1.1.2014

Uusi vuosi, uudet hiukset

Jokaisessa perheessä, jossa on barbie -ja/tai my little pony -harrastajia, tiedetään, miltä nuken hiukset ja poninharjat näyttävät jokusen leikkituokion ja sekalaisen laatikkosäilytyksen jälkeen. Ei hyvältä, ei ollenkaan.


Mikäli hermoja vain riittää, lastenhuoneen pörröpäät saa kyllä järjestykseen. Vieläpä niin hyvin, ettei meinaa itsekään uskoa.


Homman ainoa vaikeus (ne hermot!) on heti operaation alussa: takut on kammattava auki. Napakka ote nuken päästä säästänee enimmältä karvanlähdöltä. Aloita selvittely latvoista ja etene ylöspäin. Mikäli käsissäsi on oikea takkupesä, kastele hiukset hanan alla ja koeta, auttaisiko se. Mikäli touhu ei vieläkään luonnista, ota hiusten hoitoaine apuun. Se pitää tietysti muistaa huuhdella pois.

Kun hiuskuontalo on selvitetty, laita vesikattila tulelle. Veden ei tarvitse olla aivan kiehuvaa, mutta kuumaa kyllä. Sitten vain barbieparasta napakka ote ja nuken pää hiusosaltaan veteen. Huljuttele raukkaa siellä hetki ja katso, että kaikki hiukset ovat varmasti vedessä. Painele enin vesi hiuksista pois ja oikaise nukke pötkölleen esim. keittiön tiskipöydälle hiukset pitkin pituuttaan, jos et halua käsitellä kuumia hiuksia käsissäsi. Hiukset on kammattava läpi. Tässä oikenevat viimeisetkin sinnikkäät takut, jos sellaisia jäi. Jos hiukset eivät vieläkään tunnu "selviltä", uita ne kuumassa uudelleen ja kampaa.


Tee barbielle sellainen kampaus, kuin haluat, HIUSTEN OLLESSA VIELÄ MÄRÄT. Hiukset kuivuvat siihen kuosiin, mihin ne jätät. Jos haluat kiharoita, voit käyttää esim. piipunrasseja papiljotteina. Myös leteillä saa hyvät kiharat. Sitten vain nuket kuivumaan seisaaltaan - vaikkapa erilaisiin astioihin - yön ajaksi. Kampaa aamulla hellästi kiharat auki.

EDIT. Pyydän anteeksi kaikilta alan naisilta horjuvuutta käyttämissäni käsitteissä. Minulle nämä kaikki ovat barbie-nukkeja, vaikka vain osa on Oikeita sellaisia. Joukossa on Bratzeja ja mitä-niitä-kaikkia-nyt-on, mutta eihän näistä ota erkkikään selvää. Saatikka Outi.

26 kommenttia:

 1. Mahtavaa! Meiltä löytyy runsaasti näitä takkupäitä ja olenkin miettinyt saako niitä enää koskaan suoriksi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloita sellaisesta, jonka perään ei tarvitse itkeä, jos menee överiksi. Sen kanssa voit tehdä testejä sillä kalustolla, mitä teillä kotona on. Hiusten auki selvittäminen on aika töisevää puuhaa, joten muutama barbi päivässä lienee passeli vauhti. Meinaan, jos on päässyt kertymään.;)

   Poista
 2. Mä olisin tosissani tarvinnut tämän tiedon 80-luvulla... Saatanpa kuitenkin kummitädin ominaisuudessa jakaa tätä tietoa eräälle 6-vuotiaalle. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama vika täällä. Näitä keittojuttuja on pyörinyt netissä jokusen vuoden, mutta ei ollut nettiäkään silloin kasarilla.. Ja kerro kummityttäresi vanhemmille. Kuuman veden kanssa voi tulla lapselle iso vahinko. Voivat yllättää lapsen joku aamu entisen veroisilla nukeilla.

   Poista
 3. Pinterestistä löyty semmonen, ku huuhteluainetta ja vettä pulloon ja sitä suihkutella nuken tukkaan ja kampailla. Meillä toimi ainaki my little poneilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kokeillut sitä, tosin sekoittelin veden ja aineen lautasella ja upotin "karvat" siihen. Noilla pitkähiuksisilla nukeilla se ei toiminut tai sitten minulla oli poikkeuksellisen takkuisia nukenpäitä. Minusta vaikuttaa myös siltä, että tuo kuumuus palauttaa hiusten materiaaliin kiillon takaisin. Hiuksista tulee - jos ei nyt ihan yhtä hohdokkaat, kuin paketista otettuna, niin aika hohdokkaat kuitenkin. Poneja minun ei ole vielä tarvinnut paljon "korjaillakaan", mutta helpompaahan se olisi, jos hoitoaine riittäisi. Minä kokeilen niillä vinkkisi mukaan!

