8.5.2012

Mullan alta

Runkoruusuni on viettänyt jälleen yhden talven mullan alla. Kaivoin sen esiin juuri ennen vappua ja hyvältä näyttää. Lehtiä ja oksan alkua pukkaa mukavasti. On se sentäs onni, että tajusin, että kasveja voi talvettaa tälläkin tavalla.


Edit. Jos joku kaipaa tarkempaa tietoa, niin homma menee kutakuinkin näin: kaivan syksyllä kukkapenkkiini runkoruusun mittaisen kuopan. Jotkut hautaavat runkoruusunsa perunamaalle vakoihin, ajanee saman asian. Kuoppa kuin kuoppa. Sinne sitten ruusu ruukkuineen pötkölleen. Ollaan varovaisia, ettei latvusto katkea touhutessa. Sitten ruusu ja kuoppa peitellään mullalla, varovasti edelleen. Minulla on ollut tapana kasata kukkapenkkiin ruusun päälle vielä ylimääräinen kumpare multaa ja sen molempiin päihin olen tuikannut tukevat kepit merkiksi, jotta tiedän sitten keväällä, mihin kohti kumpua käteni upotan. Täällä Oulun korkeudella multa on lämmennyt ja pehmennyt huhtikuun lopussa sellaiseksi, että ruusun on voinut nostaa. Olen tehnyt touhun käsipelillä ja todella hellin ottein, etten vain vahingossakaan napsauta mitään poikki. Ruusu kannattaa kaivella aika näkösälle, ennen kuin ruvetaan nostopuuhiin. Multaa kasvin päällä on ollut kuta kuinkin 15-20 senttiä. Kannattaa ehdottomasti yrittää.

4 kommenttia:

 1. Ajattelin juuri noin tunti sitten, että mitenkähän sinun runkoruususi jaksaa! Hyvin siis, eli voin huokaista helpotuksesta sen suhteen.

  VastaaPoista
 2. Pikkusisko: Kiitos kysymästä, kyllä se jaksaa yllättävän hyvin. Viime kevääseen verrattuna oli jopa paremman näköinen. Kuollutta ruskeaa osaa oli vain siellä täällä oksistossa; eipä tarvinnut kauheasti leikata. Nyt pidetään peukkuja kukille!

  VastaaPoista
 3. Otsikkosi sai hyräilemään biisiä "...Meitä odotetaan mullan alla...", vaikkei se nyt ruusujen talvehtimiseen liitykään.

  Minäpä se aloitin lapasten teon tunisialaisella virkkauksella, kyllä ne juhannukseksi on valmiit. Tulkoon vaikka takatalvi, täällä on varustauduttu.

  Tunisialainen virkkaus on kivaa.

  OP

  VastaaPoista
 4. OP: Minä sain juuri valmiiksi kaulahuivin, että samoilla linjolla ollaan. Tulee se jylmäkin vielä joskus. Valitettavasti.

  VastaaPoista