivan fantastinen paitalanka sekin. Vaatii tosin jämäkän pinnan, jottei venhädä.

  Sukalangoista on yksi ylitse muiden: Regia! Kirjo-Pirkka on maino lanka, myös yksivärisenä saatavilla. Zauberball 2mm puikoilla kestää myös hienosti käyttöä. Mutta minulla on varmaankin 25 paria ohuita villasukkia, joista käytössä noin 10 paria… jotan kulutus tasaantuu. Heritage on todella laadukas lanka sukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole yhtään myöhässä, vaan aivan passelissa ajassa. Dropsin hinta-laatu-suhde on kyllä kova. Muistan lisäksi tuon Regia-asian; siitä on ollut meillä puhetta joskus ennenkin, mutta jostain syystä (!) en ole saanut Regiaa sukkana puikoille. Kulutus sulla todellakin tasaantuu.. tuommoisesta voisi nähdä vaikka unta: 25 paria hienoja ohuita villasukkia!

   Poista
 20. Kauniita kauniita kuvia. Noista sukista tulee väkisin hyvälle tuulelle. Tee edes säärystimet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Säärystimet ovat harkinnassa.:)

   Poista
 21. Hyvä, mielenkiintoinen postaus! Juu, minäkin epäilen ettei nyppyyntymätöntä tahi reikiintymätöntä lankaa ole vielä keksittykään. Tosin mulla kyllä sukat on kestäny hyvin vaikka on laminaattia ja parkettia jalkojen alla ja 60 kiloa elopainoa jalkojen päällä. Poikkeuksiakin on. Viime kesänä Katia Laine Nylonista neulomani sukat hiutuvat uhkaavasti varpaiden kohdalta. Lanka on mukavan ohutta mutta epäilen, että liian tiukka mitoituskin syö sukkaa. Fabeli on täälläkin hyväksi havaittu.
  Neuloin aikanaan Sandnesin Peer Gyntistä ja Fritidsgarnista takkeja ja paitoja, jotka ovat kestäneet hyvin aikaa ja kulutusta. Floricastakin neulottu takki on ihmeen hyvä vaikka on ollut tosikulutuksessa.
  Joku tuolla kehui Marks & Kattensin lankoja. Saattavat ollakin hyviä, mutta Top Wool ainakin nyppyyntyy tosi herkästi. Ja tätä varo: Austermann Merino silk. Paskalanka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan, että jos langassa on sanat "merino" tai "silkki", jonkin hälytyskello voisi soida sen merkiksi, että mahdollisuudet saada nyppylankaa jollakin tasolla kasvavat. Marks&Kattens -lanka on mullakin Mesassa hiukka hankalan näköinen, mutta se oli pehmoista jo ostettaessa. Olisi pitänyt tajuta.. SandnesGarn on saanut nyt paljon plussia!

   Poista
 22. Onpa mielenkiintoinen keskustelu! Kulutuskestävimmän paidan olen neulonut - ta-daa! - 1980-luvulla ostetusta Hämeen kehräämön Ilves Katti mohair -langasta. Neuloin langasta aikanaan puseron, jonka purin. Purkulangasta tein uuden jumpperin ehkä joskus markka-ajan viimemetreillä. Pusero on ollut rankassa käytössä. Neulepinnan siisteyden suhteen kehtaan käyttää sitä edelleen, myös päivänvalossa :-) Cascade 220 -takki sen sijaan nuhjaantui viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomaton juttu tuo! Siis että mohairia vielä mukana? Huhhuh. Tässä on nyt vaara, että luiskahdan erään lempiaiheeni puolelle. Se on "ennen tehtiin kaikki paremmin" ja "ennen tehtin asiat kestämään". Jännä tuo Cascade. Voiko langassa olla maanantaikappaleita?

   Poista
 23. Minä antaisin ääneni Regian sukkalangoille. Linkin kuvassa esiintyvät sukat on kuvattu puoli vuotta sukkien valmistumisen JÄLKEEN ja ovat äitini mukaan olleet kovassa käytössä. http://www.ravelry.com/projects/IinaKraak/baby-backward-ribs

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomaton juttu tuo sun kuvalinkkisi. Regiaa on mainostettu ennenkin, mutta nyt tuli kuvalliset todisteet!

   Poista
 24. Nyppyyntyviin lankoihin olen minäkin täysin kyrsiintynyt!

  Cascade 220 ja 220 sport on mulla nyppyyntyneet nopeasti, mutta eri väreissä on eroja. Vaalea harmaa taisi olla pehmeämpi kuin tumma harmaa ja nyppyyntyi nopeammin. En viitsi enää paitoihin käyttää.

  Hanna Falkenbergin ohjeiden mukana tuleva lanka (joka on vähän Kaunin tyyppistä) on tosi kestävää, ei nyppyynny millään. Toisaalta sitten jotkut hyvinkin pehmeät, kuten Rowan Kid Classic ja Maldi Fusion, ovat olleet kestäviä.

  Sukkalangoista Regiat on hyviä ja Trekking. Ei ole reikiä tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Sukkalangoissa "suosikit" alkavat selvästi erottua näissä mun "gallupeissa", mutta muiden lankojen kohdalla hajonta on oikeastaan aika pelottavaa. Kuten nyt tuo Cascade. Mainitsemasi erot sävyjen välillä saattavat tietysti selittää tilannetta, mutta ei se kuluttajaa auta. On tämä mystistä!

   Poista