15.5.2013

Homma hanskassa

Sitä luulisi, että edes omalla pihalla asiat sujuisivat siten, kuin olet ne parhaaksi ajatellut. Että kun uhraat aikaasi, varojasi ja voimiasi, niin pikkupuutarhasi kiittäisi sinua viheriöimällä juuri siellä, minne olet vihreää istuttanut. Kokeneemmat puutarhurit tietävät, että ei se niin mene. Tämmöinen kovapäisempi tarhuri huomaa nämäkin asiat hitaammin. Alan kallistua ajatukseen, että olen pihamaallani pelkästään haitolla. Siellä touhuavat minua paljon suuremmat voimat. Kohta minut varmaan talutetaan aurinkotuoliini istuskelemaan tyyliin "Tule pois sieltä, Outi. Siellä on peli kesken".


Haluatteko perusteluja? Kasvit, jotka olen diagnosoinut virallisesti kuolleiksi, ovat erittäin hengissä. Kasvit, joiden piti olla hengissä, eivät voisi olla enemmän kuolleita. Kasvit, joita olen varmasti istuttanut, ovat kadonneet mystisesti - aivan kuin pihallani olisi musta aukko. Ja sitten on sellaisia kasveja, kuten vaikkapa sinivuokot, jotka jököttävät vuosikausia paikoillaan parina poloisena mättäänä ja nyt yht´äkkiä niitä onkin pitkin pihaa. Löysin juuri yhden keskeltä oregano- ja minttupenkkiäni pihan toiselta puolen. Toinen heiluttelee iloisesti naapurin puolelta ja omenapuun alle on pesiytynyt varsinainen yhdyskunta. Eipä silti, en minä valita. Onhan tämä näin paljon mielenkiintoisempaa. Mutta kyllä minulla kävi mielessä, että en siis hanskaa tätäkään asiaa. Että saattaisin tarvita minäkin sellaisen tyynyn, jonka sarkasmia hyvin ymmärtävä ystäväni osti itselleen Lontoosta. Siinä lukee jotakin sellaista kuin "the Queen of fucking everything".

Huomenna taidan ostaa lisää multaa ja kukkia. Ja aurinkotuoliin pehmustetta, jos vaikka siirtävät minut kaukalosta vaihtopenkille.

17 kommenttia:

 1. OI jes! Ma tartteisin heti tommosen tyynyn! Mielenkiintoinen kuvaus puutarhastasi. :D Vuokot taalla ei nakojaan kasva eli olen kovin kateellinen lisaantyville vuokoillesi.... siis tai hei.... eiks niitten ideoitten pitanyt lisaantya eika sinivuokkomattaitten?

  VastaaPoista
 2. Ina: Ymmärsit oikein; sen, minkä piti lisääntyä, ei kasva eikä muutu mihinkään. Mutta jossain muualla tapahtuu toki jotain yllättävää. Jos ei muualla, niin vuokkopenkissä.. Niin vuokoista piti sanomani, että osa valkovuokoista on kadonnut mustaan aukkoon, mutta sinivuokoissa riittää.;)

  VastaaPoista
 3. Sun pitää nyt heti käydä kertomassa niille vainajakasveille, että ne on erittäin kuolleita. Siitä ne selvästi sitten virkistyvät. Sen jälkeen voit vetäytyä tyynyllesi.

  VastaaPoista
 4. Ne on ne mystiset luonnonvoimat ne! Niitä ei pieni ihminen tajua. Mitä esim. On tapahtunut kurjenpolville? Kaikki ovat aivan pois tolaltaan.

  Mää tarttisin paidan tuolla tyynyn tekstillä. Ja kruunun päähän.

  VastaaPoista
 5. Meillä näkyy tulppaanisipulit harrastavan salaliikuntaa. Olisikohan sekä teillä, että meillä joku myyrä tekemässä myyräntöitä? Ja varsin huumorintajuinen tyyppi. Meillä on semmoinen iso myyrä, koira nääs, joka istuttaa luita milloin minnekin ja pöllyttää minun istutuksiani uuteen järjestykseen. Hyvää puutarhaseikkailua sinne!

