9.6.2013

Kaikkea pitää kokeilla paitsi kansantanhuja

Otetaan kourallinen Bollywoodia ja sekoitetaan siihen hitunen Irene Usvasalo-tyyppistä 1980-luvun pörröefektiä. Annetaan hautua. Maustetaan hyppysellisellä tajunnan räjäyttävää Esa Saarista ja kas: meillähän on kaikkea muuta kuin harmaa härpäke.


Eksyin eilispäivänä Muhoksella lankakaupan maankaatoaleen ja ostin sellaista, mitä en yleensä osta. Kun halvalla sai ja niin päin pois, kyllä te tiedätte. Kotosalla sitten mietin, että mitä ihmettä voi tehdä intialaisesta sarisilkkilangasta ihminen, joka on galaksin verran kauempana puna-oranssi-aniliinista sarisilkistä kuin Mumbai Oulusta. No, kaulurin teki. 


Malli: A grey loop by Helen G (ilmainen ohje Ravelryn kautta). En ole neulonut ihan jetsulleen ohjeen mukaan, sillä tuommoinen sarilanka peittää tehokkaasti kaikki pintakuviot eikä siihen siksi kannata stuktuuria juuri tuhlata. Reikäpitsi sen sijaan toimii aika hyvin. Aloitin reilulla sadalla silmukalla.
Puikot: 6 mm
Lanka: Vyötteessä lukee vain, että intialainen sarisilkkilanka. Tavara on ylijäämäsilkkiä jostain sarikankaiden tuotantovaiheesta ja sen verran möykkyistä ja paikoitellen pörröistä, että se täyttää meikäläisen asteikolla efektilangan kriteerit. Lankaa meni yksi vyyhti. Härpäke kiertyy kaulan ympäri kaksi kertaa.

Enpä ihmettelisi, vaikka yllättäisin itseni vielä tanhuamastakin. Sellaiseksi on elämä täällä mennyt.

17 kommenttia:

 1. Sarisilkkilanka kuulostaa tosi hienolta. Tahtoo, just tuon värisenä. Itse ostin Briteistä kotoa kerran sarikangaspaketin intialaisten ylläpitämästä kangaskaupasta- se sisälsi housukankaan, tunikan ja huivisifongin, oli halpa. En koskaan ommmellut sitä...siellä sitä ei kuitenkaan voisi pitää, se kun on tavallaan intialaisten omaisuutta - kirppasin sen Suomessa eteenpäin.

  Löysin sen pitsimallin. Kolmas malli osui ja upposi. Eikä tuo minunkaan lanka ole yksiväristä, tiilenpunaista siinä on ja jotain aniliinia, jälkimmäinen väri olisi joku vuosi taaksepäin aiheuttanut minulle epileptisen kohtauksen, samoin kuin sähkön sininen. Ihan tosi.

  OP

  VastaaPoista
 2. Ei kait tanhuamien nyt pahinta ole mitä ihmiselle voi tapahtua? Pahemapaa on varmasti...öö...öö..ei nyt tule mieleen, mutta kyllä varmasti joku nyt löytyy kun oikein pinnistää.

  Sarisilkki on kyllä aika reuhakas, harmaa on siis muisto vain?

  VastaaPoista
 3. Upeaa tuo lanka minun mielestäni! Olen sortunut siihen käsityömessuilla ja sittemmin löytänyt sitä kirpputoriltakin - huippuhalvalla! Ihanan väristä sun lankasi :D

  VastaaPoista
 4. Onpa kiva kauluri! Minullakin odoottaa muutama vyyhti tuota intialaista sarilankaa, jotain niistä pitäisi saada tehtyä..

  VastaaPoista
 5. OP: Väriasiat ovat menneet tosi kummallisiksi. Minäkin yllätin itseni monta kertaa tuota silkkiä neuloessa pohtimassa, miten kauniilta oranssi ja pinkki näyttävät yhdessä. Kaikenlaista. Kolmisen viikkoa oli hellettä ja meikäläinen muuttui aivan etelänmaan ihmiseksi.

  Soile: Itse asiassa mietin, että voiko tuota reuhaketta OIKEASTI pitää minkään kanssa. Ja sitten kekkasin, että joku grafiitinharmaa saattaisi hyvinkin mennä tuommoisen kanssa ja sitä väriä mulla riittää.;)

  sinisukka: Väri on huikea. Mutta kieltämättä välillä kävi mielessä, että saattaisi olla nätimpää vyyhdillä kuin neulottuna.:D Tämmöisen langan kanssa pitää miettiä malli kyllä tarkasti, aika simppeliä mun mielestä - mitä sinä ajattelit tehdä siitä?

  Emilia: Muutama vyyhti? Mietin että jos lankaa olisi enemmän, nin pidennettyillä silmukoilla voisi neuloa sellaisen löysän ja "reikäisen" perusneuleen. Saattaisi toimia. Jotkut ovat neuloneet sisustusjuttuja, kuten tyynyjä.

