30.11.2013

Kuluttaja on todella, todella vihainen

Oli tarkoitus esitellä teille uusi pipo. Neuloin sen Kalastajan vaimon ohjeella ja ostin sitä varten oikein uutta, ohjeen mukaista lankaa. Näette pipon keskeneräisenä edellisen postauksen kuvassa. Kesken se jäikin, sillä viime viikolla minulle selvisi, millä keinoin tässä maailmassa angoraa tuotetaan. Jos joku ei ole vielä angora-uutisiin törmännyt, niin yksi linkki löytyy tästä. Uutisten jälkeen ei paljoa neulotuttanut.

Ja minä kun kuvittelin, että minulla on rauhallinen ja leppoisa harrastus.


Koska elokuvissa hyvä voittaa yleensä pahan, askartelin lohdutukseksi StarWars -lumitähtiä. On siellä DarthVader ja Imperiumin sotilaitakin, mutta tein ihan piruuttani kaksi Yodaa. Noin niin kuin balanssin vuoksi. Jokunen jediritarikaan ei olisi pahitteeksi, jotta maailma pelastuisi.

Minä taidan yrittää tänään sitä pikeeriä. Ja harkisten vakavasti kuusen tuomista sisälle.

Edit. Nordina vihjaisi kommenttiboksissa Rowanin tiedotteeseen liittyen ostamaani Angora Haze -lankaan ja sen sisältämään angoraan. Moni muukin kommentoija oli ehtinyt jo selvittää, että ko. langan sisältämä angora on kerätty menetelmin, jotka eivät vahingoita kaneja. Kiitos kommentoijille!


36 kommenttia:

 1. Ostin juuri itsekin kaksi kerää kyseistä angoralankaa, mutta neulomishalut menivät näiden uutisten myötä. Käsittämätöntä tämä ihmisten julmuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentoijat jakavat tuossa alempana linkkejä Rowanin tiedotteisiin. Tutkitaanpa ne tarkkaan. Angoran neulomishalut tosin menivät, mutta jos Rowanin angora on eettisesti kestävällä pohjalla, niin pipon kavennuskierrokset voisi tehdä joskus loppuun. Olen kovin tyytyväinen siihen, etten koskaan ole ollut järin suuri angoran ystävä.

   Poista
 2. Ihan kaikki angora ei tuolla menetelmälläm ole tuotettua, onneksi. Vastuullinen angorakuitu kerätään kerimällä. Tämä on taas hyvä esimerkki siitä, miten tärkeää on tietää kaiken materiaalin alkuperä ja tuotantotapa. Ja että kiinalainen tavara voi olla halpaa, mutta on syytä ymmärtää, mistä se edullisuus johtuu. Yleensä hinta revintään työläisen selkänahasta ympäristön kustannuksella. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rowanin angoralanka ei ollut halpaa, mutta juuri nyt olen siitä enemmän kuin kiitollinen. Jospa se todellakin olisi sitten sitä vastuullista angoraa, josta puhut. Kuluttajan kannalta tämmöiset asiat ovat sietämättömiä. Harvan mielikuvitus pysyy näiden tehotuotantonikkareiden järjenjuoksun perässä. Tuskin kukaan haluaa rahoillaan tukea tällaista julmuutta, siksi tiedon levittäminen on tärkeää.

   Poista
 3. Hyvä, että jaoit tämän. Itse en käytä kuin lampaanvillaa (angora on helvetillistä purkaa), josta on syytä olettaa, että se on vähintään Euroopassa tuotettua. Vältän angoraa myös ostovaatteissa, koska se nukkaantuu katseesta.
  Kaneja paijailen mielelläni sylissä. Minulla ja kaneilla on paljon yhteistä, tykkään porkkanoista, paljon.
  Yhdet alpakkasukat on, ja kun surin niiden takia kaljua alpakkaa, minulle kerrottiin, että eläimillä olisi tukala olo, ellei sitä villaa välillä poistettaisi. Ne keinot, ne keinot.
  Ostin viime viikolla kesää varten kierrätyspuuvillalankaa: tämän tietoiskun jälkeen ostos tuntuu erityisen hyvältä. OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei ole angoraa ostovaatteissa - ainakaan tietoisesti, ja tämän jälkeen syynään jokaikisen vaatelapun entistäkin tarkemmin. Olin ennestään tietoinen untuvien tehotuotannosta; siis että linnuilta revitään (samalla systeemillä kuin nyt tässä kanien kohdalla) untuvat irti. Pelottaa vaan, että mitä vielä? Nämä jutut ihmisten, eläinten ja ympäristön riistämisestä tavarantuotannon välikappaleena alkavat mennä sietokyvyn yli.

