1.10.2013

Hankala dieetti

Sen jälkeen, kun päätin ryhtyä neulomaan ja virkkaamaan vanhoja jemmalankojani vähemmäksi, käsityöharrastukseni on ollut oudonlaista. Aiemmin on jo ollut puhetta siitä, miten jotakin lankaa pitäisi ostaa lisää, jotta siitä voi tehdä mitään järjellistä. Olemassa olevat kerät eivät riitä. Se taas on ristiriidassa alkuperäisen tavoitteen, vähentämisen, kanssa. Viime viikot minua on kiusannut väripolitiikka. Kun yritän katsella kaapeistani lankaa raidottaakseni tai muuten vain yhdistääkseni eri sävyjä toisiinsa, rumaa tulee. Olen koettanut valita sinnikkäästi lankoja jemmoistani, vaikka ne eivät ihan napakymppejä olisikaan. Se taas on melkoista nuotionsammutusta, jos mikä. Tuntuu typerältä tehdä isotöistä neuletta, josta tulee "ihan kivan" värinen. Joko värimakuni on muuttunut tai sitten olen parantunut jostain taudista, jonka taudinkuvaan on liittynyt pierunväristen lankojen hamstraaminen. En tiedä, kauanko kestän tätä.


Kuvissa viimeisin yritys poltella kaappilankoja. Tämä projekti täyttää molemmat yllä mainitut kohdat: ostin mustaa villalankaa, jotta voisin virkata joukon käsittämättömän värisiä jemmalankoja hyötykäyttöön. Kuten kuvasta näkyy, kissa on sensuroinut osan palasista kuvan ulkopuolelle. Viisas eläin.

34 kommenttia:

 1. Onnea lankavarastojen tyhjennykseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kaikki onni tarvitaan ja otetaan vastaan.

   Poista
 2. Hienohan tuo kaikki, mikä näkyy on.
  Onni voi ajatella, että emäntä on kiltti, kun on tehnyt pyllynlämmikkeen tai -pehmikkeen ihan Onnia varten...
  Itse opettelin virolaisen kierreraidan, ja nyt on sukan varret puikoilla. Vain varret, koska aloitan viikonloppuna sen takin Rowanin Felted Tweed Aran - langasta. Sen sijaan minun pitäisi tehdä jotain aivan muuta...

  OP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin kuuluu kuvioon: silloin, kun ei ole aikaa neuloa, neulotuttaa, ja kun olisi ihan joutilas neulomaan vaikka kellon ympäri, ei neulotuta ollenkaan. Ymmärrän kyllä, että tuommoiset Rowanin ihanuudet laittavat sormet syyhyämään.

   Poista
 3. Otsikon ja kuvan perusteella aatelin että Onnilla on vaikeauksia pysyä dieetissään, mutta huoli pois! Lankavarastojen tyhjennys on ihan arsesta. Sitä samaa on yritetty täällä koko kesä ja vain tultu tulokseen että kaapeissa on kilotulkulla väärän väristä, väärän paksuista ja ties mitä lankaa. Tuo virkkuu kyllä näyttää hyvälä, musta sitoo aikamonenlaiset väriskaalat. Tee noista säärystimet?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävimme eläinlääkärissä ja totesimme Onnin sulojen kasvaneen. Eli diettiiä olisi tarve sielläkin suunnalla.;) Aika isoja tulee noista palasista, kattelen, miltä rupeavat näyttämään.

   Poista
 4. Tuo on oikea ongelma. Jos ostat vain sen verran kuin tarvitset yhdistäväksi väriksi? Tai lahjoitat ne jänskän väriset Setlementin sukan kutojille, kuten minä olen tässä miettinyt. ( No en kaikkia, mutta soveltuvat.) Kissa taas on hykerryttävän tyynen näköinen... voinen melkein kuulla kehräyksen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lahjoittanut vanhimmasta päästä päiväkotiin. Siellä oltiin kiitollisia.:) Ostin mustaa yhdistäväksi väriksi, kuvittelen sen antavan ryhtiä sekametelisoppaan.

