10.2.2013

Auttakee joku

Minä sain eilen hyvän kasan vanhoja virkkauslehtiä ja -kirjoja kummitädiltäni. Niistä löytyi monta sellaisenaan toteutettavaa mallia, mutta myös aika tavalla ideanpoikasia. Yksi kaihertamaan jääneistä on tuo kuvassa näkyvä virkattu verho. Se on toteutettu 1,5 mm koukulla, joka kyllä minulta löytyy, mutta ihan heti en aio sillä koolla ruveta verhoja virkkaamaan.


Leikitäänpä, että haluaisin toteuttaa tuon mallin. Ohjeessa lankaa on kulutettu noin 200 g ja sillä on saatu aikaiseksi 110cm x 72 cm kokoa oleva verho 1,5 mm koukulla. Aika pieni. Sieltä-mistä-aita-on-matalin -mentaliteetilla ajateltuna mieleen pälkähti heti, että jos suurennan koukkukokoa ja valitsen tuhdimpaa lankaa, niin eikös se verhon alakin alkaisi suureta. Kylläpä kyllä. Mutta sitten iski epäilys. En ole harrastanut ruutuvirkkausta oikeastaan ollenkaan. Kaikki näkemäni työt ko. tekniikalla on tehty todella ohuesta ja tiukasta langasta ja tuloksena on ollut jäykkä, jopa kova pinta. Onko ruutuvirkkaus parhaimmillaan juuri tuollaisesta langasta tehtynä? Jos rupean työhön - sanotaanko vaikka - 3,5 mm:n koukulla ja iloisen keltaisella normipuuvillalla, niin toimiiko semmoinen ollenkaan tuolla tekniikalla? Meneekö muoto? Tuleeko löysää lörppänää? Entä tuleeko sanomista?

Auttakee nyt: minkälaisella langalla sinä ryhtyisit hommiin? Se on sentäs verho; aika piinallista, jos menee pieleen.

PS. Ja joo, huomasin. Se keskari on siellä taas. Yritän olla jatkossa skarpimpi.

34 kommenttia:

 1. Hei
  Minä olen tehnyt ruutuvirkkaukseni yleensä kalalangasta 1,5 koukulla (verhot ja sängynpeitto) ovat olleet ainakin omasta mielestäni siistin näköisiä.
  Terveisin
  Seija

  VastaaPoista
 2. No ihan näin äkkipäätään sanoisin, että jos aikoo vaikka verhoa ajatella, niin langan pitäisi kyllä olla "venymätöntä", ts hyvänlaatuista . Itse olen joskus virkannut verhokappaa yms pellavalangasta ja tulokseenkin olin jokseenkin tyytyväinen. Se mallitilkku voi olla hyvä aloitus, niin näkee oman käsialansa ko mallissa

  VastaaPoista
 3. Ontelokuteesta kympin koukulla? Samanlailla kuin pitsiliinat voi suurentaa matoiksi?

  VastaaPoista
 4. Yleensähän ne verhot on tehty kalalangasta tai semmoisesta. Mutta jos sulla on jämäkkää puuvillalankaa ja vaikka 3,5 mm koukku, niin miksei siitä voisi hyvä tulla. Ehkä katsoisin että koukku on olisi vähän pienenmpi kuin normisti, että saa suht jämäkkää. Eihän se tietty mitään peltiä tartee olla. Tee joku kokeilupala vaikka 10 x 10cm, niin saat vähän idea siitä mitä on tulossa.

  VastaaPoista
 5. Radikaali ehdotus: virkkaa koepala, ja katso, miten ryhdiksätä siitä tulee. Verho ei voi olla kovin löysää, ettei roiku rumasti, mutta paksummastakin langasta saa napakahkoa, jos virkkaa tiukkaa. - Multaa jää pitsinvirkkuut ja pöytäliinat tekemättä, kun pitäisi virkata niin tiukkaa, että kädet tulee kipeiksi. Ruutuvirkkaus on kyllä niin nopeaa, että jos otat vähän paksumman virkkauslangan, niin tulee joutuisaan valmista. Jättipaksussa kuvio saattaa tulla niin isoksi, ettei enää hahmotu.

