27.12.2010

Koru

Otetaan lankaa. Mitä hyvänsä. Vaikkapa montaa erilaista tai eri väristä. Minä käytin Noro Kureyon Sock -lankaa kahdestakin eri syystä. Ensiksikin, koska minulla on sitä runsain mitoin ja minua on valistettu, ettei se(kään) kestä sukkalankana. Johonkinhan se on tuhlattava. Ja toiseksi: halusin näihin koruihin vähän väriä. Langalla, jossa värit vaihtelevat itsestään, se tapahtuu automaattisesti. Ja näinä päivinä, kun voimia ei riitä kaksiseen aivotyöhön, on hyvä antaa mennä vaan.1 krs. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja liitä syntynyt ketju päistään yhteen piilosilmukalla. Sinulla on pieni silmukkalenkki (aloitusympyrä).

2 krs. 1 ketjusilmukka, sen jälkeen 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen edellisellä kierroksella tehtyyn ketjusilmukkaan. Liitä viimeinen kiinteä silmukka kierroksen aloitussilmukkaan (ketjusilmukkaan) piilosilmukalla. Jos haluat aivan pieniä ympyröitä koruusi, voit lopettaa tähän ja katkaista langan.

3 krs. 1 ketjusilmukka, sen jälkeen 2 kiinteää silmukkaa jokaiseen edellisellä kierroksella tehtyyn ketjusilmukkaan. Liitä viimeinen kiinteä silmukka aloitussilmukkaan piilosilmukalla. Katkaise lanka.

Jos haluat vieläkin isompia ympyröitä tai käytössäsi on kovin ohut lanka, tee jatkokierroksia samaan tyyliin niin monta kuin katsot tarvitsevasi. Minulla on tapana virkata työn aloituksesta jäävä lanka työn sisälle niin, ettei pääteltävää jää. Tässä tapauksessa langanpää pääsi piiloon ympyrän toisella kierroksella kiinteitä silmukoita virkatessa. Tee niin monta ympyrää, kuin tarvitset. Minun koruissani on kolmisenkymmentä - vähän vajaat - eri kokoista ympyrää. Tarkoitus on, että korun saa kiepsautettua kaulan ympärille useammin kuin kerran.


Kun ympyröitä on tarpeeksi, ne liitetään yhteen koruksi. Vaihda toiseen - esimerkiksi vahvempaan - lankaan, jos haluat. Minä olen tehnyt "kaulaketjua" paksummistakin Noroista ja muista langoista riippuen jämälankatilanteesta.

Ota yksi ympyrä ja virkkaa sen reunaan kiinteitä silmukoita puolen ympyrän alueelle. Kun puolikas on virkattu, jatka ketjusilmukoilla haluamasi mitta (n. 3-6 senttiä minulla) ja liitä toinen ympyrä ketjusilmukoiden jatkoksi virkkaamalla ympyrän reunaan kiinteitä silmukoita puolikkaan ympyrän alueelle. Huomaa, että voit samalla päätellä ympyröissä olevat langanpäät piiloon kiinteiden silmukoiden alle. Jatka tähän malliin, kunnes korussa on toivomasi pituus. Liitä koru yhteen piilosilmukalla. Katkaise ja päättele lanka. Minä olen vielä lopuksi painellut korun ja ympyrät muotoonsa kostean harson läpi silitysraudalla. Sitten koru kaulaan ja mallailemaan peilin eteen. Kiva tuli, eikö totta? Jos koru näyttää mielestäsi vielä kaipaavan jotain, sen voi toki kuorruttaa helmillä, napeilla tai - peijakas sentään - vaikka paljeteilla.


PS. Minulla on vielä pussin pohjalla virkattuja ympyröitä kaulakoruun tai kahteen, joten ajattelin arpoa tähän postaukseen vastanneiden kesken yhden kaulakorun alkavan uuden vuoden kunniaksi. Onnetar arpoo voittajan uuden vuoden päivänä; vastausaikaa on siihen hetkeen asti, kun vuosi vaihtuu. Peukkuja!

56 kommenttia:

 1. Oi! Ihanat "helmet". Nyt saan tipauttaa arpalippuseni ja sulkea silmät toivomaan, että nappaisi:)Hiukan alavireiseen kipupäivääni täältä sain iloista jännitystä mukaan!

  Mukavia hetkiä sinulle vuoden viimeisiin päiviin!

