20.11.2010

Tieto on tosi uskomus. Tai jotain.

Paljonkohan Noro-langoissa on eri sävyjä? Joskus tuntuu, kun selaa nettikauppojen valikoimia, ettei niissä ole mitään rajaa. Ääretön määrä. Olen elänyt lisäksi luulossa, että ne ovat kaikki enemmän tai vähemmän kauniita. Että niitä voi yhdistellä miten sattuu. Ja että aina näyttää kivalta. Ei se niin mene. Ei ollenkaan.


Joku muistanee, että minulla on jemmoissani Noro Kureyon -sukkalankaa useampi kerä. Ihania sävyjä. Pitäessäni täällä sukkalankagalluppia minua ystävällisesti sivistettiin Kureyonin vaaroista. Siinä on kuulemma sellaista ohuempaa kohtaa, joka osuessaan varsinkin kantapäähän saattaa valmiina neulepintana reikiintyä luvattoman sukkelasti. En uskaltanut tarttua Kureyoniin, vaikka mieli teki ja vaikka lanka sai myös päinvastaista palautetta. Onneksi on Soile. Hän tiesi vinkata, etteivät Noron sukkalangat suinkaan ala ja pääty Kureyoniin, vaan että suuresti palvomaani Silk Gardeniakin saa sukkavahvuuksissa. Ja että Soilen näppituntuma lankaan oli se, että saattaisi hyvinkin toimia Kureyonia paremmin. Mitäpä sitä enemmän vehtaamaan. Asiahan oli sillä selvä. Sitä siis.

En ostanut Silk Gardenia Oulun syksyisiltä käsityömessuilta, vaikka sitä siellä myytiinkiin ainakin oululaisen Somikin osastolla. Oli ruuhkaa ja sävyt vähissä. Myyjä sanoi, että kaupassa on lisää. Päätin käydä siellä, jos ikinä pääsisin sukkaprojektissani niin pitkälle, että raitapolvarit tulisivat ajankohtaisiksi. Ja kun asia tuli ajankohtaiseksi - yllättävän äkkiä - Somikin hyllyt huusivat tyhjyyttään. Kyllä te tiedätte; kun neulotuttaa, niin neulomaan on päästävä. En minä mitenkään muuten pysty sitä perustelmaan. Sitä, että löysin ja ostin hätäpäissäni kaikista maailman äärettömistä Noron sävyistä ehkä sen kaikista rumimman, oudoimman ja hämmästyttävimmän. Toki ostin toisenkin kerän, kun kerta raitaa oli tarkoitus ruveta. Se oli kauniimpi. Ja ostin minä vielä kolmannenkin. Sen sain Lumoavasta Langasta vähän tavallista halvemmalla, koska se oli tullut liikkeeseen vahingossa Kureyonien mukana, oli yksinäinen ja lisäksi korkattu.


Ei riitä se, että ostin ruman kerän kallista lankaa. Kotona oikein kaksissa naisin, minä ja eskoinen, päädyimme raitasukkaa miettiessämme kuvissa näkyvään kombinaatioon. Minä olisin ehkä loppupeleissä kallistunut toisaalle, mutta lapsi oli ehdottomasti pinnalta kauniin turkoosilta näyttävän langan kannalla. Se valittiin. Sitä on neulottu. Ja onhan se mahtavaa lankaa. Silk Garden Sock siis. Mutta se sävy. Turkoosia. Tiilenpunaista. Tomaatinpunaista. Ruskeaa. Taas turkoosia. Ja nyt viimeksi keltaista. Sekä leijonankeltaista että kananpojankeltaista. Kurkistin piruuttani kerän sisälle. Tulossa myrkynvihreää. Laivastonsinistä. Musteensinistä. Mustaa. Luojalle (ja Lumoavaan Lankaan) kiitos tuosta harmaanbeigestä raitakaverista, koska joku siellä Noron tehtailla keksi valuttaa tuohon toiseen kerään kaikki maailman tunkkaisimmat värisävyt kerralla ja kuorruttaa kataluuden turkoosilla. Siinä sitä on väriä ihan tarpeeksi yhteen sukkapariin. Yksi pöljä täällä neuloo sitä ja ihmettelee ankarasti.

PS. Sukista tulee muuten ihan mahtavat. Olen aivan täpinöissäni täällä. Voi olla, etten koskaan neulo enää muuta kuin raitasukkaa Noro Silk Gardenista. Eri värisenä tosin.