  VastaaPoista
 6. Seija: Eli tykkäät, että pysyisin verhon ohjeessa annetuissa langan vahvuus- ja koukkusuosituksissa? Kalalankaa ei taida olla kuin sitä luonnonvalkoista? Värjääminenhän tietysti onnistuu. Kiitos vastaukssta!

  margsan: Venymätön rajaa mielestäni normipuuvillat ulos, koska nehän venyvät kyllä. Nim. ikäviä kokemuksia on. Kiitos!

  Heidi: Siitä tulisi ainakin tarpeeksi iso! Ja, iik, ehkä myös painava.

  Soile: Ja nyt sitten miettimään, että mikäköhän olisi tarpeeksi "jämäkkää" puuvillalankaa. Olisi aika kiva, jos saisi valmiiksi hauskan värisen verhon, se kalalanka ei nyt just oikein potkaise. Mutta joo, koetilkku se on tehtävä.

  VastaaPoista
 7. heips, en tiiä minkö vahvuista kalalankaa noihin virkkailuihin käytetään, mutta ohkaisimmasta 6-säikeisestä kalalangasta löytyy myös joitain värejä: http://www.esito.fi/epages/esito.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/esito/Products/L06/SubProducts/L0601K
  näkyykö tuo linkki?

  VastaaPoista
 8. Hei!

  Kalalankaakin on monenpaksuista ja mielestäni myös monenväristä, ainakin mustaa. Kysy liikkeestä, jossa myydään kudontalankoja. Tuosta ruutuvirkaauksesta ajattelen, että jotta ne ruudut pysyy selkeinä, pitää juuri olla aika tiukkakierteinen lanka, ei pörröinen ollenkaan. Ja ruutuvirkkausmalleja on helppo suunnitella ittekki, ruutupaperit vaan esiin! Ja sitte ne langat ja koukut..

  VastaaPoista
 9. Kalalankaa minäkin olen käyttänyt, viimeiseksi kuusisäikeistä ja koukku taisi olla 1,5 tai 1,25. Kapan tein. Kalalankahan hieman kutistuu pesussa, että ei haittaa, jos jälki on väljää. Löysää en osaa tehdä pakottamallakaan.

  Koukkua ja lankaa kannattaa kokeilla, niistä neliöistä pitäisi saada neliöitä, jotta kuvio säilyisi.

  Lankan paksuuteen pitäisi kiinnittää erityisesti silloin huomiota, jos tekee sivuverhoja. Virkkauksen paino pakkaa venyttämään kuviota. Minulla oli joku kesä sitten työn alla lehtiköynnös (Mary Olkea), jossa oli pitkiä neliöitä siis 1 p. 5kjs 1p (vastasi kahta ruutua ruutuvirkkauksessa) ja enemmän kuin lehtiköynnöstä lopputulos muistutti kukkakaalia tai aivoja kun sen ripusti ikkunaan. Tasossa näytti siltä miltä piti. En siis tehnyt niitä kahdeksaa suikaletta. eli verhoparia.

  Kapan muuten virkkaa yllättävän nopeasti. Kuvittelin, että tuommoinen parimetrinen veisi iän ja terveyden tai vaihtoehtoisesti koko kesän, mutta ei, se oli kuukaudessa valmis.

  OP

  VastaaPoista
 10. morso: Kyllä kannattaa kysellä täällä netissä, en olisi ikinä tajunnut esmes tuota kuvion katoamista paksulla langalla. Kiitos!

  emmi: Kiitos kovasti, käyn tarkistamassa Esiton sivut.

  Anonyymi: Monen paksuista! Ihan uusi juttu minulle; mun pitää tosiaankin ruveta nyt googletushommiin. Kiitos!

  OP: Eli jos tekee pitkän verhon, niin kuvio todnäk venyy jokatapauksessa. Pitänee ehkä ruveta varalta miettimään vaihtoehtoa B. Kiitos!

