10.10.2010

Mie en terve lienekkänä

Enkä puhu nyt fyysisestä terveydestä. Siis ihan tosi, homma rupesi tökkimään vasta viidennen kantapään kohdalla. Ja se oli muuten tiimalasi.


Tämän hulluuden johtopäätös? Hollantilainen on kiva. Saksalainen piti purkaa kerran, siinä meni jokin vikaan, mutta se on ehdottomasti hauskimman näköinen. Ja istuu. Tai kaikkihan nämä istuvat, mutta walesilaisen ja ranskalaisen kantapään jälkeen jalkapöydän päälle ja jalan alle jää tympeää löysyyttä. Saattaa johtua langasta, puikoista ja liiallisista silmukoista, mutta ehkä myös tekniikalla on osasyynsä. Kahden viimeksimainitun kantapään valmistuttua ollaan jo puolivälissä jalkaterää (kavennuksia tehdään niiiin hitaasti) ja lähellä kärkikavennusten aloittamista, kun näissä muissa tehdään vain kantapää ja se siitä. Saksalaisessa puikoilta 2 ja 3 napataan parit lisäsilmukat kantapääpuikoille ja se sopii ainakin meikäläisen jalkalle hyvin. Tiimalasi on napakka, mutta en tosiaankaan aio tehdä sitä toiste. Näiden neljän muun jälkeen se tuntui käsittämättömän hankalalta. Että tosiaankin asian voi tehdä helpommin ja nopeammin. Kantapäähärdelli pyöräytettiin putkena 48 silmukalla. Saattoi olla tähän jalkaan tällä langalla liikaa, löysää kantapään jälkeen tosiaan oli.


Mitä muuta? Kantapäätä syntyi sen verran haipakkaa, että tuosta määrästä tulisi hyvinkin nilkkasukat. Tämä antaa kuulkaas toivoa Sytyck-kisaakin ajatellen. Lanka oli ihan huippua. Jos kisasukat alkavat maratoonarilla tökkiä, vaihdetaan tähän. Mysteerilankaa riittää. Ja mitäkö sukkaputkesta tuli? Joulukranssi tietysti. Tai opetuskranssi. Siinä ne näpöttävät niin nätisti. Hollantilainen, saksalainen, walesilainen, ranskalainen ja tiimalasi.


Ohje: Sitä ei ole, mutta helposti tämä syntyy, jos jostakin syystä haluat samanlaisen. Eli otetaan mieluista lankaa ja ruvetaan neulomaan kantapäitä. Sama kait se on minkälaisia. Neuloin sileitä kerroksia kuta kuinkin 12 kantapäiden väliin. Jotkin kantapäät olivat sellaisia, että symmetrian vuoksi kerroksia piti tehdä enemmän. Jos olisin uskonut ideaani, olisin ehkä tehnyt tähän vielä pari kantapäätä lisää, mutta sitä ei ollut. Ja kiva näinkin. Kun putki on valmis, työ päätellään. Putki tungetaan täyten vanua tai jotain muuta pehmeää, mitä nyt keltäkin löytyy. Ommellaan kiinni. Koristellaan vuodenajan, maun ja kotoa löytyvän koristearsenaalin mukaan.

54 kommenttia:

 1. On muuten hieno kranssi sulla! Siihen ei muuta koristetta tartte. Tulee olevaan teidàn jàlkipolvien perintòaarteita. JEP!!

  VastaaPoista
 2. Hieno, mahtava, tosi hyvä idea!

  VastaaPoista
 3. :) loistoidea testata. Oon huomannu omassa käytössä että sukkamallista riippuen (langan paksuudesta, silmukoiden määrästä ja eri neulepinnoista, palmikoista jne) eri kantapää on hyvä eri paikoissa.
  päheä kranssi.

  VastaaPoista
 4. Outi, sä oot kyllä paras!

  Tuo tiimalasi on kyllä mun lemppari. Sitä mä en vaan ymmärrä, miksi siihen ei tehdä niitä lisäsilmukoita, kun se parantais istuvuutta älyttömän paljon. Itse teen aina lisäykset ennen kantapäätä (kärjestä aloitetuissa sukissa). (Ja nyt joku sanoo, että se hankaloittaa kuvion silmukoiden kohdistamista. Joo, niin tekee, mutta se on suunnittelijan ongelma. Mulla ei ole koskaan ollut tätä ongelmaa.)

  VastaaPoista
 5. Vähän hieno! Jos tuommoisia olisi ollut messuilla, niin se olisikin ollut parempi kuin tuo ovikoristus minkä ostin ;)

  VastaaPoista
 6. Lissu: Kyllä! Tästä tulee taattua tavaraa jälkipolvien piinamiseen!:D

  Hanna: Sukkakranssi? No siinähän sille on nimi. Kiitos!

