7.4.2011

Miksi rakastan IKEAa

WeirdRockStar palkitsi minut monipuolisen blogin pystillä. Kiitän kauniisti. Annoin palkinnonmyöntäjän ymmärtää, ettei harmaassa tädissä ole juuri nyt virtaa avautua seitsemän asian vertaa - pakinnon vastaanottaminen vaatii sellaista - ja että palaan asiaan jahka jaksan. En ole voimaantunut, kiukkuinen vain. Silläkin saa näköjään aikaiseksi yhden postauksen. Eli seitsemän asiaa, olkaa hyvät.


Rakastan IKEAa, koska: 1. Siellä ei voi piipahtaa. Siellä menee koko päivä. Ihmisvirta pakotetaan luikertelemaan koko valtaisan kaupan läpi kuin jättiläiskäärme. Pelkästään liikkeen läpi kävelyyn menee tovi. Maksat jokaisen harha-askeleen jaloillasi. Miksi valitsin jalkaani korolliset saappaat, miksi? Ilman lihapullia heikoimmat uupuisivat radalle.


2. Jotta kauppareissusta selviäisi päivän valon aikana, on kotiläksyt syytä tehdä huolella. Kulutat illan pari IKEAn nettisivuilla, mittaat, mietit ja punnitset. Kirjoitat kauppalistan siitä, mitä tarvitset. Selaat kuvastoa. Muistat ottaa kauppalistan mukaasi lähtiessäsi ostoksille. Kaupassa hikiseen kouraasi kertyy sen lisäksi myös lyijykyniä ja ruttuun menevä paperi, jolle kirjaat kaupassa niiden tuotteiden varastokoodit, jotka olet aikeissa ostaa. Auta armias, jos merkitset hyllyrivin väärin. Tai hukkaat paperin. Jos tarvitset myyjää, varaudu odottamaan. Kun hän saapuu, hän ei tuurillasi ole se, joka osaa suomea. Niin, minä asioin Haaparannan IKEAssa. Sillä saa kielikylvyn kaupan päälle.3. Varsinainen urakka alkaa vasta, kun kaikki voimat on jo kulutettu. Kärryt, joihin kaapit, hyllyt ja kaikki ne miljoonat pahvilaatikot kootaan, painavat ja ovat liikkeissään kankeat. Tonnin verran tavaraa kärryissä ei auta asiaa. Varasto on iso ja tuurillasi kaikki tarvitsemasi osat ja vehkeet sijaitsevat ympäri varastoa. Jo ennen kuin pääset listasi puoleen väliin, olet menettämäisilläsi järkesi. Aika varmasti jonkin tuotteen viimeisin osanen (kaikki muut kyseisen tuotteen osaset olet jo etsinyt, löytänyt ja pinonnut huterasti kärryysi) on valitettavasti loppu. Tuotetta saadaan lisää ensi viikolla. Mietit, kumpi on kamalampaa: viedä jo kerätyt tavarat takaisin paikoilleen vai palata ensi viikolla uudelleen.


4. Kassajonossa sinulla on outo olo. Ajattelet sen johtuvan väsymyksestä, mutta maksettuasi huomaat unohtaneesi jonkin aivan naurettavan pienen asian. Se on kuitenkin haettava, koska se on jollakin tapaa tärkeä. Viet ostoksesi autoon (niiden sinne mahduttamisesta en sano mitään, se on meillä Luojalle kiitos miehen huoli) ja liityt jälleen osaseksi ihmiskäärmettä. Joudut kiemurtelemaan koko kaupan läpi ja päästessäsi varastoon huomaat, että tuote on valitettavasti loppu. Sitä tulee ensi viikolla.5. Jos mukanasi on lapsia, et ole ehkä selvinnyt tänne asti.


