16.3.2011

Nykäsen Matti

Minulla on uusi villatakki. Pikkuisen se on nafti. Tosin aivan eri tavalla kuin luulin.


Yleensä minulla on ongelmia pelkästään vaatteiden pituuden kanssa. Tämä malli näytti jo paperilla lyhyeltä kuin Nykäsen Matin rotsit joskus ennen aikaan. Neuloin ohjeeseen lisää pituutta niin että hirvitti. Sekä vartaloon että hihoihin. Hihoihin lisäykset riittivät mainosti, mutta vartalo-osaa olisi voinut vieläkin jatkaa. Takki kiristää nimittäin myös leveydestä. Oletan sen syövän pituutta, koska eihän lankarukka joka suuntaan jaksa venyä ja joustaa. Ilmeisesti tämä täti on onnistunut kasvattamaan vatsanympärystään vuoden pimeinä kuukausina menestyksellisesti. Se tarkoittaa jatkossa vähemmän suklaata. Ja hiukkasen liian ahdasta villatakkia.


Lisäpituuden lisäksi takissa on muitakin säätöjä. Kaulus on neulottu puolta pienemmäksi kuin ohjeessa, hihojen leveyttä on kavennettu aika reilusti. Valmiin mallin hihat pussittivat kuvissa oudosti enkä pitänyt myöskään hihan suihin muodostuvista "hörhelöistä". Hihoihin on neulottu ohjetta pidempi resori ja hihan suut on tikutettu kakkospuolosen puikoilla mahdollisimman tiukasti, jotta ne eivät levenisi resorin loppumisen jälkeen yhtään enemmän kuin tarvis. Nappilistatkin muutin. Valmis neule oli ennen kylvetystä aika hurjan näköinen ja epäilin jo tehneeni turhaa työtä, mutta pingotus teki taas kerran ihmeitä. Saattaa olla, että tuota nappilistaa säätelen vielä myöhemmin, mutta asialla ei ole kiire. Neule on nimittäin todella lämmin. Ei mikään kevättakki.


Malli: Forecast by Stefanie Japel
Ohje: Knitty talvi 2005 (täällä)
Lanka: Dropsin Nepalia meni vajaat 11 kerää
Puikot: Neuloin kaulukset ja nappilistat nelosilla, takin neljäpuolosilla ja hihan suut kakkosilla.
Jaa, että miltäkö tuntuu? No, Nykäsen Matilta tietysti. Koska onhan se lyhyt. Mutta muuten aika kiva. Olen hurjan tyytyväinen siihen, että neuloin nuo pampulat viidellä silmukalla enkä ruvennut pihtailemaan. Jos kerran pampuloita tehdään, niin tehdään sitten kunnolla! Tunnelmat ovat vähintäänkin sen fifty-sixty.

28 kommenttia:

 1. Erittäin havainnollisesti esitetty juttu! Aivan fifty-sixty sanon mää. Mutta miten ihmeen lyhyt siitä olisi tullut ellet olisi...ja oli minusta hyvä että olet tehnyt tuollaiset kapeat hihat ja piiitkän resorin. Oikein hyvännäköinen.
  Joo, tunnen Nepalin. Taitaa olla aika lÄmmin tämä kaveri! Sopii siis vaikka hyppyrimÄen alla seisoskeluun!

  VastaaPoista
 2. Hyvä takki tuli, mutta olis kyllä kannattanut tehdä isompi ettei nyt sentään suklaata tarvi jättää pois ruokavaliosta, sehän kuitenkin on olennainen osa lautasmallia. Toinen puoli oli muistaakseni kahvia. (Vai jäätelöä?)
  Hienosti modattu malli, sun hihat on paljon paremmat kuin originaalissa, minäkään en tykkää pussihihoista. Ja onhan sitä käyttöä lyhyemmällekin villatakille, ihan hyvä pituus!

  VastaaPoista
 3. Hm... Nepalissahan on kuitenkin alpakkaa ja alpakka kyllä yksinään ainakin venyy jonkin verran. Voisikohan olla toiveita, että tuolle kävisi käytössä siten? Minun Dropsin Alpacasta tekemäni tunika venähti melko lailla, onneksi olin lihonut. Mutta on siinä varmaan iso ero, jos on kokonaan alpakkaa, että en sit uskalla alkaa mitään vankkumatonta väittää.

  VastaaPoista
 4. piilomaja: Neuloin koon S-mukaan. Sen ohjeita seuraamalla olisin saanut kainaloihin asti ulottuvan takin. Pituus takkiin tuli loppupeleissä varmaan sieltä suurimmasta koosta, meni ehkä vähän ylikin. Ennen kostutusta ja muotoon asettelua takki näytti edelleen liian lyhyeltä ja vyötärön leveä resori nosti koko helman kummallisesti ylös. Onneksi takki asettui kohtuullisiin mittoihin. Niin, olen vilukissa. Mutta näille keleille Nepal on jo liikaa.

  helena: Neuloskelin sellaisen koon mukaan, mihin olen sopinut kymmeniä vuosia. Sitä kun kuvittelee jo tässä iässä tuntevansa kokonsa.. Mutta ei se mennyt niin.:) Mä rupean nyt etsimään tuolle hametta kaveriksi. Istuu hameen kanssa housuja paremmin!