   Poista
 5. Itse monesti ihmettelen lankojani, että miksi olen ne ostanut... Kun iskis neulomis/virkkausvimma ja menee jemmalle - niin mikään lanka ei tunnu miellyttävän. Värit ihan vääriä jne. ja tietysti jossain kuvissa tai lankahyllyissä olis just nähnyt jotain sellaista mitä haluaisi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langoissakin taitaa vaikuttaa jokin rasittava trendi. Yhtäkkiä keltainen vaikuttaa kivalle, tai mintunvihreä, eikä jemmoissa tietenkään ole mitään sellaista. Minulla onneksi on enimmäkseen luonnonkuituja, joten jotakin niistä keksi, mutta olisihan se kiva neuloa välillä jotain ihan varta vasten miettiä lankoja myöten. Mutta näillä mennään. Olen aina vannonut laajan lankavaraston nimiin, mutta en ole enää aivan varma.;)

   Poista
 6. Tutulta kuulostaa. Minunkin lankakaappini pilaa langat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä osaat tiivistämisen jalon taidon; juuri tuosta on kysymys.

   Poista
 7. Tuo omituisten värien kokoelma kuulostaa tutulta... Samoin tuo dietin noudattaminen - vaikka täällä olisi kyllä sitouduttava ihan paastoon! Ja tehdä jotain niistä oudonvärisistä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä uskottelen itselleni, että outoja yhdistelemällä tapahtuu ns. Noro-ilmiö eli että jotenkin vain se kummien värien yhdistelmä alkaakain vaikuttaa ihan hyvältä. Itsepetosta, totta kait, mutta tällä mennään.:D

   Poista
 8. Eikä, sulla on ihan samannäköinen kissa kun mulla oli lapsena, Picasso (siskon kissa oli Pablo :D ). Kuinka voikin olla, tuli ihan ikävä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen.:) Tämä meidän Onni on noin 8-vuotias löytökolli. Hukkaan se on jollakin mennyt tai hukattu. Ja sikäli yhteistä Picassosi kanssa, että suuri taiteilja tämäkin. Ainakin luonteensa puolesta.

   Poista
 9. Kuulostaa niin tutulta tääläkin. Kaappi täynnä lankoja, muttei mittään kivoja värejä ja lankoja. Miten sitä onkaan tuollasia hommannu joskus. Sammaa dieettiä oon koittanu noudattaa, onhan tuo onnistunu, mutta tylsää se on. Huoh. Kaikkien muitten langat tuntuu niiiin ihanilta. Kissa on fiksu, meillä kissa on ihastunu lankoihin.... tekkee niillä aivan hirmusta sotkua. Tietysti sillon kun ei olla kotona. Meinaa ottaa kupoliin, sillä kissalla on hyvä maku, ottaa ne parhaimmat langat aina. Oppinu aukomaan kynsillään pussit, missä langat on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kissa on nykyään aika kiltti lankojen kanssa, mutta riehaantuu toki joskus. Olen jostain lukenut, että villalanka tuoksuu kostuessaan kissaemolta. Jos väite pitää paikkansa, niin sun kisullahan voi olla vaikka äitiä ikävä.:) Ja tämä dieetti on kyllä ihan hanurista.

   Poista
 10. Tuli mieleeni kaikki ihanat Puro-neuleesi, kun poikkesin Kauhajoella Päntäneen kylässä Tapion kaupassa viikko sitten! Siellähän on saatavilla lähes kaikkia lopetettuja lankoja, ainakin novitalaisia kun Tapio ostaa niitä isot varastot. Puroakin oli "joka lähtöön" :D Mutta eipä se paljon kaappilankoja vähennä, kun siellä poikkeaa... (ja nettikauppakin heillä on...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Onpa hyvä, etten tiennyt tuota sielloin kesällä, kun Puro-viiraus oli ylimillään. Ihan hirvittää, minkälaista jälkeä siitä olisi tullut.:D

