27.10.2010

Munaton juttu

En aio mainita sitä j-kirjaimella alkavaa sanaa. Sanonpahan vain naistenlehtien kielellä, että juhlakausi lähestyy. Ja meillä se tarkoittaa leipomuksia. Minulle se j-alkuinen sana on totta jo marraskuulla. Parasta se odotus. Maustekakut pitää saada muhimaan. Piparitalo koristeltavaksi. Ja kaikki se touhu. Lapsiperheessä nämäkin asiat ottavat aikaa.


Ja nyt meille on muuttanut semmoinen kananmuna-allergia. Minun reseptikansiossani ei ole sellaisia herkkuja. Jos teillä on, vinkatkaa toki. Tämän aamuinen ei nimittäin lupaa hyvää. Sen sijaan, että olisin pyöräyttänyt esikoiselle lupaamani piparitaikinan vanhasta tutusta 1940-luvun ohjeesta, jouduinkin etsiskelemään netistä munattoman vaihtoehdon. Ei siinä mitään, ihan ookoo piparit saimme. Mutta. Kun olen tottunut keittelemään siirapissa mausteita ja tuoksuttelemaan, taikainan nopea vatkaaminen ja sinne mausteiden ripotteleminen noin vain suitsukkelaan tuntui lähes pyhäinhäväistykseltä. J-alkuinen sana ja ennen kaikkea siihen liittyvä tunnelma ei synny suitsukkelaan-tempuilla. Eikä ainakaan ilman tuoksua. Piparit jäivät lisäksi makuuni turhan vaaleiksi. Vaikka käytin tummaa siirappia ja korvasin osan sokerista fariinisokerilla. Mausteissakaan ei säästelty, vaikkei tässä mitään keskiaikaisia pumpernikkeleitä tavoiteltukaan. Niin että kaikki munattomat (mikä ilmaus!), antakaa vinkkejä. Testikeittiö ehtisi kokeilla vielä useampaakin reseptiä, kun on kerrankin ajoissa liikkeellä.

22 kommenttia:

  1. Moni resepti toimii hyvin, vaikka munan jättää ihan yksinkertaisen kylmästi poijes. Vegaanit on kertoneet. En tiedä, voiko moisiin hippeihin sitten uskoa. Kerro, jos testaat!

    VastaaPoista
  2. Hep, täällä yksi munaton. Mä en juurikaan leivo, mutta tässä on munaton erittäin hyvä ja helppo marjapiirakan ohje.

    Lettuja olen tehnyt muuten lettuohjeen mukaan, mutta jättänyt munat pois ja laittanut enemmän jauhoja. Olisko jotenkin niin, että 5 dl maitoa ja n. 4 dl jauhoja. Tulee tosi hyviä eikä häviä yhtään munallisille letuille.

    HELPPO MARJAPIIRAKKA

    (piirakkavuoallinen)

    1,5 dl sokeria
    3 dl vehnäjauhoja
    1 tl ruokasoodaa
    1,5 dl piimää (tai kermaviiliä tai maustamatonta jugurttia)
    150 g voita sulatettuna
    Päälle: marjoja, omenoita yms.

    Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
    Sekoita vehnäjauhot, sooda ja puolet sokerista keskenään. Lisää piimä ja voisula. Voitele piirakkavuoka. Levitä taikina piirakkavuokaan ja ripottele päälle marjoja tai hedelmiä sekä niiden päälle loput sokerista.Paista 20-25 min.

    VastaaPoista
  3. Mulla on munaton piparitaikinaohje, siinä taikina keitetään ihan perinteisesti.

    Meillä on ollut jo 8 vuotta kananmuna-allerginen lapsi ja munattomat leivonnaiset ovat tulleet erittäin tutuiksi. Leivon niin täytekakut, pullat, piirakat kuin pikkuleivätkin munattomina. Kaikkeen tottuu..

    Etsin ohjeen sulle ja laitan sen tänne, kun ehdin!

    VastaaPoista
  4. No löytykin samantien.

