16.1.2011

Jäniksen vuosi

Projekti lähti liikkeelle siitä, että eräs nimeltämainitsematon pian kaksivuotias kehitteli itselleen tavan riisua itsensä vaippasilleen ja vetäistä sukkahousut hatuksi päähänsä. Ei pankkirosvo- eikä kommandotyyliin, vaan niin että housujen resori kiristyi kulmaluille ja veti silmät muodottomiksi ja kieroon. Sukkaosiot valuivat molemmin puolin päätä. Lapsi leikki jänistä. Sitä oli hirveä katsella, koska ristissä ei ollut jäniksen suu vaan silmät. Mitä äiti voi tehdä? Oli kehiteltävä lapselle jänishattu, joka ei kiristäisi päätä. Ja kas, sellaisen sain.Tilitin jo edellisessä postauksessa hatun kokoa. Kyllä me päänympärys- ja kokoasiat mietittiin ennen kuin ruvettiin millekkään. Silti päähineessä riitti tilaa. Kaava saisi tulla alemmas otsalla ja olla napakampi niskasta, jotta se olisi mieleiseni. Olen tehnyt tämän tyyppisiä hattusia Ottobren kaavoilla ennenkin, enkä jostain syystä onnistu saamaan niistä mukavia ilman kovaa viilausta. Ongelmat ovat aina samat: niskaan kertyvä väljyys ja korkealle nouseva otsa. Olen kokematon resorien ompelussa, ehkä syy on vain siinä. Kaikkiin ompelemiini malleihin on piirretty sellainen. Tällä kertaa jätin lopullisesta versiosta resorin kokonaan pois. Hatun takaa on poistettu väljyyttä ankaralla kädellä. Hatun reunoja kiertää vain ohut kaitale päälliskangasta, joka on kiinnitetty nurjalle käsin. Vuoren trikoo ei kestänyt purkamista ja säätöä siistinä, joten siellä on nyt samaa ruudullista puuvillakangasta kuin korvien alapuolellakin. Koska hattu tulee ennen kaikkea sisäleikkeihin, tuulenpito- ja lämmittävyysasiat saattavat olla retuperällä. Jospa jaksaisin yrittää muokata kaavaa tarpeisiini ja onnistuisin kehittelemään kevääksi jonkun retrohenkisemmän mallin. Ihan ulkokäyttöön. Jospa.


Itse jänis on hattuunsa tyytyväinen. Korvat saisivat tosin olla vieläkin pidemmät. Alakuvassa näkyy originaali Luppakorva Ottobre-lehdestä 4/2010. Ei näytä hattu kiristävän tuollakaan söpöläisellä.

21 kommenttia:

 1. Ei voi muuta sanoa kuin onpa söpö ja suloinen! Minäkin haluan oman pupumyssyn... :)

  VastaaPoista
 2. Aika sumeita nämä meikäläisen kuvat nykyään täällä blogissa. Pikkuneitikin näyttää hatussaan ihan harmaalta. Mutta joo, isompi lapsikin haluaa tieysti pupuhatun, mutta luulempa, että tämä oli tässä.:)

  VastaaPoista
 3. Kyllähän siellä mitään tapahtuu... kokeilua ja valmistakin. Onnittele itseäsi ja ajattele miten tyytyväinen pupu, äidin tekemässä pupuhatussa. Luulen, että harvassa ovat ne tekijät joilla tuska ei ole tuttu työvaihe, jotkut vaan osaavat/haluavat sen niin taitavasti laittaa piiloon tai jättää mainitsematta. Ei muuta kun uutta ulkoversiota peliin!

  VastaaPoista
 4. Se on kyllä suloinen! Tai ne ovat, molemmat, hattu ja tyttö.

  VastaaPoista
 5. Nonniih! Arvasinhan ettà pupu saa piponsa! ja mikà pipo! Mitàhàn jos tekisit koko perheelle tuommoiset pààhineet ja ei kun kaupungille 'hyppàà pois'!

  VastaaPoista
 6. On teillä söpö pupu, ja jos se on sisiäkäyttöön, niin parempikin, että vähän tuulettuu. Ei tule niin hiki. Tee isommalle resotipanta ja siihen pitkät korvat roikkumaan. :)

  VastaaPoista
 7. Tui: Kiitos. Hattu on kovassa käytössä.:)

  Rva Pioni: Niin kait se on, että työllä ja tuskalla. Mutta kun joskus sujuisi kuin rasvattu!:D

  kaisa: On se tyttö. Hattu vielä vähän kismittää.

  Lissu: Voi kauhia! Ei yhtään pupupipoa tähän hätään!:D

  morso: Hyvä idea! Niin voisi tehdä!

  VastaaPoista
 8. No on tuo mallikin kyllä aikas löysä tuolta reunasta. ei tuo voi istua napakasti kasvojen ympärillä.

  muistan että meillä oli kersana sellaiset pörrölakit, joissa oli häntä. tekoturkistahan ne oli, mutta niissä oli kanssa resori kasvojen ympärillä ja vielä nyöri mistä sen sai sidottua leauan alle. mahtaakohan semmoisia olla myynnissä vieä nykypäivinä?

  entäs sitten kypärämyssy? jos neuloisit kypärämyssyn ja siihen korvat? kunhan täältä huutelen...

