4.9.2011

Lauantai-illan ratoksi

Löysin lauantaina vihdoin sen hintaiset vanhat taulun raamit, että raskin ostaa. Minulla on mielessä muutama idea, joihin tarvitsisin vanhoja kehyksiä, mutta homma on tyssännyt tähän asti mielestäni ylettömiin hintoihin. Nyt silmiini osunut taulu maksoi viisi euroa ja ajattelin heti, että kyllä lähtee.


Alkuperäinen ajatus oli korvata maalaus jollakin sievällä kankaalla, mutta tajusin varsin pian kankaita mallaillessani, että minua eniten miellyttävät väriyhdistelmät löytyivät itse maalauksesta. Päätin "säästää" taideteoksen ja irrotin sen kehyksistään. Kiinnitin muistitauluun vaadittavat nauhat ja napit taulupohjaan ja asettelin kehykset takaisin paikoilleen. Maisema oli maalattu varsin napakalle ja paksulle pahville, mutta se antoi periksi terävälle neulalle ja kovapäiselle täti-ihmiselle. Lauantai-ilta siinä meni, mutta oli jotenkin kauhean lystiä hommaa. Ja lopputulos miellyttää kovasti.

PS. Jos jollakulla kiinnostaa edellisessä postauksessa esiintyneen lampun kohtalo, niin voin kertoa, että purin pitsit pois. Metallinen lampunvarjostin oli muuttunut projektin aikana valkoisesta ruosteiseksi. Ne kommentoijat, jotka kyselivät maalipinnan perään, olivat siis oikeassa. Ilmeisesti vanhan varjostimen maalipinta ei ollut enää parhaassa iskussaan ja se rikkoutui kastumisen ja liiman vaikutuksesta lopullisesti. Kuningasajatus, jota hehkutin edittinä postauksen lopussa, liittyi elmukelmuun tai mihin tahansa vastaavaan muoviin. Ajattelin, että jos päällystäisin varjostimen yläpuolelta (näin estäisin ruostumisefektin) kokonaan kelmulla, en tarvitsisi mitään "pohjustuskangasta" (kuten se tekokuituinen verhopitsi), vaan voisin lätkiä pitsiliinat suoraan elmupinnalle ja jättää komeuden kuivumaan. Homma toimisi siis pitkälle samoin kuin sen kattolampun kanssa; elmu vain korvaisi ilmapallon. Mielenkiintoinen osa seuraisi pitsien kuivuttua: miten elmun saa pois? Todennäköisesti aika helposti. Sen ilmapallon kanssa ei ainakaan ollut mitään vaikeuksia. Eli joko yksinkertaisesti vaan repimällä varjostimen alapinnalta tai sitten nostamalla metallivarjostin pois, poistamalla kelmu ja asettamalla metallivarjostin takaisin. Mutta mutta. En aio kokeilla elmua, enkä mitään muutakaan. Pitsijuna taisi näillä erin mennä ja minulla on lampulle jo aivan toinen (kolmas?) ajatus. Siihen ei tarvita edes tapettiliimaa. Eli kokeilkaa te ja kertokaa miten kävi.

11 kommenttia:

 1. :D Vähän mua kylmäs tossa kohtaa kun neula 'viuhui' taulusta läpi, mutta hauskan näköinen siitä tuli. ;)

  Siihen lampunvarjostimen runkoon voisi harkita hiontaa ja uudelleen maalausta, mutta jos on jo uusi viritys mielessä, niin ei kannata ruveta tuhraamaan.

  VastaaPoista
 2. morso: Toivottavasti ei ollut mikään Rembrandt tuo maalaus..:) Joudun hiomaan ja maalaamaan, mikäli haluan siistin näköistä jälkeä eli todennäköisesti joudun seuraamaan ohjettasi anyway. Jotain kuitenkin pitää keksiä rumimpiin paikkoihin jos ei hionta riitä.

  VastaaPoista
 3. Hei mutta toihan on hieno! Kontissa on muuten aika paljon erinäisiä "taideteoksia", eivät tosin ihan taida 5 eurolla mukaan lähteä, mutta ovat aika isoja.

  Tuo virkkauspampula taulun oikeassa yläkulmassa on koppava.

  VastaaPoista
 4. Soile: Ne ovat tosiaan turhan tyyriitä tällaisiin kehykset-vaan-talteen-kokeiluihin. Olen ihmetellyt, kun joissakin blogeissa listaavat "löytöinään" kasakaupalla upeita kehyksiä; täällä ovat kyllä niin kortilla. Varsinkin asillisen hinnan osalta. Mutta joo, tuo virkattu pampula on niitä kaljapullon korkkien ympärille virkattuja viritelmiä, mitä kokeilin silloin viime lumilla. Rintarossina olen pitänyt.

  VastaaPoista
 5. Tuo nauhan ruutukuosi sopii erityisen hyvin tuohon, jotenkin kansanomaisuus ja kansallismaisemat (tai jotain)yhdistyy.
  Ei kyllä meilläkään päin yleensä löydy kehyksiä malttihintaan kirppareilta.

  VastaaPoista
 6. Merruli: Tuota en ollut itse osannut ajatella noin ollenkaan, mutta kuulostaa kyllä oikein kivalta. Kansallisromanttinen muistitaulu!:)

  VastaaPoista
 7. Hei Outi! Tosi hyva idea ja hienoa etta jatit taulun - nain on minusta viela persoonallisempi ja varit ovat tosi kauniit! Paljon muutakin ihanaa ehdin jo vilkaista sivuiltasi!
  Terveisia Kreetalta! Teje

  VastaaPoista
 8. Koska en omaa tarpeeksi tapahtumia ja jännittäviä käänteitä omassa elämässäni, olen ottanut asiakseni pohtia pitsitsydeemeitäsi.
  Tuli mieleen, josko tapettiliimassa on jotain suoloja? Katsos rautaa ja joutain metalleja saadaan ruostutettua ruiskuttamalla ( esim siis suihkepullosta ) suolavettä. Siinä vaiheessa kun ruostumisen aste on sovelias, lakataan kirkas lakka päälle = kun happi evätään, eroosio ei etene. Elikkä tässä olen tuumannut että josko metallinen lampunvarjostin ruostuikin t- liiman suoloista ( sillä referenssillä että siinä niitä on ) eikä niinkään kosteudesta. Vaikkei tämäkään skenario tietysti sulje pois kosteuden aiheuttamia riemuja.

  Kiintoisaa.

  VastaaPoista
 9. Teje: Kreetalta!? Oi, kiitos!

  WeirdRockStar: Mikäli teoriasi olisi oikea, se tarkottaisi, että kehikon lakkaaminen ennen pitsien kiinnittämistä olisi viisasta, mikäli sitten ei suojaa kehikkoa jotenkin liimalta. Arvostan kovasti aikaasi ja vaivannäköäsi; tämmöinen suola-asia ei olisi tullut minulle mieleenkään.

  VastaaPoista
 10. Tämä kehysstydeemi rimmaa just oikein.

  VastaaPoista
 11. Jokke: Kiitos, kun sanoit noin. olen vähän tuntenut pistoksia omassa tunnossa, kun kohtelin aivan kelvollista maalausta noin kamalalla tavalla. Mutta muutoin se ei ehkä olisi säilynyt; ostin taulun kehysten vuoksi ja alkuperäinen tarkoitukseni oli heittää varsinaisella maalauksella ns. kuikkaa. Nyt se säilyi. Lohduttaudun sillä.:)

  VastaaPoista