  Leena P: Alussa ei ollut ideaa, vaan vimma neuloa kantapäitä. Sitten piti vaan miettiä, mitä niistä saisi. Toinen aika hyvä olisi ollut semmoinen niskatuki autoon. Olisi pitänyt vain ommella päät kiinni eikä yhteen; tehdä sellainen makkara.

  tikru: Eli en mä sitten ihan pöljä ollutkaan? Että hyvä olla kantapääpatteristo olemassa? Tuo kuulostaa kyllä aika lailla purkamiselta; mun kokemuksella tuntuu vielä hankalalta arvioida, mikä kantapää etukäteen ajateltuna olisi mihinkin tilanteeseen paras. Mutta eipä lannistuta. Pää on auki! Kyllä lähtee!:D

  kaisa: Voi kauhea, Kaisa! Mulla tiukentui käsialakin ihan kimeäksi tuossa tiinalasissa enkä aio hetkeen miettiä, miten päin se menisi, jos aloittaisi kärjestä. Pelottava ajatus!:D

  Tui: Mä luulin, ettei se onnistu. Että siitä tulee vitsi. Mutta jumankeikka, mä pistin sen seinälle!

  VastaaPoista
 7. Paula: No niin! Vielä bisnestäkin!:DDD

  VastaaPoista
 8. Mä putosin täällä tuolilta !!! Siis sä teit sittenkin siitä sen kranssin !!! Olen sanaton !!
  P.S Siis mä olen se Marika, jonka tapasit messuilla eilen. Se, jolla on kova nauru ja ikävän paljon äänessä.

  VastaaPoista
 9. villafani: Kiitos! Ja että aaltokin? Kyllä nyt kelpaa!:)

  Marika: No joo. Neuloin vimpan kantapään ja ajattelin piruuttani kokeilla, tulisko siitä kranssin muotoista, jos tunkisi tavaraa sisään. Tulihan siitä. Ja joo, muistan, sä olit se "porho"!:DDD

  VastaaPoista
 10. Loistoidea! Tätä täytyy ehkä itsekin testata. :)

  VastaaPoista
 11. Kantapääkranssi! No nyt on kaikki nähty. oot sinä aika villi

  VastaaPoista
 12. Nasti: Kiitos! Oisko se ollut kuitenkin enempi vahinko kuin idea sanan varsinaisessa mielessä?

  MeRzU: Ei muuta kuin hommiin! Kato joulu se tulla jollottaa... mulla on eka koriste jo valmis. Ei muuta kuin kulkusta tuohon vähän roikkumaan!:D

  Soile: Villi? Kyllä mulla tulee ihan jotain muuta mieleen. Harmi, ettei kärkikavennuksia ehdi ruveta nyt treenaamaan.

  ghi-349: Kiitos!

  Villanne: Kiitos!

  Judiuni: No tiedä häntä, mutta kiitos silti.:D

  VastaaPoista
 13. Se on ihan täydellinen kranssi: ei turhia krumeluureja, pelkistetty, se on villa ja vielä harmaa! Mitä ihmettä sinä tekisit kärkikavennuksista, ryijyn?

  VastaaPoista
 14. No jopas, eipä mene testitkään hukkaan! Tosi hieno!

  VastaaPoista
 15. Tuo on kyllä tosi upea ja hauska idea!

  VastaaPoista
 16. Olet sinä melkoinen epeli! Et tyydy kiusaamaan itseäsi kahdella kantapäällä vaan otat kerralla kaikki mallit puikoille ja kehittelet vielä ohessa uutuustuotteen. Tuo on kyllä hilpeä ja kuuluisi opetustauluksi käsityöluokkien seinälle!

  VastaaPoista
 17. Jonna: :)

  -sanna-: Pitäisi opetella kärkikavennukset molemmista suunnista. Täytettynä kahdesta kärjestä tulee - luullakseni - pallo. Vaikka joulukuuseen jos haluat, ohuesta langasta. Efektilangasta peijakas! Ja sitten mietin, että jos neuloisi kärkikavennuksia putkeen, kuten tässä kantapäitä, ilman, että lopettaisi missään vaiheessa. Tulisi sellainen huivi, joka voisi olla lapselle aika kiva, jos käyttäisi reuhakkaita värejä, raidottaisi iloisesti tai raaskisi pelata Noroilla. Palloa (kaksi kärkikavennusta vastakkain) pallon perään. Ja voisi valita. jättääkö littanaksi vai laittaisko vanua sisään ja miten paljon. Oisko tässä?:D

  Tiina: No eivät menneet hyvät kantapäät haaskioon. Tuo lanka vain osoittautui oivaksi sukkalangaksi ainakin neulottavuutensa puolesta; olisi joku kehnompikin välttänyt.

