25.7.2012

Valmis!

Tämmöinen siitä lampunvarjostimesta tuli.


Ensi kerralla lupaan miettiä kahteen kertaan, ennen kuin alan virkkaamaan mitään suoraan näin pieneen kehikkoon. Kehikon osat olivat jatkuvasti koukun ja käden tiellä ja langat kiristyivät metallin ympärille niin, että jopa 1,25 mm:n koukun tunkeminen silmukoihin vaati verta ja hikeä. Itkemään en ryhtynyt. Vaiva tosin kannatti: virkkaus istuu kehikon päällä kuin hansikas.

Tarkkasilmäiset huomaavat tuosta alemmasta kuvasta, että varjostimen katossa on aukkoja. Virkkasin sinne kuusisakaraisen kukan/tähden, jonka sakarat kiinnitin kehikkoon. Sakaroiden välistä saa valo kajastella, miten haluaa. Aukot on helppo virkata jälkikäteen umpeen, jos viritelmä alkaa kyllästyttämään.


Mallia varjostimeen ei ole, se on syntynyt ns. omasta päästä. Edellisessä postauksessa hiukan osviittaa siitä, miten varjostimen virkkaus suoraan kehikkoon saadaan käyntiin. Lankana oli jotain puuvillaa, koukku 4,0. Perhosen ohje löytyy ilmaiseksi Ravelrystä (täällä).

Alkuperäinen ideahan oli enempi reippaanvärinen varjostin. Siksi oli ihan pakko lisätä valkoiseen väriä muilla keinoin. Kiinnitin alalaitaan pallonauhaa ja aamusella auringon kajastellessa syntyi vielä pikkuinen perhonen, joka on kyllä himpun verran överin puolella. Kuvitelkaa varjostin jatkossa ilman perhosta; tuskin se siinä kauaa liihottelee.

Nyt pitäisi sitten lopetella lapaset. Seuraavan postauksen tunnelmat eivät ole aivan yhtä kesäiset.

21 kommenttia:

 1. Minähän sanoin, että hieno siitä tulee. Ja jos lampun sijoituspaikka on lastenhuone, perhonen ei ole yhtään överi, vaan just passeli.

  Tuo pallonauha on kieltämättä mielenkiintoinen ratkaisu, menisi varmaan ilman sitäkin...

  Yhtä kaikki hieno se on. Ja istuu kuin hansikas.

  OP

  VastaaPoista
 2. Miusta perhonen on just se jokin! Ihana varjostin.

  VastaaPoista
 3. OP: Varjostin oli hyvännäköinen valkoisenakin. Sekä pallonauha että perhonen ovat helposti poistettavissa.

  Mertsu: Kiitos! Antaa perhosen nyt hetken olla, katsotaan, miten siihen silmä tottuu.

  VastaaPoista
 4. Sehän on söpö. Ja varmaan ihan valkoisenakin varsin passeli :)

  VastaaPoista
 5. Waude! Kiva siitä tuli ja perhonen sopii passelisti yläreunaan.

  VastaaPoista
 6. Onpa komia! :) Ihanan ladylike perhosineen! itse en tuommosta saisi aikaiseksi eli en lahde edes yrittamaan. :D Hyva kun muut osaa!

  VastaaPoista
 7. -sanna-: Söpis on, juu. Syksyn tullen voi sitten kuoria kermaa pois tuosta päältä...;)

  MINNA: Sinunkaan mielestäsi perhonen ei ole liikaa? Olettepas te kaikki herkällä tuulella tänään!:D

  Ina: Saisit kyllä, ei tämä vaatinut tällä kertaa kuin hermoja. Perhonen oli suorastaan helppo; kivat pinnit tytölle tulisi perhosista.

  VastaaPoista
 8. Ai kun mulle tulle ihana olo katsoa mahtavia käsitöitä! Jestas miten taitava ja aikaansaava olet!

  VastaaPoista
 9. Mun mielestä toi pallonauha nimenomaan tekee tosta täydellisen. Aivan mahtava, vau!

  VastaaPoista
 10. Upea varjostin. Perhonen ja pallonauha sopivan höntit lisukkeet. Älä turhaan poista niitä. Lampun yläpuoliset varjosteet voivat kuumeta lampun päällä ollessa. Koekäytä valvotusti. Ilmaaukot auttavat tuuletuksessa.
  t.M&

  VastaaPoista
 11. Pallonauha on mainio! Ja itse varjostin on hieno - voin vain kuvitella että vääntää on todellakin saanut kovaa, jotta lanka taipuu noin siististi. Eikä perhosessakan vikaa ole - tuohan taipuu moneksi, kun koristeita riisuu tai pukee.

  VastaaPoista
 12. selma: Voi kiitos! Nuo sanat "taitava" ja "aikaasaapa" voisi tulostaa itselleen vaikka jääkaapin oveen. Yleensä ei ollenkaan tunnu siltä!:D

  norsis: No minäkin ajattelin, että voi sitä vähän naisihminen irroitella. Pallonauha saa aina hyvälle tuulelle!

  M&: Tuo kuumenemisjuttu pitää testata rauhassa. Tein vuosi sitten toisen virkatun varjostimen ja se on toiminut ihan ok, vaikka siinä onkin kuumeneva osa lähellä virkattua pintaa. Mutta eihän näitä kannata jättää yksikseen palamaan.

  Mari: Perhonen oli ihan naurettavan iisi tehdä. Mietinkin, että sitä voisi käyttää miltei mihin tahansa.

  VastaaPoista
 13. Oikein hieno, kyllä on ähertämisen arvoinen. :) Mun lampunvarjostinideat odottaa vielä toteutumistaan.

  VastaaPoista
 14. Norissa: Ei muuta kuin jalostamaan ideaa tuotteeksi. Varjostimet ovat aika kohtuullisen kokoisia projekteja; nysväämälläkin saa aika joutuin kuitenkin valmista. tsemppiä!

  VastaaPoista
 15. Siitähän tuli hieno! Tuo pompulanauha ja perhonen ovat kirsikka kakun päälle, eikä yhtään liian överiä

  VastaaPoista
 16. "verta ja hikeä" eli rakkaudella tehty ;) tosi hieno! Jos osaisin tekisin itellenikin!

  VastaaPoista
 17. Soile: Kieltämättä se olisi aika kalvakka kaveri ilman noita "kirsikoita".:)

  Aila: Osaatko virkata? Tämmöinen syntyy aika yksinkertaisin eväin loppujen lopuksi. Mutta minä aloittaisin ilman kehikkoa tai sitten hankkisin kattovalaisinkokoisen kehikon ja aloittaisin siitä. Kannustan kyllä yrittämään!

  VastaaPoista
 18. Ja voi kun siitä tuli soma! :)

  VastaaPoista
 19. Maija: Naisvaltaisessa taloudessa saanee olla jotakin ylisomaakin, vai mitä?;)

  VastaaPoista
 20. Löysin ihanan blogin, ja tämä lampunpäällinen on niiin ihana...pitää heti päästä kokeilemaan (olis sopiva lamppukin kotona.)

  VastaaPoista
 21. Kirsikka: Moi vaan sinnekkin! Lamput ovat niin kiitollisia kokeiluprojekteja, koska valmista tulee pian eikä toisaalta harmita sitten niin paljon, jos tulee sutta. Mulla löytyy blogista "valaisimet" kohdasta muitakin - niin onnistuneita kuin pieleen menneitä - lamppuideoita. Ja arvaas mitä: vaikka vannoin, etten virkkaa ihan kohta enää kehikkoon, niin vähän jo kutkuttelee. Olisi idea mielessä.:)

  VastaaPoista