  VastaaPoista
 5. Meflen: Laskeskelin hiukan tuon saman asian varaan. Että uskaltaisikohan toivoa edes pientä venymistä..

  VastaaPoista
 6. Voi, mutta kylläpä se on ihana! Kiinnostuksella oottelinkin mitä neulot kun meni ohi oliko mallista ollut puhetta. mä tykkään tuollaisista lyhkäsistä villapaidoista, joten nätti on, mutta ei se nyt lyhyempi olisi voinut olla?! Joten outo on neule-ohje sitten ollut..Mulla on muita Dropsin lankoja tuossa värissä (alpacaa), minusta ihana, eläväinen vihreä!
  Outi

  VastaaPoista
 7. No voi kuinka kaunis! Väri käy todella hyvin tuohon malliin, siis neule sellaiseen ja sen kantajaankin :) Ja nuo pampulat, suloisia!

  Jäikö sulla sitä lankaa? Voihan sitä neuletta aina jatkaa, toteaa nimim. erästäkin neuletta muokannut suuntaan jos toiseen. Mutta toimiihan se noinkin.

  VastaaPoista
 8. Hyvännäköinen neuletakki. Ei kyllä mistään huomaa, että olisit suklaata syönyt! ;o)

  VastaaPoista
 9. Elämä on laiffii. Minusta tuo ei näytä yhtään liian lyhyelle, sopii mainiosti mekkojen kanssa pidettäviksi. Olihan Matillakin ne kainalofarkut. Eli mitä takin helmassa menetettiin se farkkujen vyötärön korkeudessa voitettiin...

  Pitelehän menemään!

  VastaaPoista
 10. Mieluummin Matti kuin Mervi, sanon ma. On se kumminkin mahtavan näköinen pompuloineen ja vihreyksineen. Hameelle varmaan ihan täydellinen kaveri.

  VastaaPoista
 11. memmi: Kiitokset!

  O: En syytä ohjetta, sitä oli helppo ja mukava seurata, virheetöntä tekstiä. Malli on vähän semmoinen vintage-mitoitus, vyötäröä korostava ja hameen kanssa pidettäväksi tarkoitettu. Huomasin sen jo ennen neulomaan aloittamista. Lisäksi minulla oli langassa eri tiheys, saattoi sekin vaikuttaa. Kuten ehkä olet huomannut, en harrasta neuloessani kauheasti matematiikkaa, posottelen vaan ja rupean korjauslaskelmiin vasta kun virhe on tehty ja havaittu. Ajattelin selvitä tässä lisäämäällä resoriin ja pampulaosuuteen mittaa. Kovin pitkää takkiahan tästä ei mallin vuoksi voi tehdäkkään. Mutta lantiofarkkuihin tottuneelle mitta oli silti hienoinen järkytys. tarvitsen siis simpsakoita hamosia!

  AnniKainen: Lankaa jäi, jatkokehittelyt ovat mahdollisia, mikäli tähän ei totu. Ja pampulat ovat kyllä makeet!

  Pirjo-Riitta: On syöty suklaata on, oikein mussutettu. Talvi oli raskas; valvominenkin kait näkyy kiloina. Hoikkahan minä tietysti olen, ei minulla dieetteihin ole ollut koskaan tarvetta, huomasin vain takin avulla, että ihan entisessä koossa ei olla. Että jos vähän vähentäisi sitä suklaata.:)

  Soile: Vieläköhän kaupoissa niitä farkkuja, joissa vyötärö oli tosi korkealla. Olivat muodissa talvi-pari sitten. Semmoiset olisivatkin oikeastaan aika tarpeen tämän takin kanssa kanssa. jos ei nyt kuitenkaan niitä perinteisiä kainalofarkkuja... vaikka on niitä kirppareilla.:D

  Zelda: Ei tämä muuten hullumpi ole. Paitsi että farkkujen kanssa ei toimi kovin nätisti. Pakko pitää hametta.:)

  Vilma: Joo, Matti mieluummin. Olisiko tässä nyt se hetki, että voisi ruveta opiskelemaan hameihmiseksi?

  VastaaPoista
 12. Hankit sellaiset kainalo-porkkana farkut ja muista että lahkeen pittää olla pari senttiä liian lyhyt. Sitten ollaan muodin harjalla, ihan etunenässä, jesh!

  VastaaPoista
 13. Ihana ja varsinkin väri mahtava.

  Olen aivan innostunut blogistasi, noin viikon iltasurffailut, muutamat kahvitunnit (nytkin) ja ruokatunnin lopukkeet olen käyttänyt, mutta KOKO BLOGIN luin! Kylläpä oli lystiä.

