11.8.2011

Night and Day

Ja valkeus tuli.


Jokunen postaus takaperin esittelin pitsisiä kuvia ja arvuuttelin. Ja arvasitte tietysti, että lamppuhan se. Kävi ilmi, että moni teistäkin on suunnitellut vastaavanlaisen valaisimen tekoa. Rehellisesti sanottuna en ymmärrä, mitä te oikein odottelette. Homma on helppoa kuin heinänteko. Ja nyt kun hoksasin, ettei pitsin välttämättä tarvitse olla käsin virkattua pikkuliinaa ja ohuen ohutta, vaan touhuun passaa vaikka kangaskaupan pitsikappa, niin tämähän ei jää tähän. Mulla on ideoita enemmän kuin talossa pistorasioita. Vain aikaa puuttuu.

Luullakseni näissä lamppuhommissa on useampikin eri koulukunta, mutta minä tein niin kuin täällä neuvottiin. Jättijumbomaxigigamega-ilmapalloni ostin Tiimarista. Enkä muuten puhaltanut itse.

Edit. Koska tuolla kommenteissa tuntuu olevan intomieltä lamppujen tekemiseen, kerronpa vielä edittinä jokusen projektin aikana syntyneen havainnon.
- Paksuja pitsiliinoja on turha pelätä. Niitä siellä kirppiksillä on eniten, niitä löytyy. Mutta jos pelaa pelkästään niillä, pallo kannattanee peittää osissa. Paksujen ongelma on nimittäin se, että ne ovat tapettiliimakylvyn jälkeen painavia ja varsinkin pallon alaosasta humpsahtavat helposti vielä märkinä ollessaan lattialle. Mitä kevyempi tai mitä pienempi, sen paremmin pysyy.
- Mikäli käyttää pyöreitä pitsiliinoja, kuten minä tein, on varauduttava niiden väleihin jääviin koloihin. Jos et sitten halua läimiä niitä niin päällekkäin, niin ettei rakosia jää. Minulla oli tuossa jokunen paksumpi liina enkä halunnut niitä päällekkäin, joten ostin kirpparilta vanhan pehmoisen puuvillaisen pitsikapan, josta leikkelin pikkukukkaset sun muut koristeet irti ja liimasin ne varsinaisten pyöreiden pikkuliinojen alle. Kokeilkaapa joku niitä kangaskauppojen värillisiä pitsikappoja. Voisi tulla aika kiva, jos tekisi pelkästään sellaisesta koko pallon.
- Pallo kuivuu aika kauan. Roikkui mulla ensin suihkukaapin reunassa ja sitten saunan lauteiden alla. Puolitoista vuorokautta.
- Kun poksautat ilmapallon, ilmapallon katoaminen saattaa vetää myös lamppusi kasaan. Se on aika iisi painella jälkeenpäin muotoonsa, mutta minä yritin siinä jo ilmojen karkausvaiheessa tukea pallon muotoa. Ja jos olet siisti ihminen, poksauta vaikka pihalla. Ilmapallon kadotessa kuivunutta tapettiliimaa ropisee aika lailla pikku murusina yltympäriinsä.

Edit. Kommenteissa anpali varmisti, että oliko varmasti tapettiliisteriä? Minä en tiedä aineiden koostumusten välisiä eroja - onko sama vaiko eri asia - mutta tarkasti sanottuna käytin tapettiLIIMAA. Niin lukee laatikon kyljessä: "tapettiliimaa paperitapeteille".

46 kommenttia:

 1. Se on näin "ei pitsi -ihmisestäkin" tosi hieno! Luulin tosin tuolta hallintapaneelin (vai mikä se nyt onkaan) pikkukuvakkeesta katsoessani, että kuvassa on paistinpannulla oleva lätty. :D

  VastaaPoista
 2. Vaude! Makee lamppu!! Tein useita vuosia sitten poikien huoneeseen ilmapallon päälle sanomalehtisuikaleista ja tapettiliisteristä kuumailmapalon ja paperimassasta kuumailmapallolle korin. Kuumailmapalloviritys roikkui lastenhuoneen katossa monta vuotta, mutta parissa muutossa meni tohjoksi. Pitsinen kuumailmapallo ei olisi ollenkaan hullumpi =o)

  VastaaPoista
 3. Übersupermegahieno, tahtoo kans!

