12.1.2012

Ei se norja, vaan jokin minussa

Fritt etter Fana?
Älä nyt sinäkin ala. En minä norjaa ymmärrä, ruotsia vaan ja sitäkin huononlaisesti. 

Fritt etter Fana?
No joo joo, sanon kuule suoraan, etten ymmärrä mitään. Tietysti olen yrittänyt kääntää tuota internetin avulla. Mulla on sen niminen norjalaisneule tekeillä. Mutta se robotti oli huumorituulella. Fritt etter fana kääntyi suomenkielellä "stand-by fanaattiseksi" ja toisella kotimaisella se oli "stand-by fanatisk". Vaikka kyllä se minulle sopii. Minulla on ne molemmat vaihteet; välillä on seisokki päällä ja osaan olla kyllä fanaattinenkin, jos tarvitaan. Tarvitaanko nyt?


Str videre fram og tilb med åpning midt foran.
Nyt en kyllä ymmärtänyt. Eikä niiden ohjeiden lukemisestakaan ollut mainittavaa hyötyä. Norjaa ne olivat. Leikkisää ja hyppelehtivää viikinkien kieltä. Tuijoteltuani aikani kaavioita sekä valmiiden projektitöiden kuvia Ravelryssä loin kuitenkin silmukat. Se kohta ohjeessa löytyi helposti. Koko M. Sitten alkoi tekstikin kirkastua; se aukeni ihan eri tavalla kun sitä tavasi samalla kun neuletyö eteni. Rehellisesti sanottuna luulin hetken verran olevani aika pätevä.

På de p der du str med 2 fg dvs. p med lus.
Kyllä, ymmärsit oikein: pätevä hetki oli lyhyt. Mutta kaunis tietysti. Helman tähtikuvio olisi kannattanut neuloa pyörönä, niin kait se ohjekin suositteli. Mutta minä tyttö se neuloin tasona. En ollut aiemmin neulonut kirjoneuletta nurjalta. Jos olisin, en ehkä olisi tehnyt sitä toista kertaa. Ei se vaikeaa ollut, mutta turkasen hidasta. Mikään maailmassa ei voi olla niin puisevaa neulottavaa kuin se onneton helmakuvio nurjalla puolella. Varsinainen säätö alkoi kuitenkin vasta sen jälkeen. Seurasin ohjetta jostain syystä orjallisesti ja aina kun ymmärsin väärin, neuloin tietysti reippaasti metsään. Puuta kaatui ja ryteikkö oikeni. Ei käynyt mielessäkään verrata taka- ja etukappaleiden kokoa johonkin olemassaolevaan vaatteeseen. Tai nostaa työtä sylistä tarkempaan syyniin, jotta olisi huomannut neuloneensa esimerkiksi yli metrisen hihan. Jos ohjeessa "käskettiin" neuloa 46 senttiä niin minä neuloin, vaikka kaksivuotiaskin olisi voinut sanoa, että My little ponyn -mittainen pätkä olisi tarpeeksi. Ja kylliksi neulottuani ja purettuani aloin paitsi leipääntyä myös suuttua norjan kielelle, josta ei erkkikään tuntunut ottavan selvää.


Str de 2 neste m r sm.
No ei se norjan vika ollut. Tajusin sen, kun vähän rentouduin heitettyäni ohjeet seinään ja päätettyäni vaihtaa automaattiohjaukseen eli mennään-sillä-miltä-näyttää. Tein edelleen naurettavia virheitä. En osannut laskea viiteen, vaan neuloin viiden kerroksen raidoista mitä sattuu. Raidoissa olevat pisteet eivät osuneet sinne minne piti, vaikka homman piti olla helppoa kuin heinänteko. Suutuin itselleni. Ilmoitin lapsille, että heidän äitinsä on tonttu. Ehkäpä peräti suurin tonttu ikinä. Aiheutin turhaa hämmennystä, sillä jouluinen ajankohta tällaisen vakavahenkisen ilmoituksen antamiseen ei ehkä ollut loppuun asti ajateltu. Mutta totta se on, eikä siihen hoopoiluun norjaa tarvittu, hölmöydet kumpusivat ihan neulojasta itsestään. Tuskan kuumimmilla hetkillä löysin vielä uutisen, jonka mukaan ihmisten aivokapasiteetti alkaa alentua jo 45-vuotiaasta alkaen. Uskon sen, vaikken ihan nelivitonen vielä olekaan. Voihan se aleneminen alkaa joillakin jo vähän ennen.

