15.7.2011

Retroilua

Retrovillityksen kuumin huippu taitaa olla ohitse, jos kirpputoritarjontaa on uskominen. Vastaani on purjehtinut jos minkälaista haalaria, takkia, mekkoa ja päähinettä kuluneen kesän aikana. Niitä näyttää olevan kaupan mukavasti. Toisaalta taas retro-nimikkeen alla myydään tavaraa, joka ei ole vanhaa ja alkuperäistä nähnytkään. Että ilmeisesti jotkut ostavat pelkkää sanaa, mielikuvaa. Tiedä häntä. Lehdessä kerrottiin, että vanhoista arvovaatteista on tulossa sijoituskohde. Ehkä löytöihin ja löytämiseen pitäisi ryhtyä suhtautumaan vakavammin.

Minä en ole koskaan ollut 1970-luvun tyylin ystävä. Olen elänyt sen vuosikymmenen jo kerran ja se kiitos riittää. Minua rupeaa polttelemaan vasta, jos mittari alkaa tikittää 1950-lukua tai mieluusti vielä sen alle. Mummolaromantiikka on sitten asia erikseen. Tänäänkin tein pienen toiviokierroksen vanhojen koristeltujen pöytäliinojen toivossa, mutta ei niitä ole. Sen sijaan pienempää pitsiliinaa, posliinia ja nauhaa tarttui mukaan aika mukavasti. Ja alla oleva hattu. Ostin sen upean kankaan takia, vaikka hermostuttikin, että hintalapussa oikein erikseen sanottiin, että hattu on retroa. Mielestäni sillä ei ole väliä. Pääasia, että hattu miellyttää silmää, kukkaroa ja tuntuu mukavalle. Käytetyt yleensä tuntuvat. Ja koska näin oli, neiti kaksvee sai käsintehdyn, kelpo hellehatun kelpo hintaan. Tietysti minua saattoi hermostuttaa sekin, että hatun sanottiin olevan 1970-luvulta. Ja pidin siitä silti.


Ja alla löytö itselle jo viime keväältä. Jakku on kaavoitettu minua hieman lyhyemmälle ja rintavammalle ihmiselle, minkä takia rintalaskokset asettuvat hiukan hankalasti, mutta en ole antanut sen häiritä. Tällä on menty jo vapusta lähtien. Vanha tämäkin. En uskalla edes ajatella miltä kymmeneltä. Ettei se vaan taas olisi sieltä..


Ja jotta lopullisesti todistaisin seonneeni, ilmoitan jo nyt ostaneeni neljällä eurolla varsin hillittömät oranssi-ruskeat verhot, jotka aion laittaa toisen lapsosen huoneeseen, jahka saan siellä hiukan remontoitua. Ja paitsi että ne ovat oranssi-ruskeat, ne ovat aivan taatusti myös sietämättömältä 1970-luvulta. Etteivät vallan sitä retroa. Ja tykkään niistä ihan kamalasti. Tiedän, se on hirveää.

Mukavaa viikonloppua kaikille! Me juhlitaan synttäreitä. Joku täytti jo seitsemän.

17 kommenttia:

 1. Tää nyt hieman vaikuttaa siltä että olet kieltänyt r-asiat ja nyt ne oikein vyöryvät päälle. Hyökyvät, valtaavat koko talon.

  Hyvät synttärit, syökää kakkua!

  VastaaPoista
 2. Soile: Niinkö se onkin? Ja minä ajattelin, että touhu on ohitse ja trenditietoiset kantavat kamaa jo kotoa poispäin. Että tämmöiset hitaasti syttyvät ja muodin virtaukisista mitään tajuamattomat voivat napsia muutamat herkkupalat päältä. Toivottovasti joku jarru säilyy päällä. Syksyn ja talven tultua väriskaala vaihtuu yleensä harmaaksi ja beigeksi. Silloin viimeistään retroilu saa loppua.:)

  VastaaPoista
 3. Soile: Niin ja hei, kääk, et kait jäänyt luuloon, että olisin ostanut kaiken eteeni tulleen retron? Ehei, veikkoset. Ihan vaan jo mainitut. Ja ehkä pari muuta. Että on mulla vielä toivoa. :D

  VastaaPoista
 4. Ja sitten taustamusiikiksi soimaan Semmareiden Vintage ja retro niin tunnelma on täydellinen.

  Tottakai nuo on pitäneet ostaa kun ovat niin kauniita, tuo hellehattu on suorastaan suloinen.