    3/4 dl siirappia
    125g margariinia/voita
    piparkakkumaustetta (tai mieleisiä mausteita)
    3 rkl vettä
    1tl soodaa
    4 dl vehnäjauhoja

    Kiehauta siirappi, sokeri, margariini, vesi ja mausteet kattilassa. Jäähdytä käden lämpöiseksi. Lisää sooda vehnäjauhoihin ja lisää mausteseokseen. Anna tekekytyä yön yli jääkaapissa.

    Paista piparit 200 astetta 5-10 min.

    VastaaPoista
  5. No tässä ainakin perinteinen ohje, en nyt muista oonko tehnyt pojalle juuri tällä ohjeella, mutta ainakin hyvin vastaavalla ja tulee hyviä.
    http://cc.joensuu.fi/~spitkan/kotitalous/muna.html#piparit1

    Sit yleisemmin munatonta ohjetta täältä
    http://www.pirkanmaanallergia.fi/ruokaohjeet/munaton/index.htm

    VastaaPoista
  6. Täällä yks vegaanihko henkilö, joka vaan jättää kuivakakuista ja kekseistä ja pipareista munat pois, ja hyvvää tullee!

    Mutta täytekakkutaikina on parasta tehdä näin:

    * 5 dl vehnäjauhoa
    * 2 tl leivinjauhetta
    * 0,5 tl soodaa
    * 2 tl vaniljasokeria
    * 2 dl sokeria

    * 0,5 dl öljyä
    * 3 dl soijamaitoa
    * 1 tl etikkaa

    Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita etikka, öljy, ja soijamaito keskenään ja lisää jauhoseokseen. Sekoita vain sen verran kuin tarpeellista. (Tämä on tärkeää). Paista kakku voidellussa ja jauhotetussa kakkuvuoassa 175 asteessa uunin alatasolla 30-40 minuuttia. Kakku on kypsää, kun se irtoilee reunasta, ja jos tökkää kakkua tulitikulla, niin siihen ei tartu enää taikinaa.

    P.S. Oikeesti hyvä pohja, ei oo tiivis, vaan ihan kunnollinen :) Koita ihmeessä!

    VastaaPoista
  7. Ehdotan että edelleen annat mausteiden avautua lämpöisessä hauteessa.
    Monet munattomat ( olen ehkä ikuisesti teinipoika mielikuvitukseltani.... moving on... )tyypit lisäävät rahkoja ( jos siis eivät ole maidottomia ) sun muita antamaan munien tarjoamaa kosteutta taikinoihin ( esim pullat ) ja yksi vinkki on kokeiltu ja todettu hyväksi-
    psyllium ja fibrex. Ne oikeasti lisäävät gluteiinin antamaa sitkosta MUTTA myös kosteuttavat taikinoita. Eräs munaton tuttava kokeili vinkkiä ja ylisti sen hyväksi.
    Meillä katsos asuu jo ihan " muutamakin " allergia ja on tullut kokeiltua vaikka mitä vippaskonsteja. Uusi allergia löytyi viime viikolla, kundi on allerginen soijalle. Soijalle! * sad face * heippa tofujäätelö.

    VastaaPoista
  8. Jasmiina: Hipeiltä on tullut elämässä kyllä aika monta hyvää vinkkiä, joten uskon tähänkin.:)

    Laura: Kiitos piirakka- ja erityisesti lettuohjeesta. Mies varmaan bongaa sen tästä lukiessaan. Ei tartte jatkossa syödä yksveeltä salassa.:D Jospa muutkin riehaantuvat esimerkistäsi kertomaan kaikki herkkuohjeensa!

    JaaPa: Miten musta tuntuu, että sinä olit niitä Muhoksen mimmejä? Minä myös, tosin mallia ex. Ja sun piparivinkkiä testaan heti seuraavaksi. Kiitos!

    Altocumulus: Mä taidan olla jotenkin pöljä. Olen ollut leipomatta, kun tuumin, että lapselle tulisi kurjaa, kun muut syövät ja hän ei voisi. Siis maailmassahan näyttää olevan herkku poikineen. Munattomillekkin! Kiitos!

    hillanen: Kiitos! Saadaan lapselle synttärikakkukin sitten myöhemmin. Eli kaikki omat reseptit vaan testiin.