  VastaaPoista
 11. Outi, tätini virkkasi pirttiin sivuverhot vanhalla mallilla (Mary Olkea taas), niissä oli muistaakseni joku sellainen vinoraita, ja ne pysyi kuosissaan kyllä. Ellen väärin muista ne eivät olleet täyspitkät. Itse yritin sellaisia täyspitkiä. Venymisen kai teki juuri nuo pitkät ruudut. Avotakassa parin vuoden takaa (en muista numeroa, voi löytyä www-sivuilta) on pitkä pitsiverho ruusumallilla, mutta siinä on jotenkin ilmava se malli, joten verhon tuskin painaa ihan kamalasti. Tosin, niiden väliruutujen virkkaaminen, kun ei kuviota ole, voi olla tappavan tylsää.

  Kuvan verhokin taitaaa olla kappa.

  Katsoin Novitan sivuja. Aika huono värivalikoima. 12-säikeistä käytetään kait enemmäkseen peittoihin, mutta sitä en tiedä, onko loimilangoiksi vieläkin vahvempaa. Riittoisaa kalanka on. Tein paria senttiä vaille kaksimetrisen kapan ja korkeuttakin tuli siihen, lisäsin vielä korkeutta verrrattuna malliin, ja kokok verho tuli yhdestä 250g puolasta, ihan vähän meni toista puolaa, metreissaä puolassa on jotain 1300 metriä ja vähän päälle...

  VastaaPoista
 12. Tuli mieleen että Esitollahan on kans virkkauslankaa, ja niissä oli vaikka mitä värejä. Ja koukku kolmosen pintaan.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: "Ilmava malli" kuulostaa ihanalle. En tiedä, tässä hiukan nitä kommenttejanne lukiessa intomieli meinaa tyyntyä; pitää varmaan suunnitella hanke tosi hyvin ennen touhuun ryhtymistä ja ehkä muokata malliakin hieman. Minä haluaisin verhoon jotain potkua, mutta en ole ainakaan vielä keksinyt, mitä se voisi olla. Noh, aikaa on. Tuskin virkkaan mitään vähään aikaan.:)

  Soile: Kiitos, samaa tuossa vinkkasivat muutkin ja tosiaan siellä on aika kivoja. Ja sitten on tietysti ne värinapit.

  VastaaPoista
 14. Nojoo, siitä jäi taas tuosta yhdestä romaanipituisesta kommentista nimimerkit pois.

  Mutta mutta, minusta malli on kiva. Ei liian romanttinen tai rönsyilevä mutta runsas. Tuo olisi hieno esim. keittiössä. Jotenkin kesäinen.

  Vielä varoituksen sana, joka saattaa olla tarpeeton. Tuttava virkkasi sängynpeiton ulkomaisesta kalastajalangasta, olisiko ollut puolalaista lankaa. Pesi peiton ja siihen tuli lisää reikiä. Loppujen lopuksi peitosta tuli liina.

  Ja ruutuvirkkaus on nopeaa. Ei siinä menisi kauaa kuitenkaan. Helppo tekniikka ja siksi rentouttavaa.

  VastaaPoista
 15. OP: Kiitos, arvelinkin, että sulta se kommentti oli, mutta varmahan ei voi olla, niin siksi jätin nimikirjaimesi pois.:) Minustakin malli on kiva eikä ihan perinteinen. Kesäkäsityöksi voisi olla aika mukava, eikös?

  VastaaPoista
 16. Joo ja taas jäi nimikirjaimet pois.
  Kolmen päivän migreeni ja pimeässä kirjoitan. Ei jaksa enää maata...

  Mutta kesäkäsityö ihan normipitsilangasta. Silleen rauhalliseen tahtiin. Ruutuvirkkauksessa ei ole muuta ongelmaa kuin se kuvion seuraaminen. Kerran yhdeltä joutsenelta meinasi uhohtua pää ja se olisi näyttänyt sitten enemmän Loch Nessin hirviöltä...Korjasin kuitenkin, siitä tuli kuultokudos.

  Jos ei verhoa jaksa virkata, virkkaa jonkun kokoisen ruudun, kehystää sen, rimat ympärille ja ripustaa keskelle ikkunaa. Tosta mallista saisi nopeasti sovitettua sellaisenkin.

