21.9.2010

Virkattu kukka

Joku kyseli viimeisimmän neuleprojektini kohdalla ohjetta virkattuun kukkaan, joka keekoili lehtiliivin rintapielessä. Tässä tulee. Mitään uutta tai ihmeellistä tässä versiossa ei ole, samanlaisia löytyy helposti kirjoista ja netin syövereistä. Ja helpommin selvää saatavilla ohjeilla. Jos joku on virkkauksen suhteen ihan aloittelija, kannattaa tutkia netin avulla, miten silmukat tehdään. Mitään aivokirurgiaa virkkaaminen ei todellakaan ole, rohkeasti vain koettamaan. Kukan vaikeusaste ei ole kaksinen.

Ja lähtee:

1 krs. Virkkaa neljä ketjusilmukkaa ja liitä piilosilmukalla renkaaksi. Se on pieni, jopa ahdas, mutta koeta kestää.

2 krs. Nyt kun sinulla on pikkiriikkinen rengas, virkkaa 3 ketjusilmukan korkuinen pätkä, joka muodostaa yhden pylvään. Se ei vielä riitä, vaan sinun on virkattava ahtaaseen pikku renkaaseesi 11 pylvästä lisää. Koukku reippaasti vaan sinne renkaan sisälle! Ja kas, sinulla on yhteensä kaksitoista pylvästä. Liitä viimeinen pylväs siihen ensimmäiseen (jonka teit ketjusilmukoista) piilosilmukalla. Nyt sinulla on pylväsrengas!


3 krs. Seuraavaksi tehdään kukan sisemmät terälehdet. Niitä tulee tähän malliin kuusi kappaletta. Aloita tämäkin kerros kolmen ketjusilmukan "pylväällä" ja virkkaa siihen samaan pylvääseen, jonka päällä "ketjusilmukkapylvääsi" seisoo, neljä muuta pylvästä. Yhteensä viisi. Sinulla on yksi terälehti. Seuraavaan pylvääseen tulee tosi tiukka piilosilmukka. Ja seuraavaan pylvääseen 5 pylvästä. Ja seuraavaan taas tiukka piilosilmukka. Mitä napakamman piilosilmukan teet, sitä paremmin terälehtesi erottuvat. Näin jatketaan. Joka toiseen pylvääseen pitäisi siis saada viiden pylvään terälehti ja joka toiseen piilosilmukka.


4 krs. Tämä kerros ei ole pakollinen, mutta tein tähän kukkaan tällaisen ylimääräisen jutun lisämuhevuuden saamiseksi. Eli virkkasin koko komeuden ympärille kiinteitä silmukoita löyhällä kädellä siten, että jokaisen pylvään päälle tuli yksi kiinteä silmukka (viisi pylvästä = viisi kiinteää silmukkaa jokaisessa terälehdessä) ja piilosilmukan päälle jälleen tiukka piilosilmukka. Kaikki terälehdet samoin.

5 krs. Nyt sinulla on siellä piilosilmukka kahden terälehden välissä. Käännä työ nurin ja tee toinen piilosilmukka työn taakse vähän alemmas niin, että se on etupuolelta katsottuna piilossa. Virkkaa viisi ketjusilmukkaa ja kiinnitä se työn taakse seuraavaan terälehtien väliin jäävään kohtaan (mielellään vähän alemmas kuin ihan siihen väliin) piilosilmukalla. Sinulla on nyt yksi ketjusilmukoista koostuva lenkki. Virkkaa taas viisi ketjusilmukkaa ja kiinnitä se seuraavaan terälehtien väliseen rakoon (alemmas). Etene näin, kunnes kukan takana on kuusi viiden ketjusilmukan lenkkiä. Kiinnitä viimeinen lenkki siihen, mistä ensimmäinen alkoi.

6. krs. Syntyneisiin lenkkeihin tehdään taaemmat terälehdet. Käännä työ oikein päin. Lenkit ovat edelleen siellä työn takana. Virkkaa kolmen ketjusilmukan "pylväs" ensimmäisen lenkin alkuun ja sen jälkeen lenkkiin 7 pylvästä (yhteensä siis 8 pylvästä yhdessä terälehdessä). Napakka piilosilmukka sinne, minne lenkkikin on edellisellä kerroksella kiinnitetty. Seuraavaan lenkkiin 8 pylvästä ja taas piilosilmukka sinne terälehtien väliin. Jatketaan tähän malliin, kunnes sinulla on kuusi taaempaa terälehteä ja olet koukkusi kanssa jälleen piilosilmukassa.

7. krs. Minä virkkasin myös näiden terälehtien reunoihin kiinteitä silmukoita. Yhteensä 8, jokaisen pylvään nokkaan yhden. Ja tiukka piilosilmukka sinne jonnekkin väliin. Kun tämä on tehty, lopetetaan piilosilmukkaan ja päätellään lanka. Tutkitaan, mitä saatiin aikaan ja pohditaan, kelpaako näin vai pitäisikö siihen keskelle laittaa nappia, helmiä, huovutettu pallo, pinssi, heijastin vai mitä keksisi. Vai tuliko susi? Jos ei, niin kukka kiinni johonkin ja menoksi.


Minulla on molemmat kukkaset (tämä ja se lehtiliivin vihreä) virkattu Novitan Purosta. Vihreän koukku oli 4,0, mutta kun hukkasin sen tässä välissä, niin tämä rumemman värinen piti tehdä viitosen koukulla. Noroista tulisi varmaan aika hieno kukka, ehkä jopa joku efektilankakin toimisi. Niin ja kuten huomasitte, en ole eläessäni kirjoittanut mitään ohjetta ja siksi tästäkin taisi tulla aika kauhea. Olisi kiva tietää, jos joku ihan oikeasti saa tästä selvän.