    VastaaPoista
  9. Vanhassa kunnon piimäkakussa ei ole munia. Se on varsin oiva joulukakku kaikkine mausteineen.

    VastaaPoista
  10. No mullahan oli mielessä vinkata JaaPalle tästä ongelmasta, mutta hän olikin jo ehtinyt. :)

    VastaaPoista
  11. WeirdRockStar: Psyllium ja fibrex? Kuulostaa fysiikalta. Jotain alkuaineita. No joo, tiedän tiedän. Luen sun blogia. Mistä ihmeestä ostan noita. Lentävät Salessa kyllä selälleen, jos rohkenen tiedustella.:D Ja harmi sitä soijaa.

    Ellimelli: Niinpäs ei olekkaan! Kiitos muistutuksesta!

    Kaisa: Haa! Eli oli Muhoksen mimmi! Kiitos ajatuksesta. JaaPa ehti sukkelana ensin.:)

    VastaaPoista
  12. Tässä olis munaton ja maidoton banaani-suklaamuffini ohje: http://sekasoppa.vuodatus.net/blog/1449451/banaani-suklaamuffinit-maidoton-ja-munaton/
    En ole itse kokeillut, mutta kehuja olen lukenut useammastakin blogista (tänään viimeksi). Pitäisi kokeilla joskus, kun noita munattomia (hih hih) löytyy lähipiiristä. Piparkakkuohjetta ei kyllä löydy. Edes sitä tavallista. Joulu ei ole mun juttu. Nytkö se piina sitten alkaa...Ääh, onneksi mulla ei ole lapsia.

    PS. Munattomia ohjeita (voi mun kieroa mieltäni ;D) löytyy enemmältikin, mikäli kaipailet. Voin kaivella jostain ne esiin.

    VastaaPoista
  13. Psyllium ja ksantaani löytyvät useimmiten leivinjauheen viekusta ( samanlaisista purkeista ja maksaa saman verran. Noin. ) jopa täältä hevonkuusesta Citumarketeista ja S- marketista. Ne sitovat itseensä kosteutta. Kun niitä käyttää, sekoitetaan esim psyllium ensin nesteeseen ja annetaan turvota, kunnes siitä tulee liisteriä. Sitten jatkot.
    Fibrex on sokerijuurikkaan kuitua ilman sokereita, toimii samoin ja esim lihapullataikinassa sitoo taikinan kasaan. Fibrex on pienen jauhopussin kokoinen ja löytyy useimmiten linssien, erikoisjauhojen sun muiden seasta. Moni käyttää sitä suoliston hyvinvointiin myös, sekoittaen laimennettuun karpalomehuun. Jos muisti ei katkoile, sitä sanottiin joksku elämän eliksiiriksi... Hurjan terveellistä se kuitenkin on ja hinta- laatu suhde on huima siihen hyvään suuntaan.

    VastaaPoista
  14. Ihana leivinliina ja siinähän ois minun nimikirjaimetkin. Meiltäkin löytyy monta, joissa on joko sp(mummo) tai hm (isotäti) ja pari onnetonta ap:tä ilman väliin kuuluvaa koota (öh, allekirjoittanut).

    Hei, kampanisuissahan ei ole munia, tosin eihän ne mitään joululeivonnaisia ole. Itse teen ne kermaviiliin piimän sijasta ja voi kun ovat hyviä. Pitäiskin leipoa.

    VastaaPoista
  15. Tess: Mulla on kanssa niin huono huumorintaju, että on muutakin vitsi veistelty täällä tästä munattomuudesta. Munaton itse on tietysti autaan tietämätön hilpeydestä, jota vaivansa aiheuttaa. Mutta joo, kiitos vinkistä. Jotenkin nämä vastaukset ovat avanneet silmäni. Pitänee surffata netissä enempikin ja etsiä ohjeita, kun niitä tuntuu näin olevan.

    weirdRockStar: Puhuit ympäri. Ostan, kunhan näen. Kiitos!

