27.10.2010

Väliaikaraporttia

Käynnissä oleva kisa: So You Think You Can Knit (SYTYCK) 2010.
Kesto: Vuoden vaihteeseen asti.
Kilpailija: Outi featuring Sukkamaratoonari alias Pitkänmatkanneuloja.
Laji: Quick-step. Jalkatyöskentely. Sukat.
Henkilökohtainen ennätys yhden sukan neulonnassa (PB; personal best): Kuusitoista vuorokautta. Neulottu syksyllä 2009.
Henkilökohtainen yhden sukkaparin neulontaennätys: Noin kuusi viikkoa. Neulottu syksyllä 2009.


Malli: Kalajoki by Tiina Seppälä (Rav-link)
Lanka: Pukkilu, sävyä en muista
Puikot: 2,5 mm
No, mites kisa on lähtenyt käyntiin?
- Paremmin, kuin alkuun pelkäsin. Oli tahmea se alku. Tuntui, ettei tästä tule mitään. Että ei ole kunnon ajoitus mennyt kohdilleen. Ei ollenkaan. Välineet tökkivät, kirjaimellisesti. Jälki ei tyydyttänyt. Onneksi valittiin valmennusjohdon kanssa se tango tähän lisämausteeksi. Siitä varmaan sain sellaista lisäpotkua. Intohimoa, kato. Ja kun rupesi näyttämään, että nyt olisi mahdollista rikkoa oma ennätys, niin sekin tietysti sytytti. Sitkeästi neuloin joka päivä vähäsen. Tartuin kutimeen, vaikka otti aivoon.
Niin, tässähän on nyt rikottu sekä yhden sukan että kokonaisen sukkaparin henkilökohtaiset ennätykset viime kaudelta?
- Kyllä (ääni värisee). Näin on tainnut käydä. Hyvältä tuntuu. Ja lämmittääkin tietysti. Jalkoja erityisesti. Mikäs se aika nyt oikein olikaan? En tajunnut itse pysäyttää kelloa.


Tulostaulu näyttää, että ensimmäinen sukka olisi neulottu kuudessa vuorokaudessa ja jälkimmäinen olisi ottanut aikaa neljä vuorokautta. Koko parin uusi ennätys on siis ... kymmenen vuorokautta? Miltä nyt tuntuu?
- Ei sitä meinaa uskoa. Uskomaton fiilis. Nimenomaan tuon toisen sukan kohdalla. Se on aina ollut minulle se vaikea paikka. Se toinen. On sitten sukka, lapanen, hiha tai mitä tahansa. Ja nyt se tuli noin helposti. Oisko se ollut sittenkin tuo sukkamalli; Kalajoki. Se totisesti tuntuu virranneen. Luulen, että pitää istahtaa alas hetkiseksi. Huimaa.

Miten tästä eteenpäin? Kisahan on vasta alussa?
- Sen verran piti maitohapoilla mennä, että jotain kevyempää mietin jatkoksi. Loppuu muuten kunto kesken. Isompaa puikkoa, paksumpaa lankaa. Koitan saada hyvän tuntuman jatkumaan. Kurja, jos rupeaa liiaksi takkuamaan. Minimitavoite kisalle on kaksi sukkaparia ja jos saisin sen toisenkin parin syntymään näillä samoilla tulilla, voisi loppukisasta heittäytyä jopa kikkailemaan. Vaikkapa ne raitapolvisukat kärjestä aloittaen. Voi olla, että siitä ei tule mitään, mutta ei tänne olla tultu häviämään heti kättelyssä. Loppuun asti taistellaan. Ja nyt kun huomasin, että pahalla sisulla saadaan näin hyviä tuloksia, se luo uskoa. Sitä nimittäin riittää. Pahaa sisua.