  Hmph minullakin olisi yhteen verhoon lanka, se ikkuna puuttuu.OP

  VastaaPoista
 17. Mullakin on kokemusta vaan kalalangasta varmaankin 90-luvulta... =)

  Mielenkiinnolla odotan, mitä sinulta syntyy!
  ps. Ihana tyyny edellisessä. Kivat uudet sävyt Hangossa, mutta harmillista, jos niinkin hintava lanka nyppyyntyy!

  VastaaPoista
 18. Minun mummolan ulko-oven ikkunassa on keltaisesta ohuesta virkkauslangasta tehty pieni verho. Ei ole jäykkää nähnytkään. Nastoilla kiinnitetty ikkunan karmeihin ettei rullautuisi ja peittää koko ikkunan. Vaikuttaisi olevan siis myös käsialasta kiinni.

  VastaaPoista
 19. Aion olla taas ihan muina naisina poikkeva kansalainen. Miksi et virkkaisi pehmeämmästä langasta? Miksi sen verhon pitäisi olla jämäkkä pelti? Tuleeko se puusaunan kapaksi joka pönöttää levynä ikkunassa? Frendi virkkasi tupakeittiöönsä kolmet parit ruutuvirkkauksella verhoja ja valitsi jämäkän ( mutta se ei ollut kalastajalankaa ) puuvillapellavan langaksi ja teki koko hutun isommilla puikoilla ja paksummalla langlla. Lopputulos oli todella kauniit, himppa laskeutuvat verhot joista kuvio näkyy kauniisti siltikin.
  Ja jos fundeeraat kalastajalangan värjäystä, se onnistuu erinomaisesti. Lanka on täyttä puuvillaa ja värjääntyy koneessa tasaisesti. Mä olen värjännyt mummon virkkaaman päiväpeitonkin ruskeaksi ja sitä on pesty kuudessakympissä lukemattomia kertoja. Paranee pestesään!

  VastaaPoista
 20. Novitan kotiväki merseroitu puuvilla voisi olla hyvä vaihtoehto vaikka onkin aika ohutta, virkataan 1,5 tai 2 numeroisella koukulla. Jos kättää paksua lankaa niin taitaisi nuo linnut tulla niin isoja että että niitä ei "näe". Ruutuvirkkaus on nopeaa vaikka käyttääkin pientä koukkua. Lykkyä tykö

  VastaaPoista
 21. OP: Olisikin aika hillitöntä, jos virkkaisi päättömiä joutsenia.:) Siinä sitä olisi taas ihmisillä ihmeteltävää...

  Nonna: Samaa mieltä Hangosta, seuraan tilannetta tarkasti.. Ja kalalanka kuulostaa kyllä minun korvissani kertakaikkiaan epäilyttävältä, mutta vinkeistä viisastuneena olen nyt sivistänyt itseäni sen verran, että väreissä taitaa tulla enemmänkin runsauden pulaa.

  Elvenpath: Saattaisi olla aika fiksua aloittaa jollain pienemmällä työllä. Kommentit ovat olleet täällä kannustavia, mutta jokin epäilys minussa asuu - vieläkin.;)

  WirdRockStar: Hmm, mullakin olisi yksi virkattu päiväpeitto... Olisikohan se värjäystestin paikka?

  Anonyymi: Kiitos, olin unohtanut Kotiväen kokonaan!

  VastaaPoista
 22. Dylonin pesukoneväri. Se in hyvyyttä, se.

  VastaaPoista
 23. WeirdRockStar: Kiitos. Sitä siis!

  VastaaPoista
 24. Oma mielipide virkkaussuunnitelmaasi.
  Jos valitset työhösi paksun langan, niin useamman peräkkäisen pylvään kohdalla työllä on taipumus "suurentua", vaikka virkkaat vain tarvittavan määrän pylväitä. Ja mitä paksumpi ja kuohkeampi lanka, sen varmemmin työ pullistelee reunoilta.

  Kalalangan virkkaaminen ei ole kovinkaan miellyttävää puuhaa, vaikkakin lanka on edullista ostaa, värjääntyy helposti ja työ säilyy ikuisuuden.
  Jos olet virkannut vähemmän, kannattaa panostaa hyvään ja mielyttävään lankaa, jolloin virkkausinnostuksesi säilyy.