22 kommenttia:

 1. Mikä siinä langassa on se juttu? Onko sitä sujuvaa ja sukkelaa neuloa? Itse ole pari kertaa hyplännyt NORO -keriä Nappi&Nauhassa ja langat on tuntuneet jotenkin kamalan karhealle. Onko sitä helppo neuloa vai mikä on NORO:n salaisuus? Minuun se ei ole oikein vielä iskenyt, tosin koko sukkien neulominen hakee vielä paikkaansa. Tai no, sain just pari minuutia sitten ekan maratoonarisukan valmiiksi. Siitä tulee kyllä aikas kiva... ;o)

  VastaaPoista
 2. Hanna: Minä olen noviisi sukanneulonnassa, kuten tiedät, enkä osaa sanoa, mikä olisi sukkalankana autuasta. Ainakaan kovin pätevästi. Tykkään Silk Gardenista noin yleensä värien vuoksi. Tykkään villasta, villan tunnusta. Karheus ei haittaa, päin vastoin. Tässähän on silkkiäkin; luullakseni se on tuota, joka tekee sileästä neulepinnasta vähän nyppyläisen näköistä. Lanka kulkee mukavasti, siinä on langan tuntu ja värivaihtelut tekevät homman niin mielenkiintoiseksi, että jopa sukka etenee. Voihan tietysti olla, että kun tässä on sukkaa nyt treenattu ihan päätyönä, niin lanka kuin lanka alkaisi sujumaan. Tuo karheus taitaa olla tässä sukkalangassa muuten juuri se juttu, jonka toivon jotenkin auttavan siihen, että sinnillä neulottu sukka kestäisi. Jotenkin ne pehmeät, sileät ja hiuksenhieonit sukkalangat pelottavat ihan kauheasti. Onnea ekasta maratoonarista!

  VastaaPoista
 3. Täällä Norofani. Voisin uida niissä ja nukkua niissä. Viehätys piilee juuri siinä, että joku on tehnyt sellaisia väriyhdistelmiä joita en itse ikinä tekisi. Muistan kuulleeni, että jotkut jopa leikkaavat välistä pois sen karmeimman värin, mutta luulen, että ne pitäisi jättää. Kauneus on katsojan silmissä myös, sillä minä näen nuo sukat aivan superkauniina. Kun kaikki vaatteet muuten on mustia ja harmaita suurimmaksi osaksi, niin on suurta terapiaa kutoa Noroa ja seurata mitä silmissä vilisee...

  VastaaPoista
 4. mokkakissa: Sen verran olen fundamentalisti Norojen kanssa, että en minä leikkelemään rupea. Ja tosiaan tämä kerä on niin pöyristyttävä, että se alkaa mennä jo huonon huumorin puolelle ja semmoisestahan minä tykkään. Hämmästys alkaa kääntyä täällä uteliaisuudeksi ja luulenpa, etten edes yritä saada sukista samanlaisia. Katsotaan. Ja ei tämä uskoani Noroihin horjuta. Ihmettelen vaan, että juuri Ouluun ja minulle sattui se ainoa ruma kerä.:D

  VastaaPoista
 5. Kyllähän se on nimenomaan ne upeat värit, jotka Norossa viehättää. Tai no, ihmettelen että miksi joka kerään on joku tunkenut sitä inhokkiväriäni violettia :( Ja raitasukkien tekeminen koukuttaa!

  VastaaPoista
 6. Nasti: Tiedätkö, tässä kerässä violettia EI ole! Se puuttuu. (Piti ihan käydä katsomassa):DDD Mutta joo, raitojen neulominen on ihan hirmuisen koukuttavaa. Mietinkin juuri, että mitähän kaikkea sitä olisi mahdollista saada itsensä neulomaan neulomalla pelkästään raitaa. Jos kerta polvisukatkin!

  VastaaPoista
 7. Olen tehnyt parit sukat Kureyonin sukkalangasta ja kävi juuri noin. Pari ohkasempaa kohtaa ja sukissa oli reiät parin käyttökerran jälkeen. Harmittaa vieläkin. Uskaltaisinkohan kokeilla tuota Silk Gardenin sukkaversiota sitten, jos siitä on parempia kokemuksia. Raitasukat kun vaan ovat ihan parhaat. Kaikissa sateenkaaren väreissä. Paitsi että nuo sinun sukkasi, ne ovat varmaan kaikkein kauneimmat mitä olen nähnyt. Et muistaisi värikoodeja? :P

  VastaaPoista
 8. Inka: Olen neulonut yhden sukan valmiiksi ja toisesta olen tehnyt vasta kärjen. Yhtään todella ohutta kohtaa ei ole tullut; muistan katselleeni yhdesti matkan varrella lankaa sillä silmällä, että paljonko tuo aikoo vielä mennä ohuemmaksi, mutta mihinkään älyttömyyksiin asti se ei kaventunut. Saa nähdä sitten. Hintaahan näille tulee, että ketutus varmaankin olisi suurta, jos heti reikiintyy. Ja ei, en muistanut koodeja, mutta Ravelrystähän ne löysin, koska sinne olin ne nepautellut. Kumpi on kumpi, sitä en osaa enää sanoa, mutta koodit ovat S313 ja S267. Odotahan tovi, että saan tuon toisenkin valmiiksi, niin näet, kannataako hommiin ryhtyä. Otin tuota toista sukkaa varten langan aloituksen kerän sisältä; yritän välttää uhkaavasti lähestyvän myrkynvihreän ja laivastonsinisen. Ne eivät todellakaan ole suosikkivärejäni.:)

  VastaaPoista
 9. Siis nuohan näyttää kauniilta. Sukan ja kuvissa olevan taustan värit rimmaa muuten tosi hyvin eli kuvissa on hyvin maalauksellinen tunnelma. Innolla odotan lopputulosta.