  VastaaPoista
 6. Itse asiassa " The Queen of fucking everything"- esiliinoja on myyty eräässä Helsingin sisustuskaupassa.

  Eipähän sun elämä käy yksitoikkoiseksi kun väijyt mitä kierteisiä Gaia on tempaissut nurkan takaa sua varten.

  VastaaPoista
 7. Tästä tulin niin hyvälle tuulelle: ihana tyyny, ihana ote kynästä, ihana Outi!

  Ja kyllä, mikälie sinipallo-ohdake otti ja katosi, vaikka kaksi taimea istutin sen jälkeen kun vihdoin löysin lajin, että mikä se niin kauniina loppukesästä sinisen harmaana kukki. Lamaannuin tyystin mutta hulluksissani katsion aina kerrankesässä, että olisko se tupsahtanut siihen takas. sillä sellaisesta olen kuuullut. Tupsahtamisesta.

  VastaaPoista
 8. Liina: Kerrassaan nerokas suunnitelma! Näin tehdään!

  Soile: Pitää varmaan laittaa kankaanpainantakone käyntiin, tarvetta tuntuu olevan ko. tekstille.:D Mutta vakavasti puhuen, jättipoimulehdet, jotka eivät ole yleensä moksiskaan mistään, ovat tyystin hävinneet eräästä penkistä. Minen voi käsittää. Kaivelin jo multaakin siellä suunnalla, että "kukkuu, ollaanko siellä tulossa?", muttei mitään merkkejä ole eikä ilmaannu. Mihin voi kadota kaksi suurta jättipoimulehteä?

  Stiina: Koiruuksia mulla ei ole, myyristä ei ole tälle kevättä ollut havaintoja (paitsi naapurin pihoilla, tirsk). Mutta muurahaisia on ja sinivuokkojen leviäminen saattaa olla niiden tekosia. Mutta että kerralla, yhden vuoden aikana - sentäs aika hitaasti leviävä ja kotiutuva se kasvi???

  WeirdRockStar: Kieltämättä tässä ei paljon jouda tylsistymään. Joskus voisi tämä arki olla täällä hiukan enemmän harmaata.:D

  Eilen tänää huomenna: Tuttu ilmiö tuo tupsahtaminen. Punahattuni harrastaa sellaista. On pitkiäkin aikoja poissa ja sitten ykskaks ilmestyy, ja taas katoaa. Eikös sekin ole aika outoa? Pidän kovasti peukkuja sinipallo-ohdakkeellesi, jospa sillä ei ujostuttaisi tänä kesänä.

  VastaaPoista
 9. Kuulin tällä viikolla sellaisen jutun, että sini- ja valkovuokot ovat kukkamaailman suloisia pikku pirulaisia. Ne erittävät juuristaan jotain kemikaalia, joka tappaa ympärillä olevia kasveja ja siten takaa itselle paremmat mättäät. Huih, ovelaa eli siksi niitä on aina vain enemmän. Mutta onhan ne tosi kauniita pirulaisia :)

  VastaaPoista
 10. emmi: Hyvänen aika! Miten se uni nyt tulee silmään, kun tämmöisiä juuri ennen höyhensaaria täältä löytyy? Iik. Tosin mulla on kadonnut valkovuokkoja. Mun kukkapenkissä taitaa olla vielä joku niitäkin isompi pirulainen!

  VastaaPoista
 11. Kannattaa lukea Riippumaton puutarha ja antaa pihan löytää oma uomansa, sehän on jo hyvällä alulla ja suunnata sinne aurinkotuoliin. En ole kyllä itsekään vielä ymmärtänyt toimia niin, mutta ehkä sinä olet lunkimpi.

  VastaaPoista
 12. Ohhoh, kylläpä siellä nyt tapahtuu puutarhassa! Mulla onneksi kaikki tuo oikeestaan vielä edessä päin kun istutukset suurilta osin tekemättä. Tosin olin ERITTÄIN positiivisesti yllättynyt kun viime kesänä (luulin, että se kuoli jo silloin syssyllä) istutettu pioni lykkää uutta juttua! Hauskinta siinä on vielä se, ettei siitä ole tietoa, minkä värinen se on (toivon tietysti sellaista vaaleanpunaista...). Muuten jäniksenperkeleet oli syöny kirsikka- ja luumupuita.