  VastaaPoista
 5. Merruli: Siis mitä? Onko semmoinenkin biisi?:D Pitää etsiä YouTubesta, mulla ei muuten ole Semmarit järin hanskassa. Olen Oulun tyttönä enemmänkin Huutajat-osastoa.

  VastaaPoista
 6. Kunhan et hanki 80-lukua, niin luulen että olet vielä joten kuten terve...

  VastaaPoista
 7. Hmmm... miun pittää nyt puuttua epäolennaisuuksiin, kun oon melkein varma, että 'retro' on aina uutta joka vaan on tehty vanhalla tyylillä ja tuommoset ihanat vuosikerta-aarteet mitä oot löytäny on sitä hianoa 'VINTAGEA'.

  Eli ei hättää, et oo retroa kottiin kantanut ;) (olettaen että oon oikeessa, mistä ei kyllä oo mittään takkeita...)

  VastaaPoista
 8. Minullakin jokin kammo tuota sanaa kohtaan, mutta vain sanaa, olen ihan seitkyt muuten, voisin mieluusti niissä vetimissä kuljeskella koko ajan, meillä on keittiökin vielä ihan just sen ajan keittiö. Muovimattoa, me ollaan kohta museo :)

  Hattu on valloittava. Ja jakustasi on niin vaikea edes keksiä riittävän ihania kaunosanoja, se on niin kaunis kauno kaunein.

  VastaaPoista
 9. mokkakissa: Auta armias.

  villafani: Minä en kuule tiedä, en ollenkaan. Tunnustan tässä nyt kerta kaikkiaan, ettei noiden käsitteiden käyttö ole ihan hanskassa. Eli saatat olla hyvinkin oikeassa. Ja jos olet, niin kyllä, olen hankkinut siis vintagea ja jotenkin se sana kuulostaa hitusen paremmalta.:D Niin, onhan siinä retron edessä se re-alku; sehän viittaisi siihen, että olet asian ytimessä.

  himalainen: Vai seitkytlukua? Hankala ajatella sinua samassa lauseessa 1970-luvun kanssa. Sinuun yhdistyy paljon positiivisia asioita ja taas siihen toiseen ei ollenkaan niin paljon. Tokko ollenkaan. Niin että vallan sekaisinhan täällä menee. Mutta joo, takin ja hatun kuosit ovat kyllä värikkydessä hilpeitä ja edustavat minusta hyvää kesäpukeutumista. Saahan sitä hauskaa olla. Eikä niin erotu se hapan naamakaan, kun kaikki tuijottavat jakkua, että onpa se räikeä. Ovelaa, eikö?

  VastaaPoista
 10. Retro on ihan just tuota ihtiään. Vintage on verrattavissa antiikkiin ( mööpelit versus rytkyt ) jolloin nimitys vintage / antiikki on oikeutettu aikuistenoikeesti vasta sadan vuoden rajan ohitettua.

  Repesin edellisestä postista. Totaalisesti.
  En vain päässyt kommentoimaan koska tyrkytettiin erroria. Onneksi se on nyt ohi!

  VastaaPoista
 11. TÄRKEIN unohtui- synttärisankarille suuret onnittelut!

  VastaaPoista
 12. WeirdRockStar: Kävin oikein googlettamassa retro-termin ja laaja se tuntuu käsitteenä olevan. Jos ja kun sillä tarkoitetaan vanhaa, se olisi nimenomaan jotain 1960- ja 1970-lukulaista. Oloni alkaa vahvasti kallistua vintagen puolelle, jos pitäisi itseään johonkin lokeroon laittaa. Onneksi ei tarvitse.:) Ja neiti kiittää! Se on jo koulurepun paikka.

  VastaaPoista
 13. minulla oli 1968 vuonna juuri tuollaisesta kankaasta tehty housupuku

  VastaaPoista
 14. Ihana anonyymi: 1968? Se kuule kuulostaa jo paljon paremmalta. Kiitos.;)

  VastaaPoista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Oih. Pienen neidin hattu on ihku. Ja toi jakku- olen joskus pitänyt äidiltä perittyjä housuja samankuvioisesta kankaasta, mutta tummemmilla väreillä! Ne ei einää ole olemassa, kulutin puhki. :)

  VastaaPoista
 17. morso: Housut! Tämmöisestä tulisikin aika päheet kesäpöksyt. Eli semmoisia on ilmeisesti joskus ollut kaupan?

  VastaaPoista