  VastaaPoista
 10. AnniKainen: Minäkin huomasin tuon sävyjen harmonian sukan ja kaapin välillä. Tosin vasta valmiista kuvista.:) Eka sukka on tosiaan valmis ja toinen saattaisi tulla sukkelampaa, jos ei joulupukin asiat sitten hidasta.

  VastaaPoista
 11. Jaa-a, minusta nuot näyttää ainakin kuvissa tosi kivoilta. ja norojen sisään kannataa aina katsoa, sieltä voi lyötyä vaikka mitä! silk garden sock on miun kokemuksen mukaan tasaisempaa kuin kuryon sekä kauttaaltaan pikkaisen paksumpaa, ja se karheus, se on ekan pesun jälkeen muisto vain

  VastaaPoista
 12. Tosi hienot sukat! Mullakaan ei ole tullut tuohon Noroon vielä tutustuttua, mutta pitänee ehdottomasti, jos sillä tuollaista jälkeä saa! Nam!

  VastaaPoista
 13. Mie kohta häpeän itteni maanrakoon. Toiset ne neuloo ties kuinka monetta paria ja mulla on vasta puolessavälissä omat sukat :D

  Mun silmään tuo väriyhdistelmä on kaunis. Näyttää seesteisiltä ainaki kuvien perusteella. Raitasukat on sitäpaitti aina ihkuja :)

  VastaaPoista
 14. Soile: Sukan varteen just ennen loppua tuli sellainen keltaisenkukertava rypäys, etten tiennyt miten päin olla. Mutta kun sukka oli valmis, niin jotenkin kummallisesti kokonaisuus kaikesta eriparisuudestaan huolimatta jotenkin toimi. Oudosti kylläkin. Hyvä tietää, että karheuden katoaminen kuuluu juttuun. Ei tartte sitten ihmetellä sitä erikseen.:)

  Heli: Ei muuta kuin tilipäivänä kauppaan!

  Tess: Eipä nolostella siellä yhtään. Meitsi on noviisi ja teitsi guruosastoa. Minä en suunnittele sukkia, kuten sinä, vaan yritän painaa apinan raivolla sukkaa tulemaan, jotta asia kävisi tututksi. Ja tiedätkö mitä, tämän sukkaparin kohdalla ei ole ahdistanut vielä yhtään? Onko se merkki parantumisesta vai sairastumisesta? Ilmeisesti raitasukat todella ovat maineensa veroiset.:)

  VastaaPoista
 15. Mie mitään guruosastoa oo, paitsi asioiden viivyttelyssä :D Tääki homma on taatusti valmis ja paketissa viimeisellä kellonlyömällä(...jos on).

  Wautsi wau, tuohan kuulostaa lupaavalta. Raitasukan neulominen saattaa tehdä noinkin arveluttavia temppuja ;D Tuosta on muuten vaikea sanoa, että kumpaa se on. Riippuu kai määrittelijästä. Mun mielestä se on tottumista ja hyväksymistä. Tuntematonhan aina pelottaa ja ahdistaa. Tuttu asia ei niinkään.

  PS. Mites se magic loop. Siinähän sulle vielä yksi koetinkivi ;D

  VastaaPoista
 16. Tess: Minä mietin sitä magic looppia, kun kisa alkoi. Ajattelin, että sehän on kuin siunaus tässä katalassa sukkatilanteessa. Kaksi yhdellä iskulla! Mutta sitä mukaa, kun sukanneulonta on alkanut sujua, magic loopin vetovoima on laskenut. Just nyt ei haittaa ollenkaan, että on myös se toinen sukka. Hullua, eikö? Eli en usko tarttuvani siihen looppiin ihan heti. Jos ei sitten mieli muuta ja sukanneulonta palaa entisiin uomiinsa.

  VastaaPoista
 17. Tuohon neutraalimpaan ruskeaan yhdistettynä väriyhdistelmä on kaunis, raikas. Ihanat sukat niistä tulee! minusta Noron viehätys piilee juuri siinä, että kauneimpaankin kerään on tungettu joku susiruma väri, jota ei suurin surminkaan itse valitsisi jos valita saisi. Mutta neuleessa ne rumatkin värit istuvat kauniisti - tai tuovat ainakin sopivaa ristiriitaisuutta kokonaisuuteen ;)

  VastaaPoista
 18. Minna: Sinäpä sen sanoit: susiruma. Tässäkin kerässä on niin kummallinen vihreän sävy, etten voi ymmärtää. Minä olen yleensä varsin kritiikitön vihreän suhteen, mutta tämä mene niin yli hilseen, ettei mitään rajaa.:)

  VastaaPoista
 19. Kiitos vielä noista koodeista - jään innolla oottamaan kommenttejasi valmiista sukista! :)

  VastaaPoista
 20. Inka: Peijakas, kun keksin ruveta virkkaamaan! Älä säikähdä, kyllä sukkakin etenee.:DDD

  VastaaPoista
 21. tanja: Nyt olen ihan äimänä. Kun sä olet ihan suvereeni värisilmäsi kanssa ja nämä sukat ovat, noh, värikkäät.:D

  VastaaPoista