    AnniKainen: Kiitos vinkistä sinullekkin!

    VastaaPoista
  16. Tässä vielä pari vinkkiä. Ohjeita mulla on ja paljon olen soveltanut. Esim. pulla ei kaipaa ollenkaan munaa, voitelen maidolla/sokerivedellä/kahvilla/teellä/en ollenkaan ja hyviä ovat.

    Piirakkapohjia teen niin, että sekoitan purkin pilttiä (päärynää/omenaa), sokeria n. 1-1,5dl, jauhoja n. 4dl, leivinjauhetta 1-2 tl, öljyä n. desi ja ehkä aavistus nestettä. Semmoinen sopivan paksuinen taikina niistä :D Onnistuu myös muffinit tällä ohjeella, sekaan vaikka mustikoita. Myös muussattu banaani toimii piltin sijasta hyvin.

    Paras täytekakku on mielestäni ehdottomasti: http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/makeat_leivonnaiset/taytekakut/munaton_taytekakun_pohja/

    Nesteeksi vissyä/kivennäisvettä/jotain missä on kuplia.

    Parhaat mokkapalat tulee mielestäni tällä ohjeella:
    http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptihaku/resepti/?id=1823&rname=allergisen_mokkapalat

    Tosin laitan vehnäjauhoja ja nesteeksi vettä tai mehua.

    Lätyt onnistuu niin, että sekoittaa maidosta, jauhoista ja öljystä paksuhkon taikinan. Sitten vaan paistaa normisti. Sokeria voi lisätä jo taikinaan, jos haluaa. Suolaakin voi hipsauttaa vähäsen. Taikina saa olla suht paksuhkoa, että paistaminen onnistuu.

    Ja joo, Muhoksella asun tätä nykyä :)

    Joululaatikot onnistuu ilman kananmunaa ihan hyvin. Olen tehnyt jo 8 joulua niin ja tulen tekemään ainakin vielä tämän joulun. Niihinkin on ohjeet, jos on tarvetta. Kunhan ne tuolta jostain kaivelen esiin.. Olen kadottanut reseptikirjani!

    VastaaPoista
  17. Jaapa: Oi kiitos! Näillä päästään jo pitkälle! Ja ilmeisesti rohkeus soveltamisessa palkitaan.

    VastaaPoista
  18. Hei!

    Pullaa olen minäkin leiponut perusohjeella useasti ilman munaa ja hyvää tulee. Se voitelu vaan jättää sitten pikkupulat aneemisen näköiseksi mutta teenkin sitten korvapuusteja paperivuokiin niin ei haittaa. Ja kauralastut, mun lempparikeksit on munattomia...

    VastaaPoista
  19. Tuija: Kauralastut onkin muuten tosi hyviä! Täällä on kyllä nyt niin monta hyvää vinkkiä, että taitaa vissin olla viisain ruveta suunnittelemaan leipomishommia.:)

    VastaaPoista
  20. Olen kans vähän outu J:n suhteen (ukon mielestä vähän muutenkin..eh-eh). Meille tulee j-kuusi VIIMEISTÄÄN itsenäisyyspäivänä! Aivan ihana koristella se ja tuijotella valoja koko j-kuu. Ja sit se kyllä lentää kartanolle tapaninpäivän iltana, variseekin jo silloin, paitsi ei enää. Nimittäin, toteutin viime jouluna haaveeni ja rakensin j-puun oikeesta runngosta ja tekopuun oksista. Voi olla, että tänä vuonna j-kuusi tulee jo ekana adventtina... ;o)

    VastaaPoista
  21. Hanna: Siellähän on mielenkiintoisen kuuloisia j-virityksiä!:D

    VastaaPoista
  22. Mä lisään tähän vielä, että olen voidellut pullat kahvilla tai sokerivedellä munan sijaan. Ei niistä niin kauniita tule, mutta ehkä vähän kauniimpia kuin jos ei laittaisi mitään.

    Täällä oli monta tosi hyödyllistä ja uuttaa reseptiä mullekin.

    VastaaPoista