  Saga: Kiitos!

  villapeikko: Kiitos! Ehkä tämä iskee vaan neulovaan väkeen. Tuskin maltan odottaa ihmisiä vieraisille. Kaikille tuskin villasukan kantapäät seinällä on se sisustuksen kuumin trendi just nyt.:D

  Taina: Ja jouluinen ässä! Tosin lapsi jo valitti, ettei harmaa ole hyvä. Höh.

  VastaaPoista
 18. Merruli: Olis ollut vielä sveitsiläinen ja jälkikäteen neulottu. Ehkä kranssista olisi tullut silloin liian iso? Hilpeä se kyllä on!

  VastaaPoista
 19. Sä oot pomo! Olet kyllä niin hyvä että nyt ei ole tekosyitä ;D Kärkikavennuksista voisi tehdä sellaisen täytettynä 3D- tähden / piikkisian, jos tajuat...

  Oliko joku k-päistä edes mielenkiintoinen tehdä? Sitä kannattaa käyttää, sillä se tsemppaa neulomaan kantapäähän asti ja loppu on sitten helppoa.

  VastaaPoista
 20. Pakko tähän jonon jatkoksi vielä ihastella! Muitakin käyttötarkoituksia kranssille varmaan löytyy. Mielikuvitus jo laukkaa. :)

  VastaaPoista
 21. Tehdäänkö niin että mä olen ennemmin se äänekäs kuin porho. Taitaa pitää silleen paremmin paikkansa.

  VastaaPoista
 22. Päivän piristys, kiitos siitä :)

  VastaaPoista
 23. Mari: Tajuan, kyllä! Sukkien osasethan tuntuvat tarjoavan loputtomia mahdollisuuksia!:D En tiedä, oliko Bushin nancyn ansiota vai mikä, mutta ne Knitting Vintage Socksin kantapäät olivat kivoja. Helppoja. Ymmärrettäviä. Se saksalainen tuntui niistä hölmöimmältä tehdä, mutta tykkään kovasti noista kahdesta nurjasta raidasta tuossa kantalapun reunassa. Ja ihastuin siihen seam stitchiin, mikä niissä oli kaikissa siinä lapun keskellä. Tiimalasia en oikein hahmottanut. Se pitää ihan miettiä, jos niitä pitää joskus tehdä enemmän. Huvitti lisäksi se nurin nostettu silmukka. Ullassa neuvottiin tekemään se oikein, että vältetään mahdolliset reiät valmiissa neulepinnassa. Kyllä mulla eniten reikää jäi siihen tiimalasiin. Tiedätkö mitä? Ei pelota muuten kantapäät yhtään!:D

  Peppiina: Älyhyvä tyynykin tuosta tulisi. On pehmeä ja näyttää lämpimälle. Kissa tykkää. Mitenkähän jos huovuttaisi tuommoisen?

  Marika: Tehdään vaan. Se kait meitä niissä porhojutuissa naurattikin, että ymmärsimme, että normaali elämäntilanne on aika lailla päin vastainen. Äänekäs sopii!:)

  enkulin käsityöt: Kiitos!

  Minna: Kiitos itsellesi!

  VastaaPoista
 24. Hauska idea ja hyvä lopputulos :)

  VastaaPoista
 25. Olen hämmentynyt. Tosin leveä hymy tähän iltaan oli hyvin toivottu ja tervetullut tapahtuma.

  * always look on the bright side of life *

  VastaaPoista
 26. No hyvä ! :-) Porukassa aina silloin tällöin on mukana joku jolle yrittäjä = sikarikas riistokapitalisti, joka elää kaikkien muiden selkänahasta. ;-D

  VastaaPoista
 27. Aivan mielettömän loistava idea uusiokäyttää "mallitilkkuja"!! =oD

  VastaaPoista
 28. Pikkusisko: Kiitos!

  Pihla: Kiitos kovasti!

  Hepsi: Kiitos! Ehkä se on vähän huvittava.

  WeirdRockStar: Hämmentynyt olo on täälläkin.:)

  Marika: Vasta luettelivat radiossa asioita, joita on Suomessa syytä välttää, mikäli tavoittelee elämässä lähinnä rikastumista. Yksi asioista oli yrityksen perustaminen. Toivottavasti riistokapitalisteiksi yrittäjiä soimaavat olivat kuulolla. Anteeksi, jos ajattelematon heittoni täällä aiheutti hämmennystä tai pahaa mieltä sinulle.