  VastaaPoista
 2. Totta mooses tahdon arpaonnea koettelemaan. Mukavia välipäiviä ja terveyttä uuteen vuoteen. Itse alan jo toipumaan joulusta. Koko alusviikon olin ärhäkän flunssan kourissa (koko perhe itseasiassa sairasti kovan kuumen ja räkäyskän), ja sitten vielä jouluaatto meni itselläni ihan plörinäksi ripulin ja oksennustaudin takia. No, eipähän tullut ylensyötyä tänä vuonna. Lopulta elämä alkaa voittamaan =o)

  VastaaPoista
 3. Hieno kaulakoru ja kiitos ohjeesta. Taidanpa tehdä tälläisen ja käyttää siihen Kureon Sockin jämäkerän. :)

  VastaaPoista
 4. Koska virkkaaminen on mulle jotain yhtä suuria tuskastumisen hetkiä aiheuttavaa, kuin sulle sukan neulominen, mun ei auta kuin ihailla. Kaunis koru. Ellei mulle onnetar tommosta suo, on kai pakko ottaa itse koukku kauniiseen käteen.

  VastaaPoista
 5. Kokeilenpa onneani, jos vaikka voittaisin ja säästyisin itse virkkaamisen vaivalta ;o). Jos ei onnetar suosi, niin tämä menee kyllä jämälankaprojektien listan etusijalle.

  VastaaPoista
 6. Arpajaiset? No totta mooses mukana ollaan! Varsinkin kun haluan tommosen kaulanauhan, mutten jaksa tehä...

  VastaaPoista
 7. Onpa todella kaunis koru ja kiitos ohjeesta. Osallistun mielelläni arvontaan! Onnea meille kaikille! Ja hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 8. Tuommoinen koru kaunistaisi minun joutsenkaulaani (!!!!). Siis tekisi sen kauniimmaksi. Mukavia vuoden viimeisià pàivià. Toivottavasti pikkuisen korvat ovat jo terveemmàt.

  VastaaPoista
 9. Tää on ihana! Mutta sen verran mä kyllä tykkään tosta noron sukkalangasta noin sukkalankana, että on pakko sanoa, että kyllä se kestää sukissakin!

  VastaaPoista
 10. HIP hei!
  Hauska koru on kyllä! :)

  VastaaPoista
 11. Hei!
  Kiitos ohjeestasi :) Olen muutaman kerran käynyt täällä katsomassa ja täytyy sanoa että olet saanut minut nauramaan ääneen mukavilla jutuillasi joten kiitos siitäkin.
  Terveisin Outi, Borgå

  VastaaPoista
 12. Osallistukaamme. Kaverilla on kohta synttärit ja tämmöinen vois olla kiva lahja. Potkisipa onni nyt! Mukavaa tulevaa vuotta.

  VastaaPoista
 13. Tuollaisen korun voisi kyllä tehdäkin, kiitos ohjeesta! Toki jos onnetar suosii niin vieläkin helpommalla pääsisi ;)

  VastaaPoista
 14. Kaikille peukkuja arvontaan. Ja Tuille: mulla on kuule varmaan kummalliset jalat. Neulon nyt Cascaden Heritagea, saas nähdä mitä siitä tulee. Siis kun joskus jalkaan pääsevät.

  VastaaPoista
 15. Jospa se onnetar suosisi. Olisi niin kiva koru. Muutenkin on tosi kiva blogi. Aina tulee hyvälle mielelle.

  VastaaPoista
 16. Minäkin mukana! Ettei tarvis itse alkaa virkata.

  VastaaPoista
 17. hauska koruidea :)! varmaan mukavan kevyt roikkumaan koko päivän kaulalla :).

  mukana arvonnassa ehdottomasti!

  VastaaPoista
 18. Ihan mun, ehdottomasti, kiitos! :)

  VastaaPoista
 19. Mahtaakohan tuo kutittaa kaulassa? Kerron sitten jos voitan.

  VastaaPoista
 20. Hih, hassu sattuma: näin tällaisen korun toisessa blogissa ja aloin eilen virkata siihen palleroita. Ostin myös isoja puisia helmiä, josko niitä laittaisin palluroiden väliin.

  VastaaPoista
 21. Ja heti korjaus: täällähän minä sen korun näinkin alun perin ja aloin heti matkia =D

  VastaaPoista
 22. Mukana myös! Harhauttaisi huomion joulun aikana kerätystä uudesta leuasta.