   Poista
 4. Ainakin Rowanin oman tiedotteen mukaan, Rowanin käyttämä angora kerätään kaneista kampaamalla ja erikoissaksilla, joilla ei vahingoiteta kaneja. Tässä linnki ko tiedotteeseen: http://www.knitrowan.com/files/downloadfiles/A%20Bit%20More%20Information_Angora%20Haze.pdf

  Jos tuohon linkkiin on uskominen, voit neuloa pipon loppuun ihan hyvillä mielin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina! Minä löysin nettiä kaivellessani vain tiedon siitä, että Rowanin angora tulee Kiinasta ja Ranskasta, mutta menetelmistä ei puhuttu siinä mitään. Aion kaivaa linkkisi esiin. Se saattaa pelastaan tämänkertaiset angoraostokseni, mutta enempää en aio ko. materiaaliin enää ikinä sotkeentua. Kanit pitäkööt karvansa.

   Poista
 5. kuluttajan on vaikea tietää tuollaista, mut esim lankakaupat jotka lankoja myy niin niiden pitäisi tietää kaikkien tuotteidensa lähtökohta, muakin puistattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä maailma on mennyt kuluttajan kannalta aika vaikeaksi. Kuluttajailla on yhdessä kuitenkin melkoinen valta: tuottajat tuottavat sitä, mitä ostetaan ja ostoboikoteilla voi vaikuttaa. Olen todella tyytyväinen esim noiden vaatejättien reagoinnista, vaikkakin näitä kohuja halpavaateketjujen tuotanto-olosuhteissa tulee niin tiheään, että usko ko. firmoihin on mennyt jo aikaa sitten.

   Poista
 6. Hui, en uskaltanut edes katsoa videopätkää... Jotenkin sitä on luullut että angora-kanien karvat "keritään" samallalailla kuin lampailta villat, eli keräystapa olisi eläinystävällinen. En voi ymmärtää :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään sitä katsonut. Teksti ja pelkkä kuva riittivät. Facebookissa, missä videoon ja aiheeseen törmäsin, videon katsoneet raavaat miehetkin olivat voineet pahoin. Asia on juurikin niin kuten morso tuossa ylempänä totesi, jonkun selkänahasta ne halvat hinnat kirjaimellisesti on revittävä.

   Poista
 7. Käsittääkseni tuo Rowanin Angora Haze tehdään sallituilla, ei-kiduttavaisilla menetelmillä. Tai näin ainakin joku lankakauppiaan edustaja vastasi kysymyksiin täällä: https://www.facebook.com/neulojat?fref=ts

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hyvä että näitä linkkejä tähän sain, koska en itse löytänyt lankafirmoilta mitään kannanottoja tilanteeseen ja kuvittelin jo niiden olevan täysin paatuneita.

   Poista
 8. Rowanin sivuilla on lisätietoa tuosta heidän angoran alkuperästä. http://www.knitrowan.com/sourcing-angora-haze

  VastaaPoista
 9. Voi itku. Tulee niin avuton olo tämmöisistä uutisista. Mutta sulla on hyvä otsikko. Pitää just suuttua kunnolla ja tehdä selväksi ettei käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on. Kuluttajalla on valta ostaa tai olla ostamatta. Ja se on tässä maailmassa paljon.

   Poista
 10. Tähän mennessä olen koettanut tarkastaa, että lankojen valmistus on ollut mahdollisimman ympäristöystävällistä, mutta tottakai olisi pitänyt tajuta, että ei myöskään villaeläinten hyvä kohtelu ole mitenkään itsestäänselvää. :( No, jatkossa olen vielä tarkempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut kärryillä merinovillan ongelmista, mutta ei minulle tullut mieleenkään, että villaa voisi kerätä myös näin. Jotenkin näihin juttuihin ei enää normaali järki eikä mielikuvitus riitä.

   Poista
 11. Hyvä että jaoit, en olisi tätä muuten tiennyt. En voinut katsoa videota, kun pelkästä kuvastakin tuli jo itku. Meidän perhe ei nyt tule saamaan angorakaulureita pukilta, eikä tule saamaan jatkossakaan, oli tämä niin järkyttävä uutinen. Merinovilla meillä joutui jo aikaisemmin boikottiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että angoratuotteiden kohdalla kannattaisi jatkossa selvästi osoittaa kuluttajille, mikä tuote on eettisellä pohjalla. Vaikuttaa siltä, että sellaistakin angoraa löytyy, jota voi jakossakin kaulaansa kietoa. Joten selvittelehän vielä asiaa, jos siellä perhe sinulta kaulureita odottaa. Ainakin Rowanin selvityksen mukaan tuo Angora haze olisi sellainen lanka, jota voi suositella.