  Sinun "vikasi" että kaikki muu vapaa-aika viime päivinä on mennyt heksagonien virkkaamiseen...

  VastaaPoista
 14. Miten hieno! Ja varmasti älyttömän hyvä just hameiden kanssa! Villakangashameiden! Ne on parhaita. Nimimerkki en käytä housuja ;)

  VastaaPoista
 15. Iih. Kyllä se vihreä on edelleen kaunis. Ja nostan hattua innollesi neuloa pampuloita ja muuta. Hieno takki kertakaikkiaan.

  Ja ihan tohon viimeiseen kommenttiin: just oli joku terveysihminen telkussa selittämässä, että univajeinen ihminen ei saa laihduttaa, koska kroppa on silloin niin väsynyt ja sekaisein, ettei se laihdu siitä mistä pitää, vaan polttaa lihaksia, mikä on tosi haitallista.

  Korkeavyötäröisiä farkkuja oli ainakin 'K-A'-alkuisessa vaatekaupassa ihan tässä talvella, vaikutti siltä, että tekevät taas tuloaan.

  VastaaPoista
 16. Aevan valtavan uppee! Tunikan kanssa onkin hieman lyhyempi villatakki parempi. Eikä napa vilku.

  VastaaPoista
 17. Soile: Olisinpa komea! Tällainen kojotus kun olen! Pitää muistaa pitää silmät auki kaupoilla.:D

  Oranssi: Oho? Koko blogin? Nyt tarvitsisit jonkin urakkapalkkion tai likaisen työn lisän. Heksat on ihania. Pitäisköhän itsekkin jotain?:)

  hillanen: Minua on aina mietityttänyt hameihmisten talvivarustus. Että monetko villahousut? Annappas raporttia.:)

  morso: Kiitos vinkistä kaupan suhteen. Ja mielenkiintoinen tuo väsymysasia. Uskon kyllä, että tuo mitä sanoit, on totta.

  Nasti: Kunhan ehdin, sukellan vaatekaappiin ja testailen lyhyttä mallia mekkoihin ja tunikoihin. Tiedä vaikka tästä tulisi vielä lyhyiden takkien suhteen jonkinlainen alku.:)

  VastaaPoista
 18. Kaunis takki! Mutta hui, kuinka kumman lyhyt se olisi ollut ellet olisi sitä pidemmäksi neulonut. Sopii siulle, kun ne mussutetut suklaat on ihan selvästi uponneet hyvin jonnekin piiloon. =)

  VastaaPoista
 19. Vaikuttava määrä pampuloita :D Kauniin keväinen.

  VastaaPoista
 20. No onhan se hieno :D Ja mitä sitten, jos tuntuu nyt jo lämpimältä? Mennee aivan täydestä keväisenä ulkojakkuna, kaulahuivin kanssa? Tiedän kyllä tunteen, kun ne omat modaukset eivät ihan kaikki onnistu. Se syö vähän iloa. Mutta siltikin voi nauttia pehmeästä, hyvänyppyisesetä kauniin vihreästä neuleesta!

  VastaaPoista
 21. Kaunis ja kauniin värinen! Peesailen muita: Miten mahdottoman lyhyt takista olis ohjeen mukaan tullut ja miten mahdottoman hoikka sinä olisit ilman suklaata!?!
  (By the way: Minusta tuli juuri blogisi uusi lukija!)

  VastaaPoista
 22. Hepsi: Neuloin koon S. Sen pituutta piti lisätä rutkasti, jotta saavutin "omat mitat". Koon S mitta olisi loppunut aika ylös.:D

  villaruusu: Kiitos! Sun nimesi meinaa ihan väkisin kääntyä villiksi, pitää oikein keskittyä!:D

  Emma: Kiitos, pampuloita tosiaan riittää!

  Mari: Kiitos! Ulkoneuleena tosiaan menee tuulettomalla säällä. Hymyilyttää tuo sinun termisi "hyvänyppyinen". Nypyt eivät neuleessa yleensä herätä ihastusta.:D

  affen: Mä vedän tuossa sivukuvassa vatsaa sisään..:DDD

  Muriska: Kiitos!

  VastaaPoista
 23. Mattimyöhäinen täällä hei :D Kaunis neuletakki ja minusta tuo pituus on justiinsa hyvä! Ei kaikkien neuleitten tarvi roikkua välttämättä polvissa asti :)

  VastaaPoista
 24. Tess: No, niinhän se on. Ehkäpä nillitys lyhyestä takista on vain osoitus jämähtämisestä samoihin mittoihin. Siis mentaalisella tasolla. Fyysisessä mielessähän mitat ovat muuttuneet, mistä ilmeisesti johtui myös osa tämän takin ongelmaa. Tuuletamme täällä siis luutuneita käsityksiä ja kuljemme totuttua lyhyemmässä takissa..)

  VastaaPoista