Aiotteko valmennusjohdon kanssa hioa taktiikkaa vielä ennen seuraavaa koitosta?
- Kyllä me palaveri luonnollisesti pidetään. Todennäköisesti jatketaan sillä tangolla. Vaikka yleisöstä on kyllä kovasti huudeltu Bollywoodinkin perään, mutta sitä pitää miettiä. Sellainen eksotiikka saattaa maksaa tämän ensimmäisellä parilla tienatun hyvän alkuvauhdin. Vaarallista hommaa. Tämä on sen verran riskiherkkä laji tämä sukanneulonta. Siinä piilevät kaikki katastrofin ainekset jo itsessään. Jos kovin rupeaa temppuja tekemään, niin tiedä, vaikka loukkaantuu. Loppuu koko neulojan ura. Eiköhän me luoteta siihen Monosen Untoon. Ja jos menee pieleen, niin voidaan laulaa sitten tiimissä sitä yhtä tangoa, jossa sanotaan että järjen veit ja minusta orjan teit, kun lempes annoit, sen kestävän sä vannoit. Järki tässä voi nimittäin lähteä. Lemmestä en osaa sanoa.

31 kommenttia:

 1. Onnittelut, niin se vain Outi sukat pyöräytti :) Ja sano minun sanoneen että seuraavat tulee taas vähän helpommin, kunto kohoaa ja matkanteko maittaa.

  VastaaPoista
 2. Minä niin tykkään omaperäisestä tavastasi kirjoittaa tätä blogia!

  VastaaPoista
 3. Hyvä Outi!!! Onnittelut mahtavasta suorituksesta! Mä tiesin kantapääkranssin nähdessäni, että sä pärjäät varmasti hyvin vastoinkäymisistä huolimatta. Kannatan ehdottomasti paksumpaa lankaa ja puikkoja, jos tuntuu vaivalloiselta. Paljonko PukkIlussa muuten on metrejä? Aika paljon vissiin. Lähetän lisää sukkaintoa, sillä sitä riittää, mutta sillä on itsellä vähemmän käyttöä juuri nyt.

  VastaaPoista
 4. Kylläpä niistä tuli kauniit :)

  VastaaPoista
 5. Nasti: Just tuota ajattelin, että voisiko se mennä niin. Että nyt vaan äkkiä toinen puikoille, kun on lomaakin vielä jäljellä. Ehtisi hyvinkin nakutella ehkä jopa kantapäähän asti.. Ja kiitos onnitteluista. Kyllä täällä nyt paistatellaan!

  eilen tänään huomenna: Kiitos! Nämä kehut vähän häkellyttävät, mutta lämmittävät myös. Vähän niin kuin uudet villasukat.:D

  Maikki: Kiitos! Heti jatketaan, ettei ehdi roihu sammahtaa!

  Judiuni: Se kranssi oli kiva neuloa. Sukassa on valitettavan vähän kantapäitä. Oiskohan se juuri siksi tylsähköä neulottavaa? En osaa tuohon PukkIlu-kysymykseen vastata. Mun pitää mennä vaklaamaan Ravelryyn tai johonkin. Kiitos onnitteluista ja tsemppiä myös sinne omaan projektiin!

  Tui: Kiitos, guru!

  Heidi: Siitä. En. Tiedä. :)

  -sanna-: En ole ehtinyt noin pitkälle analyysissäni. Olen tajunnut vasta, että mulla on sukat. Sukat!!!

  VastaaPoista
 6. Huikeaa, onnea! Nyt, kun puikot ovat lämpimät ja silmukat luistavat, niin uudet sukat vaan puikoille! :) Minäkin luotan siihen, että kunnon kohotessa matkanteko maittaa...
  Sari

  VastaaPoista
 7. Onnea suorituksesta!!

  Minua jännitti ihan kamalasti: pelkäsin, mitä sanot mallista... Tuo jokikuvio on kyllä aika "vaativa" käsialalle. Pitää olla aika tiukkaa, etteivät joen reunavallit löysty. Mutta kivalta näyttää!

  VastaaPoista
 8. Hienoa! Siehän ehit tehä tuolla tahilla vaikka kuin monet sukat vuoden loppuun mennessä ;D Tosin tahtia ei kannata pitää kauhean kovana kokoajan, jotta ei mene pakkopullaksi ja sappinesteeksi (mulla ei jostain syystä enää halutakaan kauheasti kahvia ja pullaa, joita olis tarjolla...).