17 kommenttia:

 1. Ihan ymmärrettävä ohje, ei kun vaan väsäämään. Minä yleensä väännän kaikkea mutulla, ja saan sitten purkaa, kun ei se näin mennytkään tasan tms. ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti ohjeesta! Ensi silmäyksellä sinne jonnekin "taakse" pitää mennä aika usein, mutta eipä hätää! Minulle se on tuttua! Olen ottanut elämässäni niin monta kertaa takapakkia, että eiköhän tällä kokemuksella rintarossi synny! ;) Ilmoittelen ensi tilassa, miten kävi...

  VastaaPoista
 3. Tuo oli hyvä. Tosin kohta 3 on hirveän koominen, enkä sitäpaitsi tiedä mikä on piilosilmukka. Luulen, että noihin voi jäädä koukkuun. Virhe tuossahan ei ole yhtä tuhoisa kuin kudotussa pitsihuivissa, joten taidan kokeilla. Erityisesti pidän loppukaneetista: kukkakiinnijohonkinjamenoksi :D

  VastaaPoista
 4. No wau, saahan tuosta selvän! Ihailen moista organisointikykyä, mä virkkailen kukkaseni täysin fiiliksellä ja enemmän innolla kuin älyllä ja lopputuloksetkin on sitten joka kerta ylläreitä. Eikä suinkaan aina iloisia.

  Jännityksellä odotan sun lajia SYTYCKissä :)

  VastaaPoista
 5. Tunnustan: minä taisin kysellä ohjeen perään... Kiitos ohjeesta. Lupaan värkätä kukkasen tai kaksi ja esitelläkin ne julkisesti! Tää onkin sopiva aloitus virkkauspuolella. Edellisestä kerrasta on jo aikaa.

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuosta selvän saa tämmöinen aika kokematonkin virkkaaja, joten kiitos! Täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
 7. morso: Mutullahan näitä kukkia syntyy, oli aika mielenkiintoista tehdä ohje - epäselväkin. Piti sen takia virkata uusi kukka, kun ei ollut enää hajuakaan, miten se vihreä tuli tehtyä.:D

  Mindelii: Otin kuviakin sinne "taakse menosta", mutta tuli niin pimeitä, että ajattelin niiden vain sotkevan entisestään.:)

  mokkakissa: Pelkään, että koko ohje on koominen, mutta niin se minulla yleensä menee. Piilosilmukan pitäisi olla aika huomaamaton; siitä ei jää näkösälle kaksista jälkeä, se jää ikään kuin "piiloon". Olen ihan satavarma, että jossain YouTubessa joku näyttää, miten se menee.

  Jasmiina: Minäkin odotan. Voi kauhea, mitä kaikkea sieltä voikaan tulla!

  Tytti: Jos et saa tolkkua, katsele vaikka netistä jokin paremmin kirjoitettu ohje. Esim Dropsin ohjeissa on varmasti.

  Altocumulus: Pidän peukkuja!

  VastaaPoista
 8. Ohjehan on suorastaan yltiöselkeä! Aika pitkä kyllä, toivottavasti kukaan ei sitä pelästy koska itse asia on lyhyt. Suosittelen lukemaan vain sitämukaa kuin työ edistyy ja ehdottomasti työ kädessä.
  Omalla kohdallani nimittäin paniikki tulee heti jos luen ohjeen yksinään alusta loppuun yhteen menoon ja luulen jotain semmoista että nyt pitäisi sitten osata...

  VastaaPoista
 9. violet: Just niin se pitää tehdä, kuten sanot: työ kädessä. Ei siitä muuten tule mitään.

  VastaaPoista
 10. Tein ohjeesi mukaan: onnistui ja sain hyvàt naurut vielà lisàksi! Tattista vaan.

  VastaaPoista
 11. Hyvin selkeä ohje, joten eiköhän tuosta tolkun ota itse kukainenkin. Mie oon niin tottunut käsityölehtien ja Mary Oljen lyhennesekamelskoihin ja välillä hiukan ympäripyöreisiin ohjeistuksiin, että tämä tuntuu hämmästyttävän selkeältä :D

  Kukka kiinni johonkin ja menoksi. Hihhih. Niinku jääkaapin oveen ja äkkiä karkuun...

  VastaaPoista
 12. Lissu: Sekö toimii? Voi mahoton!!!!

  Tess: Ihan tuota en hokasnnut ajatella, mutta kyllä, noinkin voi tehdä! :DDD

  VastaaPoista
 13. Ei ollut sekava ohje vaan todella selkeä! Tein yhden kukan ja lopputulos on näkyvissä täällä: http://thtitomu.blogspot.com/2010/09/viettelevaa-ja-seksikasta.html

  Kuva on valitettavan epätarkka, kamera taisi tarkentaa taustaan eikä kukkaan.

  VastaaPoista
 14. Tähtitomu: Lähen heti kattomaan! Vähänkö jänää!

  VastaaPoista
 15. Ihan ymmärrettävä ohje... Mun mielestä helpompi kuin valmis ohjeet...

  VastaaPoista
 16. Kiitos todella hyvästä ja selkeästä ohjeesta. Oon tehnyt näitä kukkasia nyt useamman ja ihanan helppoja koristeita tulee vaikka mihin asuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Tämä postaus on minun "eniten luettu" ja aina joskus ihmettelen sen suosiota, koska kukkaohjeita on netti pullollaan. Mutta ilmeisesti taikasana on sitten tuo selkeys.:) Kun ei ohjeita ole tehnyt kauheasti, niin itsellä ei aina ole kovin käsitystä siitä, onko lopputulos selkeä vai ei, mutta ilmeisesti jossakin onnistuin tämän kukkasen kanssa.

   Poista