  VastaaPoista
 9. Söpö myssyhän siitä kuitenki tuli ja pupu sai korvansa :) Mun mielestä päähineen ompelu vaikuttaa jo ajatuksena pelottavalta...

  Onkohan tuo sukkahousut päässä pupun korvina joku yleinen huvi lapsilla, kun olen sitä valokuvien perusteella harrastanut itsekin pienenä :D

  VastaaPoista
 10. Hauska siitä tuli :) Ja pääasia, että on käyttäjälleen mieluinen!

  VastaaPoista
 11. Soile: No minä jo mietin, että neulomallahan tytöllä olisi jo hyvä pupupipo, hulluutta ommella. Mutta sitten muistin, että mulla piti tänä vuonna harjoittaa enemmän ompelemisen jaloa taitoa.. Eli ihan ok aloitus, vaikken niin iloinen lopputuloksesta olekkaan. Ei muuta kuin testataan, kauanko tätä ompelu"innostusta" kestää..

  Tess: Uskon, että se on hirmuinen hitti. Tämä meidän vekara on ainakin aivan onnessaan. Tänään on tosin menty uusi hattu päässä, mutta mikäänhän ei takaa, että trendi olisi pysyvä. Ehkä olisi kantsinut ottaa vain sukkahousjen vyötäröltä kuminauha pois?

  Jasmiina: Pääasia, totisesti! Kyllä sinä varmasti siellä elannoksesi ompelevana ihmettelet, minkälaista äpöstystä voi ihmisellä olla. Onnistuiskohan mulla paremmin sellainen neliöpipo, joita olit ommellut vuoren, kun kävin kurkistamassa blogissasi?

  VastaaPoista
 12. Voi tuota söpöyttä!
  Eikä myssykään hullumpi ole. Jos verso haluaa pitää sitä ulkona, survaise nuppin vain kypärämyssy ensin. Ei näistä jutuista kannata hilsettä kehitellä.

  VastaaPoista
 13. En tajua kaava-asioista mitään, mutta hatusta tuli tosi suloinen! Suloinen on myös sen käyttäjä :)

  VastaaPoista
 14. Ilkeisköhän sitä kulkee kylillä, jos ompelisi itsellekkin jotain tuon tapaista. Sen tiedän, että ukko-kulta kulkisi tien toisella puolella... ;oD

  VastaaPoista
 15. Hahaa, meillä tyttö melkein kaksvee harrastaa ihan samaa, tosin se hakee ne sukkahousut vaatekaapista :D Söpö hattu kyllä!

  VastaaPoista
 16. WeirdRockStar: No niin tietysti. Kato kun mä olen fiksu.:D

  Jutta: Tekisi mieleni sanoa niitä kaava-asioista, etten minäkään enään näytä tajuavan mitään. Sen verran hassua tämä meikäläisen ompelu nykyisin on.:D

  Hanna: Kokeile. Jos olet parempi ompelija kuin minä, ei tuommoisessa varmaan kauaa mene..:D

  Emma: Teidän lapsenne on selkeästi fiksumpi kuin tämä meidän amatsoonimme. Tämä tekee päähineet päällään kulloinkin olevista vaatteista.:)

  VastaaPoista
 17. Katselin sitä mallia Ottobresta mutten muistanut kommentoida... Minusta se näytti juuri tuossa lehden kuvassa siltä, että väljyyttä on kyllä aika reilusti ja nimenomaan sinne päälaelle tulee kumma ilmapallo-efekti. Kaavakin näytti äkkivilkaisulta siltä, tosin ei siitä varmaan olisi epäillyt moista ongelmaa ennen kuin olisi itse alkanut ommella, mutta kun tiesi miten ommellessa oli käynyt, näkyi kaavastakin jo ongelmapaikat. Vikaa siis vähän hatun kaavassa, ei tekijässä! :) Näytti muuten siltä minusta, että tuossa lehden kuvassakaan ei hatussa ole mitään tiukkaa resoria reunassa, eli resori saisi olla tuohon hattuun aika löysä.

  Minun pitäisi ommella vanhalla Suuren Käsityölehden kaavalla just nyt ulkohattu, saapa nähdä mitä siitä tulee...

  VastaaPoista
 18. Tähtitomu: Voi kiitos sinulle vaivan näöstäsi! On hyvä kuulla kokeneemman mielipide ja kannustaahan se, kun oivaltaa, että kaava oli ehkä erilaiseen hattuun kuin mikä mielikuva minulla oli aloittaessani. Olisi pitänyt katsoa kuvaa tarkemmin, kaavaasta en ymmärrä katsomalla mitään.:) Eli kaavaa voisi jatkokehittää, jos ei löydy sellaista helposti ja suoraan, jota etsin. Tsemppiä SK:n kaavaan, jospa se olisi hyvä.

  VastaaPoista
 19. Aivan ihana! JA niin blogisikin johon vasta törmäsin!

  VastaaPoista
 20. Epa: Kiitos! Pupupipo on ollut kovassa käytössä.:)

  VastaaPoista