  Toivottavasti korvapotilas voi jo paremmin!

  VastaaPoista
 23. Iski visio: tämmäisenhän vois väkerrellä työpaikan henkilökortin nauhaksi. Ja tarpeeksi lenkkejä kaikille kilkkeille, mitä siinä mukana kulkee.

  Tai siis vois jos tykkäis näperrellä. Minoon vaan niin huono siinä. Ehkäpä arpaonni suosisi minua - lopputuunauksen voisin sit ehkä hoitaa itse.

  VastaaPoista
 24. Kiitos ohjeesta suloiseen koruun! Noita voisi kyllä pistää tulemaan vastaisen varalle ;) ja ihanaa että arvontakin vielä :)
  Outi

  VastaaPoista
 25. Olisipa mukava koru. Kiva idea. Arvontaan mukaan. Mukavaa alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 26. Kaikille Onnettaren suosiota! Ja Taina: Hyvä idea! Taija: :D Jasmiina: Potilaan korvista katosi kipu puhkomisen jälkeen, mutta niistä valuva erite kiusaa ja kutittaa. Eli sylitellen jatketaan.:(

  VastaaPoista
 27. Kivat helmet. Mielellään arvonnassa mukana!

  VastaaPoista
 28. Voi, löysimpä blogisi juuri oikeaan aikaa :) Aivan ihana koru!

  VastaaPoista
 29. OSALLISTUN! OSALLISTUN! TAHTOO VOITON! KIVA KORU! KIVA KORU!

  VastaaPoista
 30. Pitäähän sitä kokeilla onneaan, jos vaikka sattuisi osumaan kohdalle :)

  VastaaPoista
 31. Osallistun tietty. Mikäs noita olisi kaulassa pidellessä...

  VastaaPoista
 32. Vaikka intohimoni on virkkaaminen, toivoisin silti voittavani virkkaamasi kauniin korun!

  Kiitos kivasta blogista,
  Siru

  VastaaPoista
 33. Kiitos ohjeesta. Tämä on niin mukavan näköinen malli että varmasti kokeilen joskus! Juu ja arvonnassa mukana tietenkin :)

  VastaaPoista
 34. Kiitos ohjeesta! Sinun tekemäsi on todella kauniit ja tietysti ne kelpaisi tännekin!

  VastaaPoista
 35. Osallistun :)

  ja taidampa kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 36. Minäkin haluaisin nuo. Jos ei onni potki, niin sitten teen itse.

  VastaaPoista
 37. voi, kunpa onnetar suosisi minua :)

  VastaaPoista
 38. Mukana ollaan.
  -Nonna-

  VastaaPoista
 39. Minäkin haluan juuri tuollaisen. Piti ostamani sitä noroa tänne maailmalle mukaan mutta siinä joulutohinoissa se unohtui.Ja en varmaan osaisi edes tuota tehdäkään..(Yritys saada säälipisteitä on nyt kova ;)).

  VastaaPoista
 40. No niin, vielä ehdin mukaan. Jos en voita niin teen sitten minäkin ite :)

  VastaaPoista
 41. Minen oo vielä ehtiny osallistua kun minoon vaan luuhaallu lomaalemassa anoppilassa ja poissa konehelta. Ja murrekin tarttuu. Notta halusin vaan sanoa notta osallistun komian korun arvontahan!

  VastaaPoista
 42. Mä kans arvontaan! Ja empatiaa sylikaupalla teidän kipuilevalle perheelle! Niin niitä säälipisteitä: mä olen konkannut kainalosauvojen kanssa kolme viikkoa nilkkaleikkauksen jälkeen... Hyvät puolet: olen kutonut kuudet (!) sukat, yhdet lapaset ja pari myssyä. Huonot puolet: ei voi juoda glögia kun ei pystyssä tahdo muutenkaan pysyä sauvojen kanssa.

  VastaaPoista
 43. Hieno jämälankaidea, kiitos kun jaoit sen! Mukana ollaan.

  VastaaPoista
 44. Yritin eilen lähettää kommentin, mutta nähtävästi se ei tullutkaan perille. Piti sanomani, että: Ihana koru. Kaunis kiitos siis ohjeesta. Ja hyvää tulevaa vuotta.
  Sari

  VastaaPoista