11.6.2013

Oppia ikä kaikki

Haeskeltuani pitkän kuivan kauden päättävää käsityöinspiraatiota törmäsin paikallisessa lankakaupassa pitsiin. Erehdyin utelemaan, josko putiikki olisi laajentamassa valikoimiaan, mutta ehei, sitä saa lankakauppias myydä nykyään lankana monenmoista. En ole yleensä sortunut "vartissa valmista" -tyyppisiin puolivalmisteisiin käsityörintamalla, mutta nyt huomasin paremman puutteessa kotiutuvani kahden pitsinauhakerän (millä nimellä näitä nyt nimittäsi?) kanssa. Ja lopputuote - se on puhdasta huijausta. Leveää pitsinauhaa virkataan yhteen, kunnes haluttu vaatekappale on saatu kursittua kokoon. Nopeaa ja helppoa, kyllä, mutta ehtaan tavaraan ja työläämpään valmistumiseen tottuneena jokin tässä haraa vastaan. En ole ollut mistään viime aikoina niin varma, kuin siitä, että tämä tämmöinen ei toistu. Vaikka sievä toppi siitä tuli, ei siinä mitään.


Malli: Pitsitoppi Suuri käsityö 4/2013. Tein topin ohjeen koolla 100 cm.
Lanka: Katia Guadalupe reilu "kerä" ja luonnonvalkoista puuvillaa pitsinauhan yhteenliittämiseen. Nauhaa jäi aika tavalla mahdollisia muita projekteja varten. Langan ostopaikka Somikki, Oulu.
Koukku. 3,5 mm.

En ole perustamassa mitään neulemaailman kokeilukeittiötä, vaikka olen ylittänyt mukavuusalueeni viikon sisään jo kahdesti. Päinvastoin, aion palata perusasioihin, sillä mojo on palailemassa ja kiinnostavia malleja pyörii mielessä jo useampikin. Sitä vain olen ihmetellyt, että miten se oikeasti voi mennä niin, että kun olet valmiina aloittamaan kahta - jopa kolmeakin - eri projektia ja omistat vaatekaapillisen lankaa, niin miten ihmeessä sieltä kaapista ei koskaan löydy yhteenkään suunnittelemaasi projektiin tiheytensä tai värinsä puolesta sopivaa tavaraa. Ymmärrän, että neulepuseron vaatima määrä tuottaa ongelmia, mutta että sukat. Ei jumankauta sukkiin sopivaa lankaa, kun kerrankin olisi sukkamojo! Joudun siis vielä (netti)kaupoillekin, vaikka olin ajatellut, että seuraavaksi joku lanka olisi saanut tulla kaapista ja puhua minulle. Ja odotella tässä nyt lankapakettia viikko tai jopa toista, hittolainen. Onneksi on niin kylmä, ettei mojo tarkene karata ulos. Minä palaan lukemaan sukkakirjaa ja kirskuttelemaan hampaitani.

31 kommenttia:

 1. Hitsi että joku on ihailtavan ahkera, toteaa eräs joka ei tunnu saavan mitään aikaan. Mainio pitsitoppi ja voi tuota kellertävää takkia. Hieno!

  VastaaPoista
 2. AnniKainen: Älähän nyt. Keltainen takki on aloitettu tammikuussa. Kauluri ja pitsitoppi ovat ihan vain pikkiriikkisiä töitä, ei semmoiset vaadi mitään ahkeruutta. Sitä vaatisi kuoppana ammottava kukkapenkki pihamaalla. Juurimattoa sinne pitäisi laittaa, mutta vaiheessa on. Eli taidan olla lähempänä sitä kuuluisaa laiskamatoa.