  Annikaisella on muuten kiva tossuohje. Sellaiseen vois kuluttaa erilaisia langanjämiäkin, jos niitä sattuu olemaan. Kävis hyvin välipalasta.

  VastaaPoista
 9. Ääni liikutuksesta väristen huudan täällä hurraata! Naapureista viis veisaan.

  VastaaPoista
 10. Sari: Just loin silmukat kakkospariin. Koitetaan ahnehtia nyt, kun rauta on kuumaa.:)

  Tiina: Malli on ihan huippu! En käsitä, miten tuollainen lähtee kuuden sukan kokemuksella. Neuloin harhaan vasemman sukan kärjen ja jouduin purkamaan, mutta luin yksinkertaisesti ohjeen huonosti. Käsiala sukissa on aika tempoileva. Mulla on kovasti vielä treenattavaa sukkpuikkojen kanssa. Jokikuvio on addiktoiva; sitä seuratessa homma eteni yllättävän joutuin. Niin että kiitos sinnepäin!

  Tess: Luulen, että hyytyminen on lähellä, mutta aion neuloa lomani eli vielä muutaman päivän vaikka veren maku suussa. Todennäköisesti se, etten aio neuloa loppuvuonna muuta kuin sukkia auttaa. Jotakinhan ihmisen on neulottava pysyäkseen tolkuissaan.:)

  kaisa: Kiitos! Nyt on sukat! Saapa nähdä, josko vielä toisetkin. Ahneus iskee täällä.:)

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtavaa, ihan rehellisesti onnittelut kanssakilpailijalat:DD
  Ja ihana kirjoitus, ja ihanat sukatkin vielä!

  VastaaPoista
 12. Mirm: Kiitos! Ankara alkutahti saattaa kostautua. Sitten kun muut kisaajat alkavat pudotella valmiita ihanuuksiaan, meikätyttö on jo ihan naatti ja makaa vaan.:D

  VastaaPoista
 13. Aivan mahtavaa! Kyllä se on "päästä kiinni", vaikka tieto ja taitoa onkin niin jos nuppi ei kestä, ei urheilija onnistu.. ja sulla kesti. Nyt vaan uutta putkeen!
  Minulle toinen sukka on lähinnä juoksijan zeniä: rytmi on jo löytynyt eikä yllätyksiä ole, voi lasketella kotiin päin. Mutta ota rauhallisesti, liika vauhti voi kostautua.... vai voiko? Mä kyllä luotan että onnistut.

  VastaaPoista
 14. Tähän tulis semmonen ylöspäin törröttävä peukku. :)

  VastaaPoista
 15. Sä oot aivan huippu kirjoittamaan. Oletsä kirjoittanu ikinä pakinoita? Syytä ois, mä ainakin lukisin!! En yleensä ikinä jaksa lukea kenekään blogikirjoituksia, jos ne on useampien rivien mittaisia, mutta sun juttuja mä en kertakaikkiaan voi olla lukematta! GO GIRL!!!

  VastaaPoista
 16. ihanaa leijonat, ihanaa! den glider in! tais tulla nyt vähän väärän lajin kannatushuudot, mutta mitäs siitä.

  Hienoa: sinä teit sen! Nyt vaan uutta usvaa putkeen

  VastaaPoista
 17. Mari: Mulle kävi varmaan noin, kun sanot. Että tulin laskettelemalla sen toisen sukan. Lisäksi lomaviikko ja enemmän mahdollisuuksia neuloa. Vähän kiusallista huomata, että homma on tosiaan kiinni pitkälti omasta nuppivärkistä. Mitähän esteistä sitä elämässään on rakentanut itselleen - siis muitakin kuin tämä sukanneulonta? Ajattelee, että ei kiitos; ei minulle, vaikka voisi yrittää porskutella. Ja kiitos muuten vinkistä. Ne polvarit lähtevät sitten sun ehdotuksesi mukaan, jahka lähtevät.

  villafani: Jotenkin niin kivasti sanoit. Kiitos.:)

  Jasmiina: Pom-pomeilla? Ihanaa!!!! Kiitos!

