22.3.2011

Luontokatsaus

Ette ehkä usko, mutta näin tänään kaksi kärpästä. Eläviä ihan. Ei mitään semmoisia, jotka maata pötköttävät kaikkensa menettäneinä ikkunaruutujen välissa. Jalat ylöspäin. Ehei. Toinen olla jökötti työpaikan ulko-oven kahvassa aamulla kello kahdeksan. Piti oikein miettiä, miten oven saa vedettyä auki ilman, ettei tee kevätjäykälle kärpäsparalle vääryyttä. Ja sitä siinä ihmetellessäni taivaalta tipahti toinen ihan siihen viereen, lumihangelle. Kankeaa on kärpäsen meno maaliskuisella nietoksella. Mutta eteni se. Pikkuaskelin, kuten kevätkin.

Ja kotona meillä on semmoinen kevätradio. Sitä ei saa kiinni. Se pauhaa jatkuvalla syötöllä kuten propagandakanava Pohjois-Koreassa. Mutta ei se haittaa, se on kiva. Meillä on tiilikatto. Tiilien alla on lintujen pesiä, kesällä oravankin. Juuri tuossa keittiön ikkunan kohdalla asuu varpuspariskunta, joita nimitämme tuttavallisesti Rusasiksi. Rusasilla on aika iso ääni ja vuodenajasta johtuen paljon asiaa. Ne messuavat onneksi vuoroissa; toisen viserrellessä toinen huilaa. Yöt ne nukkuvat. Vielä.


Käsityörintamalla vallitsee lamaannus. Olen paininut työasioiden merkeissä kaksi vuorokautta putkeen sata lasissa. Ja nyt kun homma on selvä, en enää muista, mille minun piti seuraavaksi ryhtyä. Sellainen muistikirja olisi hyvä. Tai siis sellainen tapa, että muistaisi laittaa ideansa ylös silloin, kun niitä on. Nyt ei nimittäin ole yhtään. Outo olo.

12 kommenttia:

 1. Syö jotain seuraavaksi, se on aina hyvä idea!
  Kait sitten liiskasit ne kärpäset?

  VastaaPoista
 2. mokkakissa: No en tietenkään liiskannut! Kevään ensimmäiset kärpäset? En minä tapa niitä muutenkaan; viattomia luontokappaleita. Olin aivan ihastuksissani. Niin ja kotosalla meidän Onni syö kärpäset. Jos saa kiinni. Se on pulskan pojan paras kuntotreeni. Ne ovat hyviä otuksia ne kärpäset. Rusasetkin varmaan arvostavat.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin tänään yksi kärpänen surisi sisällä, jostain heränneenä, ja ulkona jokin karvainen toukka hangella yritti sinnitellä pöllämystyneenä eteenpäin. Kevät!

  VastaaPoista
 4. Varpuset muuten mekastaa kesällä aamusta iltaan, meteli alkaa joskus aamukolmen jälkeen. Osaavat olla melekosen äänekkäitä jos muita huvittais nukkua.

  VastaaPoista
 5. Outi hyvä, sinulla ON muistikirja! Olet vain tainut unohtaa...

  meilläpän sinitirpat nokkivat omppupuuhun jääneitä omppuja. mahtaa saada hyvät pöhinät

  VastaaPoista
 6. Meillä on kissaveljekset Jompi&Kumpi (ovat niin tolkuttoman samannäköisiä, ettei niitä tahdo millään erottaa...), jotka saisivat vallan siirtyä kärpäslinjalle myös. Tahtovat kuitenkin jahdata enempi meidän pihapuissa asuvia paikallisia Rusasia, jotka eivät millään usko että ei kannattaisi sitä pesää niin lähelle taloa laittaa - vaikka joka kevät pidän niille vakavan puhuttelun.

  VastaaPoista
 7. kaisa: Rusasetpa hyvinkin. Lapset eivät meillä meinaa millään muistaa sanaa "varpunen"; ne menevät Rusasiksi kaikki.

  Maiju: Kyllä se kevättä on, jos toukatkin jo hangella yrittävät eteenpäin!

  Ziina: Niin ne tekevät. Ja niiden äänimassa vaan lisääntyy sitä myötä kun pesiminen edistyy. Mutta kyllä mä tykkään niistä!

  Soile: On mulla, on! Mutta arvaappa muistinko laittaa siihen asiaa ylös silloin kuin ideaa oikein tursusi. Ei, tyhjä se on.:D

  Tindiska: Meillä Onni ulkoilee vain valjaissa ja sitten tuossa meidän isolla partsilla. Ja eiköhän napannut sieltäkin lintusen viime suvena ja toi sitten sen hätäänsä huutavan linturaukan sisälle pöllyytettäväksi. Me muut joukolla linnun avuksi ja saatiin me se hengissä kissasta irti. Lensikin vielä itse. Pihalla Rusasia vaanivat naapuruston irtokissat, joka kesä joku vainaja pihalta löytyy.

  VastaaPoista
 8. Täällä myös näkyi joku iso pörräävä asia ikkunan takana eilen. Se oli musta ja lensi kohmeisesti ennen kuin ennätin analysoida hönniäisen.
  On noiden lintujen onni että pesivät lintuystävälisissä katoissa. Jos omistaisin oman katon ( tällä kertaa se on kollektiivinen ) niin siellä ei kyllä yksikään luikauttelisi just yhtään mitään.
  Mutta joo, kevättä rintahan ja näin päin pois.

  VastaaPoista
 9. WeirdRockStar: Iso, musta ja pörräävä? Jospa se oli niin sanottu pas..kärpänen, tuskinpa siellä vielä kimalainen touhuaa. Toivottavasti ei. Juu ei kaikki tykkää, ovathan ne äänekkäitä. Oma äitinikin taitaa kutsua niitä pas..hottisiksi.:)

  VastaaPoista
 10. Täällä pakkasta 10 astetta. Ei vielä kärpäset pörrää,- edes kevätjäykkänä :-)

  VastaaPoista
 11. Anna: Kyllä minunkin näkemiltäni kärpäsiltä se pörinäefekti puuttui.:)

  VastaaPoista