Fell til ermehull som på bakstk og forts å felle mot midt foran som forklart over.
Toinen hiha on kesken. Toinen on valmis ja paikoillaan. Takkia on jo jonkin verran koristeltu virkkamalla ja kirjomalla, jos tuota sanaa nyt uskaltaa käyttää. Neuletta on siis voinut sovittaa. Ja mitäpä huomasin? Huomasin, että pieleen meni jo ihan alusta lähtien. Koko M ainakin tällä valitsemallani langalla on liian leveä ja kaikesta purkamisesta, säätämisestä ja uudelleen neulomisesta huolimatta myös liian pitkä. Olen seisonut peilin edessä ja kietonut kappaleita ylleni. Eikä se siitä muuksi muutu. Olisi pitänyt valita se S. Mies on koettanut piristää minua näyttämällä kuvia norjalaisten naisten raameista. Että sielläpäin tytöt ovat hiukan eri kaliiperia kuin meillä täällä koto-Suomessa. Että ne tarvitsevat minua enemmän tilaa takkiin. M-kokoonkin. No joo, jos kiinnitän takin eri tavalla kuin mitä alkuperäinen ajatus oli, niin ehkä siitä jotain tulee. Niin ja voinhan minä ruveta käymään salilla. Tai ostaa jotkut überluokan pump up -rintaliivit täytteeksi. Ja voinhan aina neuloa toisen. Nyt kun tajusin, että ohje on ihan helppo ja minä itse olen vaikea.

30 kommenttia:

 1. aivokapasiteetti tai joku prosessointiteho aivoissa toki laskee ja monilla varmasti ennen 45 ikävuottakin, mutta ei kannata huolestua tuosta vaan jatkaa ällin käyttämistä niin pysyy mieli virkeänä vanhanakin. ;)

  VastaaPoista
 2. konditoria: Onneksi on ihmisellä näin kehittävä ja vireyttä ylläpitävä harrastus kuin neulominen. Siinä sitä aivoparka saa treeniä!:)

  VastaaPoista
 3. Sä olet kyllä sitkeä. Mä en olis ees aloittanut tuon näköistä. Siis noin älyttömän VAIKEAN näköistä!!! Toivottavasti keksit konstit että saat suuren työn tuloksen päällesi asti, se näyttää niin hienolta!

  VastaaPoista
 4. Vaihdetaanko päittäin? mullois täällä yks pikkasen nafti paju.

  http://neulovannaisenpuuhamaa.blogspot.com/2012/01/paju.html

  VastaaPoista
 5. Huh! Urhea olet joka tapauksessa, kun aloit tuollaiseen projektiin norjankielisten ohjeiden varassa. Ja vieläpä kirjoneuletta. Minusta ei olisi moiseen.

  Mutta kirjoneuleen opettelu on minullakin suunnitelmissa: aloitan ehkä kuitenkin lapasesta. Ja jos se sujuu (tai edes valmistuu), voin tehdä toisenkin, mutta siitä ei todennäköisesti tule ensimmäiselle paria, vaan joku likimain samannäköinen (kaveriaan isompi tai pienempi)...

  VastaaPoista
 6. Oih. vastuksia on kasattu neulojan tielle tiheään. Tuo mikä kuvassa näkyy, näyttää hyvältä. Jos olisit sattunut M-koon sijaan vahingossa tekemään vähintää XL:n, voisin tarjoutua adoptoimaan sen. Nyt voin tyytyä vain kuolaamaan täällä ruudun tällä puolen. Moiseen taidonnäytteeseen en uskalla itse ruveta. Ja se melkein purettu hiha purkautuu täällä itsekseen edelleen lisää. :( pitäis äkkiä tehdä se uusiksi. Jos viikonloppuna autossa...

  VastaaPoista
 7. Kyllä pakenee dementia koko aja kauemmas, kun joudut käyttämään aivoja ihan ylikierroksilla. Ruotsiksikin neulominen on vaikeaa, saati sitten norjaksi...

  VastaaPoista
 8. Ei voinu hymyilemättä lukea tätä tekstiä, kaikessa koomisuuessaan. EI millään pahalla, mutta se sai tällasen toisen tontun hyvälle tuulelle ja piristi päivääni. Vaikkei neuleen lopputulos sua ihtiäs niin miellyttänytkään. Kaunis se on kaikesta huolimatta. Minusta kirjoneuleet on aina lähestulkoon kauniita...