   Poista
 12. Angora meni boikottiin välittömästi. Onneksi en ole sen ystävä juurikaan ollutkaan. Untuvatuotteitakaan en ole hankkinut sen koomin kun kuulin siitä, miten ne nyhdetään eläviltä linnuilta. Tosiaan, mitä vielä? Julmuus ei varmaan maailmasta lopu, mutta tämä uutinen teki kyllä äärettömän surullisen ja vihaisen olon. Videota en minäkään pystynyt katsomaan, itku tuli jo ajatuksestakin. Olen hyvin hyvin iloinen siitä että olen kasvissyöjä, mutta mitä muuta tavallinen kuluttaja voi tehdä...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinään kuluttaja ei varmaan voi paljoa, mutta aika herkällä korvalla yritykset ja firmat nykyään kuuntelevat laajempaa kuluttajapalutetta. Sosiaalinen media saa aika äkkiä asioita laajaan tietoisuuteen ja ihmisiä tietoisiksi epäkohdista; Tällainen hulabaloo ilmeisesti on tässä angora-asiassakin ollut päällä. Eli joukossa on voimaa. Vaikka ei nämä asiat taida kaikkia kiinnostaa, mikä on minusta outoa sekin.

   Poista
 13. Olin juuri tulossa sanomaan samaa kuin moni muu, että Rowanin angoralanka on kuitenkin eettisesti valmistettua. Tuskin itsekään tulee jatkossa angoraa käytettyä, mutta hyvä kuitenkin tietää, että tuo kohu ei koske kaikkia valmistajia. Itse tein juuri samaisen pipon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huojentunut näistä Rowan-tiedoista. Näin jo painajaistakin kaneista ja langoista ja vaikka mistä. Ei se tietenkään kaikkia maailman angorakaneja auta, mutta on huojentavaa tietää, että myös järjellisiä angoratuotantoa on olemassa.

   Poista
 14. Meni angora boikottiin täälläkin. Lisäksi boikotoin turkiksia, katkarapuja, tehotuotanto broileria, tehotuotantokinkkuja, tonnikalaa ellei purkissa lue kuinka moni muu eliö kuoli. Villoissakin saa olla tarkkana, kehotan tutustumaan ilmiöön nimeltä mulesing.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys pitkästä aikaa! Juu se mulesing on tuttu muutaman vuoden takaisen kohun jäljiltä. Se liittyy ymmärtääkseni nimenomaan merinovillan tuotantoon. Kyllä nämä ovat niin kurjia juttuja kaikki.

   Poista
 15. Työkaveri katsot tuota videota eilen, tyrmistys oli hänellä sitä luokkaa etten itse halua sitä katsoa. Ällöttää jo valmiiksi. Mietin kovasti onko minulla angoraa sisältävää lankaa…se hyvä puoli somessa ja muutenkin "pienentyneessä" maailmassa on että tämänkaltaiset väärinkäytökset tulevat paremmin esille sekä saavat laajemman huomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa tuon somen suhteen, tässä asiassa se on ihan kuningas. En ole onneksi kovin innostunut pörröpinnoista vaatteissa enkä muista ostaneeni angoraa tätä ennen ollenkaan, joten langoistani sitä en usko enempiä löytäväni. Mutta ostoneuleita tutkiessa löytyi pari vaatetta, jossa angoraa oli 20%. Löytö ei naurattanut yhtään, ei.

   Poista
 16. Suosittelen ostamaan suomalaisen angoran villasta tehtyä lankaa! :) Suomessa käytetään vain eläinystävällisiä tapoja kerätä villa, suurin osa keritsee saksilla. Ainoa harmittava puoli suomalaisessa angoralangassa on se, ettei sitä tehdä kovinkaan paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, jos joskus vielä angoraa tarvitsen, mutta pelkäänpä, että tästä hommasta taisi mennä maku hyväksi aikaa. Toivottavasti nyt noussut häly lyö sen verran korkealle, että yhä useampi kyselee kaupoissa materiaalin perään ja vaikuttaa asiaan omalla kulutuskäyttäytymisellään.

   Poista
 17. Miten paljon tässä maailmassa onkaan raakuutta ja vain ihmisten turhamaisuuden takia. Kotimaisuus on valttia( aika helposti täällä puututaan, jos epäilyttävällä tavalla/laittomasti jotain tuotetaan) ja parasta olisi omavaraisuus niin tietäisi taatusti miten kaikki olisi tuotettu, se vaan ei oikein ole kaikessa mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taidan ruveta rakastamaan kotimaista, harmaata, pässinpökkimää villalankaa vielä entistäkin enemmän.:)

   Poista
 18. Kannattaa suosia - tässäkin - pieniä kotimaisia tuottajia. Messuilta, myyjäisistä jne saa ihania kotimaisia angoralankoja (tuoksuukin aidolta) ja kanit voivat hyvin.

  Piipa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle on ollut positiivinen yllätys, että kotimaista angoratuotantoa löytyy. En ole kauheasti angoraa harrastanut ja se on jäänyt mielukuvissani jotenkin eksoottiseksi. Näin jälkeenpäin järjellä mietittynä olisi pitänyt tajuta perehtyä asiaan jo ennen kohua. Olen tullut siihen tulokseen, etten halua ostaa enää mitään, mikä liittyy eläimiin ja mikä tuotetaan Kiinassa. Siellä olisi eläinsuojelujärjestöille valtavasti työmaata.

   Poista