14.12.2013

DIY kuusenkoristenauha

Kissat ovat viettäneet pikkujoulua oikein olan takaa. Viikon verran olohuoneen nurkassa kököttänyt muovikuusi alkaa olla niin huonossa hapessa, ettei siitä taida tulla enää kalua. Hyvä, jos selviää aattoon asti. Pennun riehuminen on inspiroinut isompaakin kissaa siinä määrin, että vanhan herran mieliin on palautunut joukko jo unohtuneita nuoruusvuosien kuusenkaatotapoja. Esimerkiksi hidastettu Matrix-tyylinen taisteluhyppy kuuseen onnistuu vallan mainiosti. Kissa ponnistaa korkealle ja kiitää ilmojen halki tassut ojossa kuin ninja, kunnes napsahtaa aika korkealle oksistoon. Siellä kissa esittelee hetken kynsiään, ennen kuin maan vetovoima imaiseen Rubens-muotoisen kotikollimme takaisin lattiatasolle. Se on käsittämätön esitys. Lienee sanomattakin selvää, että kuusi jää vaille kauneimpia koristeitani. Katithan tikahtuisivat riemuunsa.

Koska minulla on myös lapsia, en ole raaskinut viedä kuusta pois. Puussa on tuskin yhtään kohtaa, johon ninjat eivät yltäisi, mutta lapsiraukat haluaisivat silti jotain pientä kuusen oksille. Joulu ei kuulemma tule ilman. Täällä on sitten mietitty koristetta, joka olisi nopea eikä vaatisi näpräämistä ja jonka materiaalit löytyisivät kotoa ikään kuin ilmaiseksi. Koristetta, jonka perään ei tarvitsisi itkeä, sillä kovin pitkää elinaikaa sille ei voi luvata. Sen päivät ovat luetut alta aikayksikön.


Hirmuisen aivomyrskyn lopputuotteena syntyi koristenauha, joka täyttää kaikki yllämainitut kriteerit. Mikäli sinunkin taloudessasi asuu petoeläimiä ja olet samanlaisen tarpeessa, homma sujuu kutakuinkin seuraavasti:

1. Etsi käsiisi tarvittava määrä värillistä kartonkia, tyhjiä kahvipusseja, joulukukkien ympärillä olevia kimmeltäviä käärepapereita (niillä on joku hieno nimi, jota en nyt muista), tapetinpalasia, aikakauslehtien kansia tms. ja leikkaa niistä haluamasi muotoisia palasia. Minä emmin jonkin aikaa pisaramuodon ja salmiakin välillä, mutta päädyin sitten vain saksimaan vapaalla kädellä tyyliin "ne pirulaiset syövät tämän kumminkin".

2. Virittele ompelukone ja valitse siihen haluamasi värinen lanka. Ota palaset käden ulottuville ja polkaise kone käyntiin. Valitse suora ommel.

3. Homman jujuna on ommella paperin palasia perä perää nauhaksi. Ainoa ongelma, mihin todennäköisesti törmäät, on se, että jos valitsit kovin ohkaisia papereita, niiden terävät kulmat meinaavaat neulan alle syötettäessä karata syöttäjään. Ompele palaset siis leveämpi pää edellä ja/tai leikkaa niistä sellaisia, ettei kovin ohuita ja teräviä kulmia esiinny.

4. Suosittelen ripustamaan koristeen niin korkealle kuuseen, etteivät pedot sinne yllä. Mikäli tilanteesi on yhtä toivoton kuin meillä, kannattaa harkita vakavasti koristelun jättämistä aattoaamuun tai esimerkiksi  puolta minuuttia ennen jotakin tiettyä ratkaisevaa joulun h-hetkeä, jolloin haluaa kaiken olevan täydellisemmillään. Hyvällä tuurilla kateilla menee joku tovi, ennen kuin ne hoksaavat, että isäntäväki on taas järjestänyt kisuliineilleen kivaa jouluista piirileikkiä.

Niin ja ei, en ole edistynyt pikeeririntamalla, koska minulla ei ole ollut vielä aikaa siihen hommaan. Kärsivälisyyttä, ystävät rakkaat, kyllä tämä tästä.

18 kommenttia:

 1. Hätä keinot keksii... Ei teillä elämä tylsäksi ehdi käydä, onneksi on nokkela emäntä, joka osaa väsätä sitä sun tätä. Ihan täydestä menee varmaan tuo koristenauha - sen hetken kun ehtii kuusessa keikkua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa koristenauha näyttää livenä yllättävän hyvältä. Joskus voisi ihan hyvin hiukan panostaa ja väsätä tuommoisen ihan tosissaan ja jetsulleen.