  VastaaPoista
 6. Melkoisen kiva tuli...harmaan kaverina minäkin tuon näin.

  ...ja muuten - kansantanssi tänä päivänä on aika mahtavaa menoa, suosittelen lämpimästi piipahdusta jonkun tasokkaan tanhuseuran näytöksessä. Meidän seudulla (päijät-häme)sellainen on Matit ja Maijat tai Hollolan Nuorisoseura

  VastaaPoista
 7. katjainkeri: Älä yllytä hullua, saatan nykyiselläni tottavie vaikka innostuakin!;)

  VastaaPoista
 8. Tein jo aiemmin tyynyynpäällisen tuosta sarilangasta, mutta nyt menin ostamaan lisää tuota lankaa (kun halvalla sai...), mutta ostin useampaa väriä, niin en ole ihan varma saako niistä yhtä isoa neuletta :)

  VastaaPoista
 9. Upea lanka ja väri! Ja hienon kaulurin siitä sait. Niinpä, koskaan ei tiedä mistä itsensä löytää, kun seikkailee täällä käsitöiden jännittävässä maailmassa... :)

  VastaaPoista
 10. Emilia: Haa, saat villiä hippiraitaa! No joo, sarilangoilla siitä ei todellakaan puuttuisi väriä. Mietin itse eilen, kun vääntelin tuubia päälleni, että jokin verkkoneuleinen pikku bolero tai hihatinkin voisi olla ika kiva. Semmoinen tulisi varmaan yhdestä vyyhdistä.

  virkattu lintu: Sanoppa muuta, yllätyksiä toisensa perään!

  VastaaPoista
 11. Tanhua harrastaneena totean, että tanhuaminen on kivaa!! Se on erittäin kovaa liikuntaa.

  VastaaPoista
 12. Haha, tulen jatkamaan siitä, mihin katjainkeri jäi. :D Ei ole enää samanlaista sipsutusta kuin 70-luvula :P Ei pidä kokeilla tanhua, saattaa vaikka viedä koko tyypin. *khöm*

  Nuo huivin värit ovat ihanat ja tykkään myös tuosta pinnasta. Ja tuo edellisen postauksen takki on IHANA.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi tanhuharrastaja: Hyvänen aika! Nyt ihan harmittaa, että nappasin tuon vanhan sloganin otsikoksi, sen verran moni on päässyt oikaisemaan virhetietoa.;) Toivottavasti kukaan ei ole laittanut kovin pahakseen. Rehellisesti sanottuna en tiedä tanhusta mitään. Sitä tuli joskus nuoruudessani televisiosta (jep, olen todella vanha)enemmänkin ja minulle jäi siitä hieman sellainen hilipatipippaa-fiilis. Auttaiskohan youtube?

  snna k: Köhöm eli siellä(kin) siis tanhuharrastaja!:D Juuri tuossa ylhäällä muistelin luutuneita tanhukäsityksisäni; tässä olisi siis päivityksen paikka!

  VastaaPoista
 14. Tanhuun llttyen - Rimpparemmi on ainakin ollut ihan pro. Upeita juttuja. Ja lavadansseissasin on pujoliivin mukaan kivaa - itse käyn vain tanssitunneilla oppimassa uusia kuvioita.

  OP

  VastaaPoista
 15. Haha, ei mitään, tätä sattuu! Itse asiassa n. joka kerta, kun kertoo harrastavansa intohimoisesti kansantanssia, saa vastaukseksi kulmien kohotusta ja "..Ai? No, mikäs siinä, jos se toimii sulle!" :D Joskus harmittaa se tunkkainen mielikuva, mikä joillakin tanhusta on, mutta toisaalta pidän tosi paljon siitäkin, ettei tämä ole se kaikkein megatrendikkäin juttu. :)

  Pitää ihan linkata vähän modernimpaa koreografiaa, jos vaikka haluaisit tutustua. :) Tässä on siis Ison Tanhuujien nuorten ryhmä Juntu, jonka esitys kertoo yhdistystoiminnasta (aika osuvastikin). :) Harmillisesti tässä on miljöönä täysvalaistu auditorio, joka vähän syö tunnelmaa.. Luokitteluissa pidätettiin viimeisen minuutin ajan henkeä katsomossa. :D Nykyään tanhussa on paljon tarinallisuutta eikä todellakaan enää pelkkiä suljettuja piirejä ja rivejä! :) http://tanhu.kuvat.fi/kuvat/video/isot-tarinoita-ja-tansseja/juntu-board-room-jaljilla-2.mp4

  VastaaPoista
 16. OP: Rimpparemmi? Sanan tiedän, mutten tiennyt, että se on tanhuryhmä!:D

  snna k: Kiitos! Minäpä otan asiakseni ja katson tuon linkin. Toivottavasti se ei ole liian hyvä, en oikeastaan tarvitsisi enää yhtään uutta harrastusta.;)

  VastaaPoista
 17. Haha :D Tällä kyllä on hyvinkin mukaansatempaaja vaikutus! Varo! :D

  VastaaPoista