6. Ennen kuin ostoksesi ovat koossa ja paikoillaan, luvassa on monen monta ratkiriemukasta hetkeä. Touhuun voi osallistua koko perhe. Vaikka IKEAn ohjeet ovat tee-se-itse-huonekalujen aatelia, jokin menee vinoon. Aina. Minä en löytänyt tänään sohvan kokoamisohjetta. Meni aika kauan, ennen kuin se löytyi paketista, jossa oli sohvan ylle venytettävä päällinen. En tajunnut katsoa sinne ensiksi. Ennen löytymistä olin joutunut keittämään kahdet kahvit ja miettimään kaikki ruotsinkieliset törkeydet, joita uskoin tarvitsevani ottaessani yhteyttä Haaparannan IKEAan. Onneksi en ehtinyt. Sen sijaan käytin törkeydet kaikille niille ruuveille, joita sain kiristää. Kaikille niille kankaille, joita venyttelin käsinojien, selkämysten ja muiden osien päälle. Menetin kynsiä. Pihatöissä kipeytynyt käteni vapisi. Deodorantti petti. Selkä kipeytyi. Mutta minä olin päättänyt koota sohvan. Vieläpä ennen kello kolmea, jolloin hakisin lapset. Olin valmis vähän ennen neljää. Ja uupunut.7. IKEA-matkan finaali tapahtuu roskalaatikoilla. Seisot siellä hirvittävän pahvikasasi kanssa. Olet kantanut niitä roskiksille kolme tai neljä eri reissua; et voi enää muistaa. Taittelet pahveja ja mietit naapurin rouvaa, joka oletettavasti luennoi sinulle seuraavan kerran tavatessanne siitä, kuinka mikään ei ole maailmassa helpompaa, kuin asetetella roskat ja pahvit roskalaatikoihin nätisti ja kivasti niin, ettei naapurisopu kärsi. Mietit, mitä vikaa oli siinä periaatteessa, jonka mukaan kotiisi ei ollut lupa kantaa mitään, mikä ei ole yhtenä kappaleena.

27 kommenttia:

 1. Oi Ikea! Oikeastaan koko sen olemassa olon pointti, ainakin täällä pohjoisessa, on se että silloin käydään ulkomailla, lähdetään retkelle. Siellä ei niin vain kävästä, eikä sinne lähdetä hakemaan vain yhtää mutteria. Siellä syödään lihapullat (tai sitten mennään Frassenille hamppareille). Ja sitten siellä voi pikkasen solkottaa ruotsia ja kun ne vastaavat takaisin ruotsiksi, ei ymmärrä mitään.

  Ja sitten pitää tietty käydä Jalan lelukaupassa ja Handlartorgetilla ostamassa lehtiä,jotka ovat halvempia kuin Suomen puolella. Sittensiellä on kiva antiikkiliike, jossa on vaikka mitä!

  Kotimatkalla 3/4 auton populaatiosta on taju kankaalla, ja kotona kootaan. Vähän pitää kääntää puukkoa haavassa että itellä on kaikki Ikea-kasaamiset onnistuneet hyvin. Osa toki on ollut hieman haastavia,mutta aina on selvitty eikä kasatut keikkaa

  VastaaPoista
 2. Voi ei, tämä ei yhtään rohkaise lähtemään sille Ikea-reissulle jota olen lykännyt kohta 2 vuotta! Haaparanta tuntuu olevan niin kovin kaukana Oulusta... :)

  VastaaPoista
 3. Buaahh!! :-D :-D Näinhän se just menee. Tosin mä olen löytänyt postimyynnin, joten meillä tehdään nykyään vain osa 6 ja 7.

  Mieheni (joka myös kokoaa meillä huonekalut) rrrakastaa IKEAA.....vai miten se nyt oli...

  VastaaPoista
 4. Mua naurattaa ihan sikana...:D Tosin yhdestä asiasta olen eri mieltä. Sen unohtuneen jutun voi hakea menemällä reittiä takaperin jos se on loppupäässä. Tosin IKEAssa vastavirtaan kulkemisessa on omat haasteensa... Toi pahvijuttu oli just noin.
  saman vois todeta naapurin rouvista jotka kommentoi kun et jaksa hajottaa kissanhiekkalaatikkoa joka on sodankestävä...

  VastaaPoista
 5. Soile: Seuraavan kerran kun nähdään, saat piirtää kartan kaikkiin noihin ihanuuksiin. Ainaski antiikkikauppaan. Vaikka tuskin koskaan pääsen sinne. Me ollaan miehen kanssa tehty nämä keikat ilman lapsia. Syöty kato ulkomailla romanttisesti silleen; minä 8 ja mies 15 lihapullaa ja sitten tultu varaston kautta taju kankaalla kotia. Ei siinä mihinkään antiikkikauppaan enää pysty. Koko päivä menee. Kyllä meilläkin on kaikki IKEA-kama pelittänyt hyvin, ei niistä ole mitään valittamista. Mutta se aika ja vaiva. Hillitöntä.

  Jutta: Sinne vaan. Kato kuiteskin Ruotsin IKEAn sivuilta ennen starttia kamojen saatavuus. Mikään ärsyttävämpää kuin että ajat sen puolitoista tuntia sinne maailman ehkä tylsintä maisemapätkää ja huomaat, että tavara on väiaikaisesti loppu. Se on hilpeä kotiin paluu, sano. Mutta ihaniahan ne ruotsalaiset ovat. Oikeesti. Niitä voi aina käydä ihastelemassa.