   Poista
 2. Naurattaa teidän Matrix-katit, piti lukea mösjööllekin kollin kuusenkaatohommista. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä ovat Neo ja Morpheus. Ja mä olen se agentti Smith, joka laukkaa termiittien perässä ja koettaa saada niiltä virrat pois.;)

   Poista
 3. Minähän sanoin, että teillä on sitten Lysti-niminen kuusenkoriste. Vai sanoinko? Kyllä kissan paikka on puussa. Onni taitaa olla tuhdissa kunnossa?
  Vielä helpompi kikka. 2 erivärisestä silkkipaperinauhasta. (Pituus nauhan pituus, leveys niin leveä kuin haluat nauhan olevan) päistä vastakkaisiin suuntiin punomalla, vähän liimaa päihin, syntyy 2-värinen kierrenauha.
  Lapset voivat muistella sitä joulua, kun talossa lentäviä kissoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lentäviä kissoja? Tulee mieleen Monty Pythonin Flying Circus.:D Ja tuossa mitä sanot, riittää pureksittavaa: "kyllä kissan paikka on puussa". Kun jaksisi, voisi väsätä noilla sanoin huoneentaulun tuohon kuusen viereen seinälle..

   Poista
 4. Eli teidän taloudessa on kissakaverit nimeltään Tarzan ja kaverinsa Korak (eikö Tarzanilla ollut joku sen niminen pikkukaveri?)

  Ja onhan se mukavaa että Onnikin nuortuu joululeikkien tiimellyksessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on vanhakin nyt nuortunut, oikeastaan se pätee muihinkin kuin Onniin. Tässä kun miehen kanssa säntäillään kissoja kurittamaan, niin on tullut liikettä itse kullekkin. Peijakas, että on rasittavaa porukkaa. Yritän suhtautua huumorilla, mutta hetkittäin se on hankalaa.

   Poista
 5. Ihanaa kimallusta pikku tiikerien tassuille :)

  VastaaPoista
 6. Teillähän on melkoista menoa! Tuollaista nauhaa voisi vaikka tehdäkin, mutta...minun ikuisuuksia palvellut ompelukoneeni siirtyi ajasta ikuisuuteen viime lauantaina. Olin juuri puoli tuntia aiemmin kehunut, että kylläpä tämä kone vain jaksaa ja jaksaa. No jaksoi vielä puoli tuntia. Jostain pitäis kone saada. Ompelen vähän, mutta ainahan sitä jotain pitää ainakin korjata tai lyhentää tai jotain. Juu ja sen kiiltävän kukkamuovin nimi on rondella :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menoa riittää, juu, mutta hiukan se on kyseenalaista.;) Harmi koneesi puolesta. Minulla on hyvä kone, mutta entisen hajottua meni jotenkin ompeluinnostuskin enkä ole tämän nykyisen kanssa päässyt oikein koskaan sinuksi, vaikka tämä minulle aikoinaan myytiinkin sellaisena idioottihelppona koneena. Toivottavasti löydät uuden ja uskollisen apurin, jos tätä nyt hajonnutta et saa korjautettua. Ja kiitos rondellasta!

   Poista
 7. Meillä on kissa ensimmäistä joulua, nyt mietityttää miten se suhtautuu kuuseen.. 10-vuotias kissaherra tuli meille joulunpyhinä viime vuonna. Tuolloin ei ehtinyt kuusta kurittamaan, koska kaikki oli uuteen kotiin tulleelle mirrille uutta ja jännittävää. Manta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, teidän kissanne on jo "miehen" iässä. Nyt kun tuo pentu täällä touhuaa, muistan ihan selvästi, miksi en kissanpennuista kauheasti perusta. Seuraavat kissani saavat luvan olla täysikäisiä. Ne eivät riehu. Tokko teidänkään kymmenvuotiaanne enää ihan hulluna heiluu.. Toivottavasti.;)

   Poista
 8. Hieno nauha! Ajaa varmasti asiansa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tässä jo hiukan mietin, josko jotakin muuta köykäistä ja paperista virittelisin kuuseen...

   Poista
 9. Voe elämä! En oikein edes tiedä, mitä kautta tänne päädyin, mutta suurenmoisella kiitollisuudella suhtaudun kyllä tähän harharetkeen. Oli näin illan päätteeksi ihan päivän parhaat naurut, kiitos! Toki olen tavallaan pahoillani karvakavereiden aiheuttamasta harmista, mutta toisaalta hiipi mieleeni ajatus siitä, miten hilpeää olisikaan ollut kaamoksen keskellä katsella videoituna ninja-kissojenne edesottamuksia. Peukut vanhalle herralle nuortumisesta! Niin, ja tuo nauha täytyy kokeilla, koska se näyttää tosi kivalta. Ehkäpä jo ennen ensi joulua. Vaikka ei olekaan kissoja. :) Terveisiä Etelä-Koreasta!

  VastaaPoista
 10. Mietinkin vähän tuota illan ja kommenttisi kellonajan yhdistelmää. Mutta olet Koreassa! Ja kiitos, karvakavereiden aiheuttamaan harmiin on niin tottunut, että kyllä nämä kestetään. Ja onhan se toisaalta koomista porukkaa - naurattaa välillä itsellänikin.

  VastaaPoista