1.9.2011

Korroosiovalaisin

Kattolampun tekeminen ilmapallon ympärille oli niin helppoa, että oli ihan pakko jatkaa kokeiluja. Varsinkin kun naapurikunnan kirpparilta löytyi varsin passeli varjostimen metallirunko pöytävalaisimelle. Tämä yritys ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin olisin toivonut ja joudun todennäköisesti vielä hiukan fiilaamaan. Siltä varalta, että joku teistä päättää kokeilla jotain samantyyppistä, laitan tähän ylös projektin aikana tehtyjä havaintoja.


Tein varjostimen kahtena kerroksena. Alin kerros on sellaista kovin muoviselta tuntuvaa nykyaikaista pitsistä valoverhoa. Sen rakenne näkyy tuosta alimmasta kuvasta aika hyvin. Pingotin verhoa metallikehikon ympärille ja annoin sen kuivua. Kostutuksessa käytin ihan samaa tapettiliimaa kuin viimeksikin. Mutta tekokuitupa ei käyttytynytkään kuten puuvilla; sen käsittely, kiinnittäinen ja myös kiinnittyminen noihin päällimmäisiin virkattuihin liinoihin ontui pahasti. Eli huomio numero yksi: jatkossa vain luonnonkuituja, kiitos. Näyttääkin paremmalle.

Toinen huomio on se, että vaikka varjostimen metalliosat oli peitetty puuvillanauhoin - paljaita osia ei ollut näkyvillä juuri ollenkaan, niin silti kostea liima nostatti metalliosista ruosteen sävyä esiin. Varjostimen toinen kerros -eli varsinaiset pitsiliinat - eivät päästäneet ruskeita raitoja läpi, mutta siellä missä varjostimen suojana on vain tuota muovista verhoa, näkyy siellä täällä ruosteista raitaa. Kun otin äsken kuvia, minusta näytti, että ruskeaa oli ilmaantunut kuivumisen aikana lisää. Tämä raitaongelma on semmoinen, mihin en ole vielä keksinyt muuta ratkaisua, kuin että jatkossa edetään kuivilla ainesosilla. Eikä kannata muuten syyttää flunssakuumetta tästä tunaroinnista; varjostin on ollut valmiina jo pitkään.

Edit 1. Siis mullahan on samat ongelmat kuin autoilijoilla! Minkäköhän näköistä tavaraa auton pohjiin oikein laitetaan, kun ns. ruostesuojataan. Voiko sillä pinnoittaa varjostimen metalliosia ennen kuin liimaillaan pitsejä? :D

Edit 2. Tajusin justiinsa, miten homma olisi pitänyt tehdä. Toisin sanoen, jatkossa saattaa seurata osia sarjaan "älkää kokeilko tätä kotona".

Jos lampun kohtalo jäi vaivaamaan, projektin väliraportti ja tuo yllä mainittu "oivallus" kerrotaan seuraavan postauksen lopussa.

10 kommenttia:

 1. Oliko niissä metalliosissa maalia päällä? Mietin, että jos ei ollut maalia entuudestaan, niin pari kerrosta maalia voisi ehkä estää ruosteen esiin tulemisen... tai sitten ei. Kivalle varjostin kyllä näyttää =o)

  VastaaPoista
 2. Aloin heti pohtia mitenköhän omaan lampunvarjostimeeni sopisi tehdä pitsistä varjo(stin)?
  http://piuzantori.blogspot.com/2011/07/jalkalampun-varjostin.html

  Oliko tuo varjostimesi ihan metalli metallia, ilman maalia? Sillä maalihan toki suojaa metallin pintaa. Luulisin, että ruostesuojat voivat olla kalliimpia (en tosin tiedä!).

  t.Paula

  VastaaPoista
 3. Hanna: Maalia on. Varjostin on vanha, joten saattaahan se maalikin olla ns. parhaat päivänsä nähnyt.

  Piuza: Samaa mietit, kuin Hanna tuossa yllä: maalia on. Ja osa metalliaosita vielä tosiaan aika napakan puuvillasuojankin alla. Se tapettiliima on sen verran jytkyä ja sen kanssa ei säästellä, joten taitaapi olla liikaa.

  VastaaPoista
 4. Upea tämä on joka tapauksessa! Voisiko metllisuojana olla joku lakka (askartelulakka)? Kestääkö se lampun lämmön?

  VastaaPoista
 5. Varsinaisen cliffhangerin heitit tuohon loppuun. Olisihan tuo kiva tietää miten olisi pitänyt tehdä.

  VastaaPoista
 6. Ingi: Mietin tuota itsekkin. Mulla ei ole jemmoissani muuta kuin decoupage-lakkaa ja en ole ihan varma siitä; joten lakka on kokeilematta.

  -sanna-: No kun en tiedä vielä, onnistuuko. Tajusin yhden tavan yrittää, kun nukutin illalla lasta. Blogikirjoitus vissiin laittoi aivotoiminnan oikealle vaihteelle. Suoraan sanottuna ajattelin kokeilla ElmuKelmua. Mutta siitä ei kannata puhua, ennen kuin on kokeiltu.:D

  VastaaPoista
 7. EIJUMAET KOKEILE ELMUA! Sen sulamispiste on olematon enkä halua että teille tulee kotiin kokko!

  Tuli mieleen että vesiliukoinen lakka " Kiva " on aika kivaa, en tosin sen sulamispistettä tiedä. Kandeis nyt rouvan ottaa ja kurvata rautakauppaan ja pyytää ystävällistä asiakaspalvelu- henkilöä ojentamaan metallipatterimaalia. Siinä on sissi sulamispiste ja se kestää. Tosin olen metallipattereita maalannut reteesti vesiliukoisilla lateksimaaleilla ja hyvin nekin ovat pitäneet. Mutta pidät näppis irti siitä Elmusta!

  VastaaPoista
 8. WeirdRockStar: Patterimaali on muuten loistava ajatus! Mutta en minä sitä Elmua sulata. Mie otan sen pois ennen kuin laitan lampun päälle. Sitä elmua tarvitaan vain tueksi pitsille; ilmapallon korvikkeeksi. Kun hökötys on kuiva, elmu otetaan pois. Noin niinku teoriassa. Täällä nimittäin virtaa nyt varsinainen ajatusten Tonava; mulla on idea karannut jo seuraavaan ja siitä saatetaan selvitä ilman elmua. Mutta se patterimaali sen sijaan...

  VastaaPoista
 9. En osaa ottaa kantaa käytännön toteutuksiin enkä jakaa älykkäitä neuvoja mutta ihailla osaan. Kaunista jälkeä taasen :) .

  VastaaPoista
 10. Heidi: Kiitos. Varjostin on purettu, pitsit pesty ja uutta on jo putkessa. Se mikä versio-ykkösessä otti pannuun on tuo "pohjikkeena" käyttämäni jokin tekokuituverho. Ai että se jäi rumaksi. Ruosteenkin olisin voinut katsoa romuromanttisesti läpi sormien, mutta ei, yritetäänpä jotakin muuta.

  VastaaPoista