  VastaaPoista
 3. Huomaa, että mie en enää kovin ahkerasti seuraile neulemaailmaa, kun en tommosestakaan langasta tienny mitään. Ei tuo tosin läpi menis mun kohdalla langasta. Toppi on kuites nätti, oli sitten tehty mistä vaan :-)

  Jaa-a, mulla on ollu yksi neulepusero ja yksi neuletakki valmiina ties kuinka pitkään. Kuvia en vaan saa aikaseksi. Aina ollu muka jotain tärkeämpää ja kiinnostavampaa. Pitäs terästäytyä, jos mielii pitää blogin elossa. Heinä-elokuun vaihteessa tulee mitä ilmeisemmin nelijalkanen talouteen, joten sitte on varmasti kiinnostus ja aika sidottu jonku aikaa muualle.

  VastaaPoista
 4. Mullakin on kuiva kausi kässärintamalla. En kyllä uskalla lankakauppaan...

  Voi sitä välillä tehdä niitä vartin juttujakin! =)

  Tosin mä olen möyrinyt pihalla...

  VastaaPoista
 5. Tahtoo samanlaisen. Nyt heti. OP

  VastaaPoista
 6. Onpas jännä pitsi"lanka" :D Yleensä irvistän puolivalmisteille, mutta tää toppi on kyllä varsin söpö...

  VastaaPoista
 7. Pohdiskelija: Kiitos. Teinit vetävät tuolla kylillä kovin antavissa neonvärisissä topeissa. Teki mieleni mukaan trendiin, mutta ehkä hitusen tätimäisemmässä koostumuksessa. Tämä saa nyt kelvata suurimpaan hätään.;)

  Tess: Sulla tulee hirveä vimma kuvata sitä nelijalkaista ja se herättää sun blogisi uuteen nousuun!:D Ei vaites, minä huomasin kevättalvella, kun en työkiireideni takia ehtinyt tehdä mitään enkä varsinkaan blogata tai kommentoida, että mitä vähemmän bloggaa, sitä suuremmaksi kynnyskin nousee. Tuntui, että pitää olla jotain todella tärkeää sanomista suurin piirtein vaikka maailmanrauhasta (hah), ennen kuin kehtaa vaivaitua. Mutta kyllä tämä taas ja ehkä se lähtee sinultakin. Meistä muistahan olisi vain ihanaa, jos neuleitasi näyttelisit. Saisi vähän ruokittua sitä omaakin inspiraatiota toisten työllä. Ja en minäkään tuommoisesta "langasta" mitään tiennyt. Tuttu kauppias esitteli asian miltei kädestä pitäen, kun olin niin passé näistä uutuuksista.

  Nonna: Voi sitä tehdä vartin juttuja. Joskus on oikein sellainen olo, kun ei ole saanut herran aikaan mitään valmista, että kun olisi jotain nopsaa ja kivaa, mitä tehdä, että saisi taas koneen käyntiin ja pääsisi tekemisen fiilikseen. Tämmöinen sukkelahan saattaisi silloin auttaa. Tsemppiä pihatöihin. Mullakin on huomenna pakko saada juurimatto penkin alle, menevät säät täällä kovin kehnoiksi.

  OP: Kauppaan! Sieltä saa ja lähtee. Ja jos ei nyt ihan vartissa, niin muutamassa ainakin on valmis.

  VastaaPoista
 8. Emma: Laitetaanko kesän alun helteiden piikkiin tämmöinen lämpeneminen puolivalmisteille? Muita selityksiä en keksi.:D

  VastaaPoista
 9. No nyt munki pitää saaha tämmönen. Ja pakko hyväksyä ne puolivalmisteetki, ku ei tämmöstä hullukaan saa tehtyä ilman niitä :P Ainakaan tällä elämäntilanteella :P

  VastaaPoista
 10. Tiina: Tämmöinen kyllä valmistuu pian. Ainoa vika, jonka nyt keksin, kun oikein tiristän, on se, että aika ykstoikkoista pelkkä nauhojen yhdistäminen on. Mutta ei sitä kauaa kestä.;)

  VastaaPoista
 11. Joo, nyt mua ei harmita muuta ku se, että tänään kävin Oulussa. Ei viittis nyt sitte huomena erikseen lähtä noita Guadalupeja hakemaan ku tämänpäivänenkin reissu oli pelkkä kangaskauppareissu :D

  VastaaPoista
 12. Hei uudelta lukijalta. Ihania kuvia, hauskaa tekstiä! Haaveilen vain käsitöiden tekemisestä itse mutta jään kyllä seurailemaan sun juttuja!