  Marika: Mutta kun sä saat ne kamat halvemmalla Haaparannan kautta. Paljonko maksat postimaksua Suomen IKEAsta? Ruotsista ne tuo 600 kruunulla KAIKEN Oulun kaupungin alueelle. Siis tähän keskustan liepeille. Se on vähän reilut 60 euroa. Se ei vaan toimi postimyyntinä. Sun pitää mennä ostamaan ne tavarat siellä ja pukata ne niillä ihanilla varastokärryillä sinne kuljetuspalveluun. Mahtavaa, eikö?

  VastaaPoista
 6. mokkakissa: Älä helkkarissa!? Onko teilläkin noita pahvilaatikkorouvia siellä päin? Minä luulin, että tämä täti täällä on ihan oma lukunsa..:D

  VastaaPoista
 7. Ehkä kaikkein parasta on, kun ei tarvitse ostaa mitään uutta! :-) Juu, kerran Vantaan Ikeassa käynyt ja pikkujuttuja ostelin. Nyt ei kyllä ole mielitekoja sinne. Ihan liian iso kauppa. Periaatteena on ollut, että jos mitä ei lähikirkonkylästä saa, sitä ei tarvita. No, sieltä huonekaluliike lopetti pari vuotta sitten :-)

  VastaaPoista
 8. morso: Saattaa se sivusta seuraajaa piristää, kyllä. Mutta minulla oli kyllä hermo tiukilla sohvaa väsätessäni eikä aviomieskään ihan leppeimmillään ollut kootessaan töiden jälkeen vaatekaappeja.:D No joo, nyt jo naurattaa. Paitsi että ne kaapit ovat kesken.

  Pami: Tuo on hyvä periaate. Me ajateltiin laittaa lapsen huone mallilleen, kun kouluikä lähestyy. Semmoinen isojen tyttöjen huone. Ja sohvapula meillä on ollut pitkään. Parasta olisi kun löytäisi kauniita, vanhoja ja käyettyjä täyttä puuta olevia huonekaluja. Mutta ei niitäkään ihan joka oksalla näytä kasvavan.

  VastaaPoista
 9. Auta armias vielä jos niiltä harvoilta suomea solkottavilta myyjiltä joutuu kysymään jotain siellä varastossa. Ne ovat vihaisia, kun ne eivät kuulemma voi tietää kaikkia niiden miljoonien pakettiensa sisältöä vaan ne jotuvat menemään katsomaan asian koneelta. Ja se tuntuu olevan kovin työlästä se. Niin, että on niitä Ikea-traumoja täälläkin suunnalla!

  VastaaPoista
 10. Täältä löytyy myös pahvilaatikkoherroja. Viime viikolla kasattiin yksi Ikean vitriini tyttöjen huoneeseen ja jo oli naapurin herra roskisten luona kyttäämässä, miten ne laatikot sinne nätisti tungetaan:)

  VastaaPoista
 11. Eikös tuossa ole koko IKEAn henki ja olemus kiteytettynä? Taitaa olla oman henkeni heikkoutta, että Haaparannan IKEAssa ei ole tullut käytyä, vaikka olen harkinnut muutamaan kertaan. Vantaalla olen kyseisessä puljussa käynyt, mutta silloin olin vain seuraneitinä ja ostin jotain pientä ja nättiä - helppoa ku mikä :D

  Omalla kohdallani ei taida tympiä tuossa kaupassa kuin sen paikan rakenne. Kokoaminen ja rakentaminen on mun mielestä ehkä vähän liiankin sykähdyttävää. Ois tietenki ikävää, jos näin ei olisi - miestä ei ole maisemissa. Niin ja lapsia ei ole, joten ei tuu päänsärkyä siitäkään.

  VastaaPoista
 12. :D

  Mä luulin, että nyt tuli IKEA-suhteeseen muutos, kun meille tuli Tampereelle ihan oma lähi-IKEA. Mutta e-hei, ei se ole sama kuin ennen. Silloin me huristeltiin 1½ tuntia Raision tai Espoon IKEAan, melkein kuin ulkomaille. Nyt voisi poiketa omaan IKEAan vaikka joka päivä, mutta arvaappa monestiko ollaan poikettu. Kerran. Vaikka ei haittaisi hakea puuttuvia nippeleitä seuraavana päivänä tai puuttuvia mööpeleitä ensi viikolla. Ja vaikka osattaisiin kaikki oikoreitit (ihmiskäärmeestä pääsee oikaisemaan!) toisille osastoille.