  VastaaPoista
 9. Niin tai sitten voisit syödä enemmän herkkuja...

  Nuo norjalaiset ohjeet on vähän ihmeellisiä. Katsoin Dropsin ohjeita, ja yhden sieltä olisin ottanutkin puikoille, mutta niillä mitoilla siitä suositellusta langasta olisi pitänyt neuloa koko XL, että se ei olisi villainen helletoppi ollut. Muutoin riittää M/38.

  Pahemminkin voisi olla eli tanskalainen kollega, joka oletti, että kaikki suomalaiset ymmärtävät ja puhuvat tanskaa, koska onhan suomi kaksikielinen(ainakin) maa.

  Silti. Haluan kuvan.

  Ps Älä sure sitä aivokapasiteetin laskua. Katsos kun meillä, joilla sitä sitä on, on vara vähän laskeakin.

  OP

  VastaaPoista
 10. anteeksi että nauratti kovasti tämä juttu, harmillista tietysti jos homma menee vähän metsään päin. kuvasta sitä ei ainakaan huomaa vaan näyttää tosi kivalta! ja tosiaan tuossahan ne aivot vetreytyy kun tavaa ohjeita norjaksi. pitää olla haasteita!

  VastaaPoista
 11. :D

  Elä huoli, mulla on joskus vaikeuksia ymmärtää suomenkielisiäkin ohjeita. Enkä myönnä olevani lähelläkään nelivitosta.

  Norjassa täytyy takin alle ilmeisesti sopia ainakin yksi norjalaisvillapaita, täytyyhän sitä tilaa olla.

  VastaaPoista
 12. pitää pitää tämä mielessä. Ite kun ohjetta tavasin, niin minusta se oli selvää pässinlihaa. Ainoa mitä en (omasta mielestäni) ymmärtänyt oli se reunan virkkaaminen.

  totuus olisi voinut olla toisenlainen jos olisi ihan toimiin asti päästy. Minä kun en ole vielä päättänyt että harmaa-valkoinen vai puna-valkoinen. Mutta ehdottomasti sandnesin alpakasta. ihana lanka. paranee vaan pidettäessä

  VastaaPoista
 13. Anteeksi, oli pakko nauraa. Ihanaa tekstiä ketuttavasta asiasta. Mie olen pysytellyt suomalaisissa ohjeissa ihan siksi, etten aina ymmärrä niitäkään.. Mutta ehkä jonain päivänä kokeilen jos uskallan luettuani tämän :)

  VastaaPoista
 14. Heli: Ei se vaikea ohje ole ja ihan hyvin kirjoitettukkin - varmaan, mutta minä vaan en ole ollut se ns. penaalin terävin kynä. Luullakseni kehittelen jakkua kietaisumallin suuntaan, jolloin osa turhista liehukkeista menee päällekkäin.

  Maija: Kiitos ehdotuksesta. Mitenköhän meidän koot natsaavat?:)

  Kottby: Huonoimmilla hetkilläni mietin minäkin, että olisi kannattanut pitäytyä lapasissa, mutta nyt kun on enää hiha tekemättä, niin hätäkös tässä.:D

  morso: Neulomistyylini on nykyään näköjään tällainen. Että peppu edellä puuhun. Ei se aina ollut tämmöistä.

  -sanna-: Japanikin oli helpompaa. Niillä kun on ne kuvatkin siinä rinnalla.:)

  Näppi: Siitä saattaa tulla ulkonäkönsä puolesta ihan kiva, jahka nuo kirjailut on tehty. Kokoasia vaan hiukan kismittää. Ja saa minulle nauraa. Kun tämä on kerta aina tämmöistä. Naurattaa se täälläkin sitten, kun enin savu ehtii laskeutua.

  OP: Nyt kyllä valitsit sellaiset lohdutuksen sanat, että yritän noista pitää kiinni.:) Pitäisköhän seuraavaksi kokeilla tanskaa. Se mahtaisi ollakin kokemus!

  hanna: Metsä on hyvä paikka. Siellä rauhoittuu ja sitten voi taas ottaa kutimet käteen.:)

  Mrs. Marple: En hoksannut itse tuota villapaita takin alle - ideaa, kiitos! Niin sen täytyy olla.:D

  Soile: Oikeassa sinä olet. Selvää pässinlihaa se on. Nyt jälkikäteen.:D Ei vaites, suurin osa ongelmistani oli omaa huonoa lukemista/ymmärtämistä. En ollut esmes tarkkana pituusmittojen kanssa. Ohjeessa käsketään mitata neuleen mittaa milloin helmasta, milloin tietyn kuvion alkamiskohdasta. Minä mittasin aina samasta kohdasta. Eihän se norjalaisten vika ole, jos minä olen ääliö. Virkkaukseen en edes ehtinyt. Minä pistelen tulemaan koristeet omasta pästä.

