4.6.2013

Kaupunkiviljelyä

Minulla ei ole kasvimaata. Mutta älkää luulkokaan, että antaisin sen lannistaa. Vaikka en ole tänä vuonna ehtinyt kesän vauhtiin alkuunkaan, niin jotain sentäs on jo tulollaan ja lisää ehtii.


Minä harrastan ensimmäkseen ruukkuviljelyä. Olen ostanut joskus hyvälaatuisen mansikka-amppelin, jota olen vuosien myötä jakanut niin, että sitä riittäisi useampaankin ruukkuun. Nyt ruukkuja on tosin vain kaksi ja molemmissa mansikka on komeassa kukassa. Niistä ei tietenkään riitä talven varalle, vaan ne ovat sellaisia lasten napostelumansikoita. Niiden lisäksi pihalla on runsaasti ahomansikkaa - ihan rikkaruohoksi asti. Olen käyttänyt sitä maanpeitekasvina, vaikka se sopiikin siihen hommaan huonosti. Isot mansikat viettävät talven kukkapenkissä ruukuissaan tai ilman. Myös yritit ovat enimmäkseen ruukuissa. Lopetin yrttien kasvatuksen jokin vuosi sitten tilan puutteen takia ja siirryin kokonaan kaupan ostoruukkuihin. Tuikkaan joka ikisen kaupasta ostetun ruukkusalaatin, -rucolan ja -yritin jämät ruukkuun tai kukkapenkkiin ja kerään satoa. Monivuotisiksi noista ovat asettuneet oregano ja minttu, jotka leviävät pihassa hanakasti. Iso herneruukku seisoo tukikeppeineen takapihan terassilla. Herneen istutin aika vasta, mutta kuten kuvasta näkyy, se on jo hyvässä vauhdissa.

Alakuvassa kukkii pikkiriikkinen kääpiöivä Pirjani. Vaikka hurja helle veikin omenankukat parissa päivässä, oksissa pullistelee jo mukavasti. Tämmöinen kääpiöivä omenpuu on pikkupihaan ihan must, se ei vie tilaa juuri ollenkaan, mutta tuottaa valtavasti iloa. Raparperiä tulee juuri nyt aivan valtavasti, vaikkei sekään pöpelikkö mitenkään kauhean suuri ole. Runsauden pulaa tullenee myös kesäkurpitsojen kanssa, sillä taimia on pieneen pihaani liikaa. Jos jollakulla lähellä asuvalla kiinnostaa Hyötykasviyhdistykseltä tilatut Tondo Chiaro di Nizza - kesäkurpitsat, niin pari-kolme taimea saattaisi tuosta joutaa uusiin koteihin. Osa kurpitsoista menee pieneen kasvatuslavaan, johon on istutettu myös jokunen peruna. Loput kurpitsoista ja ehkäpä jokunen peruna lisää päätyvät terassin puolelle istutussäkkeihin.
Istutussäkeissä asuvat myös kaikki tomaatintaimeni kirsikkatomaatteja lukuunottamatta. Alakuvassa säkkinäytettä. Ne ovat uuden uutukaiset ja saa nyt sitten nähdä, miten tuommoiset toimivat. Aiemmin minulla on tämäkin nurkkaus hoidettu suurilla ruukuilla, mutta nyt teki mieleni vaihtelua. Kasvatan tomaatit siis ilman kasvihuonetta. Kaikki kukkani ja kasvini kasvatan luomuna; ainoa potku tulee kanan- tai hevosenkakasta.


Niin ja sitten on tietysti eläimiä. Niitä ei syödä, saavat olla rauhassa. Tarjoan yleensä vettä ja linnuille kylpyjä. Kuvittelen, että pihalla ovat asiat silloin jees, jos eläimetkin viihtyvät. Terassista en tiedä. Tämä siiliyksilö tuli terassilla vastaan ja yritti paeta minua tomaattisäkkien väliin, muttei raukka mahtunut.

Tämmöisestä pienestä pihastakin saa jo aika paljon satoa. Ja on hyvää! Paljon parempaa kuin esimerkiksi hattara, joka ainakin nelivuotiaamme mielestä maistui Suomen Tivolissa villalangalta.

8 kommenttia:

 1. Ihana pikkuinen puutarha sinulla! Minun on tyytyminen parvekkeeseen, siellä meillä on vain amppeleissa mansikkaa ja tomaattia sekä laatikossa tomaattia. Kun piti saada niitä kukkiakin mahtumaan :)

  VastaaPoista
 2. Oi, siellä ollaan hyvässä viljelijä vauhdissa! Vähän kade kyllä tuosta raparperistä, mikähän sitä meidän murjottajaa vaivaa?

  Ja siili, voi että ne piikkipallot on suloisia

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo siili :D "Et voi nähdä minua."

  VastaaPoista
 4. Susanna: Pitää olla kukkiakin, kyllä! Ja onhan tuossa mitä kerroit parvekkeelle jo ihailtava määrä herkkuja. Jospa tomaateille riittäisi lämpimiä kelejä!

  Soile: Siilit ovat ihania, mutta aika sottaisia kavereita. Syötäväksi tarkoitettu kannattaa viljellä siilien ulottumattomissa. Kuvan persteella näyttäisi, että istutssäkit toimivat siinä suhteessa ainakin hyvin. Jospa raparperisi ottaa vain vauhtia!

  Rouva Vadelma: Poloinen yritti paniikissa karkuun. Ei arvannut, etten ole kovin pelottava.;)

  VastaaPoista
 5. Oi, herra siili sai taas sydämeni sykkyrälle :)

  VastaaPoista
 6. emmi: Herra Siili on hieman pyöristynyt kevätpainostaan. Alkaa olla ahdasta mun ruukkujeni välistä puikahdella.:)

  VastaaPoista
 7. oi, vieläkin ihanampaa on pullea siili <3

  VastaaPoista