  VastaaPoista
 4. Pikkusisko: Mies istui postausta tehdessäni selän takana ja sanoi ihan samaa. Että lättyjäkö sinä nyt. Ja minusta se näytti kuulta.

  Tiina: On se! Nyt kyllä kehtaan ihan itsekkin sanoa.:D

  hanna: Kuulostaa todella mielenkiintoiselta se ilmapllo. Laitetaanp korvan taka. Siellä on tosin aika ahdasta.

  Heidi: Kiitos kaunis!

  Merruli: Onnistuu lastenkin kanssa. Ehkä.:D Minä kyllä tein ihan ilman heitä.

  VastaaPoista
 5. Oi kun se on hieno, makea, viilee ja koppava! Vois passata meidänkin makkariin...pikkusiskon tavoin luulin pikkukuvasta eka pannnulla paistuvaksi letuksi :)

  VastaaPoista
 6. Tosi ihana! Tahtoo samanlaisen!

  VastaaPoista
 7. IHANA!!!!!
  Aioin kysyä, että mistä noita saa ja tuntuu aika uskomattomalta, että tuommoisen ihanuuden voisi ehkä itsekin osata väsätä...
  Taitaa tulla asiaa Tiimariin ja kirpparille.

  VastaaPoista
 8. Tuo on tehtävä! Sairaan makee.

  VastaaPoista
 9. Olen sentyyppisiä lamppuja nähnyt, mutta tämä on kyllä hienoin kaikista!

  VastaaPoista
 10. OHOH! Onpas upea! Hitsi miten mainio idea. Mielummin minä pikkusia pitsiliinoja katosta roikutan kuin pidän pöydillä :)

  VastaaPoista
 11. Soile: Aivan varmasti passaisi. Voisin lyödä vaikka vetoa.

  Mertsu: Kirppisviikonloppu sitten sulla.;)

  tuija: Maailman helpoin juttu! Ei kun hommiin.

  Sara: Olen samaa mieltä. Meillä esikoinen haluaa toisen omaan huoneeseensa. Joten kivaa tiedossa täälläkin.:)

  Ingi: Kiitos kovasti. Yllätävän hyvin se onnistui ekakertalaiselta. Joten ei se kauhean vaikea voi olla.

  AnniKainen: Liinat hyötykäyttöön!

  VastaaPoista
 12. Hiivatinhiivatti! Tosi hieno. Että pelkkää tapettiliisteriäkö? Muka sekö riittää? Lettuja, mä kuolen. Nyt tahdon niitäkin.. aak. Huomenna kauppaan...

  VastaaPoista
 13. Judiuni: Kiitos! Mä taisin nähdä sua muuten kaupungilla joku päivä sitten, mutten kehdannut ruveta huutelemaan.:)

  mokkakissa: No en minä muuta laittanut. Eli siltä se näyttäisi.:)

  VastaaPoista
 14. Voi että kun hieno!!! Kiitos inspiraatiosta :D

  VastaaPoista
 15. Upea on. Ihan siis tapettiliisteriä käytit? Olen joskus tehnyt pieniä paperinarupalloja ilmapallojen päälle. Käytin erikeepperiä. Anoppi toi aiemmin vanhat pitsiverhonsa meille, että jos minä niistä jotakin keksisin...

  VastaaPoista
 16. WeirdRockStar: Kiitos!

  Minna: Ollos hyvä vaan!

  Emma: Kyllä minäkin tykkään.

  anpali: Tapettiliimaa. Kiitos sinun, huomasin täsmentää tuonne postaukseenkin edittinä. Vaikka en tiedä onko noilla nyt loppusillaan eroa.