  VastaaPoista
 13. Olen ollut ihan pimennossa sillä pitsinauhavyyhti/kerä on ihan uusi tuttavuus. Ja lopputulos on todella kaunis. Sellainen kesäisen kepeä ja romanttinen, juuri sellainen vaate johon pukeudutaan juhannusyönä :) .

  VastaaPoista
 14. Tiina: No voi kurja. Tosin soita ensin sinne Somikkiin ja kysy, onko pitsiä vielä jäljellä. Kävin siellä jo jokin aika sitten, enkä uskalla luvata, että pitsinauhaa on varmasti jäljellä. Jos siellä on, varaat ja haet, kun on muutakin asiaa.

  Kaardemumma: Hei vain ja tervetuloa! Kyllä täälläkin menee enin aika haaveiluun ja ihan muihin juttuihin, kun käsitöihin, mutta aina joskus reipastun.;)

  Heidi: Juhannusyönä! En ollut itse osannutkaan ajatella noin romanttisesti, mutta nyt pitää varmaan ruveta virittelemään juhannusasua pitsien ympärille.:)

  VastaaPoista
 15. Pakko saada munkin tuollainen... Löysin netistä Virosta tälläisen: http://liann-ee.sn14.zone.eu/?lang=FIN&m1=82&m2=109&tk=2&prod=88

  Tuolla kerä maksaa 4,45e ja alle 250g postikulut 4,00€.

  VastaaPoista
 16. Tiia: Kerä pyörii Suomen puolella 9-10 e välillä. Harmi, että se Viro on täältä Oulusta katsottuna niin kaukana. Posti tietysti kulkee, mutta mulla on Karnalukskin vielä käymättä.

  VastaaPoista
 17. Taas hienon teit.Tuota pitsitoppimallia samaisesta aviisista katselin, mutta ei ole kyseinen pitsi vielä osunut kanssani samoille reiteille. Hidas hämäläinen kun olen, sopisi tuo puolivalmiste meikäläiselle.Saisi kerrankin jotain valmiiksi asti. Aika mukavan pitsihameenkin tuosta ehkä saisi.

  Olen kuullut huhua ihmisistä, joilla on kotonaan lankoja vain käsillä olevaan projektiin. Olen vakaasti sitä mieltä, että kyseessä on urbaani legenda. Osa lankavaraston langoista odottaa sitä ylimaallisen upeaa projektia ja osa ei vaan kiinnosta koskaan, ja sitten ihminen aina vääjäämättä joutuu lankakaupoille.

  VastaaPoista
 18. Tämmöset vartin jutut on väliin hyviä, jos meinaa usko isompien valmistumisesta loppua. Ainakin jotain saa valmiiksi :)

  VastaaPoista
 19. Ekakskin: nätti toppi. Toiseksi: siis ei tuo mitään lankaa kyllä ole nähnytkään. siis haha mitä kaikkea nykyään myydäänkään lankana!! siis pitsinauhaahan tuo on! mutta ei siinä mitäään jos siitä tekaisee noin nätin yläosan. Ite en kyllä varmaan tuolle alkais - --- (tai ehkä parempi olla vannomatta.

  VastaaPoista
 20. Merruli: Minä uskon hyvien lankavarastojen autuuteen, mutta hivenen tämä tämmöinen syö kyllä uskoani. Koskapa joudun odottelemaan lankapakettia, aloitin sitten eilen ihan änskälläni kaappiprojektin. Idea tuli mietityksi jo talvella, mutta käynnistyminen on nykyisin meikätytöllä niin hidaasta.

  Peppi: Minulla ainakin neulotuttaa nyt vietävästi. Ehkäpä se on puolivalmisteen ansiota; sain homman käyntiin.