  Lapsetkin vinkuvat IKEAan, oli niin kiva leikkipaikka. Mutta mikä järki on rajata lastensäilytys yhteen (1) tuntiin? Eihän siinä ajassa kierrä edes sitä huonekalunäyttelyä erikoismyymälöistä puhumattakaan. Että ensin saa koeistua miehen kanssa sohvat rauhassa, mutta keittiötilpehööriosastolle pitää jo hakea ipanat mukaan ropeltamaan lasikippoja.

  VastaaPoista
 13. Osuit asian ytimeen ;-).

  Sen verran täytyy kuitenkin sanoa, että haimme isojen poikien huoneeseen lipastot, jotka pojat käytännössä kokosivat itse (melkein 9 ja 7 - vuotiaat). Vähän autoin alkuun ja päältä katselin.

  VastaaPoista
 14. Loistava Ikea-analyysi:) Mulle käy Ikeassa aina samalla lailla kuin Stockan hulluilla päivillä; menen ostoksille intoa puhkuen ja uuvun ihmis- ja tavarapaljouteen varttitunnissa. Ikeasta tulen ulos kahden lautasliinapaketin kanssa ja hulluilta päiviltä ostan kylmäpuristettua oliiviöljyä. JOKA VUOSI. En ihan oikeasti tiedä miksi. Ja kyllä, kaapissa on monta pakettia lautasliinoja ja pullotolkulla oliiviöljyä. Ne ovat kelpo kesätuliaisia...

  VastaaPoista
 15. :D Me ollaan lähes selätetty tämä Ikea meidän perheessä. Asutaan ihan naapurissa ja mies katsoo netistä tuotteen oikean hyllyrivin ja numeron, menee kassoilta sisään ja maksaen ulos ja vartin kuluttua lähdöstä on jo kotona. Jos rouvalle tulee tarve pikkusälään niin meidän vaunuissa on kääntyvät etupyörät ja mutkittelen niillä ihmisten välistä osastolta osastolle ja oikaisen oikoreittejä kassalle. Mutta sitä kokoamista mekään ei vielä olla nopeutettu, ikävä kyllä :(

  VastaaPoista
 16. Pikkusisko: Kyllä niitä suomenkieltä taitavia siellä tuntuu olevan, mutta huonosti kohdille sattuu. Palvelusta minulla ei ole moittimista. Kaikki sujuu iloisella englannin ja ruotsin sekamelskalla; jotenkin ei tuo erikoissanasto taivu vieraisiin kieliin. Lihapullat ja kuljetuspalvelun saan tilattua, mutta neuvotteleppas sohvan ominaisuuksista tai kokoa myyjän kanssa pax-kaappia. Hyvä että tietää termejä suomeksi.:D

  Jaana: Se on siis ihan oma lajinsa, joka on levittäytynyt koko maan alueelle.:)

  Tess: Minä vastustan lastulevyä ja kaiken maailman levyjä, mitä nykyhuonekaluissa käytetään. Meillä on huusholli täynnä vanhan tavaran kaupoista ostettuja täyspuisia, isoja ja raskaista mööbeleitä, joita ostimme edelliseen asuntoomme. Jumankauta ne mahdu tänne. Ollut pakko nöyrtyä ja mittanauhan kanssa ostaa pientä ja kompaktia huonekalulevyä. Minäkin tykkään nikkaroida, mutta "huonekalujen" kokoaminen on tervan juontia. Kootessa huonekalulevyn näkee ja haistaa, miltei maistaa. Mutta ne mahtuvat meille, joten näillä mennään.

  Jasmiina: Teillä meni retkifiilis? Eli ei kannata mullakaan kaivata Ikeaa tänne meidän kulmille.:D

  anpali: Vähän kait sulla on pätevät pojat!

  Tindiska: Mullakin oli ostoksissa kaksi pakettia lautasliinoja.:DDD

  Maritta: Aivan loistava systeemi! Varastoon tosiaan pääsee helposti kassojen kautta, jossa hyllyrivit on valmiiksi tiedossa. Itse kaupassa en juurikaan uskalla oikoa. Eksyn vielä, pölvästi kun olen!:D

  VastaaPoista
 17. Minäkin rakastan Ikeaa :D . Kannattaa ostaa sieltä ruokapuolelta laatikollinen Krussbollar nimisiä, vähän meidän Pusuja vastaavia herkkuja. Ovat makeita mutta ah niin ihania, ja auttavat palautumaan ryysis-kuljetus-kokoomis-pahvintaittelemis-väsymyksestä.

  VastaaPoista
 18. Heidi: Haa! Kiitos vinkistä. Kahdeksan lihapullaa ei näyttänyt riittävän. Eikä muuten se viisitoistakaan; mieskin oli hiukka valjun näköinen. Suukkonen tahi pari saattaisi tehdä hyvinkin edwardia ikään kuin "after ski".