  Peppi: Ei ulkomaan ohjeita kannata pelätä. Normaalijärkiset ihmiset selviävät niistä ihan kelvollisesti, me tontut olemme sitten eri asia. Rohkeasti vaan!

  VastaaPoista
 15. Hui minkä urakan oot ottanu, onnea käännöspuuhiin :D

  VastaaPoista
 16. No kuvat ainakin on ihanat, nauti niistä :) Mä laitoin sulle just meiliä tähän aiheeseen liittyen, toivottavasti saat linkin auki!

  VastaaPoista
 17. Emma: Ei se urakka kovin hurja ole, jos tekee niin kuin pitää eikä mutkien kautta. Saapa nähdä saanko hihaa runnottua loppuun; intomieli on hiukan kadoksissa tuon kokoasian takia. Mutta kiitos tsempistä!

  helena: Meiliä? Jipii. Minäpä lähden yrittämään.:)

  VastaaPoista
 18. Mä olen pitäytynyt vaan niissä kielissä, joita osaan edes auttavasti. En uskaltais ajatella edes ruotsalaista käsityöohjetta, pitäydyn niissä korkeintaan ristipistoissa! :D Mutta tsemiä matkaan ihan hirveesi, vaikka loppusuoralla jo oletkin! Jos joskus päädyn kuitenkin norjalaiseen ohjeeseen niin tiedän, kenen puoleen kääntyä. ;)

  VastaaPoista
 19. Varmaan mun kommentti hävis, tai sitten unohdin kirjoittaa ja ajattelin vain.

  Olen asunut Norjassa, mutta en oppinut ymmärtämään länsirannikon norjaa. Pysähdyn aina, aina, jos kuulen sitä kieltä. Katsoin monta kertaa Arne & Carlos -haastattelun kuullakseni sitä kieltä. Kai sitä nyt muuallakin kuulis...

  Siksi kai mua niin sykähdyttää, kun norjalaisneuleet ovat taas tulossa. En tiedä, miten nyt on, mutta silloin monilla pukumiehilläkin oli reppu selässä ja kaikki oli niin muutenkin hyggelig. (Tätä sanotaan nostalgiaksi.)

  VastaaPoista
 20. Mä luin tätä postia ääneen perheelle. Heillä oli hauskaa.

  Takki näyttää kuvassa hienolta. Olisko aivan pyhäinhäväistystä ommella sitä pienemmäksi? Siis jos punttisali on se toinen vaihtoehto :)

  VastaaPoista
 21. Melkoista sitkeyttä vaatii tuo kielillä neulominen..huhuh!
  Minä kun en meinaa jaksaa syventyä edes tähän Suomalaiseen versioonkaan. Tosi vaikee malli.
  Tytär meillä nykyisin neuloo, mutta aivan helppoja vaan sekin tekee..

  VastaaPoista
 22. Käsityöläinen: Jossain vaiheessa harrastusta sitä näköjään kuvittelee osaavansa niin hyvin, että valmista tulee, kun pelkästään kuvia katselee. Ehkäpä se meneekin niin jollain tarkemmalla ja harkitsevammalla ihmisellä, mutta minä olen havainnut viime vuosina muuttuneeni sellaiseksi, että mennään pää edellä eikä mietitä yhtään. Neulotaan sentti sentin perään, kun on vaan niin kiva neuloa. Ei muisteta kaventaa, ei lisätä, ei laskea kierroksia. Ja sitten siunaillaan blogissa kun on NIIN hankalaa. Jonkinlainen kurinpalautus olisi paikallaan. Miten ihmisestä saadaan hillitty? Ja älä nyt hyvä ihminen minulta norjaa kysy!:DDD

  Solveig: Kyllä siinä Norjassa jokin kiehtoo. Kuten Tanskassakin. Molemmissa jotenkin tunnutaan ymmärätävän elämän päälle, Norjassa vielä villojen ja neuleidenkin päälle. Ja takista - siitä huolimatta että kokonsa puolesta se on pettymyt eikä niin kiva kuin halusin - on tulossa ihan ookoo. Kirjoneule näyttää harvoin kamalalle.:)

  isoinpapu: Sinähän olet ajatusten lukija. Olen miettinyt ompelua ja olen jopa tuuminut omaa helmasyntiänikin eli kuivausrumpua.:D Mutta en siltikään tiedä. Pitää mallailla kunhan saan sen toisenkin hihan loppuun.