  Hanna: Mallitilkkuja!? Siis mä tein mallitilkkuja. Eka kertaa! No nyt on leuhka olo!

  VastaaPoista
 29. Juu, ei hätää ! :-) -ihanaa päivää Sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista
 30. Hauska kranssi! Kyllä on yllättävän vaikeaa tämä kantapään teko. Itse opiskelen kantapäätä taas muutaman vuoden jälkeen Enkä edes muista millä mallilla olen viimeksi tehnyt, kun tämän kertainen tuntuu aivan uudelta versiolta.

  Tuommoisen kranssin teko kyllä vaatii ainakin kärsivällisyyttä. Ei suinkaan ainakaan omasta mielestäni ole helppoja nämä kantapäät!

  Paula

  VastaaPoista
 31. Kiitos päivän piristyksestä! Kranssi on kaunis, ihana ja hauska :)!

  Kantapäistä; minusta taas ranskalainen sopii useimpiin jalkoihin parhaiten ja tiimalasi on sukkelin tehdä. Onneksi valinnanvaraa löytyy jokaiselle tekijälle ja jalalle :).

  Katri

  VastaaPoista
 32. Marika: Ei hätää täälläkään.:)

  PIUZA: Viime syksynä, kun neuloin sukat (näin kova kokemus täällä), kantapää meni sukkelimmin, koska siinä oli jotain mielenkiintoa. Muutenhan sukka on aika tylsää neulottavaa. Vetäseppäs sinäkin tämmöinen kranssi ikään kuin treeninä, niin saattapi kynnys mataloitua. Täällä jo neuvotaan muita..:D

  VastaaPoista
 33. Aivan mahtava kranssi! Mielikuvaa hauskuttaa vielä se, että sukkakranssista tulee mieleen Viirun ja Pesosen puuhat (siis erittäin positiivisella tavalla), niiden talossa kun on sukkia ja muita vähän epätavallisemmissa käytöissä. Saatan varastaa idean. :)

  VastaaPoista
 34. Katri: Tiimalasi sukkelin tehdä? Melkoinen peto olet, voi kauhistus!:D Jotenkin en hahmottanut sitä ollenkaan ja sain siihen kummallisen reikäjonon; treeniä puuttuu. Huokaus.

  Tuija: Varasta pois vain. Pitänee hankkia Viirua ja Pesosta. Se on meillä aika vähän luettua tavaraa. Jospa se tsemppaisi. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 35. Sain vihdoin oman koneeni huollosta, hauska kerralla lukea sun juttuja tuskailujen kautta sukkakranssin kruunaamaksi :D Aivan ihanat ne taaperon villahousut!

  VastaaPoista
 36. Enpä ole mokomaa koskaan ennen nähnyt! Itse olen kutonut sukkia nuoresta tytöstä lähtien ilman havaittavaa edistystä. Teen perusvahvistetun kantapään, mutta en tiedä onko se fransmannin, engelsmannin vai saksmannin keksintöä!! Ihailen periksiantamattomuuttasi ja ennen kaikkea villiä ideointikykyäsi! Sie oot ihme tiesikkönä! :)

  VastaaPoista
 37. morso: Kiitos!

  Jasmiina: Mukava kuulla koneestasi. Ja olit näemmä saanut myös valoja, kun kävin kurkkaamassa. Ja villahousut ovat käyttäjälleen mieleen. Kun ei nyt ihan heti niin kylmä tulisi..:)

  Mindelii: No en minäkään. Mutta siinä nyt on, mokoma. Onko se perusvahvistettu se, missä on niitä nostettuja silmukoita? En ole koskaan tajunnut, miten sellainen vahvistaa. Mutta ehkä olen ymmärtänyt senkin väärin. En mie oo ihme. En ollenkaan. Mies sanoo, että olen kovasti kovapäinen. Ehkä se on sitä sitten.

  VastaaPoista
 38. Mielettömän upea ja nerokas!
  Munkin pitäisi harjoitella erilaisia kantapäitä, kun teen aina vaan sen, minkä olen mummolta oppinut :-)

  VastaaPoista
 39. eilen tänään huomenna: Tuolla seinällä se näyttää ihan tavalliselta kranssilta. Jahka upotan siihen vielä vähän joulukamaa, villeys on tipotiessään.:)

  Tintin: Tässäpä sulle kantapäätreeniä! Ja pistä mummon kantapää sinne joukon jatkoksi.

  VastaaPoista