  VastaaPoista
 17. Oh, todella vaikuttava tuo ensimmäinen kuva. Ja sitten katsoin seuraavan ja olin siitäkin että oh, onpa kaunis. Ihana, hieno työ. Ja tahtoo kanssa! Ehkä sitten kun joskus on se oma talo maalla, jonne voi väkertää ja kokeilla kaikkea.

  VastaaPoista
 18. Heidi: Älä turhia jarruttele, ei täälläkään maalla asuta. Eikä missään ihanaisessa talossa. Mutta komea lamppu piristää mukavasti tämmöistä matalampaakin majaa.:)

  VastaaPoista
 19. Tapettiliimassa ja - liisterissä on se ero että toinen niistä on tiukempaa tavaraa... äläkä kysy miten päin se meni. Mutta jos ihan semantiikkaan mennään.

  VastaaPoista
 20. Se on hieno! Passais minunkin makkariin. Tosi hienosti passais sinne. Mä en vaan ikinä saa aikaiseksi mitään noin hienoa.

  VastaaPoista
 21. Hieno lopputulos. Joskus aattelin kerätä pitsiliinoja sängynpeittokollaasiksi, mutta täällä kirpputorit on niin itaria niiden pitsiliinojensa kanssa. Vitosta en maksa, en varmana, pienestä pitsiliinasta.

  VastaaPoista
 22. WeirdRockStar: Minen tiiä.

  kaisa: Saat. Ihan varmasti. Ja parhaat pitsiliinat olen muuten löytänyt sieltä Muhokselta. Niin että menes kaivelemaan.:)

  Solveig: Hinnat on jossain ihan pilvissä. Tuohon lamppuun kelpaa rikkinäisetkin, kun liima tavallaan estää pitsin purkautumisen ja niitä voi läimiä päällekkäinkin. Sängynpeitteellisen etsiminen kirppiksiltä tuntuu pitkältä, hikiseltä eikä tosiaan ihan halvalta urakalta.

  VastaaPoista
 23. Nyssesittenselvis, miksi mie äitin luota kannoin pitsiliinoja tänne. :D

  VastaaPoista
 24. villafani: Ai kun kiva! Jos sulla on paljon liinoja, voit tehdä vaikka mitä! Kunhan ne ovat kovettuneet liimasta, niitä voi myös leikellä ja siistiä. Olen miettinyt pääni puhki, mihin kaikkeen muualle voisin liinoja laittaa. Valitettavasti mulla on aika suppea liinavarasto; kaikkea ei viitsi liimalla tärvellä.:)

  VastaaPoista
 25. Oi ihastuttavaa!!! Olipas tämä blogi hyvä löytö, loistavia ideoita ja ihania älynväläyksiä!!!

  VastaaPoista
 26. Käsityöläinen: Kiitos erityisesti noista "älynväläytyksistä". itsestä kun tuntuu, ettei niitä kovin usein tule.:) Blogista voi olla juuri nyt hankala löytää mitään, mulla on tunnisteet-palkki esim ihan työn alla. Yritän miettiä, miten täältä oikein löytyisi asiat paremmin.

  VastaaPoista
 27. Saa minua tervehtiä kaupungilla. Harvoin on mihinkään kiirettä niin paljon, ettei ehtisi hieman jutustella. :)

  VastaaPoista
 28. Judiuni: No ensi kerralla.:) Mehän on muistaakseni tavattu joskus messuilla, siitä kuvittelen tietäväni miltä näytät.

  VastaaPoista
 29. On se nätti. Ja vähänkö oot fiksu kun käytit valmista pitsiä! Mä virkkasin silloin kolme vuotta sitten samanlaiseen omaan lampunvarjostimeeni noin 50 erilaista pyöreää pitsiliinaa ohuesta virkkauslangasta, ja jestas että se oli puuduttavaa. Puuh.

  Mutta kyllä se kannatti, koska tuollaisesta pitsivarjostimesta tulee ihanat varjot, ja se on joka puolelta eri näköinen. Aina on jotain kiinnostavia yksityoiskohtia näkyvissä.