  Ja ps. minä haluan juuri tuollaisen tyynyn!

  VastaaPoista
 13. Merruli: Lunkimpi? Minä?:DDD Nooh, ehkä se ikä jo tekee tehtävänsä. Kiitos kirjavinkkauksesta. Otsikon perusteella kirja kuulostaa erittäin hyvältä aurinkotuolilukemiselta.

  Nipsu: Laitat ne puusi syksyllä verkkoon, niin pupuset saavat siirtyä muualle purtavaa etsimään. Ja tarpeeksi korkea verkko, kun nykyään on ollut nii lumisia talvia. Ystävän pihalla olivat istuneet korkean hangen päällä ja murkinoineet latvaosat; alempi osa puusta ja sitä ympäröinyt verkko oli lumen alla. Tuijotin muuten juuri omaa Sarah Bernhardtia tuolla pihamaalla (mun vaaleanpunainen pionini) ja tuumasin, että se taitaa vaihtaa viikonloppuna paikkaa. Pidähän pukkuja, ettei vanha rouva ota nokkiinsa.

  VastaaPoista
 14. Mä NIIN ymmärrän sua. (Tämä sillä tunteellisimmalla teiniangstipainotuksella, jota käytetään esim. tilanteessa, kun toisen elämän on wilma pilannut.)

  Meillä lisäksi ahkeran maanparannustyön tulokset näkyvät tänä keväänä: pihaamme on saapunut rykmentin voimin vuohenputki. Luin sitten, että se on rehevän maan kasvi. Kiitollinenko pitäis olla?

  Onko sinivuokkosi levinnyt siemenistä? Jännittävää! Mä en uskalla rääpäleistä yksilöä (yksilöä sananmukaisesti) siirtää mihinkään, koska olen siinä käsityksessä, ettei sinivuokko tykkää siirtämisestä. Jospa se leviäisikin itsestään!

  kevätterveisin
  solveig,
  maa-artisokan kasvattaja
  ja vuohenputken.

  VastaaPoista
 15. Minä puolestani olen kuullut jo kauan sitten, että muurahaiset luulevat sinivuokon siemeniä omiksi munikseen ja kuskaavat niitä milloin minnekin. Se voisi selittää kauskin vanhasta mättäästä levinneet uudet esiintymät.

  VastaaPoista
 16. Kiitos kauniista paketista, josta paljastui Tilkkutie-kirja ja suklaata! Ensimmäiseksi yritän saada aikaan omaa kissaamme muistuttavan tilkkukissan, mikäli mahdollista. Iloisin terveisin Manta

  VastaaPoista
 17. Solveig: Otan osaa vuohenputken johdosta. Olen kuullut, että siitä pääsee eroon vain muuttamalla toiseen paikkaan. Tutki nettiä, siellä on jotai vinkkiä, olen itsekin perehtynyt aiheeseen hiukan, koska tuossa ihan muutaman kymmenen metrin päässä naapurin tontilla on aika rehevä kasvusto. Sinivuokkoja olen siirrellyt, ehkäpä ne siksi mököttivät monta vuotta. Nyt muurahaiset levittävät niiden siemeniä. Tein pihamaalla empiiristä tutkimusta muurahaisten esiintymisestä ja juuri tuolla lohkolla (missä sinivuokkoja tupsahtelee kohta kuin rikkaruohoja) niillä on kova kuhina.

  Merja: Muurahaisten puolesta minäkin löisin vetoa. Muurhahaisia riittää; pitäisi varmaan hillitä hieman sitä porukkaa.

  Manta: Hävettää paketin hidas vauhti, mutta tämmöistä se joskus on. Mukava kuulla, että se nyt kuitenkin on perillä ja pääset ommella surruuttamaan!

  VastaaPoista