  A-L: Mietin, että onkohan tässä mekanismi sama kuin niissä suosituissa spiraalille kiertyvissä huiveissa. Niissäkinhän on se huivin verkko-osa valmiina ja siinä virkataan vain jotain yhteen, jotta saadaan se huivin muoto. Jotain sukua idean täytyy olla. On tämmöisissä se hyvä puoli, että tosiaan joskus on kiva saada nopeasti valmista ja toisaalta joku, joka ei ole ihan kotonaan käsitöiden kanssa, saa aika helpolla näyttävää jälkeä ja se taas ehkä kannustaa seuraavaankin projektiin.

  VastaaPoista
 21. Ai tuollaistakin saa, ihan uusi juttu minulle. Kiva toppi tuli kyllä! Joskus on kiva saada nopeasti valmista...

  VastaaPoista
 22. Vyyhti: Ja minä kun luulin olevani ihan jälkijunissa, kun en koskaa tajua näistä tämmöisistä mitään! Mutta täältähän on löytynyt jo monta kohtalotoveria. Me ollaan nyt päivitetty itseämme.:D

  VastaaPoista
 23. Jaa, Merruli. Olen sitten urbaani legenda. No yleensä minulla on kyllä kaksi käsityötä kesken. Joku ompelus sekä kutomus tai virkkaus tai vaihtoehtoisesti, kaksi kutomusta/virkkausta. Jos tiedän, mitä seuraavaksi teen, ostan langat jo edellistä tehdessä - mutta varastoja en halua kerätä.
  Siinä käy kuitenkin aina niin, että materiaalia on liian vähän, tai muuta ikävää. Osasta ei kai tulisi koskaan mitään...
  OP

  VastaaPoista
 24. Nätti toppi! Eroaako tuo pitsisysteemi jotenkin oleellisesti metritavarana myytävästä pitsistä, sellaisesta vanhanaikaisesta?

  Ja kyllä kai neulojakin välillä voi kokeilla "eineksiä". :D

  VastaaPoista
 25. OP: Toivottavasti Merruli käy vielä kurkkaamassa!

  Pitko: Tutkiskelin juurikin tuota asiaa ja tulin tulokseen, että tässä pitsilangassa on isommat reiät mietitty sillä tavalla fiksusti, että nauhojen yhteen liittäminen onnistuu (kuvioiden oltava kohdillaan). Tämä ei ehkä ole kovin iso ongelma pitsien kanssa, olivatpa mitä laatua hyvänsä, sillä reikäähän niissä riittää. Ehkä tuo materiaali on hitusen pehmeämpää ja notkeampaa. Joustoa siinä ei juurikaan ole. Jotkut kaupan normipitsistä ovat jäykempää kamaa; kovin tiukaa tai ihonmyötäistä niistä ei kannata viritellä. Mulla jännitti jo tätä tehdessä, että saanko toppia sitten päältä pois, mutta tosi hyvin tuo materiaali siihen taipui eli ei ongelmaa.

  VastaaPoista
 26. Siis wau varmaan kaunein näkemäni paituli ikinä! Ohhoh olen kade! ;)

  VastaaPoista
 27. Lilja: Kiitos! Sun pitää kyllä nyt poiketa kaupoille ja tehdä samanmoinen. Se on hetkessä valmis.;)

  VastaaPoista
 28. Joo ei mennyt ihan nappiin mulla tämän kans... Miten voikin olla että jostain näin yksinkertaisesta tulee yks taistelu?! :D Noh, mun blogista voi käydä kattomassa kuinka oon kopioinut idean ;) Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi vain, kävin jo.;) Hyvältä sun toppisi näyttää, toivottavsti se tuntuu myös hyvältä. Joskus nämä hommat ovat onnetonta säätämistä, kuten tiedät. Mutta ei lannistuta.:D

   Poista
  2. Joo, joskus ei vaan onnistu...mutta periksi ei anneta :D

   Poista