  VastaaPoista
 30. Kädentaitomessuilla 2009 ja sulla oli pikkutyttö mukana. Suloisin, minkä olen koskaan nähnyt. xD

  VastaaPoista
 31. Vilma: Muistan lamppusi ja itse asiassa selasinkin vasta lisää pitsi-ideoita ravelryssä - siellä luin sinunkin lamppusi tiedot. Ja ajattelin kyllä, että olet periaatteen naisia, kun virkkasit itse. Tämä oli sitä vartissa valmista osastoa enempikin.. Sulla ei muistaakseni ollut ilmapalloa vaan jotkut astiat. Mulla polttelisi vieläkin isompi pallo. Siis toinen tuommoinen, mutta aivan valtava.

  Judiuni: Haa, meidän pikku-amatsooni on tehnyt vaikutuksen.:D Kiitos neidin puolesta.

  VastaaPoista
 32. Tuo on kyllä ihan mahdottoman hieno! Tulee ihan semmonen tunne, että tuo pitää kokeilla! Kiitos ohjeista ja vinkeistä.

  VastaaPoista
 33. Auli: Suosittelen kokeilemista lämpimästi! Tämmöisen kustannukset jäävät varsin vaatimattomiksi, jos tapettiliimaa ja pitsiliinoja tai muuta pitsistä kotoa löytyy. Ja tähän voi tosiaan käyttää ne rikkinäisetkin liinat, koska tapettiliima estää enemmät purkautumiset. Tsemppiä vaan!

  VastaaPoista
 34. Joo hei näin se menee- tarkistin kun jäi vaivaamaan.
  TapetttiLIIMA on vahvempaa kuin tapettiliisteri.

  VastaaPoista
 35. WeirdRockStar: Koska näin on, taidampa hankkia sitä talouten toisenkin boksin. hHyödyllistä tavaraa satunnaisten inspiraatiopurkausten varalle.

  VastaaPoista
 36. Saisiko tähän vähän tarkempaa ohjeistusta? Miten lamppu kiinnitetään jne. Ihana lamppu!

  VastaaPoista
 37. Anonyymi: Mietin kovasti, mihin kohti ohjeistusta tarvitsisit. Itse pallon teko lienee blogipostauksen ja kommenttien avulla selvää? Näin jälkeen päin olen kuullut, että joillakin pallon tehneillä pallo on jotenkin "lätsähtänyt" kesähelteillä; omani on koossa ja käytössä. Pallo kannattaa antaa kuivua kunnolla. Itse ripustamisen olen tehnyt läpinäkyvällä siimalla (sitä kalamiesten tavaraa). Koska pallo on tehty pitseistä, siinä on tietysti pitsien rakosissa reikä poikineen. Pallon yläosassa on aukko (läpimitta noin 10 cm), josta itse lamppu ja sen johto ujutetaan sisään. Solmin siimasta (tai ohut lankakin käy) pallolle "kantokahvan" eli otat haluamasi pätkän siimaa ja solmit sen päät napakasti aukon reunoihin molemmille puolille niin, että pallo asettuu mukavasti, eikä esim kallistu toiselle kantilleen. Sitten vain siima kiinni katon lampun kiinnityskohdassa olevaan koukkuun (meillä on siellä koukku, kaikissa systeemeissä ei kait ole). Siinä on lisäksi vielä pari lankaa aukon kohdalla kulkemassa reunasta reunaan niin, että johto ei pääse liikkumaan (johto on lankojen välissä ja lankaa on kiepsautettu kierros pari johdon ympärille), vaan pysyy napakasti siinä aukon keskellä. Onkohan tämä nyt aivan kamalan sekava? Vinkkaisin, että katsot tilanteen mukaan, miten sen sitten kiinnität, muttä tärkein kait on se, että itse valo-osa on tarpeeksi kaukana pitseistä ettei tulipaloa tule. Kannattaa yrittää, kaunis siitä tulee!

  VastaaPoista