  Itse olen virkanut pitkiä verhokappoja, pisin 6 x 0, 9 m, monta lyhyempää vajaan 2 m pätkää, sekä kalalangasta, että pv langoilla.

  Ota pieni viikkotavoite, virkkaa 5- 10 riviä/ viikko, niin jossain vaiheessa työ valmistuu, vaikka tekisit sen ohuemmastakin langasta.

  Iloa virkkaukseen!

  VastaaPoista
 25. TeSa: Kiitos TeSa. Tässä tuli paljon asiaa ja mietittävää "kesäprojektiani" varten. Et siis hylkää tavallista puuvillalankaa suoralta kädeltä, mutta suosittelet kuitenkin pitäytymistä kalalangassa tai vastaavassa? Ja jos päädyn kuitenkin "paksumpaan" lankaan, saan olla aika tarkkana, jotta työn koko ja muoto säilyvät? Luulen, että asia ratkennee värikartan perusteella; jos jostakin löytyy väri jetsulleen, saatan sortua. Mutta kovin paksuun lankaan en aio sortua, tuo mitä sanot koko-ongelmista saattaa jostaa melkoiseen säätöön ja arviointiin.

  VastaaPoista
 26. Minun lempparilanka on Mölnlycken virkkauslanka, jos sitä enää saa. Se on luksusta. Anchorin langat on myös hyviä.

  Kalalanka vaatii totuttelua; varsinkin jos sitä yrittää heti villalangan jälkeen, tuntuu, että se on kovaa, eikä jousta. Kannattaa siis muistaa, että ei tee kovin tiukkaa, silloin myös lankaan totuttelu sujuu. Ja kun se vähän kutistuukin, niin...

  Minusta tuo verho on kaunis, ja itse voisin tehdä vaikka kuultokudoksen tuosta (taas, olisi hyvä, jos olisi niitä ikkunoita enemmän).

  OP

  VastaaPoista
 27. OP: Anchoria minulla taitaa ollakin; sillähän voisi vaikka pikkuisen testata? Ja ikkunoita - niitä voisi todellakin olla enemmän!

  VastaaPoista
 28. Olisi kyllä kaunis malli! Joskus aikanaan totesin että ruutumalleja ja minua ei ole tarkoitettu toisillemme, tylsistyy tälläinen lyhythermoinen eli kummoisia neuvoja ei ole jakeluun. Mutta muistin nähneeni Titityyllä kalalankaa monissa väreissä
  http://www.titityy.fi/fi/tuotteet/virkkauslangat/liina-kalalanka-6-s%C3%A4ik

  VastaaPoista
 29. Merruli: Titityyllä? Mulla saattaisi olla sinne muutakin asiaa, köhöm.

  VastaaPoista
 30. Heips, tuo lintukuvio näyttää niin kauniilta, että kyselisinkin minkä nimisestä lehdestä/kirjasta sen löysit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, apua! Olen saanut lehden vanhalta tädiltäni ja lehdelläkin oli ikää jo jonkin verran.. Se on minulla jossakin, mutten tähän hätään tiedä, missä. Jos saan jonkin oivalluksen parin päivän sisään, lisään tänne lehden tiedot, mutta vanha se on ja varmasti aika hankalasti hankittavissa. Jokin suomenkielinen virkkauslehti, sen tarkempaa en nyt tähän hätään pysty sanomaan.

   Poista
 31. Hei, minuakin kiinnostaisi, mistä lehdestä malli on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauneimmat virkkausmallit on kirjan - juu, se on kirja eikä lehti - nimi. Sen on painanut Gummerus vuonna 1990 ja kirjoittajaksi mainitaan Ingerlise Skjöldebrand. Hyvällä tuurilla jostain kirjastosta löytyy. Lintuverho on ihan kirjan lopussa, sivulla 76.

   Poista
  2. Kauneimmat virkkausmallit on kirjan - juu, se on kirja eikä lehti - nimi. Sen on painanut Gummerus vuonna 1990 ja kirjoittajaksi mainitaan Ingerlise Skjöldebrand. Hyvällä tuurilla jostain kirjastosta löytyy. Lintuverho on ihan kirjan lopussa, sivulla 76.

   Poista