   Poista
 4. Olisimpa tiennyt tämän ...öhm... 27 vuotta sitten! Luulin että peli on menetetty kun tukka on takussa. No ehkäpä jipolle tulee vielä joskus tulevaisuudessa käyttöä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sitähän ei tiedä, vaikka tuleekin.;) Ei sitä meidän nuoruudessa tosiaan juuri jippoja jaeltu!

   Poista
 5. Mahtavaa ehostusta! Ihan-pakko-kokeilla.com!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko se on kokeilla. Ja sitten pitää tietysti aina uusia käsittely. Sen verran kova meno tuolla lasten huoneessa!

   Poista
 6. Ajattllin ensin, että ompas "epäoutimainen postaus" mutta 2-vuotiaan tyttölapsen äitinä luinkin sen siten oikein ajatuksella läpi! Meillä on jo yksi sotkutukkanukke, käyköhän sille sama käsittely, vaikka se ei barbie olekaan vaan ihan perus nukke? Etten nyt vaan pilaisi sitä niin kysyn, ennenkuin ryhdy uittamaan kuumassa vedessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tekisin testin. Koettaisin kuumalla vedellä vaikka niskasta joitakin suortuvia. Toki jos pelkkä normivesi ja huuhteluaine toimii, kuten tuossa yllä vinkattiin, niin siitä tuskin menisi hius mihinkään.. Mutta jos testaat tosiaan sillä kiehuvalla? Siis jos ei ole mikään "antiikkinukke"? Tsemppiä!

   Poista
 7. Mulla olis myös barbieperuukit tulku tarpeeseen, ko veljet leikkeli tukkaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Barbieperuukit! Sinä taisit iskeä juuri markkinarakoon!

   Poista
  2. Toki Ken ja action manit sun muut sais oman tupeemalliston. Äkkiä hakemaan patenttia ja rikastumaan!!

   Poista
  3. Sinähän olet varsinainen ideasampo! Tuo rupeaisi kiinnostamaan jo minuakin!:DDD

   Poista
 8. Meidän tytön laatikko pursuaa takkupäisiä barbeja, feikkejä ja brätsejä ja poneja ja vaikka mitä. Iso kiitos tästä! Tätä kokeillaan kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voimaa ranteeseen! Sulla on siellä kova savotta edessä!

   Poista
 9. Jumpe. Tuolla on lelulaatikossa parhaat päivänsä nähneitä Prätsejä, nyt laitetaan kattilat tulille kuule. Pitääkin oikein tehdä heille sitten oma erillinen laatikko, jotta eivät enää tule ihan niin kaltoin kohdelluiksi. Kiitos tästä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampaamo Salon vaan pystyyn! Teetkin oikein hienot kampaukset. Olin kovin huojentunut, että lapsi, joka täällä asuu, halusi hiukset auki - joko suorina tai kiharoina. Ehdin jo hieman hätäillä, miten minulta oli pikkiriikkiset barbikampaukset onnistuneet.:D

   Poista
 10. Sekoilin tuossa, toivottavasti tämä ei tule kahteen kertaan. Äiti leikkii lapsen barbeilla...Voi kun tuo sinun kikka tepsisi myös minun bad hair dayhin. OP

  VastaaPoista
 11. Kiitos vinkistä! Barbinkampaukset taitavat kuulua siihen näpräosastoon joka ei multa luonnistu, mutta takkupäiden selvittäminen ehkä luontuu. Aika monta takkupäätä huushollista löytyykin. Uskaltaiskohan tuota kokeilla myös animator doll-nuken takkujen selvittämiseen... ?

  Olen muuten ymmärtänyt että hoitoaine voi sulattaa muovitukan. Fairy sen sijaan toimii. En ole uskaltanut kokeilla kumpaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! Toivottavsti kukaan ei sitten sillä lotraa hulluna. Minä laitan sitä vain hätätapauksissa ja silloinkin veteen sekoitettuna. Ongelmia ei ole ollut. Toisaalta olen kuullut, että jotkut hoitavat kaiken selvittelyn pelkällä hoitoaineella ja tässä ketjussakin joku taisi niin kommentoida, joten ehkäpä sulaminen ei kuitenkaan ihan helpolla tapahdu. Hyvä tietää kuitenkin, kiitos!

   Poista
 12. Leikin vissiin barbeilla (yms.) vanhempana kuin muut lapset koska harjasin aina nuken tukat kun niillä leikin. Mutta äärettömän tärkeä ohje, jonka yritän muistaa, kun tulee takkutukkanukkeja vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoksaa, että tuossa ylhäällä varoiteltiin jossakin kommentissa (liialla) hoitoaineella läträämisestä, vaikka minä en ole sellaisia vaivoja hoksannut. Olisinko kerrankin osannut olla jossakin asiassa maltillinen?

   Poista