  Anna: Helpoista se lähtee, eikä tämä ohje ole vaikea. Neulojalla täällä se ongelma on.:)

  VastaaPoista
 23. No onpas hauska tarina! Odotan kärsimättömästi kuvia valmiista neuleesta!

  VastaaPoista
 24. Jostain syystä nämä sinun jutut pitää lukea monta kertaa...
  Tuota tuosta mittayksiköstä. Paljonkohan se olisi se My Little Ponyn pituinen matka? Yritän saada hihoja, sellaisia kyynerpäänhän yltäviä, takkiin. Alkuperäista ohjetta on muutettu niin monta kertaa, ettei se käy malliksi. Josko tuosta mitasta olisi sitten apua.

  On muuten ihanat värit noissa yläkuvan langoissa myös.

  OP

  VastaaPoista
 25. OP: Ostin yläluvan langat takin kirjomista varten, mutta kun rupesin hommiin, takista tuli jotenkin ihan klowni. Joten voi olla, että vaihdan ankeampiin sävyihin vielä. Niin se hiha. Hihalle tuli mittaa se 46 senttiä ennen kainalon alta alkavia kavennuksia; hiha on siis sellainen istuttettava. Ja muuten täys mittainen. Jos haaveleilet puolipitkistä, sitähän voisi ottaa puolet mitasta pois. Minä olen pitkäkätinen emäntä; tuolla 46 cm:llä mitta on ranteeseen. Kapeampana hiha saisi olla mulla pidempikin. Tsemppiä koitokseen!

  VastaaPoista
 26. Täytyy sanoa että sinnikäs olet.
  Fritt norjaksi tarkoittaa vapaasti ja fana on tän mallin nimi, fanakofta.se voisi tarkoittaa vaikkapa fanaa mukaellen.Helpoin tapa neuloa norjalaisneuleita on neuloa ne pyörönä ja sitten leikata hihanaukot ja pääntie ja edestä auki jos on jakku tulossaj jakusta puheenollen niin siihen neulotaan 4 ylimääräistä silmukkaa leikkaamisvaraksi.
  Kun olin ensimmäisen norjalaisjakkuni neulonut (noin 40v sitten) niin tuntui se aika hurjalta alkaa leikata sitä sen suuren neulomisurakan jälkeen, mutta hyvin se meni ja jakkuja ja puseroita on tullut neulottua aika monta sen ensimmäisen jälkeen
  Olet virkannut tosi ihanat reunukset siihen fanaan

  VastaaPoista
 27. Anonyymi: Voi KIITOS! Toivoinkin, että joku norjantaitoinen tarttuisi asiaan ja kääntäisi termin. Nyt kun asia on kirkastunut - kiitos sinun - niin tuon netin robottikäännös tuntuu vieläkin humoristisemmalta.:D Ohjeessa oli tosiaan jakun eteen viiden silmukan lisävara, jonka tajusin vasta jälkikäteen aukileikkausvaraksi. Tuskinpa olisin ryhtynyt siihen kuitenkaan, arkajalka kun olen. Pitää nyt koettaa pusertaa tuo vain valmiiksi vaikka tunnelmat ovatkin alun jälkeen hivenen laskeneet.

  VastaaPoista
 28. Täälläkin oli pakko hihitellä tekstille, vaikka ymmärrän tuskan niin hyvin. Tosin en ihan noin suuritöisissä jutuissa... Veikkaan että monikin olisi heittänyt puikot nurkkaan kohdassa kolme, itse ainakin... Neule näyttää kyllä hienolta, kiva nähdä sitten valmiina!

  VastaaPoista
 29. liinu: Paras inspis takin suhteen on mennyt, mutta yritän runnoa sen väkipakolla loppuun viikonloppuna. Tekee niiin mieli saada se pois tuosta silmistä kuljeksimasta.:)

  VastaaPoista