  Hanna: En minä ole kirjoittanut kuin koulussa aineita ja yliopistolla sen, mitä opiskeluihin piti. Tämä nyt on vaan tämmöistä tajunnanvirtaa. Joskus juttua syntyy ihan itsestään ja yleensä ei. Silloin vaan valitetaan.:D Kiitos tsempistä!

  Soile: Ei lajilla väliä! Täällä lyödään nyt pitkää kiekkoa päätyyn ja hetki hengitetään. Vaikka tosin uutta pukkaa jo.

  VastaaPoista
 18. Vau!Hienot. Onnea ja intoa jatkoon!

  VastaaPoista
 19. No tulihan ne sukkaiset tohinalla! Ja ihanat ne ovatkin!
  Jos nyt tyyli ja laji on quickstep niin nopeushan ja lennokkuus on tavanomaista ja ennen kaikkea toivottavaa. Kun vain muistaa pitää yläkropan avoimena ja kauniisti taivutettuna kuin tulppaani.
  Kyynärpäät koholla ja näin päin pois.

  Tuli tässä viimoinen kerta mieleen, kun olin vakiotansseja katsomassa. Istuin TangoTimon viekussa ja kun kirpun kokoiset italialaiset pääsivät vauhtiin ja singahtivat quickstepin askelein halki tanssilattian kuin rasvattu salama, Timo ulvahti " nehän saa*ana juoksee parkkipaikalle asti! " Useammalla henkilöllä katsomossa oli tulipunaiset kasvot sillä hetkellä... Itse taistelin totaalirepsahdusta vastaan. Hävisin taistelun lopulta. Illan urheiluruudussa ne olivat yrittäneet paikatta yllättävää huutoa, hetkeksi musiikki sameentui mutta siltikin, sen puuron läpi kuului selvästi sana "s**tana" ja " parkkipaikka ". Muutama tekstiviesti tuli sinä iltana vaihdettua tangoajien kesken. Yleinen konsensus oli että aivan oikein vakiotanssijoille ja siltikin, ainoastaan Tangotimolla oli cojones sitä möläyttää ilman suodatinta ja korkealta ja kovaa.

  Tanssin maailma saattaa olla ajoittain kovin lajitietoinen.

  VastaaPoista
 20. morso: Kiitos kovasti! Hyvät tuli. Nytkin ovat jalassa; joutuivat heti kovaan kulutukseen.

  WeirdRockStar: Quick-step on minulle jokseenkin outo tyyli niin neulonnassa kuin tanssisakin. Nuo mainitsemasi nopeus ja lennokkuus vähän huvittavat. Niitä stepissäni ei uusista ennätyksistä huolimatta ole; hämäävän tuntuinen vauhti on ansaittu ahkeralla neulomisella. Kyynärpäät sen sijaan ovat koholla, valitettavasti usein olkapäätkin ja jännitys hartioissa sen mukainen. Koetanpas tuota tulppania, jahka jatkan kakkos-sukkaani.:D Ja Tango-Timolle terveisiä; sain hyvän startin tähän päivään.

  VastaaPoista
 21. Jihaa, sieltähän ne tuli ja nopeasti vielä. Tulosta kelpaa näytellä ja varpaat pääsi miltei ensilumille villansuojiin. Nappisuoritus!

  VastaaPoista
 22. Pihla: Kiitos!

  Merruli: Täällä muuten satelee lunta! Eli viime tipassa.:)

  VastaaPoista
 23. Sinnillä saa vaikka mitä aikaan! Hienot, viettelevän tangomaiset sukat! Hyvä Outi!

  Sataako siellä jo lunta? Täällä on 6 astetta lämmintä. Ja harmaata.

  VastaaPoista
 24. AnniKainen: Sukat ovat hienot, kyllä. Pelottaa kauheasti, että kohta niissä on reikiä. Yritin jo pestä ja vähän sellaisella huovutusmeinigillä eritoten kantapäiden aluskohtia, mutta tiedä häntä. Ei täällä mitään lunta ole. Eilen satoi viimeksi jotain rännän sekaista, mutta kyllä täällä ihan pimeaää on. Näyttää marraskuulle.

  VastaaPoista