21.9.2013

Runkoruusun talvettaminen

Tänne on luvattu ensi viikoksi tuulta, vettä, räntää, lunta ja mitä kaikkea. Se tarkoittaa, että on aika laittaa runkoruusu talviunille. En ole kokeillut samaa muilla kasveilla, mutta mikään ei estä teitä yrittämästä. Olen päätynyt tällaiseen extreme-talveutustapaan siitä syystä, että en omista viileää kuistia, vinttiä enkä autotallia. Ruusullani on ollut tasan kaksi vaihtoehtoa: siirto talveksi sisälle normihuoneilmaan tai kaivaminen maahan. Ensimmäinen vaihtoehto tarkoittaa miltei varmaa kuolemaa, joten olen valinnut jälkimmäisen. Tänään peittelin runkoruusuni ruukkuineen jo neljänsille talviunilleen. Ensimmäisen, kauhunsekaisen, kuoppauspostauksen löydät täältä.


 Mitä tarvitaan?
- Kukkapenkki, kasvimaa, perunavako.. mitä tahansa, missä on ruususi korkeuden ja leveyden verran vapaata multatilaa. Minä aloitin kukkapenkistä, sittemmin ruusuni on siirtynyt kasvatuslavaan, jossa kasvaa kesäisin perunaa.
- Kahdesta neljään keppiä.
- Lapio.
- Kesäkukista ja muista ruukkuistutuksista ylijäänyttä multaa, joka menisi muuten kompostiin (ei välttämätöntä).


Ja näin se homma etenee:
- Kaiva ruususi korkeuden ja leveyden mittainen kuoppa kukkapenkkiin (tai mihin ruususi sitten laitatkin). Omalla kohdallani tätä operaatiota edelsi perunannosto.
- Ota ruusu ruukkuineen esille ja mikäli siinä ei ole jo valmiiksi runkoa tukevia tukikeppejä, laita siihen sellaiset. Valitse niin pitkiä keppejä, että ne ulottuvat paikoillaan ollessaan rungosta selvästi latvuksen puolelle saakka. Näiden keppien merkitys avautuu sinulle keväällä, kun nostat ruususi maasta.
- Aseta ruusu hellästi pötkölleen kuoppaan. Lisää multaa ruusun rungon ja latvuksen päälle vähän kerrallaan, etteivät ne taitu mullan painosta. Lapioi multaa niin paljon, että ruususi on varmasti peittynyt.
- Aseta kevättä varten kaivuumerkit: keppi runkoruusun molempiin päihin.
- Lisää multaa niin, että penkkiisi muodostuu kumpare. Minä käytän tähän peittomultaan kesäkukkien ruukuista ja kasvusäkeistä jääneet multapaakut. Ruusun päälle kertyy kutakuinkin reilut 15 cm multaa.
- Informoi perhettäsi touhuistasi, jotta ruususi saa odotella kevättä rauhassa ilman ylenpalttista päällä hyppelyä.
- Sitten vain odotellaan, että tulee huhtikuu ja saa upottaa sormet multaan.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Kaivellaan sitten keväällä ruusut taas yläilmoihin.:)

   Poista
 2. No huh huh, melkoiset hautajaiset ruusullesi järjestät mutta ilmeisesti homma toimii. Mä haaveilin runkoruususta tänä kesänä mutta jäi hankkimatta. Jospa sen ensi kesänä saan, yritän pitää mielessä ohjeesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä se aika synkkää touhua on, mutta parempaa en ole keksinyt. Ja homma toimii!

   Poista
 3. Tosi hyvä idea! Ja kiva tietää et homma on toiminut jo monta vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se toiminut hyvin. Jossain vaiheessa tilaa oli vähemmän ja ruusu tuli haudattua kummallisesti; ruukku tuli syvälle kuoppaan ja latvus jäi aika lähelle pintaa, mutta ruusu kesti silti, kun sen päälle kekosi vielä kumparetta päälle. Ne merkkikepit ovat tärkeitä. Tosi kurjaa olisi keväällä lähteä summanmutikassa kaivelemaan.

   Poista