   Poista
 11. Joku lankojenvaihtopiiri voisi olla tähän tilanteeseen aika kätevä! Jos lähialueelta sattuisi löytymään samassa tilanteessa olevia, niin sitten treffaisitte ja jokainen toisi itselle tarpeettomia keriä vaihtoon :) Mun mielestä ainakin muitten lankavarastot on aina paljon inspiroivampia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viehättävä ajatus. Saataisikohan me vaihtosutinat näille kulmille pystyyn? Vai jokohan nuo veivät joutilaat lankansa syksyn retriittiin, jossa minä en ollut.. Tämä ajatus laitetaan kuitenkin ns. korvan taakse!

   Poista
 12. Tämä lisää ostamisen ongelma lankojen vähentämiseksi on kyllä kinkkinen. Joku tavaran häviämättömyyden ja aina vain lisääntymisen laki tässä toimii. Minulla on lautasliinaongelma. Ostan helposti kivoja lautasliinoja, mutta sitten ne eivät oikein sovi mihinkään liinoihin tai astioihin (paitsi ne täsmäostetut puna- ja sinikuvioiset, joita useimmiten harrastan). Juurikin äskettäin jouduin menemään kauppaan kangasmallin kanssa etsimään kahvilautasliinoja, vaikka kaapit ja hyllyt pursuavat niitä ennestään - kaikki väärän sävyisiä. Sitten on vielä se ongelma, että jos lautasliinat ovat sopivan sävyisiä, niitä on yksi vähemmän kuin vieraita...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ongelma ei siis kosketa vain lankoja, vaan on universaali ja liittyy jotenkin siihen, miten meidät saadaan jatkuvasti kuluttamaan lisää ja tärväämään kaikki varamme. Onneksi minulla ongelma ei ole vielä laajentynut lankoja laajemmalle. Noh, ehkä aikoinaan oli samaa ongelmaa kankaiden kanssa.:D

   Poista
 13. Taitaa olla sama plma joka neulojalla/virkkaajalla. :O)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se varmaan on. Jollakulla täytyy siis olla myös tehokas työkalupakki ongelman poistamiseen? Sen kun näkisi, niin olisipa kiva.

   Poista
 14. Vai pierunvärisiä... Sama tauti kaikilla, mutta eri värisenä. Näköjään. Täälä turkoosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turkoosi tauti? Kyllä ovat outoja lankadiagnostiikan tiet. Minkähän värisiä vaivat ovat muilla?

   Poista
  2. Voih! Kun yrittää töissä tauolla macillä kommentoida niin kone rankaisee. Ei anna kommentoida kuin näin, vastaamalla. Anteeksi!
   Kommentoida piti että juuri saman jämälanka problematiikan kanssa olen itsekin paininut. Olis lankaa mutta ei tarpeeksi. Tai sitten väärän väristä tai väärän paksuista. Ajattelin että voisihan sitä yrittää vaihtaa kohtalotovereiden kesken: kuka tarvitsee ohuen ohutta tai pörrölankoja, täältä saisi. Minä taas kaipaan ruskeankirjavaa mutta ei pörröistä... Paitsi että lopputulema saattaisi olla se, että omissa varastoissa alkaisikin pyöriä ne kaverin elefantin oksennuksen väriset!

   Poista
  3. Hassua, mutta niin siinä varmasti kävisi.;) Kumma, miten harrastus voi mennäkin monimutkaiseksi.

   Poista
 15. Ai kauhistus kun meinasi teet lentää suusta kun nauratti, mikäs muukaan kuin pierunväriset lankasi. :D Kiitos illan riemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vaan ne ovat ihan käsittämättömän värisiä. Ainoa, mikä minulla tuli mieleen, oli pieru. Toki tämä voi olla aika paljastavaa minun mielikuvitukseni osalta.

   Poista