  VastaaPoista
 19. Kutoskohdan kohdalla räkätin niin kovaäänisesti että verso heräsi.
  Kiitos nauruista.

  IKEA on ihana. Itse en vain osta sieltä mööpeleitä joten säästyn monelta mielipahalta. Paitsi hei tietokonepöytä on IKEAsta! Se on iso ja painava ja täyspuinen. Onneksi tajusin ottaa hyvän ystävättären miehensä kanssa mukaan. Kaupassa kun kävi ilmi just KUINKA painava loota oli kyseessä, soitti ystäväni mies paikalle pari kaveriaan ( ruåtsinkieliset herrat on tästä niin kivoja. Härregyyd että fiini neiti- ihminen itse kantaisi mitään. Alldeles kamala ajatus! Arvostan tällaista mentaliteettia kovin.) ja äijät naamat punaisina rahtasivat autoon tämän monumentin. Puolen tunnin päästä olivat koonneetkin sen. Alldeles näppärää. Mutta juu, IKEAsta entisessä elämässä kantautui kyllä vaikka mitä muuta tillbehöriä kotiin. Vaan ei enää. Tänäänkin osoitin itsehillinnän maailmanmestaruutta tyynesti kävelemällä läpi koko Kodin Anttilan saaliinani ainoastaan suunnitellut verhokangas sekä perunankuorimisveitsi.
  Mutta se ei poista sitä kanssaelämisen määrää eikä riemua, kun saa kuulla / lukea jättiläiskäärmeen mukana vellomisesta.
  Rattoisaa. Toivottavasti toivuit sohvan selättämisestä. Onko sillä jo partionimi? Sillä soffalla? Mikä tahansa kiusankappale on ansainnut partionimen, jos sen henkiin herättämiseen on kulunut lukuisia tunteja, pettävä dödö saatika ruotsinkieliset törkeydet- ei sillä ole merkitystä että ne jäivät ainoastaan ajatusten taholle. Kosminen energia, kato...

  VastaaPoista
 20. WeirdRockStar: Ei sillä ole nimeä. Se on osittautunut koossa olevana oikein miellyttäväksi yksilöksi. Ja vaikka kootessa mielessä kävi kaikki mahdolliset jätteen edelleen sijoituspaikat, niin olen leppynyt. Kissa on aika hellyttävä nukkuessaan koko pituudellaan sohvalla. Ei se edellisessä nukkunut. Ja se mahtuu sohvan alle. Onni ei ole enää aikoihin mahtunut minkään alle. Lapset tykkäävät. Mies sanoi, että "sehän on hyvä". Ja se on paljon, se. Ja mikä parasta, mittanauhatouhut etukäteen näyttävät osuneen jetsulleen. Meillä on ahtaassa telkkaritilassa nyt sohva ja siitä huolimatta siellä mahtuu myös liikkumaan. Ei tarvi mennä sohvaan selkänojan yli.:D

  VastaaPoista
 21. Eli aitomiselta säästyttiin, mies tuli tyytyväiseksi ja Onni on oikosenaan. Voiko yhtälö tuon paremmaksi tulla... ei. Onnea!

  VastaaPoista
 22. hehheh, oli hyvä analyysi :) Olen n. 10v sitten ollut yhden kesän ( ja vähän extrannut puolisen vuotta sen jälkeenkin) Ikeassa töissä, kassalla lähinnä. Oli ihan mukava paikka olla töissä, mutta sen jälkeen olen asiakkaana vältellyt sitä melko hyvinkin, ehkä 3 kertaa käynyt.

  VastaaPoista
 23. kio: Sinulla taisi tulla jokin kiintiö silloin täyteen?:D

  VastaaPoista
 24. IKEA jakaa mielipiteet kyllä aikalailla kahtia. Kyllä siellä on mukava asioida, löytyy aina sillon tällöin kaikkea kivaa, edullisesti. IKEAn ruuhkat ovat tosin painajainen. Onneksi kyseinen rajan tuonpuoleinen liike sijaitsee ihan kivenheiton päässä, ja ostosreissut sujuu ripeästi, kun tietää mitä hakee ja ajoittaa reissunsa ruuhka-aikojen ulkopuolelle, arki-iltoihin (:

  VastaaPoista
 25. Anonyymi: Juu, kyllä minäkin tykkään Ikeasta. Nyt varsinkin, kun ostosreissusta on taas aikaa ja tavarat on koottu ja kasassa.:)

  VastaaPoista