16.9.2012

Pitsivati

Mitä tarvitset?

- pitsiliinan passelia kokoa
- tapettiliimaa tai jotain muuta "tärkkiä"
- elintarvikekelmua
- sopivaksi katsomasi muotin, esimerkiksi syvän lautasen. Katso, että muotti on hivenen liinaa isompi.
- esineen, joka sopii vatisi jalaksi. Tässä on käytetty kirpulta löytynyttä yksinäistä jalallista lasia; kynttilänjalka, pieni maljakko tai esim. pokaali kelpaavat myös hyvin
- tehokasta pikaliimaa


Miten homma etenee?
1) Pese ja silitä liina, jos se ei ole valmiiksi soma.
2) Peitä muottisi kelmulla, jotta liinan irrottaminen kovettuneena kävisi helpommin. Tässä on elmukelmutettu lautasen ulkopuoli. Tarkista, ettei kelmuun jää massivisia ruttuja tai muita epätasaisuuksia.
3) Kastele liina käyttämälläsi tärkillä/kovetteella. Minä lotrasin liinan molemmilta puolin tapettiliimalla.
4) Levitä liina muotin päälle. Oio, venyttele, silittele. Älä jätä kupruja. Tarkista erityisesti liinan reunat, jotta ne asettuvat haluamallasi tavalla.
5) Jätä liina kuivumaan. Minun liinalleni riitti ilta ja yö saunan jälkilämmössä sekä aurinkoisella parvekkeella vietetty aamupäivä.
6) Varmista, että liina on varmasti kuiva. Hiukankin kosteutta ja se lörpsähtää muodostaan pois.
7) Liimaa pikaliimaa astian siihen kohtaan, johon aiot liinasi kiinnittää. Paina liina kiinni napakasti ja anna kuivahtaa. Voit halutessasi laittaa liimauskohtaan liinan päälle jonkin painon, mutta huomaa, että liima nousee helposti pitsin läpi. Voi olla, että painona käyttämäsi esine liimautuu pitsiin kiinni.
8) Se on valmis. Vati ei kestä valtavan painavia tilpehöörejä enkä suosittele siinä säilytettäväksi suuhun pantavia ilman lautas- tai muovisuojausta.

Edit. Vatini reunat alkoivat näyttää sen verran lerpuilta jo muutaman päivän jälkeen, että suosittelen suorilla teille muille kovempia aseita. Erikeeperitärkkiä en ole koskaan kokeillut, mutta kehuvat hyväksi. Sen sijaan olen varsin tuttu sokeritärkin kanssa ja se pitää varmasti. Siksipä uitatin omaa vatianikin sokerivedessä ja nyt toimii eikä lerputa. Jos tärkkiasiat eivät ole jollekulle tuttuja, niin kurkistakaapa vaikka Marttojen vinkit täältä.

12 kommenttia:

 1. Hauska pikku vati.

  Tosin olen ilonpilaaja ja kerron että mun pitsipallovalo sitten kesän kosteina hellepäivinä, niitäkin todistettavasti oli, läsähti kasaan...pitäisi keksiä että mitä sille nyt tekisi

  VastaaPoista
 2. Stella: Juu, kovin hän on erkän oloinen. Ajattelin tarjoilla hennoille hartioilleen vain jokusia koruja tai jotain muuta kevyttä. Kovin suuria murheita vati tuskin kantaa.:)

  Soile: Onpas kummallista. Minun pitsipalloni elää ja voi varsin mainiosti ja toimittaa virkaansa ihan niin kuin pitääkin.

  affen: Kiitos! Nerokkuudesta en tiedä, mutta aika soma siitä tuli.

  VastaaPoista
 3. Hieno.

  Ja ei ampiaisia kiusana tällä kertaa? Muistan yhden tekemäsi kruunun.

  Ja onnea satavuotiaalle; olemme juuri niin vanhoja kuin tunnemme olevamme.

  T. OP aina 23 v.

  VastaaPoista
 4. OP: Ei sokeria, ei erikeeperiä = ei ampiaisia.:D Ja joo, en minä aina ihan satavuotiaalta tunnu, mutta nyt on ollut terveyskin huonona. Kunhan taas tästä noustaan, niin eiköhän se mielikin kohene.

  VastaaPoista
 5. Sopoliini vati! Kaikkea sa sitten kerkeet naprata. Oon vahan kade. ;-P Mistas mulle saatais sita aikaa????

  VastaaPoista
 6. Ina: Lohdutan sillä, että nämä minun näpräykseni eivät neule- ja virkkaustöitä lukuunottamatta vie juurikaan aikaa. Tämäkin vati vie ehkä maksimissaan 15 minuuttia, jos lasketaan yhteen ne varsinaiset työvaiheet. Liimojen kuivuminen on sitten asia erikseen.

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva idea! Olen tehnyt esim. kuusenkoristeita kovettamalla pieniä, isommista liinoista irroteltuja pitsikuvioita. Tällaista en ole koskaan nähnyt, mutta tätä on pakko kokeilla!

  VastaaPoista
 8. Henkkumaaria: Jäin miettimään tuota Soilen kommenttia ja pohdin, tulisiko vanhalla konstilla, eli sokerilla, kestävämpää tavaraa. Saattaa olla, että testaan itsekkin sen sokerin vielä.

  VastaaPoista
 9. Voisiko siihen sivellä vielä lakkaa päälle?

  VastaaPoista
 10. eilen tänään huomenna: Ehkä lakkakin menisi, mutta minä sulatin isossa kattilassa sokeria veteen ja upotin pitsiosan sinne. laitoin sitten uudestaan saman vadin päälle kuivumaan, missä se aiemmin muotoutui sen tapettiliimankin kanssa. Ja nyt pysyy. Eli sokeri toimii ainakin.

  VastaaPoista